2020. október 11., vasárnap



AniTiger - Jóbarátok Book Tag | Blogturné Extra

 (Még több taget a „book tag” címke alatt található.)

 

Sziasztok!

A mai book tag A Jóbarátok-generáció blogturnénkhoz tartozik, egyébként hamarosan olvashatjátok a véleményemet az interjúkötetről is.

(Forrás: FriendsBookTag)


--- OLVASS TOVÁBB ---

❖❖❖❖❖

MONICA

• Egy könyv, aminek az alapja egy játék vagy verseny


ErnestCline: Ready Player One

 

Naná, hogy a mindenkori kedvenc kocka könyvem hozom!

 

• "A rendszerezettség királynője": Mi alapján rendezed el a könyveidet?


Nincs rendszerem.
 

Első körben mindet felpakolom a polcom szabad helyeire, majd néha átrendezem őket attól függően, minek tetszik jobban a borítója vagy mit szeretnék olvasni a közeljövőben. Többnyire viszont ahogy esik, úgy puffan alapon vannak elrendezve a dolgok a polcaimon… (Hát nem vagyok egy Monica, na…)


 

RACHEL

• Egy könyv, amit csak a felhajtás miatt olvastál el


Louisa May Alcott: Kisasszonyok

 

Mivel külföldön igazi klasszikusnak és kötelező olvasmánynak számít, elég sok filmben és, könyvben felbukkant már a Kisasszonyok: például a Jóbarátokban is. (Ezt a könyvet olvassa el Rachel miatt Joey!) Szóval kíváncsi voltam arra, hogy mi ez a felhajtás a Kisasszonyok körül.

 

• "A vásárlásfüggő": Mi alapján veszel meg egy könyvet?


Ár + Mennyire érdekel?

 
 

Egyrészt szeretem a különféle akciókat és kuponokat ki-, illetve felhasználni, másrészt többnyire csak akkor veszek meg valamit, ha nagyon-nagyon érdekel. Vagy ha olvastam, és nagyon, nagyon, nagyon imádtam – ilyen például On Sai:Calderon, avagy hullajelölt kerestetik  és Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál című két könyve, amit év elején csak azért vettem meg egy jó akcióban, mert korábban (2016-ban?) olvasva imádtam!

 

PHOEBE

• Egy könyv, amiben fontos szerepet játszik a spiritualitás vagy a természetfeletti


Maddie Dawson: Szerelmi varázslás kezdőknek

 

Mindkét női főszereplője boszorkányos megérzésekkel van megáldva, amiket főleg párok összehozására tudnak felhasználni. (Főleg a kotnyeles Blix.)

 

• "Bojkott": Van olyan szerző, kiadó vagy könyvterjesztő, akit nem vagy hajlandó támogatni?


Talán a Művelt Nép kiadóval visszás a helyzetem…
 

Ahogy láthatjátok is, elég kevés kiadványukról írok (akkor is csak azért, mert „muszáj” Mini-könyvklubra). Egyrészt viccesnek tartom a nevüket a kiadványaik függvényében, de szerintem ezzel kb. mindenki így van. Másrészt… hagyjuk is…

 

CHANDLER

• Egy könyv, ami megnevettetett


Mariana Zapata: The Wall of Winnipeg and Me – Szívvel a falnak

 

2019 legjobb könyve volt nálam, mert iszonyatosan sokat nevettem olvasás közben… meg utána is, míg megírtam az értékelést és a kiválogattam a kedvenc idézeteim a blogturnés extrához!.

 

• "A Disneyland-sztori": Van olyan könyv, amit szégyellsz bevallani, hogy olvastál?


összes Szürke könyv

 

Én bizony elolvastam E. L. James Árnyalat-trilógiájának az alapkönyveit (A szürke ötven árnyalata / A sötét ötven árnyalata / A szabadság ötven árnyalata), és próbáltam megadni neki az esélyt, de már az első résznél majdnem kész voltam… Amúgy tavaly úgy döntöttem, hogy megnézem a filmadaptációkat is, mert az biztos jobb, hiszen hiányzik belőle a könyvből megismert és ötmilliárdszor elhangzott SZENT TEHÉN szófordulat, de… nem… Nem az én stílusom.

 

JOEY

• Egy ijesztő könyv, amit betennél a fagyasztóba


Josh Malerman: Madarak a dobozban (+ Mozizó)



„Egyedi? Abszolút. Ijesztő? Kell hozzá a hangulat, nyilván nem ütne akkorát fényes délben, miközben az Olvasó körül kacag a család, de éjszaka… a csendben. „A csend túl hangos.” – mondják a könyvben és milyen igaz! Huh, én igazi éjszakai bagoly vagyok, aki úgy ismeri a terepet, mint a tenyerét, DE SZÉTPARÁZTAM magam a sötétben minden reccsenésen, álmos forgolódáson és végül inkább felkapcsoltam minden elérhető villanyt magam körül.” – írtam róla 2015-ben, máig így gondolom.

 

• "V mint Enciklopédia": Olvastál felnőttként olyan könyvet, aminél utána kellett nézned egyes szavak jelentésének?


Charlotte Brontë: Jane Eyre (+ Mozizó)

 

Azt tudom, hogy a Jane Eyre-ból tudtam meg, hogy a KELEVÉZ micsoda: 1. Magyar értelmező kéziszótár: kelevéz: fn Tört Dárdaszerű fegyver. rég: ~t tör: a) párviadalt vív; b) vitázik.

Ugyanis szembejött ez a pár mondat: „[Mr. Rochester] fanyarul hozzáfűzte: – Megtartom szavamat, keresztülgázolok minden akadályon, amely a boldogságnak és a jóságnak, igen, a jóságnak útjában áll. Jobb ember akarok lenni, mint voltam, mint vagyok, s ahogy Jób leviatánján összetört a dárda, a kopja és a kelevéz, minden akadályt, ami más szemében vas és acél, én pozdorjának és korhadt fának tekintek.”

 

ROSS

• Egy science fiction könyv


Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

 

Imádom ezt a sci-fit - oké, sci-fi komédiát, hiszen ez NEM egy hardcore űropera az fix -, az ötrészes trilógia kiadás van meg, és már eléggé romossá olvastam…

 

• "Szakításban voltunk": Milyen könyveket hagytál egy időre félbe, de olvastál később tovább?

 

Nem emlékszem ilyenre az elmúlt évekből. Ha én valamit egyszer félbehagyok, akkor azt nem szoktam végül mégis elolvasni.

 

MIKE

Egy lassan kibontakozó történet vagy egy romantikus regény


Marc-Uwe Kling: QualityLand

 

Izgalmas, és nagyon lassan felépülő, kibontakozó regény, ugyanis az olvasónak előbb meg kell ismerkednie a helyi dolgokkal, mielőtt beleláthatna az ottani összeesküvésekbe, korrupciókba.

 

JANICE

Egy könyv, amiben volt olyan fordulat, aminél azt gondoltad: "Ó, te jó ég!"


Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

 

Akadtak benne „Ó, te jó ég!” részek, de a vége az hatalmasat ütött. Alig bírtam kivárni, míg a kezembe foghattam a folytatást. (Aminek a vége amúgy szintén brutál odacsapott, szóval olvasási tanács: legyen kéznél a trilógia összes része, hogy egyben elolvashasd.)

 

EMILY

Egy brit klasszikus


Jane Austen: Büszkeség és balítélet

 

Akárcsak a Kisasszonyok, a Büszkeség és balítélet a popkultúra szerves része, vagyis illik ismerni, hogy miről szól… Ezért elolvastam, de az említett könyvvel ellentétben ezért a regényért odáig voltam! Májusban a karantén alatt újra is olvastam, mert rám fért valami JÓ!

 

GUNTHER

Egy könyv, amiről senki sem beszél


Joan J. Domning: Tigris Lady


Még senkit nem hallottam erről a könyvről beszélni, pedig egy időben nagy kedvencem volt – rongyossá olvastam a családi könyvtárban talált példányt. Nem egy nagy córesz, de engem szórakoztatott fiatalkoromban.

 

CAROL & SUSAN

Egy LMBTQ+ könyv vagy szerző


Rácz-Stefán Tibor: Túl szép

 

Ez az egyik kedvenc könyvem Tibitől (pedig mindegyik megjelent regényét olvastam: Fogadj el! / Élni akarok! / Pokolba a jópasikkal! / Mikrofonpróba / Kapcsolatpróba), mert isteniek a központi karakterek meg az egész körítés az új munkahellyel, az eltérő személyiségű fiatalokkal és a szerelembe átváltó barátsággal.

 

EDDIE

Egy intenzív könyv vagy egy stalker karakter


Rachel (Paula Hawkins: A lány a vonaton)


 

Ez az általam eddig olvasott összes regény közül valószínűleg a leglassabban haladósabb, aminek ráadásul a főszereplője, Rachel taszított... Iszik, lealjasodik, zaklat, megfigyel, konspirál… persze van oka rá... A sztori egyébként nem volt rossz – sőt! -, de én nem kedvelem az ehhez hasonló történeteket.

 

RICHARD

Egy könyv, aminek az elolvasása után műveltebbnek vagy okosabbnak érezted magad


Wabi Sabi / Ikigai

 

Nagyon szívesen írnék ide egy Ernest Hemingway könyvet vagy egy ismert orosz írótól valamit, vagy bármi egyéb "sznob" cuccot, de én azoktól az olvasmányoktól csak rosszabbul érzem magam. Ugyanakkor az életmód / önismeret címkéjű könyvek némelyikétől okosabbnak, jobbnak, ezért őket gondoltam ide.

 

+ Bónusz kérdés: Melyik Jóbarátok szereplővel tudsz a leginkább azonosulni?


Chandler Bing a lélekállatom!

 

Legalábbis ebben a hitben élek, amióta megismerkedtem kiskamasz koromban a sorozattal. Rengeteg dologban hasonlítunk: nem vagyunk egyszerű esetek, nehéz velünk együtt élni, simán le tudjuk égetni magunkat egy mondattal, hajlamosak vagyunk elnevetgélni a saját vicceinken, zavarunkban addig beszélünk, amíg valaki le nem állít minket, a szarkasztikus kommentek meseterei vagyunk, és bizony mindketten hajlamosak vagyunk elpoénkodni bármit, ha úgy érezzük, hogy necces a szitu.



 

vvvvv

Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!

Bárki kitöltheti, akinek kedve tartja, kérlek, a forrást jelöljétek!

A képek a könyvek borítói vagy a Pinteresten találtam őket. ;)

vvvvv

 


 

Ki ne ismerné a Jóbarátokat? De vajon mennyit tudtok a sorozat háttér történetéről, a szereplőválogatásról, az írók és rendezők munkájáról, a forgatási körülményekről? A Jóbarátok-generációból mindenre választ kaphattok. Tartsatok velünk, és vegyetek részt a nyereményjátékban, hátha éppen ti lesztek az a szerencsés, aki megnyeri a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!

 


Könyv információk:

 

Eredeti mű: Generation Friends

Eredeti megjelenés éve: 2019

XXI. Század, 2020

430 oldal · puhatáblás · 

ISBN: 9786156122087 · Fordította: Magyari Andrea


VEDD MEG!

MOLY

GOODREADS

 

Nyereményjáték:

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK

Okt. 7. Sorok között

Okt. 9. Flora the Sweaterist

Okt. 11. Jóbarátok book tag*

Okt. 13. Readinspo

Okt. 15. Hagyjatok! Olvasok!

*Résztvevő blogok: BLOGTURNÉ KLUB

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése