2021. október 29., péntek



Patrick McKeown: Szorongás ​nélkül | Blogturné Klub ajánló

  

 

Valóban megéled az életedet vagy a gondolataid rabja vagy?

 




Szeretnéd leállítani szünet nélkül zakatoló gondolataidat, és nyugodt maradni? Szeretnéd, ha jobb hangulatod, több energiád lenne, és mélyebben tudnál aludni?

 

A Buteyko-módszer és a tudatos jelenlét, a mindfulness, olyan egyszerű, mégis tartós eredményt hozó technikák, amelyeknek segítségével könnyedén meg tudsz birkózni a szorongással, az aggódással és az értelmetlen agyalással.

A krónikus túllégzés hatására szervezetünkben a véredények összeszűkülnek, ezáltal fokozódik az agysejtek ingerlékenysége, megnövelve a véletlenszerű és ismétlődő gondolatok számát. Ennek eredménye a ködös agy és a szakadozott alvás. A Szorongás nélkül című könyv olyan egyszerű légzőgyakorlatokkal ismerteti meg az olvasót, amelyek megfelelően javítják a szövetek és a szervek, legfőképpen az agy oxigénellátását. A tudatos jelenlétre épülő technikák révén pedig jobban megérthetjük elménk természetét, és elsajátíthatjuk, miként léphetünk ki gondolataink szüntelen áramlásából.

PATRICK MCKEOWN légzéskutató, dr. Konstantin Pavlovich Buteyko tanítványa, a Buteyko Clinic alapítója. Az általa kidolgozott alapelvek és gyakorlatok ezreknek segítettek már sportteljesítményük és egészségi állapotuk javításában. Ő maga is így küzdötte le asztmáját és alvás közben jelentkező légzésproblémáit. Világszerte tart előadásokat arról, hogyan lehet a légzés segítségével kiaknázni a mindannyiunkban ott rejlő lehetőségeket. A légzés ereje és a Gyógyító légzés című könyvei magyarul is olvashatók.

 

Könyv információk:

Eredeti mű: Anxiety Free

Eredeti megjelenés éve: 2010

Jaffa, Budapest, 2021

240 oldal ·

ISBN: 9789634754343 ·

Fordította: Tóth Szabolcs

Patrick McKeown:

A légzés ereje

Gyógyító légzés

Szorongás nélkül

Légzéssel az egészségért

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre…?

 

Tudom, hogy lassan népbetegség, de én is elég szorongó, túlgondoló, pánikoló típus vagyok, így vadászom az elmenyugtató, mentális stabilitást segítő önsegítő könyveket.

 


Szerintem...

 

A könyv egy része a Buteyko-módszerrel foglalkozik, ami egy olyan légzéstechnika, aminek köszönhetően javul a szervezet vér- és oxigénellátása, megszűnik a krónikus túllégzés, megszűnnek a pánikrohamok, elmúlik a szorongás, és minimalizálódik a stressz. Nos, ez szépen hangzik, nagyon izgalmasan is van leírva, de nekem nem igazán jött be ez a módszer. Elég sokáig gyakoroltam, de nem igazán sikerült elsajátítanom ezt a légzésvisszatartásos, orrlégzéses módszert. (Ugyanis a gyakorlat közben közepes vagy erős légszomjat kell éreznünk, mielőtt levegőt vehetnénk.) Ahogy azt se mertem bevállalni, hogy beragasztom a szám, hogy ne biztosan ne nyissam ki alvás közben. (Persze ha valakinek nincs ébredéskor kiszáradva a szája, akkor valószínűleg nem nyitott szájjal alszik.)


 

 

A meditáció nem más, mint az elme lecsillapítása és ellazítása.

 

 

Persze akadnak még nehéz feladatok a könyvben – a légzésgyakorlatokat nem számolva -, például le kell írni 60 dolgot, amit annyira szeretek csinálni, hogy totál bele tudok feledkezni. /5 dologig jutottam, irtó nehéz ez a mutatvány./

Nagyon tetszettek a könyv második felében szereplő fejezetek, amik azt igyekeznek tudatosítani az olvasóban, hogy milyen fontos a jelenben maradnunk, mennyire ajánlott kordában tartani a gondolatainkat. A folyamatos jövőre való várakozás, jobb jövőről való álmodozás csak megkeseríti a jelenünket, plusz elúszik mellettünk az élet. A múlton való rágódás pedig megzavarja a lelkünket, ahogy egyébként a folyamatos panaszkodás is.

 

 

Összességében

 

Az általános önsegítő témái tetszettek a könyvnek, ahogy a tudatos jelenléttel foglalkozó fejezetei is, de magától a Buteyko-módszertől nem vagyok oda. A könyv vége felé szóba kerül, hogy miként működik egy nyugodt és egy nyugtalan elme, miért kulcsfontosságú, hogy képesek legyünk egy-egy dologra koncentrálni egyszerre. Ezek nagyon érdekesek voltak.

 

Összességében: Nem az én világom.

 


Idézetek a könyvből:

Állandóan panaszkodsz valami miatt? A panaszkodás a folyamatos zavar állapotában tart, és nem akarod elfogadni az adott pillanat valóságát. Azt szeretnéd, hogy másképp menjenek a dolgok. A panaszkodás azt jelenti, hogy nem vagy kész elfogadni az adott helyzetet, és valami másra vágysz. Elutasítod a jelent.

Ha az elméd nyugodt, tiszta és mentes minden feszültségtől, haragtól, gyűlölettől és irigységtől, akkor az élet ezért megjutalmaz.

Bármit teszel életed során, a koncentrációra való képesség mindig kulcsszerepet tölt be benne. Ha képtelen vagy fenntartani a figyelmedet, a munkád gyenge minőségű lesz.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. Pinterest tábla:  Random Pictures For My Blog

Anxiety Free: Stop Worrying and Quieten Your Mind - Featuring the Buteyko Breathing Method and Mindfulness a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Rohanó világunkban a mentális problémák lassan mindenkit érintenek valamilyen szinten. Patrick McKeown kötete a szorongás csökkentésében próbál segíteni néhány egyszerű, könnyen megtanulható technikával.

  

 

 

Nyereményjáték:

 

A szorongás csökkentésében nem csak a különböző légzéstechnikák elsajátítása segíthet, hanem a relaxáció különböző formái is. Játékunkban ezúttal ez utóbbiakból olvashattok rövid ismertetőket, a ti feladatotok pedig mindössze annyi, hogy megírjátok a Rafflecopter megfelelő sorában a relaxációs technika nevét.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

A technika lényege, hogy célzottan a jelenre irányítjuk a figyelmünket. Ebben a jelentudatos helyzetben megfigyeljük a külső és a belső történéseket, de sosem értékeljük ki vagy magyarázzuk meg, hanem mindig csak észleljük és elfogadjuk őket. Olyannak fogadjuk el a dolgokat közben, amilyenek, s nem olyannak, amilyennek szeretnénk, hogy legyenek.

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

10.25. - Booktastic Boglinc

10.27. - Könyv és más

10.29. - Hagyjatok! Olvasok!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése