2022. október 31., hétfő



Borzongató könyvek ajánlója és Book Tag | Halloween Blogturné (2022)

 

A többi extra állomásom: BTKextra

 

Üdvözlet minden szellemnek, vámpírnak, vérfarkasnak, boszorkánynak, és az összes egyéb entitásnak a Blogturné Klub borzongatóan jó Halloween turnéján!

Nem tudod mit csinálj Halloweenkor? Tarts velünk, segítünk kitalálni! Kövesd az egész napos turnénkat, mely során szuper könyveket, filmeket, finomságokat és egyéb kreatív ötleteket ajánlunk, hogy az év legborzongatóbb ünnepe valóban szuperül sikerüljön. Inspirálódj, játssz, és legyél Te négy nyertesünk egyike!

 


--- Olvassatok tovább! ---

vvvvv

BTK HALLOWEEN-I BOOK TAG

 

1) Witching hour - Egy könyv, amelyben szellemek járnak

Harry Potter! Az első olyan könyv, aminek az olvasása közben nem kezdtem el parázni a felbukkanó szellemektől, a Harry ​Potter és a bölcsek köve volt. Sőt, kifejezetten érdekesek a sorozat részeiben felbukkanó kísértetek!

 

 

2) Töklámpás - egy rémisztő könyv, ami miatt este féltél lekapcsolni a lámpát.

Talán a Madarak ​a dobozban c. könyv volt az, ami kapcsán bátran ki merem jelenteni, hogy még a lakásajtó előtti lámpát is felkapcsoltam, mert annyira rosszul éreztem magam egy-egy sötét zug láttán olvasás közben. Nem kifejezetten horror, inkább thriller. Oda üt, ahol igazán fáj: megtámadja a logikát és beveszi, elhiteti, hogy az olvasóra is les valami…

 

 

3) Zombiapokalipszis - Egy kellően vastag könyved, amivel akár egy (vagy több) zombival is végezni tudnál.

Stephen King: Az – Van nekem egy 1184 oldalas, keménytáblás kiadásom a könyvből. Bár nagyon fájna a szívem, hogy még nem olvastam el, mégis simán szét tudnék vele verni egy zombit!

 


 

4) Bosszúállók - Nevezz meg öt könyves karaktert, akikkel cukorkagyűjtésre vagy rémisztgetésre indulnál Halloween estéjén!

Sabrina Spellman meg az unokatestvére, Ambrose Spellman (Sabrina hátborzongató kalandjaiból), Jack Skellington (Tim Burton: Karácsonyi Lidércnyomásából), Loki (Loki: ​ A csínytevő sorsa) és Cress (Holdbéli krónikák)

Mi bizony rémisztegetni és zűrt okozni indulnánk a csapatommal. Persze bármi ütne ki balul, majd a varázslók megvédenének minket! Loki meg Ambrose tuti rengeteg csínyt kitalálna, amiben Jack szívesen segítene. Sabrina mentené, ami menthető, mi meg Cresszel* kicsit féltenénk ugyan az életünket, de irtó jól szórakoznánk a körülöttünk kialakult káoszon. :D 

*(Cress számomra olyan karakter, aki nagyon sajnáltam, hogy sok-sok évig el volt zárva a külvilágtól és mindenkitől, így őt sose hagynám ki egy buliból se.)

 


5) Adsz vagy Kapsz - Milyen halloween-i jelmezben várnád a cukorka kéregetőket?

Csakis boszorkánynak öltöznék! :D Ijesztő smink, Hókusz Pókusz utánérzésű boszi ruha és vérvörös rúzs! Legalábbis idén… valószínűleg minden évben másféle boszorkány lennék.

 

 

6) Szellemház - Milyen rémisztő dekorációval látnád el a lakásod/házad környékét?

Nem tudom eldönteni, hogy véres emberformát rejtő hullazsákokkal raknám-e tele a kertemet, ami annyira para, hogy rám hívják a végén a rendőrséget, vagy megelégednék a sok-sok-sok pókháló és ijesztő fejűre faragott tök kombóval. 

 


+1) Egyedi kérdés: Melyik a kedvenc halloween-i mese- vagy ifjúsági könyved?

Neil Gaiman: A temető könyve a kedvenc (lejjebb írok is róla egy röpke ajánlót nektek), és már nagyon érik az újraolvasása, ugyanis beszereztem a Chris Riddell által illusztrált új kiadást, de még nem olvastam el… Shame on me, pótolni fogom!

 

 

***

Kedvenc borzongató hangvételű könyveim

BORZONGATÓ KÖNYVAJÁNLÓ ~ AniTigertől

 

Neil Gaiman: A temető könyve

12 éves kortól / ifjúsági/YA, urban fantasy, paranormális, misztikus, horror, fejlődésregény, illusztrált (díjak: Bram Stoker-díj / Carnegie-medál / Hugo-díj / Newbery Medal / Locus-díj)

 


AJÁNLÓ: Azt hiszem, hogy ez a könyv volt az, ami miatt végérvényesen beleszerettem Neil Gaiman történeteibe. Először csak a szimpatikus cím és borító páros fogott meg, de a fülszöveg döntötte el, hogy ez a könyv hazajön velem a könyvesboltból. A temető könyve szerelem volt első olvasásra! Sokszor olvastam már, és mindannyiszor az volt a legnagyobb gondom Sen történetével, hogy véget ér… Olvastam volna még a szellemekről, a vámpírkapukról és az összes picit morbid dologról, amelyek ellenére (vagy épp azok miatt?) mindannyiszor nagyokat mosolyogva forgattam a regényt.

 

***

 

Laura Ellen Anderson: Vámpyr ​Vilma-sorozat
(Vámpyr Vilma és az Úrikornisok, Vámpyr Vilma és az emléktolvaj)

8 éves kortól / fantasy, gyermekkönyv iskolásoknak, humoros, illusztrált, kaland

 


AJÁNLÓ: Ez az egyik legédesebb vámpíros mesekönyvsorozat, amit valaha olvastam! Az írónő illusztrációi irtó aranyosak és jópofák, odáig vagyok a furcsa figuráiért és a néha sötét háttérű képeiért! Olvasás után szívem szerint visszaküldtem volna a könyveket a múltbéli önmagamnak, hogy legyen valami, ami miatt még egy kicsit korábban rákapok az olvasásra.

 

***

 

Katherine Arden: Apró terek

10 éves kortól / fantasy, gyermekkönyv iskolásoknak/ifjúsági, horror, kísértettörténet, misztikus, paranormális, rejtély

 


AJÁNLÓ: Ahhoz képest, hogy ez egy fiataloknak szóló ifjúsági horror, sokszor kaptam magam azon, hogy lélegzetvisszafojtva falom az oldalakat. Olvasmányos, jól megírt kísértettörténet, ami csodásan szerepelteti azokat a dolgokat, amiktől kiskorunktól fogva retteghetünk: a kukorica mezőt, az ijesztő madárijesztőket, a szellemeket, az erdőben való üldözést és bujkálást, a menekülést valami rémisztő, misztikus dolog elől, és persze a sötétet, az éjszakát. Borzongató sztori, ami egyszerre játszódik a jelenben, ugyanakkor egy réges-régi történetet is elmesél az olvasónak.

 

***

 

Christopher Moore: A Love Story sorozat

(Vérszívó démonok, Totál szívás, Csak egy harapás)

16 éves kortól / fekete humor-humoros, horror, paranormális, urban fantasy

 


AJÁNLÓ: Nem egy tipikus horror sztori, de nem is egy tipikus vámpír történet. Groteszk, morbid és nagyon Christopher Moore! A főszereplői totál idióták és a mellékszereplői imádnivalóan kretének. Néha sok a könyv - viszont, ha elkap a hangulata, akkor elvarázsol egy beteges-véres szerelmi történet. Picit Fable-s, picit Rejtős – sok apró háttérsztori van benne, ami megédesíti az összhatást, de nem nyomja el a főszálat, nem teszi töménnyé és emészthetetlenné az egészet… Ha még nem ismeritek az írót, akkor javaslom, hogy vagy ezzel, vagy a Nagy kaszás sorozatával kezdjétek el az ismerkedést!

 

***

 

Barbara Cantini: Halálka

5 éves kortól / gyermekkönyv iskolásoknak, fantasy, illusztrált

 


AJÁNLÓ: Morbid, humoros történet magányról és elfogadásról. Azt hiszem, hogy teljesen kielégítette minden elvárásomat az írónő, ráadásul valami eszméletlenül aprólékosan illusztrálta ezt az elborult kis mesét. Öröm forgatni mind a képek, mind a történet miatt. Bírtam Halálkát-Amálkát, de a szívem csücske Bu Song, az albínó agár. [Különösen ajánlott Halloween környékén olvasni!]

 

***

 

Thomas Harris: Hannibal ébredése

16 éves kortól / fejlődésregény, filmadaptáció, horror, krimi, pszicho-thriller

 



AJÁNLÓ: Ez egy Hannibal előzménysztori, aminek van ugyan egy film verziója, de ahogy az várható: a könyv értelemszerűen jobb, drasztikusabb, bővebb. A cselekmény jól felépített, de a történet nem pillekönnyű, hanem torokszorító. Belemar az emberbe, de élvezetes és értelmes olvasmány. [Mondjuk lehet, hogy nem este olvasnám egyedül otthon.]

 

***

 

Stephen King: Állattemető / A ragyogás / A tűzgyújtó

18 éves kortól / horror, pszicho-thriller, filmadaptáció, fantasy, paranormális, misztikus

 


AJÁNLÓ: A borzongani vágyók semmiképpen se hagyják le a várólistájukról Stephen King horrorjait! Bár nem vagyok minden történetétől elragadtatva, és szerintem hajlamos túlnyújtani a sztorit, mégis azt kell, hogy mondjam a fenti három ajánlott könyv ALAPMŰ a műfaj rajongóinak! (Természetesen olvasás után ajánlott a filmadaptációkat is megnézni, hogy picit még tovább tartson a rettegés!)

 

***

 

Sandman: Az álmok fejedelme

(Prelűdök ​és noktürnök, A babaház, Death - Halál)

16 éves kortól / képregény-graphic novel, dark fantasy, horror (díj: Eisner-díj)

 


AJÁNLÓ: Vannak könyvek, képek, filmek és persze képregények, amik kapcsán egyszer csak rádöbben az ember, hogy ezt neki írták… Ooooké, ekkora arcom nincs, szóval én csak abban vagyok biztos, hogy egy vagyok azok közül, akiknek ezt szánták. Oda vagyok Álomért, imádtam ezt a szürreális, beteg, morbid és rémséges képregényt. Bizarr, furcsa, de érdekes karakterekkel fűszerezett lendületes történetekből áll ez az első kötet. Valahol ott szerettem bele Gaiman Sandman képregényébe, amikor Káin és Ábel gargoyle-ja megmenti Sandmant… (2016-ban találkoztam a képregénnyel, most pedig totálisan bele vagyok habarodva a nemrég debütált Sandman sorozatba… Azt is nézzétek meg olvasás után!)

 

***

 

Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök

16 éves kortól / fantasy, horror, humoros, misztikus, nyomozás, paranormális, weird fiction

 


AJÁNLÓ: Mit mondhatnék? A regény végét éjszakába nyúlóan olvastam, mert akármennyire álmos voltam, annyira érdekelt, hogy mit tartogat a történet vége. Szerintem egy jó könyv eléri, hogy álmosság ide, másnapi kelés oda fennmaradjon az ember, míg a végére nem ér. Féltem, hogy zavarni fog, hogy annyira a Scooby-Doo-ra hajaznak a karakterek (szereplők: egy szép lány, egy szép fiú, egy okos lány, egy dilis srác meg egy kutya), de annyira megszerettem őket önmaguknak, hogy egy idő után eszembe sem jutott a kezdeti hasonlóság. Nem mondanám keményvonalas horrornak, mert jócskán el van humorizálva, de nekem éppen emiatt jött be. Meg a haláli fordítás miatt!

 

***

 

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

16 éves kortól / filmadaptáció, gyilkosság, klasszikus krimi, rejtély, thriller

 


AJÁNLÓ: Lehet hümmögni, hogy mit keres itt a borzongató könyvajánlóban Agatha Christie, de nekem bizony ez a történet is parás volt! Gondoljunk bele: néhány egymást nem ismerő ember meghívást kap egy pazar villába, ami egy sziklás, elhagyatott szigeten áll… aztán elkezdenek meg-meghalni egyesével. Részemről ez totál para, bár persze a rejtély a lényeg: ki a gyilkos és miért öli meg a szigetre hívottakat egymás után?

 

***

 

Chris Carter: Robert Hunter sorozat

(A halál szobrásza, A ​ nevem: halál, A hívás)

18 éves kortól / horror, pszicho-thriller, nyomozás

 


AJÁNLÓ: Bár még csak tavaly fedeztem fel magamnak Chris Cartert, azt bátran ki merem jelenteni, hogy rendkívül felkavaró történeteket tud írni! Egyszerre brutális és irtó kegyetlen, ugyanakkor meglepően fordulatos és izgalmas olvasmány volt az összes eddig olvasott könyve. Ugyanazt a nyugtalanságot érzem olvasás közben, mint a Gyilkos elmék nézésekor: hogy ilyen pszichopaták is léteznek ezen a bolygón, és csak a mi jó szerencsénken múlik, hogy épp nem minket pécéztek ki… Idegborzoló, nem?

 

 

Nyereményjáték:

 

Ünnepi turnénkhoz hasonlóan mostani játékunk is rendhagyó formát ölt. Minden állomáson találsz egy kérdést, ami az adott poszthoz kapcsolódóan irányulhat az adott könyvre, szerzőre, szereplőre, de olyan is előfordulhat, hogy a te véleményedre, élményeidre, kedvenceidre leszünk kíváncsiak.

A turné végén, a Blogturné Klub bloggereinek felajánlásáből hét ajándékcsomag kerül kisorsolásra azok között, akik minden állomást teljesítenek (vagy legalább megpróbálják). A csomagok tartalma minden esetben meglepetés lesz, de a könnyebb választás miatt mindegyiket ellátjuk egy fantázianévvel.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSOK:

[HALLOWEENI BLOGTURNÉ 2022]

1) Booktastic Boglinc - Halloween Playlist
2) Dreamworld - Gyors sütik
3) Olvasónapló - Halloween podcastek
4) Pandalány olvas
5) Zakkan olvas
6) Fanni’s Library - Boszorkányos könyvajánló
7) Spirit Bliss Sárga könyves út - Fanartok
8) Függővég - Ijesztő filmajánló
9) Szaffi polca - Hidegrázós írók
10) Csak olvass! - Könyvjelzők
11) Utószó - (Nem)ijesztő filmajánló
12) Kelly & Lupi olvas - Halloween sminkek
13) Könyvvilág - Nem annyira borzongató könyvajánló
14) Könyv és más - Társasjáték ajánló
15) Hagyjatok! Olvasok! - Borzongató könyvek

 

vvvvv

Remélem jól szórakoztatok!

Köszönöm a figyelmet!

vvvvv

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése