2019. szeptember 10., kedd



Victor Gischler: Deadpool: ​Zsémbes zsoldos | BTK ajánló




Dr. Betty Swanson: Ez kezd abszurd lenni. Nem futhatunk egyik random búvóhelytől a másikig. Kéne egy terv.
Deadpool: Én is pont erre gondoltam, és támadt egy felismerésem.
Dr. Betty Swanson: Mi?
Deadpool: Az, hogy kéne egy terv.


Fülszöveg:
ZOMBIK! DINOSZAURUSZOK! ZOMBI-DINOSZAURUSZOK!
D I M E N Z I Ó K A P U K !
S Z E R E L E M , S Z E X , G Y E N G É D S É G !
G O N O S Z V I L Á G U R A L M I T Ö R E K V É S E K !
Deadpool az A.I.M. bűnszövetkezet megbízásából a Vadföldre utazik, hogy megszerezze minden idők legveszélyesebb biológiai fegyverét – a saját fejét! Ami, bármilyen hihetetlen, egy másik, zombik lakta világból keveredett valahogy a mi dimenziónkba!
Zombi-Deadpool leszakadt kobakja hű útitársa lesz, és hajmeresztő kalandokat élnek át együtt, miközben Deadpool a sikerdíja után lohol. A bonyodalmak azonban még csak most kezdődnek. Egy (brutális!) vadföldi zombirodeó után ugyanis Deadpool ellenszenves alteregói bukkannak fel az alternatív univerzumok labirintusában: Wilson őrnagy a S.H.I.E.L.D.-től, Wanda Wilson, azaz Lady Deadpool, valamint Deadpool, a Kölyök!
Deadpool a szexi biológus, dr. Betty társaságában, nyomában az A.I.M. ügynökeivel bemerészkedik a Marvel Zombiverzumba, hogy hazajuttassa a zsémbes élőhalott Kobakpoolt. De vajon sikerül-e neki…?
Tartalmazza a teljes Deadpool: Merc With a Mouth sorozat 1–13. füzetét.

Könyv információk:

Eredeti mű: Deadpool: Merc With A Mouth: Head Trip
Eredeti megjelenés éve: 2010
Fumax, Budapest, 2019
328 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634701064 ·
Fordította: Tót Barbara ·
Illusztrálta: Bryan Lee O'Malley
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

Sokat elmond Deadpool karakteréről az, hogy édesanyám - aki soha egyetlen szuperhős filmet sem volt hajlandó megnézni velünk, mióta egyszer régen Superman kiverte nála a biztosítékot - imádja a Dp filmeket! Deadpool egy szókimondó, beteg humorú, abszolút egyenes, szórakoztató figura, aki nem mellesleg mutációjának köszönhetően (szinte) halhatatlan. Az ügynökségek általában az utolsó utáni pillanatban fordulnak kedvenc zsoldosunkhoz, amikor már bebizonyosodik, hogy a saját embereik belehalnak a feladat véghez vitelébe… ami nem véletlen, mert őrületes a vörös ruhás szuperhős stílusa és képtelen lakatot tenni a szájára!

A történet döbbenetes, ugyanis Deadpoolt egy titokzatos csomag felvételére alkalmazzák (amiből hamar kiderül, hogy biofegyvert akarnak csinálni), de már az indulás döcögős, ugyanis az őskorban rekedt Vadföldre jutást úgy oldja meg az A.I.M., hogy egy űrkapszulaszerűséget lőnek le az űrből – benne Deadpoollal! Miután túléli a légkörbe érést és a becsapódást, felbukkan egy kigyúrt ősember (Ka-zar!), és elvezeti a Fejvadászok völgyébe, ahol még több ősember éppen egy Deadpool szobrot épít… egy másik Deadpool beszélő zombifejének! (Amiről azon nyomban kiderült, hogy az a szuper veszélyes ereklye, amit el kéne lopnia, majd eljuttatnia B-be.) Igazából már itt fogtam a fejem, hogy mi jöhet még, de aztán természetesen felbukkant jó pár dínó, néhány ellenséges ügynökségtől származó emberke, és a dzsungelhez (és képregény bármely további helyszínéhez) jócskán alulöltözött női főszereplő, Dr. Betty. Ó, és persze kedvenc zsoldosunk útközben kitalálja, hogy szegény zombifejet inkább a saját világába kéne visszajuttatni, vagyis a Zombiverzumba, mert a csúnya, gonosz ügynökség még visszaélne a vírussal, amit hordoz. (Megdöbbentő, ugye?)


– Szedje már össze magát, maga $*%, és mentsen meg, $*%$*%, különben újra letépem a karját, és úgy feldugom a $*%$*%be, hogy megvakarhatja vele az agyát!
– Belém van esve.



Szórakoztatónak tartom ezt a zombi T-rexet és női Deadpoolt is felvonultató történetet, de valahogy többet vártam az alternatív univerzumoktól… Röpke találkozásom Deadpool őrnaggyal és a női Deadpoollal még úgy ahogy elment – és tetszett -, mert azért kaptunk némi adalékot az ő világukból, de a legizgalmasabb figurát, Deadpoolt, a Kölyköt botrányosan rövidre fogták! Sokkal ütősebb is lehetett volna, ha valamelyik alternatív más is beszáll a zombifej megmentő akcióba vagy legalább multiverzumokon átívelő problémaként Dr. Betty és a kis csapat nyakán marad.

Persze a csapongó, néhol összecsapottnak tűnő cselekmény ellenére is elképesztő, hogy mennyire átjött a képregényen Deadpool. A filmekből már megszoktam, hogy néha elkezd a nézőnek szövegelni vagy nekiáll a fejében lévő hangokkal vitatkozni, de mindehhez képregényben még nem volt szerencsém, pedig nagyon izgalmas! Azt hiszem, főleg a hangokkal és Kobakpoolal való eszmecseréit szerettem, bár az elábrándozásai (amiket Poolovíziónak nevez) is figyelemre méltóan agyamentek. Annyira komolytalan az egész, hogy totál elfelejtettem néha, hogy a Zombiverzumban a túlélés a cél!

Összességében

Imádom Deadpoolt, ő a kedvenc antihősöm akkor is, ha többnyire nem az agyával gondolkodik (főleg amikor ledér öltözékű nőcik lézengenek körülötte). Szeretem, hogy néha felülkerekedik a józan eszén vagy a pénztárcáján az igazságérzete, és megpróbál valami jót tenni. Nem mindig sikerül, míg máskor meg random kinyír valakit, aki semmit sem ártott neki (max. annyit, hogy tetszett neki a Star Wars – Baljós árnyakat – ez a jelenetsor volt a kedvencem!).
Annyira bejött a Zsémbes zsoldos képregény, hogy innentől jöhet bármi, ami Deadpool. Élmény volt végre megismerkedni vele papíron is, illetve érdekesnek találtam az alternatív univerzumos témát.
Értékelés: 4

Kinek ajánlom a regényt?

« Deadpool minden rajongójának kötelező elem, de minden olyan képregényrajongónak merem ajánlani, aki 1) szereti a zombikat, 2) a troll humort és 3) az időben ugrabugrálós sztorikat! Ha nem bírod az agyament képregényeket, akkor ne erőltesd Deadpoolt (de a filmverziókat se)!
Kedvcsináló idézetek:
Hang a fejben (1): Billnek igaza van. Nem lóghatunk itt a végtelenségig. Az nem a te stílusod.
Deadpool: Miért nem vagy képes támogatni az önző és felelőtlen döntéseimet, mint a másik hang?
Hang a fejben (2): Az illatgyertyát még én sem tudom támogatni. Mi ez, Deadpool: Zsémbes zsoldos, vagy a Született feleségek?
Deadpool: Most kergettem be a macit, úgyhogy a férfiasságom minden gyanú felett áll! A jázmin nyugtató hatású.
Kobakpool: Nem sejtették, hogy Kobakpoolban újra felébredt az emberhús iránti csillapíthatatlan vágy. Miután leharapta az A.I.M.-alvezér ujját, hatalmába kerítette a zabálás kényszere. Semmi másra nem tudott gondolni, mint a puha, remegő húsra a sárga lúzerjelmez alatt…
Tudom, hogy hangosan kimondtam. Na és?
A szótárban a „dögös” szócikknél rólam van egy fénykép. Amin egy nyitott szótárra mutatok, benne a saját fényképemmel.

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

A képek a Pinterest táblámról származnak: Comics - DEADPOOL
◈ ◈ ◈ ◈ ◈


Ki más lenne képes dimenziókat ugrálós kalandra indulni a saját zombi másának a fejével és egy dögös beépített ügynökkel, mint Deadpool? Zsoldosunk ezúttal eléggé ráfaragott, hiszen új küldetésében dínók, zombik, ellenséges ügynökök és saját alternatív dimenzióbéli másai ellen kell felvennie a harcot!
Tartsatok bloggereinkkel, és tudjátok meg, hogy nekik mennyire tetszett Deadpool univerzumokban ugrálós képregénye. A turné végén pedig a kiadó jóvoltából kisorsolunk köztetek 1 példányt a Deadpool: Zsémbes zsoldosból!



Nyereményjáték:

Szerencsére Deadpool nem csupán szerethető és érdekes, de elég ismert figura is. Ezúttal azt szeretnénk tesztelni, hogy mennyire ismeritek Wade Wilson élettörténetét, ezért egy IGAZ / HAMIS játékot eszeltünk ki nektek a turnéhoz. Nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopterbe, hogy szerintetek az adott állomáson talál kijelentés igaz vagy hamis!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A mutációját megelőzően Deadpool nem rendelkezett semmiféle küzdő- és fegyverforgató tapasztalattal, mindent később tanult meg.

ÁLLOMÁSOK:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése