2019. szeptember 22., vasárnap



Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök | BTK ajánló




– Most komolyan, hála nekünk, legalább 90 százalékkal visszaesett a bűnözés Blyton Hills körzetében. Kár, hogy sosem nyaraltunk itt New Yorkban: Bronx mára olyan lenne, akár a Szezám utca.



Fülszöveg:
¤
1977 nyara. A Blytoni Nyári Detektívklub megoldotta utolsó ügyét, és leleplezte a ravasz Álmostavi Rémet valójában egy újabb kincsvadászt, aki rá akarta tenni mocskos kezét a Deboën-ház mélyén rejlő mesés zsákmányra.
És talán meg is úszta volna, ha nincsenek ezek a kotnyeles kölykök.
1990. A tinidetektívek már mind felnőttek, és nem találkoztak egymással sorsdöntő, 1977-es utolsó ügyük óta. Andy, a fiús lány huszonöt éves és a törvény elől menekül, mivel legalább két államban körözik. Kerri, a hajdani zsenipalánta és reménybeli biológus New Yorkban pultos, és komoly alkoholproblémákkal küzd. De legalább ott van vele Tim, a vehemens vizsla, aki a csapat eredeti kutyatagjának leszármazottja. A horrorrajongó Nate az elmúlt tizenhárom évet különböző pszichiátriákon töltötte, jelenleg a massachusettsi Arkham városában található elmegyógyintézet vendégszeretetét élvezi. Barátai közül csak Peterrel, a jóképű nagymenőből lett filmsztárral tartja a kapcsolatot. Ami rendjén is volna, csakhogy Peter már évek óta halott.
Eljött az idő, hogy végére járjanak, mi okozza rémálmaikat, és visszatérjenek oda, ahol ez az egész 1977-ben elkezdődött. Ezúttal hátha nem egy maszkos balekről lesz szó, hanem valódi szörnyek leselkednek rájuk.
Karcos humorával, parádés nyelvezetével és zseniálisan megkomponált véres jeleneteivel a Kotnyeles Kölykök szertelenül, ám szerfölött szórakoztatóan tiszteleg a horror, a szeretet, a barátság és a csápos dimenzióközi szörnylények előtt. A kötetet a neves műfordító Varró Attila (Harcosok klubja) ültette át magyar nyelvre.

Könyv információk:

Eredeti mű: Meddling Kids
Eredeti megjelenés éve: 2017
Fumax, Budapest, 2019
366 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634700982 ·
Fordította: Varró Attila
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Miért olvastam el?

Őszintén szólva megláttam ezt a borítót a Fumax egyik bejegyzésénél, és azonnal tudtam, hogy el KELL olvasnom a könyvet! Szerelem első látásra, ami csak tovább mélyült, amikor rájöttem, hogy a sztori lényegében tinidetektívek felnőtt életét követi nyomon. Sosem szerettem a Scooby-Doo Showt (eléggé rájuk hajaznak a srácok), de mindig érdekelt, hogy vajon mi lenne velük, ha szétrobbanna a csapat.

A történetről...

1977-ben egy csapat fiatal lefüleli az Álmos-tavi Rémet, aki 13 évvel később, vagyis a regény szerinti jelenben szabadul. A hatvanéves bácsit már az első szabad órájában a falhoz vágja Andy, aki a Blytoni Nyári Detektívklub egyik törzstagja. A vallatás rövid, a férfi hamar elköpi, hogy pár dologról nem ő tehetett anno, mire a lány elhatározza, hogy összeszedi a csapat életben lévő tagjait, és visszamennek kideríteni, mi történt 13 éve. Első útja fiatalkori szerelméhez vezet, Kerrihez, aki még mindig az az imádni való, naiv lány, akibe Andrea anno beleszeretett. A lányok együtt indulnak Nate-hez, aki egy elmegyógyintézetben ápoltatja magát, hiszen őrült. Ugyanis Nate látja a csapat halott negyedik tagját, Petert, aki menő hollywoodi színész volt, aztán öngyilkos lett. A lányok Kerri kutyája, Tim és egy csipogós pingvin segítségével kiszabadítják a zakkant fantasy rajongót, és elindulnak „haza” Blyton Hillsbe.

Szerintem…

Amennyire lassan – mondhatni unalmasan - indul a sztori, annyira letehetetlenné válik, amikor végre Blyton Hillsbe érve szembekerülnek az első misztikus szörnnyel a fiatalok! A humoros road sztori egy pillanat alatt válik éjszaka a tónál sátorozó fiatalokat álmukban meglepő, szörcsögő szörnyektől hemzsegő horrorrá. Annyira hirtelen volt a váltás, hogy alig hittem el, hogy nem valamelyik kiöregedett tinidetektív rémálmodja meg azt a borzalmas lényt!


A történet hangvétele egyszerre humoros - engem a fekete humora miatt Christopher Moore horrorkomédiáira emlékeztetett – és vérfagyasztó. Minden megvan benne, ami szemnek és szájnak az ingere egy jó horrorban (pl. Walla Walla indián legendék, Necronomicon, szellemet látó és azzal társalgó őrült karakter), de a véres, szörnytámadásoktól hemzsegő pillanatok mellett iszonyat jópofa, vicces részek is vannak. Egyszerűen imádtam Andy Kerri iránti rosszul leplezett szerelmét, és azt is, ahogy Nate néha összevitatkozik szellem Peterrel, akit csak ő lát. Tim, a weimari vizsla meg valami elképesztő módon jól megírt állat karakter, mert a megnyilvánulásai mérhetetlenül cukik.

Szerintem jól tagolt, és még jobban felépített a történet. Minden akkor derül ki, amikor kell, egyetlen fordulatot sem tudtam kitalálni előre, többször is sikerült meglepniük ezeknek a kotnyeles fiataloknak. Egyedül a „gonosz” indíttatása volt számomra érthetetlen… Legalábbis elsőre, mert aztán jobban belegondolva akadnak olyan karakterek, akiknek hasonlóak a szándékai. (Spoiler! Pl. nézzük meg JOKERT a DC univerzumból, akinek szintén a káosz, a hecc és a kíváncsiság a mozgatórugói. Spoiler vége.)
Szóval habár emiatt szerintem kicsit defektes a sztori, mégis azt mondom, hogy annyira nem zavart. Annyira élvezetes volt a fordítás, és ezáltal maga a történet is annyira élvezetessé, élővé vált. Az író hasonlatai annyira megkapóak és sokfélék; némelyik gyönyörű, mások elborultak, néha meg csak simán viccesek.
A kedvenceim:


„Az éjszaka hideg volt, de gyengéd, akár egy korhatáros metafora.”

„Peter olyan erőtlenül ült a csónakban, akár egy női mellékalak a viktoriánus drámákban.”

„Tim hátrahőkölt, képén egy viktoriánus úriember arckifejezésével, aki szembetalálja magát egy időutazóval.”


Kiss me BY lesly-oh
Nem mondanám keményvonalas horrornak, mert jócskán el van humorizálva, de nekem éppen emiatt jött be – meg mert közel kerültek a szívemhez a főszereplők. Jönnek a szörnyek, valaki megpróbál megidézni egy főgonoszt a Necronomiconból, aki elhozza az apokalipszist, míg eközben egy lány mérhetetlen szerelméről meggyőzni egy másikat, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy a leszbikusság annyira jön be neki, mint a tandemugrás. (Vagyis nem kell kipróbálnia ahhoz, hogy tudja, nem az ő műfaja.) Vagy hiába próbálja legyűrni őt egy csapat zombiszerűség, Tim, a kutya amint meghallja a pingvinjáték csipogását, azonnal utána ered, és a falon át is megpróbál eljutni a kedvencéhez. De ott van az a rengeteg párbeszéd, amiben a fiatalok a múltról emlékeznek, a jelenükről mesélnek, vagy arról beszélgetnek, hogy vajon hol siklott félre az életük… 

Összességében

Meddling Kids BY kaykedrawsthings
Mit mondhatnék? A regény végét éjszakába nyúlóan olvastam, mert akármennyire álmos voltam, annyira érdekelt, hogy mit tartogat a történet vége. Szerintem egy jó könyv eléri, hogy álmosság ide, másnapi kelés oda fennmaradjon az ember, míg a végére nem ér. Féltem, hogy zavarni fog, hogy annyira a Scooby-Doo-ra hajaznak a karakterek (szereplők, egy szép lány, egy szép fiú, egy okos lány, egy dilis srác meg egy kutya), de annyira megszerettem őket önmaguknak, hogy egy idő után eszembe sem jutott a kezdeti hasonlóság.
Remélem, hogy találnak még valami megjelentethetőt ettől az elborult írótól, mert én tuti figyelni fogom ezután a munkásságát. (És azt is remélem, hogy gyakrabban szaladok bele Varró Attila fordításaiba, mert nagyon kellemes meglepetést okozott, hogy mennyire jó stílusban fordít.)

Kedvencek: Imádtam Tim és a pingvin kalandjait, ahogy Andy rajongását Kerri iránt is (nagyon drukkoltam nekik).

Értékelés: 4,5


Kedvcsináló idézetek:
¤
– Miben segíthetünk, hölgyem?
– Nos, hát… – Andy tétován felemelte a kezét, szemét lesütötte, mintha a padlón keresné a megfelelő szavakat. – Jézusom, sajnálom, de elég kínos ez nekem…
– Csak bátran – mondta a pasi, vigyorgó szájában avarszínű fogakkal.
– Szóval kénytelen vagyok mély tisztelettel megkérni az urakat, hogy ne játsszák már a belterjes tanyasi bunkót, különben szétrúgom a retkes seggüket.
¤
Nem az van ám, hogy egész héten a gumiszobában visítozunk, és tolószékben játsszuk a Napóleont (…). Legfeljebb keddenként.
¤
– A dokik szerint nem tudom kezelni az agressziómat.
– Ó. Remélem, a holdig rúgtad a golyóikat, miután közölték a diagnózist.
– Nem lehetett – mondta Andy, ügyet sem vetve a szarkazmusra. – Katonai orvosok voltak.
– Szóval a katonaság szerint túl agresszív vagy – foglalta össze Kerri. – Oltári. Mik ki nem derülnek.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤

A képek innen vannak: Kotnyeles kölykök
Meddling Kids borítók a GoodReadsen.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤


13 év telt el azóta, hogy azok a kotnyeles kölykök lebuktatták az Álmos-tavi Rém néven elhíresült csalót. A tinidetektívek felnőttek, eltávolodtak egymástól, de mindegyiküket fogva tartja egy rémálom, ezért a csapat megpróbál együtt a végére járni az egész iszonyatnak, ami 1977.  nyarán kezdődött… Tartsatok bloggereinkkel, kövessétek a blogturné állomésait, ismerkedjetek meg a Kotnyeles kölykökkel, és ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regényt a Fumax kiadó jóvoltából!



Nyereményjáték:

A Fumax kiadó több, a Kotnyeles kölykökhöz hasonló borzongató, izgalmakban gazdag, horrorisztikus témájú történetet adott ki az elmúlt években, ezért azt találtuk ki, hogy kinyomoztatunk veletek három olyan kiadványt, amit maradéktalanul szeretett a hazai közönség! Segítség gyanánt megadunk nektek egy pici borító részletet, de az igazi segítség egy kulcsszó lesz, ami mind a Kotnyeles kölykök, mind a keresett könyv fülszövegében megtalálható! A kitalált könyvek CÍMÉT várjuk a rafflecopterbe.


Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Kulcsszó: MASSACHUSETTS

ÁLLOMÁSOK:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése