2021. október 6., szerda



Susan Dennard: Truthwitch ​- Igazságboszorka (Boszorkafölde 1.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

– Nincs messze a flottánk. Kibírod addig, igazságboszorka? 

– Igen – lehelte Safi, és nekidőlt a vállát szorongató egyik férfinak. Rávigyorgott, majd így szólt: –Safiya fon Hasstrelnek hívnak, és bármire képes vagyok. 

Ahogy kimondta ezeket a szavakat, a varázsereje felébredt… aztán sütkérező oroszlán módjára dorombolni kezdett. 

Igaz – mondta. Mindig is az volt, és mindig is az lesz.

 




Együtt megválthatjuk a világot?

Boszorkaföldén majdnem olyan sokféle varázserő létezik, mint ahányféle módon bajba lehet keveredni – és a mindenre elszánt Safiya és Iseult ezt mindenkinél jobban tudja.

Safiya igazságboszorka, vagyis képes az igazságot megkülönböztetni a hazugságtól. Nagy hatalommal járó varázserő az övé, olyannyira, hogy egyesek még a gyilkosságtól sem rettennének vissza, ha így a saját oldalukon tudhatnák. Ez különösen igaz a nemességre, arra a társadalmi rétegre, ahová Safi is tartozik. A lánynak ezért titokban kell tartania a képességeit, nehogy bábuvá váljon a birodalmak közti játszmában.

Iseult fonálboszorka, aki látja az életeket átszövő fonalakat – a saját szívéből kiinduló fonalak azonban láthatatlanok számára. Az ő és Safi közt szövődött különös barátságnak köszönhetően a kitaszított lány egy vakmerő kalandokkal teli életbe csöppen, amelyben hűvös nyugalma tökéletes ellenpontja Safiya forrófejű, lobbanékony természetének.

A két lány nem vágyik másra, mint szabadon élni az életet, ám Boszorkafölde fölött a háború fellegei gyülekeznek. Safinak és Iseultnak egy bosszúszomjas vérboszorkával a nyomukban császárokkal, hercegekkel és zsoldosokkal kell megküzdenie, akik bármit megtennének azért, hogy megkaparintsanak egy igazságboszorkát. Vajon az eszes Merik herceg mennyire tud a segítségükre lenni?

 

 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Truthwitch

Eredeti megjelenés éve: 2016

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

496 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633739600 ·

Fordította: Soponyai Alexandra Bianka

Boszorkafölde sorozat:

 

1. Truthwitch ​– Igazságboszorka

2. Windwitch

2.5 Sightwitch

3. Bloodwitch

4. Witchshadow

5. (???)

(befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Alapvetően szeretem azokat a young adult (YA) regényeket, amelyek különféle fantasy világokban játszódnak. Szeretek új világokat, új képességekkel bíró embereket és lényeket megismerni.

 

(credit: @AlexielApril)

Szerintem…

 

Ez a történet most fog tőlem hideget is, meleget is kapni, ugyanis egyszerre szippantott be Boszorkafölde és idegesített a kifejtetlensége, kidolgozatlansága. Történetünk főszereplői Safiya fon Hasstrel, az igazságboszorka, és a fonáltestvére, Iseult det Midenzi, aki egy fonálboszorka. Az ő fonáltestvériségük egy igazán ötletes dolog, ami egyszerre szimbolizálja és megalapozza a lányok közti erős barátságot és összetartást. Bár a történet során többször beleszaladunk a fonálkapcsolatokba, illetve a kialakulásuk mikéntjébe, sajnos ez is az egyik ki nem fejtett, fel nem oldott talánya a világnak, ahol regényünk játszódik. 

 

Többször éreztem, hogy az író bedobott valami jót vagy érdekeset, amit aztán csélcsap módon próbált felfejteni, de végül ezek a szálak vagy ötletek a semmibe futottak ki. Ilyen például számomra Safi és Iseult rablós dolga vagy Iseult igazi otthonának a témája, de a karavénusok jelenléte se tiszta a történetben*. Egyébként a karavénus szerzetesekkel akkor találkozunk, amikor egy igazán ritka képessű karavénus, egy vérboszorka ered a be nem jegyzett boszorkánylányok nyomába. A gyilkolásra kiképzett zsoldos katonaként működő szerzetes kiszagolja, hogy Safiya igazságboszorkány, és mivel azok rendkívül ritkák és nagyon értékesek, úgy dönt, hogy elfogja őt, ám amikor a lányok szíven szúrják, akkor mindettejükre bepipul. A karavénus szerezetes férfi az egyik legizgalmasabb karakter a történetben, aki egy ponton saját történetszálat is kap, és onnantól fogva őt is követhetjük! Imádtam! *(Csak aztán kiderült, hogy a karavénusok alapból nem gonosz zsoldos karakterek, mert akadgyógyító képességű is közöttük, és abba picit belezavarodtam, hogy akkor hogy is van ez a dolog velük.)

 


Rajta kívül még Merik herceget kedveltem, aki nubrevnai küldöttként érkezik a Dalmotti birodalomba, és előbb a hajójánál, majd egy bálon találkozik a nagyszéjú, lobbanékony domnával, Safival. Safi és Merik között szinte az első pillanattól fogva érződik az izzás, és emiatt talán a YA-irodalom egyik legtüzesebb és legkülönlegesebb táncjelentét ők adják elő a történetben. Nagyon szerettem a párosukat - főleg az adok-kapokjaik miatt -, de én igazából a karavénus szerzetest és Iseultot shippelem, akik között egy árva szikra nem bukkant fel, mégis valahogy klappolnak a fejemben.

 

 

Amikor Iseult varázsereje kilencéves korában működésbe lépett, a szíve olyan szaporán vert, hogy félő volt, mindjárt darabokra hullik. A lányt szinte összezúzta a milliónyi fonál súlya, amelyek közül egyik sem az övé volt. Bármerre nézett, a fonalakat látta, a létrejövő fonalakat, az embereket összekötő fonalakat, és az elszakadó fonalakat. A saját fonalait azonban sosem láthatta, sem azt, hogy hol van a helye a világ szőttesében.

 

 

Iseult története szintén izgalmas, és bár a sztori szerint a képessége meglehetősen átlagos Safiyáéhoz képest, mégis hasznosabbnak, menőbbnek tűnt számomra, mint a fonaltestvéréjé... (Meg körülbelül mindenki története és képessége érdekesebb, mint Safié, nem is értettem, miért éppen ő a címszereplő. Talán a ritkasága miatt?) 

A négy saját POVval rendelkező főszereplőnk körül kialakuló ármánykodás, birodalmakon átívelő összeesküvések és az igazságboszorka utáni hajsza adja a cselekmény gerincét, hiszen történetünk idején hamarosan véget ér a húszéves Fegyverszünet az országok között. Ám míg a nagyobb birodalmak elvannak, és a fegyverszünetet tervezik újratárgyalni, addig a kicsik (pl. Merik országa) tengődik, és az éhhalál szélére sodródtak az ott élők! 

 

Nekem nem jött be ez az elbaltázott in medias res típusú kezdés, mert nagyon nehezen kerültek a helyére a dolgok a fejemben, hogy merre vagyunk, kik a főszereplők, mi a helyzet Boszorkaföldén, kik a karavénusok, satöbbi. Ettől eltekintve teljesen rendben van a sztori, hiszen ez a sokféle elemboszorka és különleges képességekkel bíró főbb karakterek mind elég jól kitaláltak voltak. Nagyon tetszettek a mérgező vérű Viperák, ahogy a hajókat hajtó levegőboszorkák és a távolsági hívásokat lebonyolító, telefonként működő hangboszik is. Tele volt az író jobbnál jobb ötlettel, és bár itt-ott megbicsaklott a megvalósítás, összességében egy nagyon érdekes világba kalauzolt el.

 


Összességében

 

Újszerű, ötletes történet egy csapatnyi boszorkáról, akik közül némelyek ereje olyan ritka, hogy legendák és pletykák szólnak róluk. A regényben több főszereplőt követhetünk nyomon, akiknek a története és a sorsa egybefonódik egy jól felépített, érdekes világban, ahol egyetlen hajszálon függ a 20 éves béke. 

Remélem, hogy a folytatásban jobban kitér az író egynémely dologra, és ezáltal egy kicsit jobban megismerjük Boszorkaföldét a benne élőkkel együtt. Nekem tetszett a sorozat első része, várom a folytatást!

 

Értékelés: 4

 

Érdekel a sorozat többi része? Érdekesnek ígérkezik a történet folytatása, bár nem igazán látom, hogy ebbe a hatalmas diplomáciai katyvaszba hogyan kerülnek bele Safiék, kíváncsian várom a folytatást.

 

Kinek ajánlom a regényt? Kinek nem?

 

A high fantasy és fantasy kedvelő YA olvasóknak mindenképpen. Külön örülni fog az, aki kedveli a több szemszögű, váltott nézőpontú, lineárisan elbeszélt történeteket.

 

Kedvcsináló idézetek:

Ekkor Éduán átvette az irányítást a vére fölött, és a lánynak elakadt a szava. Ez volt a titkos fegyvere. A vérmanipulálás technikája, amit csakis a legsúlyosabb helyzetben alkalmazott. Ehhez el kellett különítenie Safiya vérének összetevőit – a hegyvonulatok és a nárciszok, a sziklafalak és a hócsuszamlás szagát –, aztán meg kellett állítania őket. Kimerítő feladat volt, és még az emberfeletti sebességű sprintelésnél is több energiáját felemésztette. Éduán nem tudta sokáig fenntartani ezt az állapotot. Safiya teste lemerevedett, a vasvillát kard módjára előrenyújtotta. Mintha megállt volna vele az idő. 

– Nincs szeretőm. Miért kérded? Iseult megkönnyebbült a választól. 

– Nem a felséged iránti érdeklődésből, ne vegye zokon. Egyszerűen próbálom eldönteni, hogy kövessük-e Lejnába, vagy sem. 

– Hogy kövessetek-e? – Merik fonalai megnyugodtak, a testtartása is lazábbá vált. – Nem igazán van választásotok. 

– Ha ezt gondolja, akkor súlyosan alábecsüli a képességeinket Safival. Merik arca – a fonalaival együtt – dühös, vörös színt öltött, ezért Iseult úgy döntött, rövidre zárja a kihallgatást. De, amikor Merik sarkon fordult, hogy távozzon, Iseult elállta az útját. 

– Nem kedvel engem – mondta Iseult. – És nem is kell kedvelnie. De ne feledje, hogy ha valaha bántja Safiya fon Hasstrelt, apró darabokra vágom, és megetetem a patkányokkal. 

– Mi ez a Bábjátékos? – nyögte ki végül.

– Egy fiatal fonálboszorka. – Gretchya egyre durvábban, egyre gyorsabban mozgatta az ollót Iseult hajában. A padlót lassan homok módjára befedték a levágott tincsek. – Minden vándorló nomatsi karavánnak megvan a maga verziója, de az alaptörténet mindnél ugyanaz. A Bábjátékos képtelen fonálköveket készíteni és irányítani az érzelmeit… és elhagyta a törzsét.

Iseult nagyot nyelt. Ez a Bábjátékos tényleg eléggé hasonlított rá.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Boszorkafölde / The Witchlands Series Pinterest tábla

Truthwitch #1 a GoodReads-en.

☆☆☆


A Könyvmolyképző elhozta nektek Susan Dennard New York bestseller listás sorozatának, a Boszorkaföldének az első részét, az Igazságboszorkát. Tartsatok a Blogturné 7 bloggerével, olvassátok el az értékeléseket, a sorozathoz tartozó extrákat és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét!

 

 

Nyereményjáték:

 

A sorozat első részében a főszereplőink sok időt töltenek tengeren. Így a játékunk is a tengerekhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy leírás egy tengerről. Megfejtésül a tengerek nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

Az Atlanti-óceán peremén, Európa északnyugati részén található selftenger. A La Manche csatorna és a Skagerrak tengerszorosai mellett három oldalról szárazföld szegélyezi.

a Rafflecopter giveaway

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése