2014. március 4., kedd



E. L. James: A szürke ötven árnyalata (Árnyalat-trilógia 1.)

FÜLSZÖVEG:


A könyv, amelyről mindenki beszél…
Az erotikus, mulattató és mélyen megindító Ötven árnyalat-trilógia olyan történet, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját, azután mindig vele marad.

Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Greyjel, az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. A nem e világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana csendes szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt – de a saját feltételei szerint.
Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Grey szokatlan szexuális ízlése, habozik. Greyt minden sikere – multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja – ellenére démonok gyötrik és az önuralom kényszere emészti. Amikor a pár vakmerő, szenvedélyes viszonyba kezd, Ana fölfedezi Grey titkait és tulajdon, sötét vágyait.

ÉRTÉKELÉS:

A könyv tartalma röviden: nem, nem, nem, ne, neenenneeenneeeRossz-mikorleszmárvége?rosszrosszrossz… nemár te kretén.. jó… jó… nem, nem nem, nem, nem… haha, humor! nagyon rossssz… oh, te baromállat. de aranyosak…! rossz. aranyooooos. ismét rossz. MIÉRT!?

Ha azt nézzük, hogy fanfic volt:
- olvastam már jó néhány minőségben és történetben jobb ficet. Szerencsére nem láttam se Bellát, se Edward-ot – hozzátenném, hogy nem volt „szerencsém” az eredeti fic-hez és tvájlájt fan sem vagyok.

Ha könyvként nézek rá:
- Tolkien ~200 oldalon rengeteg tájon át utaztatott, sok kalandot átéltünk és szívemhez nőttek a szereplői (még a negatívak is – Smaug) – ahhoz képest itt se történet, se utazás, se kaland, se szeretetre méltó szereplők tömkelege. vagy elsikkad a sok semmi közt

Ha azt nézem, hogy mostanában a sorozatkezdések vontattak:
- peches olvasó vagyok, na…

Összességében szomorú vagyok, mert az UTOLSÓ ~100 OLDALRA már aranyosnak találtam Ana és Christian párosát, mi több – TÖBBSZÖR elmosolyodtam rajtuk. Szomorú vagyok, hogy ehhez 400 oldalt kellett szenvednem! Próbáltam egypercest/mesét/verset olvasni, hogy elvegye a ezt a keserű hangulatomat, de nem sikerült. Úgy éreztem: le kell győznöm a könyvet!

Felmerülő kérdések: Miről szól a további 2 rész? Miért kapták fel? Mi lesz Kate-tel és Elliot-tal? Ha a végén marad ez az Úr/Alattvaló felállás, akkor ebben a szituban, hogy lehet gyereket szülni, nevelni? Miért szőkék a beosztottak? Miért fekete-fehér-szürke?

Kiknek ajánlom a könyvet:
- a szexualitásukkal egészséges viszonyban együtt élő idősebb lelkű nőknek


ÉRTÉKELÉS: 2



SZEMÉLYES MEGLÁTÁSOK (SPOILER is lesz):

olvasás előtti merengés

Soha, soha, soha fel nem foghattam, hogy mi a frászfenéért zúgtak bele ennyien egy pornósorozatba és kezdték el nyilvánosan felvállalni az olvasását. Minden könyves csoport tocsogott az Árnyalat-fanoktól és a rajongásuk tárgyaitól. Egyre több ember kezében láttam, sokan bloggoltak róla és egyre-másra születtek a kritikák. Talán a film (és Ian Somerhalder belekeverése) volt az a pont, amikor nem bírtam tovább figyelmen kívül hagyni ezt a dolgot… Komolyan? Ha a fele igaz annak, amin átsiklott a szemem, akkor ez lesz az első „igényes történetű” pornófilm, amit hollywood az átlag tömegek számára forgat majd.

Ilyen az én SOHA-könyv típusom: 50 árnyalatnyi szürke, sötét és szabad. Egy bilincses, nyakkendős, maszkos könyv a kézben olyan, mintha nyílt terepen lapozgatnád a Káma-szutrát. – … vagy s/m magazint. Hülyén hangzik? Számomra tök ugyanaz.
A film posztere tetszik, de inkább nem kérek semmit 2015 V-day-re.

Merengés a játszószoba bejárása után

Őszintén szólva… lélektana érdekelne a dolognak. Miképp jönnek ilyesmikre rá emberek? Hisz’ nem adnak hozzánk – emberek mellé – egy kártyát születésünk pillanatában, amin ilyesmik szerepelnek:
– szolga szeretne lenni,
– szadista lesz,
– élvezi – ha megkötözik/leköpik/elfenekelik/bepelenkázzák/satöbbi,
– heteo-/ transz-/ homo-/ satöbbiszexuális,
– gerjed a rajzolt (yuri, yaoi, hentai) mangára,
– és tudnék még pár érdekes dolgot…

Annyiszor ki lett emelve, belém lett sulykolva… – mondhatni úgy érzem, mintha belém szuggerálták volna, hogy Christian egy szörnyeteg! Miért lenne szörnyeteg? Korrekt módon előre közli a rideg tényeket. Mindkét fél védelmére még szerződésbe is foglalja az egészet. Nem erőszakolja rá senkire a vágyait. Miért lenne szörnyeteg? Szerintem jogilag és emberileg korrekt és elfogadható módon kezeli az egészet.
SL-ben volt ilyen gorean szerepjátékot játszó Úr ismerősöm. Különös, de megszokható világ. Rengeteg pénzt kiöltött ruhákra, házra, játékszerekre – eltartásnak nevezném… Ha van miből…?!

kb. 200 oldal után

Még egy belső istennő szóösszetétel és sikítok!

kb 300. oldalnál

Tetszettek az e-mailek. Vicces volt, hogy még a Tárgy-ban is beszélgettek és jópofának tartottam a szóváltásokat. Könnyebb összeszedett társalgást folytatni, ha van időnk átgondolni, amit később leírunk – ez végre reális alapokon pihen számomra. Ugyanakkor kétségbeejtőnek érzem, hogy Ana széthullik Mr. Grey közelében. Konkrétan elhülyül és ez által megutáltam. Diplomás, felnőtt nő, aki képtelen társalogni és bármilyen konstruktív együttlétre a szerelmével. Ez szerintem gyalázatos. Szerelem ide, szexi pasi oda. Javára írtam, hogy nem vihogott.

…és micsoda manipulátor az a pali  Valami kevésbé elborultabb ízlésű, gazdag palit elfogadnék. – erre nemsokára Ana is erre jutott… lol…

Kedvenc szereplő: nagyon Kate… picit Christian…

Válaszom a 612-es szobában elhangzottakra: ENGEM ZAVART!

Igazából sok minden zavart: Christian szánalmas Úr, a bébizés és a belső istennő is irritált és a többi…
Végre vége.

Ugyanakkor fel kéne írnom valahova, hogy ne kezdjek annyi új sorozatot. Csak érdekel az író által eltervezett folytatás/vég.. nem csak itt (itt nem is annyira, mint egyéb könyvek esetében)…


FILM:

...és nemsokára jöhet a film, ahol Ana sokszor elbambul majd és homlokráncol (de mi tudjuk, hogy a tudatalattijával beszélget) és a szexi, gazdag dög pedig egy sérült lelkű gyerek, akiből ferdült felnőtt lett. Pár kép a filmből és a szereplőkről:




Bevallom egyik főbb szereplőt játszó színészt sem ismerem meg egyetlen korábban látott sorozatból vagy filmből! Ugyanakkor annyiszor le lett szögezve, hogy Christian gyönyörű, isteni, szépséges, hogy a lélegzetünknek is el kéne állnia tőle (minimum Aná-é!), hogy nem erre a baltaképű nem épp szexi srácra kellett volna osztani a főszerepet. Annyit tudok mondani, hogy már értem az Árnyalat-fanok miért kampányolnak az én drága Damon-om Ian Somerhalder-em mellett. 

Álomcast-ba én is őt tenném!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése