2019. május 19., vasárnap



Rainbow Rowell: Szív ​küldi | BTK ajánló




– Van ebben az egészben valami totál romantikus. Minden nő olyan férfit szeretne, aki a lelkébe ugyanúgy beleszeret, mint a testébe. De mi lesz, ha találkoztok, és nem találod vonzónak?
– Azt hiszem, nem érdekel, hogy néz ki – jelentette ki Lincoln. Nem mintha ne gondolkodott volna már rajta. Nem mintha ne lett volna furcsán izgalmas, hogy nem ismeri, csak elképzeli.
– Na, ez ám a romantika! – mondta Christine.


Fülszöveg:
Beth Fremont és Jennifer Scribner-Snyder tisztában van vele, hogy valaki olvassa az e-mailjeiket. Ez ugyanis a szabály a lapkiadónál, ahol dolgoznak. Ám a lányok nem tudják komolyan venni a dolgot. Vicces, szabadszájú leveleikben részletesen megbeszélik a magánéletüket.
Lincoln O'Neill nem is érti, hogy került ide, ebbe az állásba, ahol az a dolga, hogy mások e-mailjeit olvasgassa. Amikor jelentkezett internetbiztonságisnak, egészen másra számított.
Amikor Lincoln elkezdi olvasni Beth és Jennifer levelezését, tudja, hogy figyelmeztetnie kellene őket. De nem teszi, annyira elvarázsolják a lányok történetei. Mire rájön, hogy beleszeretett Bethbe, már túl késő lenne bemutatkozni…

Könyv információk:

Eredeti mű: Attachments
Eredeti megjelenés éve: 2011
Scolar, Budapest, 2019
328 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632449708 ·
Fordította: Gebula Judit

Rainbow Rowell könyvek a blogon:
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Nagyon szeretem az írónő történeteit, mert mindig belevisz egy kis geek/kocka csavart a történeteibe, de fel-felbukkannak bennük híres zeneszámok, könyvek/képregények, filmek vagy fandomok.

A történetről...

A történet főszereplője igazából Lincoln (E/3), aki történetünk elején elkezd a Courier nevű újságnál dolgozni, mint éjszakás internetbiztonságis. Szegény Lincoln majd belehal az unalomba, mert óraszám nem csinál semmit, ugyanis a fő dolga az, hogy a WebShark – röviden: Cápa – nevű levelezőrendszer figyelő által elkapott belsős e-maileket átvizsgálja (vagy várja a kétségbeesett hibabejelentéseket, amikből nincs túl sok). Végül azért nem mond fel, mert a Cápa által elkapott levelezések közül rákattan két nő személyes levelezésére. Egyszerre bántja, hogy idegenek magánéletében turkál, és képtelen abbahagyni a levelek olvasását, sőt, kimondottan csalódott, amikor a nők nem írnak olyasmit egymásnak, ami miatt a Cápa elfogja a levelezést!

Szóval egyrészt megismerjük Lincoln, aki egy hatalmas termetű, de aranyszívű, humoros és kedves „anya kedvence”, másrészt a levelezések által megismerjük Beth-t és Jennifert (illetve általuk a hozzátartozóikat). Szerintem egy egészen érdekes alapkoncepciót kapott a regény, bár akadnak fenntartásaim mások levelezésének az olvasásával kapcsolatban! És mégis azt mondom, hogy rémesen izgalmas volt a férfival együtt olvasni Beth rockzenész szerelméről és arról a rémes esküvőről, amin koszorúslányként vett részt, és nagyon izgalmas volt Jennifer és Mitch házasságát megismerni. Nagyon bájosak és törődőek a nők, miközben persze megvannak a maguk gondjaik, amiket szemérmetlenül megosztanak egymással – és a Cápa révén Lincolnnal!


Míg Beth azon bánkódik, hogy vajon Chris meg fogja-e valaha kérni a kezét, és mennyire aranyos az újságnál felbukkanó cuki pasi, addig Jennifer egy igazán komoly problémát próbál kezelni. Mitch szeretne gyermeket tőle, de neki valahogy nincs ilyen terve, és amikor egy pontján a történetnek betéved a BABY GAPbe, és nem távozik üres kézzel, akkor elkezd gondolkodni a gyerek-dolgon ő is!


„Úgy érezte, amikor Beth leveleit olvasta, mintha hallaná a lány hangját, mintha látná maga előtt, pedig még azt sem tudta, hogy néz ki. Mintha a nevetését is hallotta volna időnként.
    Lincolnnak tetszett, hogy Beth olyan figyelmes, amikor Jennifer a házasságáról és Mitchről beszél. Tetszettek neki a testvérei, főnökei és önmaga ellen intézett kirohanásai. Próbált nem odalenni érte, hogy Beth egész jeleneteket tud idézni a Szellemirtókból, hogy szereti a kung fu filmeket, és névről ismeri az összes eredeti X-Mant – hiszen ilyen okokból csak egy Kevin Smith- filmben esik szerelembe az ember.
    Szerelembe esett? Vagy épp most esik szerelembe?”


Lincoln élete a regény elején romokban hever: tovatűnt szerelme után bánkódik, visszaköltözött az édesanyjához, gyermekes testvére emiatt folyton zríkálja, és szinte nincs magánélete. Amikor végre kimozdul otthonról, és elkezd összejárni a régi szerepjátékos barátaival, majd összebarátkozik az édesanyja korú Dorisszal meg néhány szerkesztővel, akik szintén az újságnál dolgoznak, akkor lendült be számomra a történet.

eklixio képe (credit)
Borzasztó lassan kezdődött a regény az írónő többi regényéhez képest, ezért az elején kimondottan unatkoztam olvasás közben, aztán egy ponton megkedveltem ezt a kicsit szerencsétlen és jócskán antiszociális Lincoln, majd ahogy többet tudtam meg a csajokról, mind jobban érdekelt az ő életük is. Úgy éreztem magam miattuk, mint a főszereplő férfi: rákattantam a levelezéseikre, és fájt, amikor nem bukkantak fel új levélváltások.
A legjobb az volt az egész regényben, hogy mindegyik szereplő annyira kerek történetet és jó pár kedvelhető személyiségjegyet kapott, hogy még Christ se tudtam maradéktalanul utálni...  (Azt hiszem, hogy Beth fülhallgatós srác történetnél kedveltem meg – Milyen durva már, hogy Beth képtelen normálisan ismerkedni? -, és a furcsa teázó-szendvicsező after party mélyítette el az iránta érzett szeretetem.)

Összességében

Szerintem ez egy cukin bizarr romantikus történet, nagyon jó élmény volt, akárcsak az írónő többi romantikus regénye. A főbb karakterek teljesen bolondok, és iszonyatosan szerethetőek, ezért megbocsátottam az írónőnek a lassú felvezetést és azt, hogy végülis kukkolóvá tett engem is! Nagyon furcsa – és picit felháborító – ez a levélfigyelős téma, de nekem bejött, hogy milyen érdekes fordulatot vett a történet, amikor Beth is elkezdte megfigyelni az ő cuki pasiját!
Az én kedvenceim természetesen azok a humoros részek voltak, amik akár meg is történhetnek a valóságban. Például amikor Lincoln váratlanul rákérdezett az édesanyjánál, hogy bejön-e neki Tom Cruise, mire az asszony visszakérdezett, hogy miért, neki tán bejön?! De imádtam azt is, hogy Jennifer mennyire nyűglődik a Cody név miatt! 

Értékelés: 4,5

Kinek ajánlom?
─ Rainbow Rowell rajongóinak!
─ Mindenkinek, aki szereti azokat a történeteket, amikben a főszereplők csak a regény végén találkoznak egymással valami miatt.
─ Neked, ha szereted a titkolózós, „kukkolós” történeteket. 

Kedvcsináló idézetek:
– Anya, te vonzó férfinak látod Tom Cruise-t?
    Lincoln anyja letette a festékkaparót, és úgy méregette Lincolnt, mintha azt próbálná eldönteni, hogy inkább „toszkán türkiz” vagy zöldcitrom színű-e.
    – Miért, te vonzó férfinak látod Tom Cruise-t?
    – Dehogyis, anya. Miért kérdezed? Te jó isten!
    – És te miért kérdezed?
    – Mindössze annyit akartam tudni, hogy szerinted Tom Cruise vonzó, vagy nem. Nem azt kérdeztem, hogy szerinted meleg vagyok-e. Szerinted, amúgy, meleg vagyok?
    – Én ezt nem mondtam. Időnként eszembe jut, hogy lehet, hogy az vagy, de most nem ezt mondtam. Csak segíteni akartam.
    – Miben akartál segíteni?
    – Segíteni, ha most akarnád bejelenteni nekem. De nem vagy az. Azt mondtad, ugye? Hogy nem vagy az.
ART BY IRENA FREITAS
– Van róla fogalmad, neked milyen szagod van? – kérdezett vissza Larry.
    – Szantál – felelte Troy.
    – Mint egy bútorboltnak, amit összeizzadtak – csatlakozott Lincoln a beszélgetéshez, miközben letelepedett a helyére, a sarokba. Megtartották neki. Dave átnyújtott egy szelet pizzát.
Beth Jennifernek: Igazad van. Szeretem az esküvőket. A húgomat utálom.

Jennifer Bethnek: Miért?

Beth Jennifernek: Alapvetően azért, mert hamarabb megy férjhez, mint én. És mert olyan vagyok, mint a csinoska nővér egy kosztümös filmben. „De Apám, Gwen nem mehet férjhez előttem. Én vagyok a legidősebb.”

Jennifer Bethnek: Jaj, imádom a kosztümös filmeket, különösen, ha Colin Firth is játszik bennük. Olyan vagyok, mint Bridget Jones, csak tényleg kövérben.

Beth Jennifernek: Ó… Colin Firth. Csakis kosztümös filmekben kéne szerepelnie. A kosztümös filmekhez pedig csakis őt kéne választani főszereplőnek. (Egy csillaggal több, ha Colin Firth is szerepel. Két csillag Colin Firthért csini mellényben.)

✿✿✿✿✿
A képek a Pinterest táblámról származnak: Szív küldi / Attachments
ATTACHMENTS kiadások a GoodReads-en
✿✿✿✿✿


A Scolar kiadó jóvoltából nemrég megjelent a Fangirl és az Eleanor és Park írónőjének legújabb regénye, Szív küldi címmel. A történet középpontjában Lincoln van, aki kettesben él az édesanyjával és szócsatákat vív jóval monogámabb nővérével. A férfi munkája az, hogy internetbiztonságisként egy lapkiadó dolgozóinak az e-mailjeit olvassa minden éjszaka, vagyis azokat, amik valami csúnya vagy tiltott szót tartalmazva a megjelölt e-mailek között landolnak. Lincoln eléggé unja a munkáját, ám élvezettel olvassa Beth Fremont és Jennifer Scribner-Snyder levelezését. A két szabadszájú nő humorosan, önirónikusan és vidáman ír egymásnak mindennap, és pontosan tudják, hogy valaki olvassa a leveleiket. Mire Lincoln észbe kap, beleszeret Bethbe…
Tartsatok bloggereinkkel, és tudjátok meg, hogy ők mit gondolnak a regényről. A turné végén pedig a kiadó jóvoltából kisorsolunk köztetek 3 példányt a Szív küldi c. regényből!

Nyereményjáték:

Rainbow Rowell nevét szerencsére elég sokan ismerik hazánkban, így arra gondoltunk, hogy egy könnyű feladatot kaptok tőlünk, ami az írónő által írt karakterekhez kapcsolódik! Minden állomáson találtok egy regényszereplőt, és az a feladatotok, hogy megtaláljátok a párját. A rafflecopterbe írjátok be, hogy melyik állomásokon voltak az azonos illusztrátor által megalkotott párok (Pl.: 3. állomás + 6. állomás vagy Blog neve1 + Blog neve2), ám mivel valaki pár nélkül marad, be kell írnotok annak a KARAKTERNEK a nevét, aki hoppon maradt a megfelelő rubrikába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

05/06 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
05/08 - Sorok között
05/12 - Deszy könyvajánlója
05/16 - Könyvvilág
05/20 - Könyv és más
05/22 - Kelly és Lupi olvas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése