2019. szeptember 13., péntek



Jason Aaron: Thor: ​A mennydörgés istene | BTK ajánló




- Istenek jönnek, istenek mennek, Odin fia. Ez a dolgok rendje. Egyik családot sem érdekli nagyon, mi lett a másikkal. Meglehet, egyszer maga a nagyszerű Thor is feledésbe merül. Reméljük legalábbis.
- Ezek az istenek nem egyszerűen elfelejtődtek. Meggyilkolták őket.


Fülszöveg:
Eltűnt istenek. Kozmikus nyomozás. Ősi fenyegetés.
Amikor Thor kutatásba fog, hogy kiderítse, mi történt egy távoli világ elnémult istenségeivel, ijesztő felfedezést tesz: egy rejtélyes erő szisztematikusan levadássza az univerzum halhatatlan urait. Thor a nyomába ered, de könnyen lehet, hogy olyasmire vállalkozik, ami még az ő erejét is meghaladja…
Jason Aaron Eisner-díjas sorozatát méltán tartják minden idők egyik legjobb Thor-történetének. Aaron lenyűgöző sagáját Esad Ribic (Loki) lélegzetelállító rajzai kísérik és teszik látvány terén is kihagyhatatlanná.

A kötet a Thor: God of Thunder sorozat 1-11. számában megjelent, önálló történetet tartalmazza.

Könyv információk:

Eredeti mű: Thor: God of Thunder 1.
Eredeti megjelenés éve: 2012
Fumax, Budapest, 2019
272 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634701057 ·
Fordította: Lunczer Gábor ·
Illusztrálta: Esad Ribic, Butch Guice, Tom Palmer
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Szerintem...

Számomra Thor az egyik legostobább isten egész Asgardban, de mégis szerettem, mert helyén volt a szíve és végtelenül hűséges tud lenni mindenkihez. Ebben a történetben több Thort is megismertem, ami egy egészen váratlan mélységet adott a mennydörgés istenének, és még több érzelmet váltott ki belőlem. Az ifjú Thor, aki még nem bírja felemelni a Mjölnirt (Mjölnir: a skandináv mitológiában Thor villámisten ősi fegyvere, egy kalapács), persze továbbra is rendkívül humoros karikatúrája egy istennek, hiszen csupán a harcok, a nők, illetve a mézsör érdekli! A Bosszú Angyalaiból (filmes univerzumban: Bosszúállók) megismert Thor már méltó a kalapácsára, és bár imádja a csatákat, sok időt fordít arra is, hogy meghallgassa és teljesítse a hozzá intézett imákat. Valahogy nyitottabb, felvilágosultabb ez a karakter, de az én kedvencem mégis a kissé depresszív történetet kapott, idős Thor, aki Asgard trónján ül, de mint utolsó isten, teljesen elhagyatott.

Hogy miért kapunk egy képregényben három Thort? Azért, mert nem csupán egy évezredeken átívelő sztorit kapunk, hanem egy olyan történetet, amit még meg is fejeltek némi időutazással! Főgonoszunk, Gorr – aki amúgy egy tök szuper, bár kissé logikátlan háttérsztorit kapott – azt a célt tűzte ki céljául, hogy megöli az összes istenséget. Nos, mivel az istenek hébe-hóba tesznek a dolgukra, senkinek nem tűnik fel, hogy némelyek pár évszázadok óta nem tettek egy fűszálat se arrébb a planétájukon vagy a világukban. Ámde Thor belefut az „Istenölőbe”, akivel hamar egymás legnagyobb ellenségeivé válnak, és történetük nem csupán korokon, de az időn is átível.


Elképesztőnek tartom, hogy milyen történetet nem lehet képregényben elmesélni… Időutazás, istenek lemészárlása, istenek központi könyvtára mindenféle információval, felbukkanó Marvel vendégszereplők, időugrások tömkelege, időkből kiragadott istenek és istennők, nyomozó mennydörgés isten!
Oké, se Gorr Istenölővé válásával - a technikai részével legalábbis, ugyanis a háttérsztorija igazán elgondolkodtató volt -, se a harci helyzet megoldásával nem voltam maradéktalanul elégedett, mégis azt merem állítani, hogy ez az eddig olvasott kedvenc képregényem. A kiadvány fantasztikus és az elejétől a végéig gyönyörű. A történet dúskál az akcióban, ritmusos, követhető az összes idősík, és megdöbbentő, hogy mennyire szépen eldolgozták az időutazásos szálakat. Az illusztráció a legelképesztőbb… amennyire nem bírtam, ahogy Esad Ribic az én drága Lokimat ábrázolta, annyira tetszetős minden karakter – főleg a főszereplők – és helyszín ebben a képregényben. (Gorr, az Istenölő mondjuk eléggé hajazott valamelyik Dragon Ball Z karakterre, ami eleinte zavart, de aztán megszoktam.)


- Thor! Thor nagyúr végre visszatért hozzánk!
- Igen, de nem maradhatok soká.
- Éppen csapra vertünk egy hordó mézsört, nagyúr.
- Egy kicsit talán mégis maradhatok.


És akkor a történet… Felbukkan egy titokzatos lény, aki sorra pusztítja el a kisebb-nagyobb istenségeket univerzum szerte, mire Thor, aki véletlenül találkozik vele (és ezt a találkozást alig éli túl), nekiáll nyomozni utána. Még ha csak ennyi lenne, de a történetünk központi témája az, hogy vajon szükségünk van az isteneinkre? Miért kell imádnunk azokat, akik jobbára tesznek az imáinkra? Miért kell az utolsó falat kenyerünket is az oltárukon feláldozni, amikor egy kisebb esőt sem képesek ránk küldeni, hogy ne haljon szomjan a családunk? Gorr története borzasztóan erős, ha azt nézzük, hogy mennyire nehéz élete volt, és mégis kiátkozták a többiek, amikor szóvá merte tenni, hogy tesz az istenekre...

Akadtak humoros részek a történetben, mégis inkább komor és elgondolkodtató ez a képregény, talán épp ezért tetszett. De talán azért, mert tényleg jó volt többféle Thort is megismerni közelebbről!

Összességében

Habár Loki az abszolút kedvenc karakterem a Marvel univerzumból, most mégis Thor képregénye mellett tenném le a voksomat: sokkal jobban tetszett ez a képregény, mint a korábban olvasott Loki című! Mivel imádom a pörgős, időutazós sztorikat, egyből tudtam, hogy ezt el kell olvasnom. Oké, az időben való ugrálás mellé még bejött az „egész életen át űzött ellenség”–vonal, és jó néhány új bolygót és istent megismertem Thor nyomozásának hála.
A különféle idősíkok kezelése és követhetősége, illetve a Thor-ok elkülönítése szerintem könnyű volt, miután megszoktam. Remélem, hogy lesz szerencsém még hasonló képregényhez.

Értékelés: 5

Kinek ajánlom a regényt?
« Bárkinek, aki affinitást érez arra, hogy új kalandba kezdjen Thorral, a mennydörgés istenével. Ajánlom, ha megszeretted a Marvel-filmekben, ha érdekel az asgardi istenek története, vagy ha odáig vagy a (mitológiai témájú / fantasy) képregényekért.

Kedvcsináló idézetek:
Katarakt korall nagyjai. A semmi peremének vándorai. Az utolsó lávakolosszusok.
Vérszemű Voord, a lefejezés badún istene. Zorr'kiri, a szerelem skrull istennője. Yug-sluggót, a láthatatlan, az ősi pokol ura.
Ötszáz éve eltűnt istenek mind. Nos, előkerültek.
Egyik istent a másik után találom vérbe fagyva, némelyiket magányosan, másokat az űrből is látszó kupacokban.
Az eltűntek csarnokának minden könyve nyomán vérontásra lelek. És szem nélküli őrkutyákra. De Istenölőre nem.
– Utazásaim során megtanultam, hogy kétféle isten létezik: az egyik ártalmas, a másik teljességgel haszontalan. Még nem döntöttem el, melyiket gyűlölöm jobban. De talán mindegy is, hiszen hamarosan csak egyféle isten marad a kozmoszban. Halott isten.
◈ ◈ ◈ ◈ ◈

A képek a Pinterest táblámról származnak: Theme - Skandináv mitológia
◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Loki után ezúttal a mennydörgés istenének, Thornak a kalandozásait követhetjük végig a Fumax kiadó jóvoltából! Rejtélyes módon, sorra tűnnek el az ősi istenségek galaxis-szerte, s Thor a rejtély nyomába ered, fittyet hányva a talán még az ő erejét is meghaladó, pusztító veszélyre. Vajon sikerrel járhat az északi istenség? Ha tudni akarod a választ a kérdésre, akkor kövesd most a Blogturné klub öt bloggerét, s játssz velünk, hogy a végén tiéd lehessen egy példány ebből a lenyűgöző képregényből!




Nyereményjáték:

Thornak nem csak ebben a képregényben kellett megküzdenie a gonosszal, de számos másik történet képkockáin is. Az egyes állomásokon ezúttal Thor egy-egy ellenségének nevét találjátok összekevert betűkkel, illetve kis könnyítésképpen egy a karaktert ábrázoló képet is láthattok. A feladat egyszerű: írjátok be a szereplők nevét helyesen a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


NZŐSRÓVAÁL

ÁLLOMÁSOK:

09. 15. - Olvasónapló
09. 17. - Könyv és más
09. 19. – Dreamworld




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése