2021. október 21., csütörtök



Mackenzi Lee: Loki - A csínytevő sorsa | Blogturné Klub ajánló

  

 

– Már úgyis te vagy a főgonosz mindenki történetében, Loki – válaszolt Amora, és fátylát az arcára libbentette. – Miért nem kezdesz a szerepednek megfelelően játszani?

 




A KÉRDÉS, MELY ÉVSZÁZADOK ÓTA MÉRGEZ MINKET: VAJON KÉPESEK VAGYUNK MEGVÁLTOZTATNI A SORSUNKAT?

Még mielőtt összecsapott volna a Bosszúállókkal, a fiatal Loki kétségbeesetten próbálja bebizonyítani hősiességét és rátermettségét. Azonban mintha mindenki eredendően gonosznak és romlottnak látná őt… kivéve Amorát. A varázslótanonccal hasonlítanak egymásra – Amora is a mágiát és a tudást becsüli, és a legjobbat látja a fiúban.

Ám amikor Loki és Amora Asgard egyik legnagyobb kincsének pusztulását okozzák, a lányt száműzik a Földre, ahol az ereje lassan, fájdalmasan elsorvad és semmivé lesz. Loki elveszíti az egyetlen társát, aki a mágiára ajándékként, nem pedig fenyegetésként tekint, és idővel csak az univerzumszerte imádott testvére, Thor árnyékává válik.

Évekkel később titokzatos, mágikus gyilkosságok történnek a Földön, és Odin Lokit bízza meg, hogy fényt derítsen a rejtélyre. Ahogy leereszkedik a 19. századi Londonba, Lokinak nemcsak a gyanúsítottal kell szembenéznie, hanem a saját erejének forrásával, és azzal, hogy ki is ő valójában.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Loki: Where Mischief Lies

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kolibri, Budapest, 2021

404 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634376675 · Fordította: Horváth Vivien

WEBSHOP

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

A rendszeres blogolvasóknak már feltűnhetett, hogy eléggé odáig vagyok a szuperhősökért és a mitológiáért, és ez a két téma gyönyörűen egyesül a Marvel-univerzumban! Ráadásul Loki az egyik kedvenc gonosztevőm, mióta az eszemet tudom (aztán jött Tom Hiddleston Lokija is bumm, szerelem). 

Szerintem…

 

Végre valami, aminél csak úgy pörögtek az oldalak! Én személy szerint nagyon jól szórakoztam ezen a Loki előzménysztorin, ami egyszerre engedett bepillantást az asgardi trónra váró herceg kiskorába, amikor még bőszen titkolja, hogy képes varázsolni, majd abba az időszakba, amikor fiatalemberként Midgardba száműzi apja, Odin, amiért valami butaságba sodorta Thort egy diplomáciai látogatás alkalmával. A fiatalka Loki miatt szinte összetört a szívem, ugyanis Gullveig lakomáján a jóstükörben édesapja azt látja, hogy az egyik fia megkísérli leigázni Asgardot egy élőhalott sereg élén, és Thor is, Loki is arra jut, hogy nem a tökéletes herceg mintaképe lesz ez, hanem a fekete hajú, csenevész második gyermek... Lássuk be, hogy ez eléggé rányomja a bélyegét a fiatalkorára, ahogy az is, hogy miután véletlenül kárt tesz Amorával, az egyetlen barátjával (és gyakorló varázstudó tanonccal), a lányt száműzik a Földre, hogy ott elenyésszen az ereje.

 


Habár a regény történetileg is nagyon izgalmas volt számomra, hiszen Loki meglátogatott minket, összebarátkozott pár helybélivel - akik SHARPnak nevezik a titkos nyomozásokat folytató alakulatukat -, és bizony belefutott pár élőhalottnak tűnő emberbe! Ugyanakkor még ennél is jobban élveztem Loki beszélgetéseit, eszmefuttatásait Theo Bell-lel. Ő fogadta a Földön fogadta a mi csínytevőnket, és nem átallta egyből lebilincselni Lokit, hogy ne tudjon mágiát használni. Nagyon csíptem Theo karakterét, mert nem egy szívbajos figura, és csodásan kezeli Lokit. (Többnyire. Hiszen azért Loki elég kezelhetetlen alak.) 

 

Mindezek mellett elég sokat foglalkozik a történet Loki lélektanával is, aki érzi, hogy apja bizalma odaveszett iránta, hogy Thort mindenki jobban éljenzi, mint őt, és hogy muszáj elnyomnia a máigáját, hiszen a leendő királynak nem varázslónak, hanem harcosnak kell lennie, ahogy náluk szokás. Rengeteg apró adalék Loki életéhez, amelyekről érezhető, hogy lassan agyonnyomják, felőrlik szerencsétlen istent. Egyszerre volt szívszorító és érdekes, amikor néha ki-kifakadt valakinek... Vajon tényleg gonosz? Lehet király? Thor tényleg jobb nála?  

 

 

– Tettem szörnyű dolgokat, de te nem hagytad, hogy azokon kívül bármi más is meghatározhasson! Mondd csak, atyám, gonosznak hiszel? Azt gondolod, szörnyeteg vagyok? – tárta szét a karját. – Szükséged van egy főgonoszra, és én pont itt vagyok? Valakire, aki mellett Thor szebbnek tűnik, mint amilyen, hogy mikor odaadod neki a trónt, mindenki szemet hunyjon százak fölött, akiket a béke és Asgard nevében mészárolt le?

 

 

Loki karaktere: gyenge... Picit olyan volt, mint amikor az új Star Wars filmeknél alig vártuk Kylo Ren badass alakját, akinek a viselkedése méltó a felmenőihez, de ehelyett csak egy morcos pokrócot, dacos óvodást kaptunk fekete köpenyben. Lokit gonoszkás, hamiskás karakternek mutatják, aki élvezi, hogy keresztbe tesz másoknak, aki szereti mások kárán sürötgetni a saját pecsenyéjét, ám ebben a történetben ő még tipródik azon, hogy vajon tényleg a rossz útra szánták-e? Picit vergődik, lamentált a jó és a rossz, a kőbe vésett dolgok témáján, és eközben nem az az alak, akit amúgy a Marvel-moziverzum rajongói vártak. Én még így is szerettem őt, jól esett belelátni a lelkébe és a későbbi tetteinek a mozgatórugójába. Az ő tanácstalanságai mellé nagyon jól jött Amora nyíltan keresztbe tevő, nyíltan gonoszkás figurája, aki néha bizony a rossz útra terelgette főhősünket. 

 


Összességében

 

Szórakoztató, olvasmányos történet mindenki Lokijáról. Tetszett a hosszas felvezetés Asgardban, ahol megismerjük Loki és Amora barátságát, és megtudjuk hogyan kezdődtek a fiú varázslóleckéi Friggával, de tetszett a fiatal férfi midgardi tantúrája is a viktoriánus kori Londonba, ahol segítenie kellett nyomozni egy emberekből álló, titkos nyomozóklubnak a SHIELDnek SHARPnak. Picit kifiguráz minket átlagos embereket, de mégis élvezetes olvasmány, amit sajnáltam volna, ha kihagyok. Tele volt izgalmas ötletekkel, vicces ls felkavaró párbeszédekkel, illetve váratlan fordulatokkal. (Huh, ez a Norna köves dolog...) IMÁDTAM.

 

Értékelés: 5

 

Azoknak ajánlom, akik kedvelik Lokit, az északi mitológiát, a Marvel-univerzumot, vagy csak szeretnének egy igazán kalandos történetet olvasni, aminek egy mély érzésű, cselszövő isten a főszereplője!   

 


Kedvcsináló idézetek:

– El akartam neked mondani.

– Mégis mit? – kérdezte Loki. – Hogy mielőtt megérkeztem volna, ti már mind döntöttetek felőlem? Úgy gondoltátok, nem lehet bennem megbízni, kiszámíthatatlan vagyok, kegyetlen és agyafúrt, mert ezt olvastátok rólam pár régi történetben? Micsoda csalódás lehetett, amikor én tűntem fel a bátyám helyett, akinek a fenekéből süt a nap. Biztos vagyok benne, hogy ez a könyv – kettejük közé hajítva a a kötetet – ír pár hízelgő dolgot róla. Hiszen ő a hős, nem igaz? Mindig is neki kellett annak lennie. És nem nekem. Alászállhatnék a mennyekből angyali fénnyel körbevéve és osztogathatnék mindenkinek sajtos szendvicset meg egy unikornist, és még akkor is, még mindig csak a mesék főgonoszaként ismernétek.

– Szerinted apám királlyá tesz engem valaha?

– Nem, ha ragaszkodsz a jelenlegi hajápolási módszereidhez – hangzott a felelet, mire Loki a szemét forgatta.

– Amora…

– Komolyan, egy rendes hajvágás meg naponta egy kis olaj csodákat művelne ezzel a felmosóronggyal. – Felé nyúlt, és összecsippentett egy sötét tincset Loki füle mögött. – Szerinted apád eljutott volna oda, ahol most van, ha nem lenne az a ragyogó szakálla?

– Tettem szörnyű dolgokat, de te nem hagytad, hogy azokon kívül bármi más is meghatározhasson! Mondd csak, atyám, gonosznak hiszel? Azt gondolod, szörnyeteg vagyok? – tárta szét a karját. – Szükséged van egy főgonoszra, és én pont itt vagyok? Valakire, aki mellett Thor szebbnek tűnik, mint amilyen, hogy mikor odaadod neki a trónt, mindenki szemet hunyjon százak fölött, akiket a béka és Asgard nevében mészárolt le?

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: MARVEL

Loki: Where Mischief Lies a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Mackenzi Lee Loki című regénye, mely a csínytevés istenének előtörténete. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Loki sorsdöntő kalandját, mely Asgardon átívelve, egészen a viktoriánius korabeli Londonig vezet. A cél nem más, mint kideríteni: ki is ő valójában.

 

 

Nyereményjáték:

 

Tom Hiddleston és Loki neve mára egybeforrt, ezért mostani játékunk főszereplője ki más is lehetne, mint Loki megtestesítője! Minden állomáson láthattok egy képet Tomról, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik filmből származik, majd a film magyar (!) címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Extra pontokért pedig megadhatjátok, ki az a két színésznő a képeken, akik Tomhoz hasonlóan a Marvel filmekben is szerepelnek.

 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

  

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

10/13 Dreamworld
10/15 Sorok Között
10/17 Csak olvass!
10/19 Spirit Bliss Sárga könyves út
10/21 Hagyjatok! Olvasok!

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése