2020. október 15., csütörtök



Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció | Blogturné Klub ajánló

 Alcím: Mi zajlott a színfalak mögött?

 

 

A Jóbarátok tehát már nem pusztán egy sikeres tévéműsor volt; jelenséggé nőtte ki magát, és nem a sorozat tükrözte már a világot, hanem a világ kezdte utánozni a sorozatot. Akárhova ment az ember, a Jóbarátokba botlott.

 




reggelt! Tényleg 1994-et írtunk, amikor a televízió műsorra tűzte az első epizódot?

Abban az évben, szeptemberben hat barát ücsörgött a kedvenc kávézójukban, hogy szexről, párkapcsolatokról, munkáról meg az élet egyéb dolgairól trécseljenek – és a mai napig újabb és újabb rajongók fedezik fel Rachel, Ross, Joey, Chandler, Monica és Phoebe életét. A sorozat – tehetséges megalkotóinak köszönhetően – szőröstül-bőröstül bekebelezte a fiatal közönséget. A Jóbarátok volt e korszak legkedveltebb és a legnagyobb hatású televíziós programja. Soha nem tartottak szünetet.

De pillantsunk csak bele, mi zajlott a színfalak mögött!

Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása, exkluzív interjúkat készített az írókkal, a rendezővel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről, amely a Netflixen jelenleg is meghökkentő népszerűséggel éli utóéletét. Izgalmas részleteket közöl a forgatás körülményeiről, a Super Bowlról, londoni utakról, leszbikus esküvőkről, frizuradivatokról, szupersztárok cameoiról vagy a millió dolláros szerződésekről.

A Jóbarátok az új műsorokkal is felveszi a versenyt. Előkelő helyet foglal el televíziós adások népszerűségi listáin, az ismétlések is ott vannak a Top 10-ben! A Jóbarátok a 90-es évek televíziós szimbólumává vált, öröksége és sikere a legmerészebb ábrándokat is túlszárnyalja. Ez a letehetetlen, vidám, humoros könyv is ezt bizonyítja.

 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Generation Friends

Eredeti megjelenés éve: 2019

XXI. Század, Budapest, 2020

430 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9786156122087 ·

Fordította: Magyari Andrea

VEDD MEG!

MOLY / SNITT

GOODREADS

Várható megjelenés:

Mindörökké Jóbarátok

- Az epizódok története

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a  könyvre?

 

A Jóbarátok című sitcom az egyik valaha volt legkedvencebbik sorozatom, amiből akármikor leülök megnézni egy részt, amit bármikor tudok idézni és ami a mai napig fel tud dobni, meg tud nevettetni - hiába láttam már számtalanszor az egyes részeket! 

 

Szerintem…

 

Nos, én egy interjúskötetet vártam, ehelyett megismerhettem a kedvenc sitcomom létrejöttének a történet, szóval csalódásról szó sincs! A könyv nulláról kezd: megismerkedünk a megálmodóikkal: David Cranenel és Marta Kauffmannal, akik mellé később becsatlakozott producerként Kevin S. Bright is. Velük tartunk a Friends Like Us munkacímű sorozat forgatókönyvíróinak a beválogatásán, a színészek castingjain, a pilotepizód leforgatásán, a Friends/Jóbarátok elfogadásán, a negatív kritikák és a pozitív nézői visszajelzések idején, a hétről hétre történő epizód felvételeken, de az első-második-tizedik évadok fő témájának kitalálásánál és a leforgatásánál is ott vagyunk. 

  


A könyvet 4 részre osztotta az író: I. rész - Felvidíthatlak egy szarkasztikus kommenttel? Így kezdődött. II. rész - Kötelező darab (Az első három évad). III. rész - Ez bizony nagy dolog! Lendületben (4-7. évad). IV. rész Egy dinoszaurusz is ezt tenné? A 8-10. évad (és ami utána jön). Az első részben megismerjük például az ihletadó Insomnia Cafét, a második részben elkezdődik a több fejezetet kapó Ross és Rachel balladája, a harmadik részben például Monica és Chandler sok forgatókönyvíró által ellenzett románcának a történetét vesézi ki a könyv, majd a negyedik részben a két szerelmespár "problémája" (Elbír-e a sorozat még egy szerelmespárt?) mellett a Jóbarátok popkultirális utóéletét is megismerjük.  

A könyv nagy előnye, hogy a végletekig őszinte! Kimondja, hogy az írók a legjobban Phoebe Buffay (Lisa Kudrow) elborult sztorijait szerették írni, mert nála minden belefért attól kezdve, hogy megszállja egy idős nő szelleme egészen addig, hogy kijelenti, hogy nem hisz az evolúciós elméletben... Az író kitér arra is, hogy elmesélje, mennyi energiát fektettek az egyes karakterek felépítésébe az alkotók. Sokat merítettek önmagukból és ehhez rengeteget hozzátettek a forgatókönyvírók saját történetei. Például az egyik kedvecem az, hogy amikor Ross sorozatbeli fiának, Bennek Monicáék beütik a fejét az egyik részben - "Monica, bumm!" -, ez az ötletet egy Chase nevű fiatal író dobta be, aki a producer gyerekének a fejét ütötte be valahova. Szerencsére kirúgás helyett új Jóbarátok poén született. Visszakanyarodva a karakterek felépítésére: a legnagyobb fejtörést Monica Geller (Courteney Cox) karaktere okozta, akit sokáig Rébusznak hívtak egymás között az alkotók, majd amikor észrevették, hogy a színésznő folyton pakolászik a díszletben, amikor nem figyelnek rá, és elkezdett egy kényszeres és rendmániás Monica Geller képe kibontakozni a szemük előtt, amiből már tudtak építkezni.

Imádtam azt is, hogy David Crane a maga mintájára írta meg Chandler Bing (Matthew Perry) karakterét, és szerette volna, ha a figura meleg lenne, akárcsak ő, de ez ugye végül nem maradt így. (Sőt, arról is volt szó, hogy ha már nem is meleg, Chandler folyton belóg egy melegbárba, mert imádja az ottani kaját, de erről a színész lebeszélte az írókat.) Ugyanakkor Crane nagyon közeli barátságot álmodott Joey és Chandler karaktere köré, ami a nagyon macsós Joey-nál nem érthető annyira félre, mint az amúgy eléggé feminim Chandlerön. 



 

 

Chandler és Joey nem pusztán lakótársak, de plátói melegszerelem is összefűzi őket. David Crane kettejük barátságában a heteroszexuális férfibarátságok érzelmi deficitjeit gúnyolja ki, s közben sikerül becsempésznie néhány, a melegekkel kapcsolatos szóképet, amelyek más módon biztosan nem találhattak volna helyet egy fősodorbeli szitkomban.

 

 

Érdekes volt Carol (Jane Sibbett) és Susan (Jessica Hecht) esküvőjének a hatásairól olvasni. Ma már nem fura egy tévében leadott melegházasság, de azért ez igenis mérföldkő volt a televíziózásban akkortájt. (Az egyik színésznő ráadásul elég vallásos közegből származott, és a rész leadása után fiatalkori ismerősei írtak neki üzeneteket azzal, hogy Pokolra fog jutni...) Sajnos a könyv kitér arra, hogy Matthew Perry alkoholista és gyógyszerfüggő lett, ugyanis nehezen kezelte a hírességét, és a 3-6. évadok között alig emlékszik valamire, 2001-re sikerült leszoknia, a harmadik rehab után. Szerencsére mindenki támogatta, ugyanis a Jóbarátok stábja egy szeretettel teli zsebuniverzumként működött, igazi családként funkcionáltak! Emiatt is lehetett az is, hogy a színészek többször is együtt álltak oda a fejesek elé és kértek egységesen egyforma bért. Persze nem minden extra adalék keserédes, akadnak bizarrnak tűnő, vicces dolgok is. Számomra meglepő volt, hogy Monicát és Joeyt tervezték a fő párnak az elején, majd ezt a Jennifer Aniston és David Schwimmer közötti kémia miatt megváltoztatták. (Nem tudom, szerettem-e volna, ha Monica nem Chandler mellett végzi... bezzeg egy Rachel+Joey lezárásban benne lettem volna!)   

Miért van mégis hiányérzetem? Ez egy roppant terjedelmes – 430 oldalas – kiadvány, ami az elejétől a végéig érdekes és szórakoztató a Jóbarátok c. sorozat rajongóinak, ugyanakkor lehettek volna benne 1-1,5 oldalas interjúrészletek. Többnyire a sorozat egyes jeleneteit idézik szó szerint benne, néha egyik-másik alkotó emlékeben pár mondatot, de hosszabb lélegzetvételű interjút nem raktak bele. Azért szívesen olvastam volna akár egy 1994-1955-ös interjút Matthew Perryvel (Chandler Bing) vagy James Michael Tylerrel (Gunther)!

 


Összességében…

 

26 éve Kaufmann és Crane valami zseniálisat alkottak meg a Jóbarátokkal, amit mindmáig imád a közönsége. Persze a növekvő tolerancia, elfogadás meg a PC hat a nézőkre, ezért felmerül bennünk a diverzitás hiánya és a sok butaság, ami a melegség kapcsán előkerül, de én azt mondom, hogy a széria még így is megállja a helyét, és ez a könyv őszintén elmesél (majdnem) mindent, amire kíváncsiak vagyunk a Jóbarátok kapcsán! 

Bár fent említettem néhány izgalmas információt, illetve az idézetek között is olvashattok még párat, amondó vagyok, hogy egy igazi rajongó polcáról nem hiányozhat a kötet. Odáig voltam a rengeteg plusz sztoritól, forgatásbeli apróságoktól, és imádtam arról olvasni, hogy a vendégszínészek keze-lába remegett az élőközönség előtti műsorfelvételtől! Jól esett ez a könyv.

 

Értékelés: 4,5

 
 

 

A Jóbarátok karakterei és én:

 

Talán nem meglepő, hogy a kicsit kényszeres, alkalomadtán neurotikus karakterekért vagyok oda, ezért a kedvenc Jóbarátok karaktereim mindig is a humoros, ám furcsa Chandler és a rendszerető, főzni imádó, parancsolgató Monica voltak. Emlékszem, hogy mennyire meglepődtem, hogy a sorozat egy pontján összegabalyodnak, majd némi huzavona után együtt is maradnak. A kedvenc részeim egyike, amikor Ross is rájön arra, hogy a legjobb barátja miket művel a kishúgával! Rachelt az első pillanattól kezdve nyafkának gondoltam, ezért jó időbe beletelt, míg megkedveltem. Egyrészt a Monicával való barátsága, másrészt amiatt, mert tényleg képes volt a saját lábára állni, és szép kis karriert fut be ahhoz képest, hogy apuci hitelkártyájával indult neki a nagy szökésnek. 


 

Ross kapcsán ez éppen fordítva történt: eleinte kedveltem, hisz ki ne imádná az okos, dínós, kocka pasit? Majd lassan rájöttem, hogy unszimpatikusak a személyiségjegyei számomra. Önző, öntelt, folyton alázza Rachelt, mindig másnak kell(ene) hozzáigazodni, és irtó mód elő tudja adni magát, mint mártírt... Máig utálom őt egyébként, sajnálom! Joey viszont az elejétől a végéig a kedvenc karakterem volt, belőle a Jóbarátók spin-offja, a Joey című sorozat miatt ábrándultam ki, amit meg se bírtam nézni... Persze a Jóbarátokban máig az egyik kedvenc szereplőm ő is. Phoebe meg számomra egy furcsa, "elmegy, mert kell a bandába" karakter, akit kedvelek, de nem izgattak sosem az ő sztorijai. (Oké, a vége felé, amikor felbukkant Paul Rudd, megváltozott a dolog...!)

 

ÉRDEKESSÉG: Jóbarátok Book Tag


Kedvcsináló idézetek:

(..) valójában a Jóbarátok alkotóinak sosem voltak hosszú távú tervei a cselekményt illetően. Mindig csak néhány epizóddal jártak előrébb, mint a nézők, és bár körülbelül tudták, mi fog történni egy-egy évadon belül, a részletek mindig az írószobában dőltek el. Például arra sem volt konkrét tervük, mi lesz Ross-szal és Rachellel, ha összejönnek, így mikor ez megtörtént, maguk is meghökkentek kicsit.

A Jóbarátok azt üzente a fiatalok közönségének, hogy a felnőttség olykor ugyan félelmetes, de ezt enyhíti a barátok jelenléte, mert így velük együtt nézhetünk szembe az akadályokkal. Ez nyilván irreális képzet volt, hiszen senki sem marad örökké a barátaival; ha az ember családot alapít, nem lóghat állandóan a régi haverokkal. A Jóbarátokban mégis volt egy vitathatatlan alapigazság: felismerte, hogy az amerikai fiatalok elengedhetetlenül fontos részének tartják a baráti körüket. Ahogy egyre később házasodnak, sok esetben meg már egyáltalán nem, úgy lett a barátság egyre inkább életforma – és nem csupán rövid közjáték – az életükben. (:..)

A Jóbarátok tehát egyszerre realitás és fantázia.

Matt LeBlanc egy-egy jó poén után gyakran odasétált az írókhoz, és megkérdezte: „Ezt melyikőtök találta ki?” (…) Ő és Perry különösen igényelték, hogy jó poénokat adjanak a szájukba, mert imádták nevettetni a közönséget.

A szereposztás után Kauffman és Crane bölcs módon a háttérbe húzódtak, és figyelték, milyen interakció alakul ki a színészek között. Azonnal feltűnt nekik, milyen erősek azok a jelenetek, amelyekben Schwimmer és Aniston együtt szerepelnek.

A két színész közt olyasmi jött létre, amit addig még sosem láttak; vonzalom és gyűlölet, gyengédség és brutalitás varázslatos, leírhatatlan kevercse. A levegő megtelt várakozással, s a közönség dolga volt, hogy eldöntse, vajon Ross és Rachel beléphetnek-e

Monica és Joey helyére.


♡ ♡ ♡ ♡ ♡

JÓBARÁTOK/ F*R*I*E*N*D*S Pinterest tábla

Generation Friends a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Ki ne ismerné a Jóbarátokat? De vajon mennyit tudtok a sorozat háttér történetéről, a szereplőválogatásról, az írók és rendezők munkájáról, a forgatási körülményekről? A Jóbarátok-generációból mindenre választ kaphattok. Tartsatok velünk, és vegyetek részt a nyereményjátékban, hátha éppen ti lesztek az a szerencsés, aki megnyeri a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!

  

 

Nyereményjáték:

 

Ti mennyire vagytok komoly rajongói a sorozatnak? Most kiderül! Annyi a feladatotok, hogy válaszoljatok az állomáson feltett kérdésekre, és a válaszaitokat írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

 

Mai kérdés:

Milyen feltételt szab Emily Rossnak, hogy még egy esélyt adjon a kapcsolatuknak?

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

Okt. 7. Sorok között

Okt. 9. Flora the Sweaterist

Okt. 11. Jóbarátok book tag: (Hagyjatok! Olvasok! / Flora the Sweaterist)

Okt. 13. Readinspo

Okt. 15. Hagyjatok! Olvasok!

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése