2020. október 16., péntek



Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger | Blogturné Klub ajánló

  

 

– (…) Szabadgondolkodó pogány vagyok.

A férfi értetlenül félrebillenti a fejét.

– Szellemi beállítottságú, de nem vallásos – magyarázza Zachary.

Arra gondol, hogy az ő egyháza a történethallgatás, a hangos koncertek és a lázadás. A vallása pedig a frissen hullott hó csöndjében, a koktélok ízében és a könyvek lapjain olvasottakban rejlik. De ezt nem teszi hozzá hangosan.

 




Zachary Ezra Rawlins egy nap rejtélyes könyvet talál az egyetemi könyvtárban. A szerelmes rabokról, kulcsgyűjtőkről és névtelen őrzőkről szóló történetek olvasása során ugyanis felfedez valami furcsát: a lapok egyszer csak a saját gyermekkorát kezdik el leírni hihetetlen pontossággal. Miközben értetlenül áll a megmagyarázhatatlan jelenség előtt, és kétségbeesetten igyekszik rájönni, hogyan örökítették meg az élete történetét, Zachary rábukkan néhány nyomra – egy méhre, egy kulcsra és egy kardra –, amelyek elvezetik egy titkos New York-i klub álarcosbáljába. Nem sokkal később pedig egy régi könyvtárban találja magát, amely mélyen a föld alatt rejtőzik, és igazi csodákat rejt.

Ezen a helyen elveszett városok vannak, és szeretők lakják, akik az idő határait átlépve az ajtórések alatt csúsztatják be egymásnak a leveleiket, miközben a halottak elfeledett történeteket suttognak. Zachary megismeri az őrzőket, akik nagy áldozatot hoztak azért, hogy megvédjék ezt a világot, akik feláldozták a szemük világát és a nyelvüket, hogy megóvják az archívumot. És találkozik azokkal is, akik el akarják pusztítani. Összefog Mirabellel, a hely elszánt, rózsaszín hajú védelmezőjével, és Doriannel, a jóképű, mezítlábas férfival, majd bejárja a kanyargós alagutakat, a félhomályos lépcsőket, a zsúfolt báltermeket és a varázslatos világ édes ízű tengerpartjait, közben pedig ráébred, hogy mit is kell tennie. Nemcsak abban a rejtélyes könyvben, hanem a saját életében is.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Starless Sea

Eredeti megjelenés éve: 2019

 

Agave Könyvek, Budapest, 2020

544 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634197423 ·

Fordította: Bosnyák Edit

VEDD MEG!

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

Erin Morgenstern könyvei:

Éjszakai cirkusz

Csillagtalan Tenger

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Mióta elolvastam a debütáló regényét – az Éjszakai cirkuszt -, azóta figyelem az író tevékenységét, mert totál belezúgtam a könyvébe… Szóval én tűkön ülve vártam a Csillagtalan Tengert, és most, miután elolvastam az új könyvét, elkezdem várni a harmadik regényét. (Azt hiszem, van újabb 7-8 évem újraolvasni a két eddig megjelent csodát.)

 

Fan art credit

Szerintem…

 

Még emlékszem, hogy mennyire elvarázsolt az Éjszakai cirkusz a maga különleges hangulatával, érdekes szereplőivel, az időben ide-oda ugráló cselekményével, és azzal, ahogy a sok sztori egy nagy egésszé állt össze végül, ezért reméltem, hogy ez is hasonló lesz. Szerencsére Erin Morgenstern ismét egy több szálon futó történetet mesél el, ám ebben a történetben rengeteg hosszabb-rövidebb mese / sztori található. Ezek látszólag különálló irományok, amelyek legendákból, rémálmokból, mítoszokból, mesékből, szerelmes történetekből és naplóbejegyzésekből állnak. Látszólag! Ez a kulcsszó, ugyanis akárcsak az első könyvnél itt is résen kell lennünk, hiszen minden apróság és jelentéktelennek tűnő szereplő fontos a fő cselekmény szempontjából!

 

 

Egyszer, nagyon régen, az Idő beleszeretett a Sorsba – kezdte az utazó. – Szenvedélyesen, mélyen beleszeretett. A csillagok odafentről figyelték őket. és attól féltek, hogy megreked az idő folyása, vagy összegabalyodnak a sors szálai.

 

 

Történetünk főszereplője a főiskolás Zachary Ezra Rawlins, aki a hideg januári napokat bekuckózva tölti, és éjt nappallá téve olvas – kimozdulni is csak a könyvtárig hajlandó, ahol belefut egy titokzatos könyvbe, az Édes bánatokba. A könyvben össze nem függő történetek vannak kalózokról, babaházról, a Csillagtalan Tenger partján lévő Kikötő szolgálattevőiről és őrzőiről, egy ajtó mögött eltűnő lányról, és… önmagáról! Vagyis egy gyerekkori emlékéről, amit soha nem mesélt el senkinek, és mivel felkavarja az élmény, nekiáll nyomozni a rejtélyes könyv után. Miután így eljut egy manhattani irodalmi álarcosbálba, és megismerkedik egy titokzatos nővel – Mirabel -, majd egy még titokzatosabb férfival – Dorian -, szembekerül a Csillagtalan Tengerhez vezető ajtók elpusztítóihoz is, akik őt is szeretnék eltenni láb alól. Zachary nem csupán újabb és újabb felkavaró történeteket tartalmazó könyveket talál, de élete legnagyobb kalandjába keveredik!

 

Credits: 1, 2, 3, 4, 5, 6 

Zachary igazán szerethető figura, aki pillanatok alatt belopta magát a szívembe azzal, hogy videojátékokról tanul, folyton olvas, segítőkész, egy jósnő az anyukája, és az egyetemi jóbarátja egy kissé kocka lány, aki egyből vágja, hogy a fiú vérbeli Hollóhátas! Egyébiránt nagyon szerettem a többi karaktert is a regényben, például a most említett, de amúgy keveset szereplő Katet, Zachary haverináját, aki által megismerjük a fiú édesanyját is picit. Mirabel és Dorian jóval többet szerepelnek, hiszen nem kevés közük van a fiú Csillagtalan Tengerhez és a Kikötőbe vezető útjához, de mindketten épp annyira titokzatosak önmagukkal kapcsolatban, hogy végig fenntartsák az érdeklődést a történetük iránt. Imádom, amikor mindenkinek megvan a maga története egy regényben!

 

 

– Mindannyian papírra vetett szavakból vagyunk –

 

 

Ez a történet egy könyvközpontú fantáziavilágban játszódik, ahol mindenki olvas valamit vagy szeret olvasni, és bármerre járunk, tuti, hogy akad ott egy-két könyv. (Vagy több, mert például a Kikötő telis-tele van könyvekkel és történetekkel!) Kifejezetten szeretem az ilyesmit, és ebben a regényben ráadásul elég sokszor utalnak burkoltan vagy nyíltan más könyvekre/képregényekre! (Pl. Harry Potter, Kulcs a zárját, A varázslók, Narnia krónikái, etc.) De a könyveken és az irodalmi utalásokon kívül is elég sok kedvenc témámmal találkoztam a történetben: baglyok, álarcosbál, méhek, színház, különleges kulcsok, amik még különlegesebb ajtókat nyitnak, számítógépes játékok, LMBT+ párok, időutazás, jóslás, mítoszok, papírcsillagok, rémálmok és még sok minden.

 


Összességében…

 

Izgalmas, kalandos, fordulatokban gazdag történetek összefűzése ez a könyv, amit igazi élmény volt olvasni. Olvasmányos és érdekes a történet, de annyi mellékszálon fut, hogy nagyon oda kell figyelni, nehogy kimaradjon valami fontos apróság olvasás közben, és emiatt nem fogja mindenki szeretni. Pedig én faltam az oldalakat, és kisebb sokként ért, hogy egyszer csak lapoztam, és ott már a Köszönetnyilvánítás van.

Ismét úgy éreztem, hogy az író írt nekem egy könyvet, habár muszáj hozzátennem, hogy bármennyire is imádnék a Kikötőben élni - Ha találnék egy kulcsot, azonnal nekiállnék keresni a Csillagtalan Tengerhez vezető ajtómat! -, mégis jobban tetszett az Éjszakai Cirkusz története! Nagyon hiányzott nekem még úgy 30 oldalnyi epilógus ennek az amúgy terjedelmes regénynek a végéről! Nagyon reménykedem abban, hogy felbukkannak még a szereplők Erin későbbi történeteiben, de annak is örülnék, ha már javában a harmadik regényén dolgozna, mert alig várom, mit talál ki legközelebb.

 

Értékelés: 4,5

 

Külföldi borítók:

  

 

Kedvcsináló idézetek:

Zachary Ezra Rawlins a beépített szekrény aljában ül a vállfákon lógó ingek és kabátok sűrűjében. Az ajtó csukva van. A hátát a falnak támasztja, ahol Narniának kellene lennie, ha ez egy valódi ruhásszekrény lenne. Egzisztenciális válságban szenved.

– Az ott egy ruhásszekrény? – kérdezi, miközben a szoba túlsó végében lévő bútordarabra mutat.

– Igen – böki ki Zachary zavartan a nyilvánvalót.

– Ellenőrizted?

– Miért ellenőriztem volna?

Dorian hitetlenkedve felvonja a szemöldökét.

– Ó, ó, már értem…! – dadogja Zachary. – Nem, nem ellenőriztem.

Még sohasem volt olyan ruhásszekrénye, amelyik ennyire jellegzetesen ruhásszekrény lett volna. Sok időt töltött különböző gardróbszekrényekben, és el sem akarja hinni, hogy éppen ezt nem ellenőrizte a Narniába vezető ajtó szempontjából.

A cselekmény túlnyomó része egy föld alatti könyvtárban játszódik. Nem, nem egy könyvtárban, hanem egy könyvközpontú fantáziavilágban, ahová Zachary nem jutott be, mert tizenegy éves korában nem nyitott ki egy falra festett ajtót.

Úgy tűnik, hogy nem a megfelelő képzeletbeli átjárókat kereste.

– Sajnálom, ma nagyon költői idő van.

– Hogy milyen? – kérdezi Zachary, mert azt hiszi, rosszul hallotta.

– Költői – ismétli meg Mirabel. – Olyan az időjárás, mint egy költemény. Minden szónak több jelentése van, és minden egyetlen hasonlatra épül. A jelentés rímekbe, hangokba és a mondatok közötti szünetekbe van belesűrítve. Mélyreható és metsző, mint a hideg és a szél.

– Azt is mondhattad volna, hogy hideg van.

– Igen, azt is mondhattam volna.


♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Csillagtalan ​Tenger / The Starless Sea Pinterest tábla

The Starless Sea a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡


Erin Morgenstern az Éjszakai cirkusz után egy újabb felejthetetlen regénnyel tér vissza! A Csillagtalan Tengerben világok és idősíkok fonódnak össze, és a pókháló finomságú cselekményfonalat követve mi is részeseivé válhatunk a rejtélyes történetnek. Tartsatok bloggereinkkel, és játszatok velünk, hogy megnyerhessétek a kiadó által felajánlott példányt!

  

 

Nyereményjáték:

 

A Csillagtalan Tenger történéseit egy olyan titokzatos könyv indítja el, amelyre főhősünk véletlenül akad rá a könyvtárban. A könyvmolyok fellegvára előtt tisztelegve most olyan idézeteket hoztunk nektek, amelyekben szintén a könyvtárakról esik szó. A feladatotok annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok annak a szerzőnek a nevét és könyvnek a címét, ahonnan az idézet származik.

 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

 

Feladvány:

„Ha azt vesszük, hogy hét emeletet tett ki a könyvtár, akkor az, hogy egy könyv rossz helyre került, olyan, mintha nem is lett volna. Még ha fizikailag az épületben volt is, nem volt az az ember, aki újra megtalálja.”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

10.03. Flora the Sweaterist

10.04. Readinspo

10.06. Booktastic Boglinc

10.08. Fanni’s Library

10.10. Utószó

10.12. Hagyjatok! Olvasok!

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése