2021. július 24., szombat



Peter Swanson: Egy gyilkosság ára | Borítómustra + Mini-könyvklub

  

Mini-könyvklub 19. felvonás

A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.

A többiek értékelését itt olvashatjátok el.

 

 

– Te mit olvasol? – kérdezte.

– Újságot. Nem igazán szeretem a könyveket.

– És akkor mit csinálsz a repülőgépen?

– Martinit iszom. És gyilkosságokat tervezek.

– Érdekes. – Most mosolyodott el először.

 




Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

 

Ha tönkremegy a házasságod, elválhatsz. Néha azonban nem a válás a legjobb megoldás

Ted egy reptéri bárban összeismerkedik a titokzatos és gyönyörű Lilyvel. Váltanak pár szót, és kiderül, hogy ugyanazzal a járattal utaznak Bostonba, a gépük azonban késik. Néhány pohár martini után már sok mindent megtudnak egymásról, talán többet is, mint kellene: a férfi még azt is elárulja, hogy attól tart, a felesége megcsalja, és tréfásan megjegyzi, a legszívesebben megölné az asszonyt. A vicc azonban komolyra fordul, amikor Lily felajánlja, hogy segít neki megvalósítani a tökéletes gyilkosságot. Vajon tényleg véghezviszik a tervüket? És mennyi az esélyük arra, hogy büntetlenül megússzák? Mekkora árat kell fizetniük egy kósza ötletért?

Árulás és bosszú – ezek mozgatják Peter Swanson zseniális pszichológiai thrillerének szereplőit. A regényt nem véletlenül hasonlítják a Holtodiglanhoz és a Két idegen a vonatonhoz: a rafinált cselekményszövés fogva tartja, a váratlan fordulatok pedig az utolsó mondatig képesek megdöbbenteni az olvasót.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Kind Worth Killing

Eredeti megjelenés éve: 2015

General Press, Budapest, 2016

272 oldal · ISBN: 9789636439392 · Fordította: Fügedi Tímea

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Elsőre unalmasnak tűnt a sztori, de amint jobban belemélyedtem, azonnal érdekelni kezdett. Már az elején megemlítik Patricia Highsmith írónőt, aki a Két idegen a vonaton című történetet is jegyzi, amiben két idegen egy vonaton lebeszéli, hogy megölik egymás családtagjait. („Te jó ég, micsoda ötlet! Egymásnak gyilkolunk, érted! Én megölöm a feleségedet, te meg az apámat! A vonaton találkoztunk, és senki sem tudja, hogy ismerjük egymást!”)  Nekem a fülszöveg kapcsán egyből ez a történet ugrott be, de akadnak lényegi eltérések a művek között. Főszereplőink, Lily és Ted egy repülőtéri bárban találkoznak, és martini iszogatás közben Ted bevallja, hogy meg tudná ölni a feleségét, amiért megcsalta. Lily olyan benyomást kelt a hozzászólásaival/válaszaival, aki már úszott meg sikeresen gyilkosságot, így önmagáról (és természetesen a tetteiről) keveset elárulva ötleteket kezd adni Tednek. Persze ennek köszönhetően Ted eldönti, hogy hamarosan megöli a feleségét... és talán azt a férfit is, akivel megcsalta őt a parton épülő házukban!

 


A regény 3 részből áll, és minden részben eltérő főszereplőket követünk nyomon. Együtt tervezgetjük a gyilkosságot Teddel, aki igyekszik Lily tanácsait követve minél jobban feltérképezni a felesége mindennapjait. Lilyvel a múltba utazunk, és találkozunk azokkal a férfiakkal, akik nélkül szerinte jobb lett a világ, és akiket különféle módokon megölt. De Ted felesége, Miranda is központi szerepet kap, akiről kiderül, hogy egy művészféle aranyásó, akinek bár a helyén van az esze, egyetlen szimpatikus vonást se véltem felfedezni benne. Aztán ott van egy gyilkosság kapcsán képbe kerülő nyomozó, akit már az első pillanattól fogva csíptem, pedig picit creepy figura, aki pajzán versikéket ír azokról, akikkel kapcsolatba kerül…

 

 

Egy pillanatra elgondolkodott. – Igazság szerint én úgy vélem, hogy a gyilkosság nem olyan rossz dolog, mint amilyennek beállítják. Mindenki meghal. Mit számít, ha pár rohadt gyümölcs kicsit korábban leesik, mint ahogy Isten akarta? A feleséged például kiváló jelöltnek tűnik.

 

 

Bár lassan épült fel a történet, mégis egy rendkívül kidolgozott, fordulatokban és drámai történésekben gazdag olvasmány volt számomra. Gyorsan haladtam vele a könnyed nyelvezetének köszönhetően – mondhatni, hogy ez egy tökéletes nyári olvasmány azoknak, akik ilyenkor nem egy romantikusabb történetekre vágynak. Tetszett (és bosszantott), hogy a szereplők közti nézőpontváltások mindig egy-egy izgalmas résznél jöttek, amikor volt egy tök érdekes felütés… Nos, talán emiatt is volt nehéz félretenni a könyvet! Nem elég, hogy olvastatta magát a mind ütősebbé váló cselekménnyel, de még az ilyen elharapott/félbehagyott izgi részeket is mielőbb tovább akartam olvasni!

  


Összességében…

 

Csak a rövid oldalszáma miatt esett erre a választáson az e havi szabadon választható regények közül, de kellemesen csalódtam a történetben. Az alapszituáció izgalmas, a történet elbeszélése izgalmas, a cselekmény pedig tele van váratlanabbnál váratlanabb fordulatokkal. Gyorsan haladós, olvasmányos könyv, amiben nehezen találnék hibát. Nem sok krimit olvasok, de szeretem az ilyen nem túl felkapott csodákat. 

Kedvencem: a többszereplős elbeszélés!

 

Értékelés: 5

 

Borítómustra - külföldi borítók:


 

 




 




Kedvcsináló idézetek:

v

Elkápráztatott a természetes szépsége, közben viszont rájöttem, hogy nem fog szépen öregedni. A kerek babaarca puffadt lesz, a bombateste megereszkedik. De hisz nem is fog megöregedni, ugye? Mert megölöm. Ez volt a terv, és a gondolat, hogy végzek vele, aztán büntetlenül megúszom, hála és hatalom érzetével töltött el, ugyanakkor félelemmel és szomorúsággal is. Gyűlöltem a feleségemet, de azért gyűlöltem, mert korábban szerettem. Vajon hibát követek el, amit életem végéig bánni fogok?

v

Nincs rosszabb, mint egy pocsék könyv és egy hosszú járatkésés.

v

Óriási kockázatot vállaltam az elmúlt pár héten, és szerencsém volt, hogy megúsztam. De ezzel befejeztem. Vége. Csendes életet fogok élni, és vigyázok, hogy még egyszer ne bánthasson senki. Folytatni fogom az életemet abban a tudatban, amit már azon az éjjelen is tudtam a réten, amikor ott álltam a csillagfényben: hogy különleges vagyok, más erkölcsökkel születtem. Az állatok erkölcsével – a varjúéval, a rókáéval vagy a bagolyéval –, nem pedig az emberekével.

 

vvvvv

Nem saját képek. Pinterest tábla:  Egy gyilkosság ára

The Kind Worth Killing a GoodReadsen

vvvvv



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése