2014. március 4., kedd



David Mitchell: Felhőatlasz

FÜLSZÖVEG:



MINDEN ÖSSZEFÜGG
Egy zaklatott életű ifjú zeneszerző az ihlet pillanatában ráérez az örökkévalóságra. Sorsszerű viszonyok, cinikus érzelmek és látnoki szerelmek motívumaiból hat történet rajzolódik ki, melyek mindegyike túlmutat önmagán – egy leírhatatlan harmónia felé. Ez az átkozottul tökéletes összhang szólal meg a Felhőatlasz olvasóiban.
David Mitchell bravúros felépítésű, virtuóz nyelvezetű művében az összefonódó életek minden időbeli és térbeli határt átlépve hatnak egymásra. A lelkek korokon és kontinenseken át vándorolnak, akár az égbolton átvonuló felhők. De ki irányítja sorsunkat: mi magunk vagy valamilyen külső erő? Képesek vagyunk-e tanulni a múltból, az előző életekből, vagy az emberiség újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat?

***


Cartaphilus, Budapest, 2012 / 576 oldal · ISBN: 9789632662206 · Fordította: Bajtai Zoltán, Borbás Mária, Czigányik Zsolt, Falvay Dóra, Hordós Marianna, Polyák Béla
A regényből a Mátrix-trilógia és A parfüm rendezői forgattak vibrálóan szellemes filmet.
„Az eddigi legmerészebb vállalkozás… egyedi teljesítmény egy rendkívül tehetséges és nagyratörő író tollából.” – Matt Thorne, Independent on Sunday
„David Mitchell egy hullámvasútra csábítja olvasóit, akik először vonakodva szállnak fel, de miután belevágtak a kalandba, nem akarják, hogy véget érjen az út. Velem legalábbis ez történt.” – A.S. Byatt, Guardian
„A jövőbe látás, az elmélkedés és a szórakoztatás ragyogó, elégikus egyvelege.” – Neel Mukherjee, The Times
„A mód, ahogy Mitchell a Felhőatlasz történetét elmeséli, valósággal rabul ejtett.” – Lawrence Norfolk

Sonmi~451 - a kedvenc korom és szereplőm.
SZERINTEM:

Vannak történetek, amiknek a címe megragad az ember tudatának peremén és egyre inkább követeli a figyelmünket. Így jártam a Felhőatlasszal – már több mint fél éve birizgált, mire megszereztem a könyvet és a filmet, de csak nem álltam neki. Ellenben sok másnak igen és nagyon nehezen szántam rá magam arra, hogy leüljek és megnézzem a filmet!
Egy hiba, amit ismét elkövettem – MIÉRT a filmet néztem meg előbb? Az első pár másodperccel máris lelőtték az egész sztorit… Utána kapkodtam a fejem, vissza-visszaugrottam egyes részekhez, mire körvonalazódott bennem a történet. Még inkább eltoltam a könyv elolvasását és nyögvenyelősen értem végül a végére, sokszor megtorpantam és napokig parlagon hevert a sztori…
A történetet nehéz olvasni, nem tudom, miért – néhány könyv nehéz akkor is, ha általában faljuk a betűket! A Gyűrűk urához tudnám hasonlítani, idő kell, amíg megtaláljuk az olvasás ritmusát. Persze nem lesz könnyebb, csak kevésbé szenvedünk.
Mégis mind a könyv, mind a film kihagyhatatlan élményt nyújt a reinkarnációban, a „Valami Nagy”-ban hívőknek és a sci-fi olvasóknak egyaránt. Érdemes körüljárni a Felhőatlasz-kultuszt, mert valami megfoghatatlannal rendelkezik, ami helyre rakja az embert. DE! Előbb a könyvet és csak aztán a filmet!

Egy isteni gyűjtemény, ami végigvezeti a szereplőket a különféle korokban!

A könyvben írókról:

Adam Ewing: Naiv, végtelenül naiv. Ahogy olvastam többször is úgy gondoltam rá: „Kis butám!”

Robert Frobisher: Művészlélek, de ne legyen már ekkora az arca valakinek! A zene iránti lelkesedése és a tényleg jópofa levelei viszont egészen megfogtak!

Luisa Rey & Sixmith: Csak fogtam a fejem, amikor megértettem az anyajegyek és a fél-életek mélységét, ami a filmben nem jött át semennyire!

Timothy Cavendish: A filmben nagyon-nagyon nem szerettem a palit és ez nem változott! Ahogy olvastam a megpróbáltatásait magamban kajánkodtam a kárára.

Szonmi~451: A kedvenc karakterem a filmben és a könyvben is. Szerettem, drukkoltam, sajnáltam! A filmben végig HeyJoe-nak értettem Hae-Dzsu nevét: emiatt szeretek előbb leírva látni dolgokat

Az ötödik kor (Zakri-éké) a filmben nagyon jó volt, ott igazán élvezhető a különleges (tanyasi? oktondi?) kiejtés, de a könyvben belegübbedt a szemem a sok aposztrófba, elnyelt „n”-ekbe, nyújtott „ó”-kba!

Az olyan apró – bár fontos – finomságok, mint az üstökös alakú anyajegy, a mellény származása csak a könyvet olvasva válnak egyértelművé. Tetszett!



ÉRTÉKELÉS: 4,5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése