2019. szeptember 9., hétfő



Bryan Lee O'Malley: Repeta | BTK ajánló




- Mit álmodtál?
- Egy alakot láttam… a kamrában.
- Alakot?
- Mint egy… nem is tudom. Szörny. Sötét árnyék. Egy alak.
- Milyen alakú alak?
- Olyan, mint… én.
- Hm. Hát ha egy rémisztő szörny van a konyhában, nem meglepő, hogy rád hasonlít.
- Kössz…


Fülszöveg:
Katie sínen van: tehetséges fiatal konyhafőnökként már jól menő éttermet visz, és éppen a következő, még jobb hely nyitásán dolgozik. De az új éttermen mintha átok ülne, és Katie élete lassacskán romba dől.

De jó lenne ilyenkor egy második esély! Vagy több?
Katie szerencséjére egyik éjjel megjelenik egy rejtélyes lány, egyszerű utasításokkal, hogy miként is kezdheti újra a dolgokat:
1. Jegyezd fel a hibád
2. Egyél meg egy gombát
3. Feküdj le aludni
4. Kelj fel új emberként
Ennyi az egész! A rossz dolgok meg sem történtek, és Katie megpróbálhat szembemenni a jövővel, és helyrehozni, ami félrecsúszott.
Azonban egy nagy fióknyi varázsgomba birtokában ellenállhatatlan kísértést érez, hogy az életét ne csak jobbá, hanem egyenesen tökéletessé tegye. Csak hát ezt nem lenne szabad. Katie pedig hiába lázadozik a szabályok ellen, azok megsértése beláthatatlan következményekkel jár…
A világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő Scott Pilgrim-sorozat alkotójának új története életszagú fordulataival, humorával, frissességével szintén belopta magát az olvasók szívébe.

Könyv információk:

Eredeti mű: Seconds
Eredeti megjelenés éve: 2014
Fumax, Budapest, 2019
328 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634701064 ·
Fordította: Tót Barbara ·
Illusztrálta: Bryan Lee O'Malley
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Szerintem

A legtöbben már hallottunk a káoszelméletről és/vagy a pillangóhatásról. Nem? Lényegében arról van szó, hogy akár egy apró változtatás a kiindulási ponton nagymértékben megváltoztatják a dolgok végkimenetelét. Fiatalabb koromban az egyik filmem a Pillangó-hatás (The Butterfly Effect) volt, amiben Ashton Kutcher visszautazik az időben, és megváltoztatja 1-2 apróságot, amik nagyon drasztikus, néha brutális változást okoznak a jövőben. De hogy mi köze mindennek a Repetához? Máris rátérek!

Képregényünk főszereplője Katie (29), aki bár egy jól menő étterem konyhafőnöke, éppen a második éttermének a megnyitásáról ábrándozik. Természetesen a valóság keresztbehúzza a számításait, mert az építkezés lassan halad, ugyanis az új épület inkább tűnik pénznyelőnek, mint egy hamarosan megnyíló étteremnek. Katie problémái abszolút átlagos problémák: élete szerelmét (Max) elveszítette egy félreértésnek köszönhetően, a mostani séffel (Andrew) maximum kavarni van kedve, nincsenek igazán közeli barátai, és lassan elfogy az új étterem megnyitására szánt pénzmag is.
Aztán egy este egy újabb furcsa rémálom után - ami egy ijesztő lányról szólt, aki Katie komódjában lakik – a nő talál egy gombát és egy „Baklövéseim” című jegyzettömböt a szobájában. A használati utasítás szerint, ha leírja, hogy min akar változtatni, megeszi a gombát, és utána aludni tér, akkor módosíthatja a múltbéli történéseket. Katie ezzel a változtatással megmentette az égési sérülésektől az étterem egyik félénk, kicsit flúgos felszolgálóját, Hazelt, akivel idővel összebarátkozik, és akitől megtud egyet ’s mást a házi szellemekről. Hamar kiderül, hogy Katie komódjában egy házi szellem lakik, akit Lisnek hívnak, és aki eléggé zokon veszi, hogy Katie-nek bár csupán egyetlen gombát lett volna szabad felhasználnia, ő jóval többet evett meg, miután megtalálta a gombák lelőhelyét!


Tetszett, hogy lépésről lépésre épült fel a történet, ahogy egyre több darabkát kapunk az ijesztő kislányról, a gombákról, Katie-ről. Kíváncsian vártam, hogy mi fog kisülni ebből a baklövéseket gombázással megoldó, múltat módosítgató, házi szellemeket kiengesztelni próbáló történetből! Nem olvastam még ehhez foghatót, ezért nagyon izgalmas volt ez a kalandtúra Katie-vel, Lissel és Hazellal, de igazából a valamikor a Repetában dolgozó összes emberkét megkedveltem… Még Maxet és Andrewt is, bár a két srác nem adta magát olyan könnyen. (Tudnám, hogy miért bukik Katie az ilyen vacak stílusú pasikra…)

Azt hiszem, hogy a legnagyobb problémám Katie hozzáállása volt. Mégis ki tud aludni, amikor egy furcsa, rémisztő kislány alszik vele egy szobában, akit senki más nem lát, és akit ráadásul rövid úton még magára is haragított? Néha úgy megcsapkodtam volna Katiet a butasága miatt, máskor meg hatalmas sóhajok közepette beláttam, hogy bizony én is kapnék az alkalmon, hogy megváltoztassam 1-2 elbarmolt múltbéli döntésemet... Még akkor is, ha ebből és az ehhez hasonló történetekből tudom, hogy egy idő után a módosítások elég sok nyomort és horrorisztikus elemet hoznak magukkal.

A kiadványról

Imádom a Fumax kiadó kiadványait, mert magasan a legigényesebbek és a legstrammabbak a piacon. A képregény egy keménytáblás féltégla, de szépséges kívül-belül. Már az első kézbefogáskor észlelhető, hogy bizony a vörös és a sötétkék lesz a kötet két hangsúlyos színe, ezért nem meglepő, hogy a belső oldalakon a kulcsfontosságú jelenetek vagy vörösek, vagy sötétkékek.  A fordítás fantasztikus, és egy szál elírást nem találtam.
Még nem volt alkalmam megbarátkozni az író és rajzoló Bryan Lee O'Malley munkásságával, mert bár sokat szemeztem a Scott Pilgrim képregényekkel, a Repeta előtt még nem olvastam tőle semmit. Szerintem a karakterek ábrázolása nevetséges, de végtelenül aranyosak és megkapóak a képregény szereplői. Kicsit talán a korai mangákra hajaz a stílus, de azoknál szebb az illusztráció. Nekem őszintén szólva bejött a képregény rajzstílusa, és tervezem, hogy az SP sztorikkal is megismerkedem, ha lehetőségem lesz rá.

Összességében

Bár a múltbéli döntéseink megváltoztatásának a lehetőségéről, illetve a módosítások Katie életére gyakorolt hatásairól szól ez a történet, mégis inkább éreztem realista problémaközpontú sztorinak, mint fantasynak a képregényt! Annyira Katie mindennapi gondjai, pénzügyi nehézségei, akadozó étterem-felújítása, viharos szerelmi élete és a barátkozása volt az előtérben, hogy ha a végén nem válik mind ijesztőbbé, horrorisztikusabbá a történet, akkor pampogtam volna, hogy hol a beígért „Bryan Lee O'Malley”-féle szürrealizmus?
Imádtam, hogy ennyire kidolgozott, jól felépített, és olvasót beszippantó lett ez a képregény, mert abszolút ezt vártam a fülszöveg után. (Persze nem is én lennék, ha nem a háttérszereplők lennének a kedvenceim! Imádtam List, Hazelt és a Repeta társtulajdonosát, Raymondot!)

Értékelés: 4,5

Kinek ajánlom a regényt?
« A könnyed, enyhén fantasztikus képregények kedvelőinek; és Scott Pilgrim rajongói se hagyják ki semmiképp.

Érdekesség:
Olvassátok el, hogy Tót Barbara (a fordító), mit írt a könyvhöz Molyon. (KATT ide az értékeléséhez!)

Hazel, amint rendet és tüzet rak a házi szellemnek

Kedvcsináló idézetek:
A sötét folyosók tekeregtek körülöttük, forróak voltak, akár egy kemence, teli csontvázakkal, és mindenki úgy viselkedett, mintha ez normális lett volna.
Ez volt a valóság.
Belefáradtam, hogy azt kamuzzam magamnak, nélküled is szép az élet. Vagy ilyesmi.
– Minden egyes gomba kiszámíthatóan változtatja meg a Repeta sorsát! A mi malmunkra hajtja a valószínűségi mező vizét.
– Miről beszélsz te? Azt hittem, művsulis vagy.
– Rengeteg sci-fit olvasok.
◈ ◈ ◈ ◈ ◈

A képek a Pinterest táblámról származnak: Seconds / Repeta
SECONDS a GoodReadsen.
◈ ◈ ◈ ◈ ◈


Tudjuk, hogy az élet szép és hogy csak egy esélyünk van megélni azt… De mi történik, ha kapunk egy második… vagy harmadik… vagy negyedik esélyt arra, hogy újraéljük azt és kijavítsuk a hibáinkat? A Fumax kiadásában megjelent Repeta főszereplőjének, Katienek egy ilyen lehetőség hullik az ölébe, hogy aztán a feje tetejére álljon végül minden! Ha Blogturné három bloggerével tartasz, akkor te is megismerheted Katie történetét és ha velünk játszol, a turné végén egy példányt is nyerhetsz majd a képregényből!



Nyereményjáték:

A történet főszereplője, Katie a város egyik, ha nem a legnépszerűbb ifjú szakácsa. Az egyes állomásokon ezúttal egy-egy fantasztikusan finom recept hozzávalóit találjátok, a feladat pedig nem más, mint kitalálni ezek alapján, hogy milyen ételről van szó, majd ennek nevét beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő helyére. :)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Mai recept:
15 dkg zabkeksz / 5 dkg vaj / 80 dkg krémsajt / 20 dkg tejföl / 15 dkg porcukor / 
1 csomag vaníliás cukor / 4 dkg étkezési keményítő / 4 db tojás


ÁLLOMÁSOK:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése