2019. május 28., kedd



Jessica Townsend: Csudamíves - Morrigan Crow baljós öröksége (Nevermoor 2.) | BTK ajánló




Morrigan biztos volt benne, hogy Izrafél szándékosan akar bűntudatot kelteni Jupiterben, ennek ellenére ő is elszégyellte magát. Életében nem találkozott Izraféllel, mégsem tudta elviselni a gondolatot, hogy az angyal boldogtalan. Különös késztetést érzett, hogy adjon neki egy kekszet. Egy kiskutyát. Valamit.



Fülszöveg:
Morrigan Crow legyőzte a halálos átkot, kiállta a veszélyes próbákat, és felvételt nyert a rejtélyes Csudálatos Társaságba, a titokzatos Nevermoor azonban még számtalan felfedeznivalót tartogat számára. Ám hamar rá kell jönnie, hogy nem minden varázslat a jót szolgálja.
Morrigan a Társaság új tagjaként azt reméli, hogy végre igazi családra és barátokra lel. Csudákra számít, kalandokra és felfedezésekre, de kiderül, hogy a Társaság egyetlen dologgal akarja megismertetni: a Csudamívesek által elkövetett rémtettekkel. Ráadásul valaki zsarolja a társait… És ami a legrosszabb: az emberek sorra tűnnek el. Nevermoor fantasztikus városát, amely valaha a mágia biztonságos szigete volt, most félelem és gyanakvás fojtogatja… 


Könyv információk:

Eredeti mű: Wundersmith
Eredeti megjelenés éve: 2018
Kolibri, Budapest, 2019
420 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634370253 ·
Fordította: Pék Zoltán
A sorozat részei:
3. …

(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Ki nem nem hagytam volna, hiszen odáig voltam az első részért, és nagyon megszerettem az írónő által kitalált karaktereket. Valami oknál fogva vonz Nevermoor... Nem is értem! ;)

Szerintem…

Az első rész számomra nagyon sötéten kezdődött, és ennél némileg vidámabban indult a folytatás, hiszen in medias res Jupiter North és Morrigan Crow oldalán sétálunk fel egy sikátor falán, ahol megváltozott a gravitáció, majd egy érdekes égi lényt látogattunk meg a színházi öltözőjében. Utána egyből egy születésnapi buliba csöppenünk, ahol Morrigan 12. születésnapját ünneplik a Hotel lakói, majd a Csudálatos Társaság campusára pottyanunk.


Nagyon vártam a regény folytatását, mert örültem, hogy Morrigan végre meglelheti a helyét a Csudálatos Társaságban, és az egyéségének a tagjaiban testvérekre lelhet. Persze az összesen 9 diákot számláló 919. egység eléggé meglepődik - Morrigan legjobb barátját, Hawthorne Swiftet leszámítva persze -, hogy egy Csudamíves került közéjük, a pártfogóik is alig bírják visszafogni magukat, amikor kiderül a dolog. A történet ezen része nagyon tetszett, mert szép lassan valóban barátokká csiszolódtak az eleinte tartózkodó, aggodalmaskodó diákok Morrigantől. (Emiatt egyébként örültem, hogy ott van neki a sárkánylovas legjobb barát!)

Nem csupán az összetartás, de a túlélés is központi téma a történetben. Nem csak a campus két iskolájának (Világi Tanok Iskolája és Titkos Tanok Iskolája) nagyon para igazgatónőitől lehet félni a könyvben, hanem a Nevermoorban felbukkanó különös csontemberektől (akik képesek ellopni a csudálatosak képességeit), az egység tagjait megcélzó zsaroló levelektől (amik megalázó vagy fárasztó dolgokat parancsoltak a hallgatásukért cserébe), és az eltűnéseket okozóktól. Ugyanis mind több nevermoori tűnik el, ahogy egyre jobban beleássuk magunkat a második részbe.

A történetről…

Abszolút méltó folytatása az első résznek... Megkockáztatom, hogy jobban is tetszett, mint a picit sötétebb hangvételű előző rész. Végre megismerkedtünk a CsuTával, kiderült, hogy milyen órákra lehet járni az iskolákban, és mind több dolgot tudtam meg Nevermoor városáról is! Elképesztőnek tartom, hogy egy ennyire vad és élő helyen is lehet élni! Meghökkentő ötlet az írónőtől, hogy olyan trükksikátorokat alkot, amik akár meg is ölhetik azt, aki megpróbál a végükre érni! 

A kedvencem mégis az egység házivonata, és a vonathoz tartozó bűbájos (és kissé lökött) Cherry kalauz volt, aki újabb színfolt az amúgy is érdekes-izgalmas karakter felhozatalban. Rajta kívül a térképészetes órát szerettem, ahol egy Nevermoor-rajongó fiatal tanár felfigyelt arra, hogy Morrigan milyen jól átlátja azt a számára elég új várost. (Azért izgalmas lett volna gyerekként így, apró-mozgó makettként megismerni a városunkat.)


„– Jó. Most elmondom, hogy én mit látok, amikor Nevermoorra nézek – közölte Mildmay. Olyan elragadtatva meredt az apró, zsongó városra, hogy a szeme szinte világított belülről. – Egy szörnyeteget látok. Egy szépséges-rettenetes szörnyeteget, ami mindnyájunkat táplál történetekkel, történelemmel és élettel, és cserébe ő is táplálékot követel. Egy szörnyeteget, ami a korok alatt meghízott öntudatlanokon, hiszékenyeken, sebezhetőkön… megrágta és lenyelte őket, sosem kerültek újra elő.”


Összességében

credit: Veldenmire
Csudálatos folytatása egy izgalmas sorozatnak. Szeretem, hogy nem minden csupa vidámság Nevermoorban és Morrigan életében, mégis igyekszik a legkevesebb kapott infomációval is jól és jót cselekedni. 
(Kicsit bántott, hogy Jupiter ennyire magára hagyta őt, és emiatt akadtak kényelmetlenségei az iskolában, bár lehet, hogy jobban zavart volna, ha minden flottul megy az első évében.) 

Tetszett, hogy nem csak a CsuTán töltöttük az időt, hanem kimozdultunk a gyerekekkel a városba is, és ezáltal megismertünk pár Csudamíves által alkotott Csudálatos tettet, meglestük a Nevermoori Bazárt a totál bolond Swift családdal, és felbukkant több-kevesebb ideig Jack is, Frank is, Fen is, akikért már az első részben odáig voltam.

Jó volt visszatérni Morriganhez, és alig várom, hogy folytatódjon számára az iskola... Talán végre több normális órával... 

Értékelés: 5

Olvasnám-e a folytatását?
Ha elém rakná valaki a folytatás nyers változatát, abban a szent pillanatban nekiugranék! Sajnos súlyos függőséget okoz Morrigan Crow története...

Érdekesség - készült EXTRA a könyvhöz: << KATT! >>

Kedvcsináló idézetek:
– Van helyette más klassz órája. 
– Például? 
– Nézze, rollerderbi péntek délután. Lindával. 
Thaddea kétkedő képet vágott. 
– Mi olyan klassz Lindában? 
– Például hogy rollerderbizik, kezdőkkel. És basszusgitározik. És kentaur, ami elég klassz..
– Elnézést, Quinn elöljáró, hogy lehet ez a kislány Csudamíves? Már nincsenek Csudamívesek. Vagyis csak egy, a száműzött Ezra Squall. Ezt mindenki tudja. 
– Helyesbítek, Miss Mulryan – felelte Quinn elöljáró. – Egy volt, most már kettő van
– De az nem aggaszt senkit, hogy ez mit jelent? – kérdezte Hester. – North, tudjuk, hogy a Csudamívesek mire képesek. Ezra Squall megmutatta. 
Jupiter csücsörített, és két ujjal összeszorította az orrnyergét. Morrigan tudta, hogy így próbál nyugalmat erőltetni magára. 
– Squall nem azért tette, amit tett, mert Csudamíves, Hester. Csak történetesen Csudamíves és pszichopata. Sajnálatos kombináció, de… ez van..
– Nem tudom, mit mondjak, Mog. – Jupiter sóhajtott. – Vannak bátor kötekedők, és vannak barátságos gyávák.

☂ ☂ ☂ ☂ ☂

A képek a Pinterest táblámról származnak: Nevermoor - Morrigan Crow
Különböző borítók a könyvhöz: GOODREADS
☂ ☂ ☂ ☂ ☂


A Kolibri Kiadó jóvoltából nemrég megjelent a bloggereink által imádott Nevermoor folytatása! Az első rész végén Morrigan felvételt nyert a Csudálatos Társaságba, miután legyőzött egy halálos átkot és jó néhány veszélyes próbát kiállt. A kislány boldog, hogy a Társaság tagjai és a Deukalión Hotel lakói között igazi családra és barátokra lelt, de ez a varázslatos világ még számtalan titkot rejt. Ráadásul Nevermoorban a félelem uralkodik, ugyanis emberek tűnnek el! Vajon a Csudamívesek tehetnek róla?
Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Morrigan Crow kalandjainak folytatásáról, tartsatok velük! Ráadásul, ha ügyesek vagytok, a blogturné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!


Nyereményjáték:

A Kolibri kiadó újdonságai között jó pár tetszetős borítót találtunk, amikor a szemünkbe ötlött a frissen megjelent Csudamíves… és bizony a bloggereink köztudottan szeretik a szép könyvborítókat, ezért a mostani feladatunkban borító részleteket kell felismernetek! Találjátok ki, hogy melyik könyvhöz tartozik a borító, és írjátok be a könyv címét a megfelelő helyre a rafflecopter dobozban!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése