2021. október 4., hétfő



Gary Susman, Jeannine Dillon, Bryan Cairns: Mindörökké ​Jóbarátok | Blogturné Klub ajánló

 Alcím:  Az epizódok története 

 

 

A 24-es stúdió azóta a „Jóbarátok-Stúdió” nevet viseli, és minden stábtag kapott egy darabkát a kávézó előtti járdából. Külön-külön talán nem sokat érnek ezek a darabok, de együtt valami különlegeset képesek létrehozni. Ahogy David Schwimmer mondta a Friends Final Thoughts című műsorban: „Egyikünk sem volt pótolható. Hatan együtt úgy működtünk, mint egy tökéletes kirakós.”

 




Az egyetlen hivatalos epizódkalauz a rajongásig szeretett tévésorozathoz

A száz legnépszerűbb epizód egyenkénti leírása

Végig színes fotókkal illusztrált

Pillantás a kultikus, legkedvesebb epizódok színfalai mögé

Exkluzív képanyag a gyártó Warnertől

Vadonatúj interjúk a műsor készítőivel, Marta Kauffmannal, David Crane-nel, a díszlettervező John Shaffnerrel és másokkal

Hat fiatal New Yorkban: lakótársak, haverok – a recept azonnal klasszikussá vált és tucatszámra készítették a hasonló szituációs komédiákat, még jóval a Jóbarátok hőskora után is.

Szerelmek, szakítások és feledhetetlen heccek – a többi program közelébe se ért ennek az ikonikus sikernek, amelyből szállóigék sokasága híresült el.

Igazi kulturális cunami volt ez, amely kapásból gigasztárrá tette az összes szereplőt.

A nézők tíz évadon keresztül lebilincselve figyelték, hogyan éli meg Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler és Joey húszas és harmincas éveit, hogyan barátkoznak, hogyan szembesülnek saját ambícióikkal, és persze azt, hogy mekkora adag szarkazmussal vesznek körül minden egyes történést.

A Mindörökké Jóbarátok dokumentálja a díjak sokaságával – négy Emmy, tizenegy People's Choice, és a legjobb alakításért járó Golden Globe Jennifer Anistonnak – kitüntetett műsor forgatását és egyes epizódjait.

Flashbackszerű nosztalgia és bennfentes információk: a rajongók mindent megtudhatnak arról, hogyan született meg minden idők legizgalmasabb tévéműsora Monica és Rachel lakásában és a Central Perkben.

 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Friends Forever

Eredeti megjelenés éve: 2019

XXI. Század, Budapest, 2020

256 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9786156122568 · Fordította: Magyari Andrea

WEBSHOP

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a  könyvre?

 

Elég régóta szemeztem ezzel a kiadvánnyal, ugyanis a Jóbarátok az a típusú sorozat számomra, amit már láttam oda-vissza minimum háromszor, és néha csak úgy random is megnézek belőle egy-egy részt, mert épp olyan kedvem van. (És ezek általában még csak nem is lineárisan követik egymást, hanem megnézem azt, ami épp megy a tévében.)

 


A kiadványról…

 

Ez bizony egy rendkívül súlyos, ám masszív olvasmány, amit nem volt egyszerű ide-oda cipelgetni attól függően, hogy hol volt éppen időm olvasni. Ugyanakkor irtó jó minőségű a papírja, csodálatosak a benne szereplő képek, jól van összeállítva minden fejezet és rész részletezés, de az én kedvencem a védőborító alatti, fehér alapon idézetes, keménytáblás borító! 10 évadnyi aranyköpés cunami szerepel rajta, és én, mint egy igazi Jóbarátok-fan, majdnem hiperventillálni kezdtem, amikor megláttam ezt a csodát:

 


Szerintem…

 

Ez a 27 éves, 10 évadot és 235 epizódot megélt sorozat immár 17 éve, hogy véget ért, és mégis a popkultúra egyik legmeghatározóbb darabja. Őszintén szólva már annyiszor láttam a részeket, hogy szinte belém ivódott a legtöbb aranyköpés, és simán használom őket a hétköznapjaimban. Persze néha kellemetlenül érint, ha nem értik az „Anita nem ad a kajájából!” beszólást, vagy hogy nem értik, miért kezdek el röhögni, ha valaki a HETES! számot ismételgeti hosszabban. (Remélem, hogy ti kedves olvasóim ismeritek Joey-t, aki nem ad a kajájából, illetve beugrik az a rész, amelyikben Monica szerint a női erogénzónák közül a hetest kell(ene) egy férfinak a legtöbbet ápolgatnia…)

 

Alapvetően a könyv az egyes epizódok leírását kéne, hogy tartalmazza, de sokkal többet kínál annál az olvasónak. Mesél a sorozat születéséről, a casting körüli hercehurcákról – például arról, hogy a vágyott színészek esetében néha azt kívánták, hogy a másik sorozata dőljön be, és el tudjon szerződni a Friendsbe -, és a szerepkiosztásos sztorik mellett azok lehetséges alternatíváiról is megtudunk egyet ’s mást.

 


Engem mégis azok a dolgok fogtak meg a könyvben, amelyekről eddig még nem olvastam. Izgalmas volt a forgatási helyszínekről és a megépítésükről, a díszlettervekről, azok összerakásáról, a színvilágok megálmodásáról és elfogadtatásáról olvasni, ahogy a kellékesek munkájáról is. Elképesztő a legtöbb dolog szinte véletlenszerűen, egy random ötletnek hála vált kultikussá – ilyen egyébként a lila ajtón a fehér keret, ami igazából csak azért kellett, mert valahogy meztelennek érezték az ajtót! De ilyen Chandler és Joey ajtaja mellett a mindig másféle szövegű táblácska, amit egyébként a Joey-t alakító színész végül elemelt a műsor befejezése után, és annak ajándékozta, aki anno írt rá…

 

 

Mindegy, kik vagyunk, mennyire elkeseredtünk, vagy hányadszor nézzük újra az egyes epizódokat. A Jóbarátok mindig ott van, ha kell.

 

 

Fantasztikus volt a jelmeztervezői háttérmunkáról olvasni, ahogy a vendégszínészek sorozattal és a főszereplő színészekkel kapcsolatos érzéseiről is olvasni. A könyvben található egy két teljes oldalas vendégművész gyűjtemény, amit végigbogarászva rá kellett jönnöm, hogy bizony nem voltam elég szemfüles, mert sok mostanra már ismert színészt bizony nem vettem észre a kedvenc régi sorozatomban! (Pl. A Grace Klinika főszereplője, Ellen Pompeo is felbukkan az egyik flashbackben a Jóbarátok vége felé!)  

 


Persze akadnak a könyvben illúzióromboló információmorzsák is… Azt tudtam, hogy semmi köze a sorozatnak New Yorkhoz, hiszen csak névlegesen játszódik ott, de meglepett, hogy igazából mindent egy kaliforniai stúdióban vettek fel. (Leszámítva a londoni részeket.) Sosem hittem, hogy a kávézót és a lakásokat leszámítva minden mást is bent építettek fel. (Gondolok itt pl. a sportolós részekhez használt területekre.) A leglelombozóbb mégis az volt számomra, amikor Monica hűtőjéről olvastam! Ki gondolta volna, hogy azért használták ritkán azt a hűtőt, mert rendszeresen hagyták beleromlani az ételt, amitől alig lehetett megmaradni a hűtő közelében? Egy világ dőlt össze bennem…

 


Összességében

 

Izgalmas élmény volt egy egészen más felfogásban íródott könyvet olvasni az én drága Jóbarátaimról. Tetszett, hogy igazából nem csak az egyes évadok legfontosabb epizódjait elemezték benne, majd látták el érdekes kommentárokkal, de ezen túllépve az alkotási folyamatokba is engedtek belepillantani minket olvasókat! Hihetetlen, hogy szinte az utolsó pillanatig a főszereplők egymásra gyakorolt pozitív hatásától, a random beugró jó ötletektől, a jókor bedobott humorbombáktól és a véletlenszerűen kézbe kerülő kellékektől vált ennyire alapművé ez a sorozat.

 

Értékelés: 5

 

Azoknak ajánlom, akik odáig vannak a Jóbarátok / Friends sorozatért, akárcsak én. Szerintem egy igazi rajongó se hagyja ki ezt az olvasmány!    

 

ÉRDEKESSÉG: Jóbarátok Book Tag

EXTRA: Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció (ajánló)

 


Kedvcsináló idézetek:

A Rachel fiatal barátját, Tag Jonest játszó színész, Eddie Cahill elárulta, hogy annak idején az utolsó fillérjein vette meg a repülőjegyet Los Angelesbe, hogy elmenjen a Jóbarátok meghallgatására, és halálra volt rémülve. Amikor megtudta, hogy megkapta a szerepet, még a mamáját is egy kölcsöntelefonon keresztül értesítette a jó hírről. „Szerintem a sírkövemre azt fogják írni: >>Az a fickó a Jóbarátokból<<” – tette hozzá.

Az asztalt végül – tisztességes harcban – Joey nyeri meg, azonban Matt LeBlancnak is legalább annyit, ha nem még többet jelentett ez a darab, mint a karakternek, akit alakított. Egy Jimmy Fallonnak adott interjúban LeBlanc elmondta, hogy az utolsó epizód leforgatása előtt az egyik emlék, amit magával vitt, a csocsóasztal labdája volt.

A vízilufi-csaták hősét, Elizabetht, akinek olyan félelmetes apukája van, Alexandra Holden alakította. ….

Holden úgy nyilatkozott, „szürreális” érzés egy ilyen ikonikus sorozat szereplőjének lenni, és hozzátette: „Nem is hiszem, hogy lesz még valaha olyan sikeres sorozat, mint a Jóbarátok volt.”

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

JÓBARÁTOK/ F*R*I*E*N*D*S Pinterest tábla

Friends Forever: The One About the Episodes a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 


 A Jóbarátok-generáció után újabb könyvet jelentetett meg a XXI. század kiadó kedvenc New York-i fiataljainkról! A színes fotókkal illusztrált, exkluzív képanyagot tartalmazó kötetben a száz legnépszerűbb epizód egyenkénti leírása is szerepel, amelyeket interjúk és flashbackek színesítenek. Tartsatok bloggereinkkel ezen a popkultirális blogturnén, és ne feledjétek, hogy egy mázlista olvasónk a turné végén meg is nyeri a könyvet!

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk igazán könnyű lesz az igazi Jóbarátok rajongóknak, hiszen a dolgotok csupán annyi, hogy beírjátok, hogy az egyes állomásokon kicsoda szerepel!

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

  


a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

26 - Angelika blogja

28 - Dreamworld

30 - Sorok között

2 - Readinspo

4 - Hagyjatok! Olvasok!

 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése