2016. január 26., kedd



On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik (Calderon 1.)



– Elvihetem, hölgyem? (…) 
– Látom, habozik. Igaza van, hétvégenként kadétlányokat erőszakolok, de most még csak kedd van, nyugodtan beülhet mellém. Na, jöjjön, már így is bőrig ázott!


Fülszöveg:
Calderon kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni. Úriember nem temetkezik hitelbe. Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? Milyen Játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat? És aki a parfüm per légköbméter arányt is képes kivizsgálásra felterjeszteni? Taina szamuráj családok leszármazottja, és ugyanúgy űzi a Játékot, vagyis más manipulálását, mint Calderon. Bármit megtenne, hogy az űrben maradhasson, hiszen odahaza nagyapja már férjet keres számára. A lány útmutatást kér az Ősanyáktól, de a jóskövek veszélyre és halálra figyelmeztetik. Mire rájönnek, mi folyik a háttérben, csak önmagukra számíthatnak, és a kettejük között kialakult érzékeny kötelékre. Vajon elég jó játékosok, hogy szavak nélkül is megértsék egymást? És Taina elég ügyes ahhoz, hogy a kapitányt rávegye a túlélésre?

Könyv információk:

      Eredeti megjelenés éve: 2012  
      Könyvmolyképző, Szeged, 2012
      288 oldal · keménytáblás ·
      ISBN: 9789632459929 
A sorozat részei:


(még nem befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

 Miért vágtam bele?

Jeffi barátnőm már nagyon régóta ajánlgatta, végül Könyvmolyképzős könyvek bajnoksága kihíváson az utolsó négybe került (és egyedül ezt nem olvastam még), szóval belevágtam. ~Remélem megnyeri a bajnokságot, mert megérdemelné.

A történet

Adott egy 27 éves férfi, aki nemrég elvesztette élete szerelmét és feleségét, emiatt öngyilkossággal próbálkozik. Újra meg újra meg újra… de kopog a szomszéd, jönnek a bajba kerültek és besül a lézerpisztoly – nehéz így meghalni. Aztán hogy, hogy nem a fiatal halni vágyó – nevezzük Calderonnak -, rádöbben, hogy nincs pénz a temetésre és munkába áll. Pechjére egy olyan űrcirkálón lesz kapitány, amivel csak baja lesz: idegesíti a másodkapitány, keresztbe tesznek a tisztek, megbizsergeti egy kadét és támogatást se kap eleget, ami ellen tenni kell: bálba járással természetesen!


A világfelépítés

A világfelépítés tetszett a legjobban az egészben. Nagyban tombol az űrkorszak - lézerfegyverek, űrflották, takarítórobotok meg űrcirkálók mindenfelé, szóval minden futurisztikus -, de közben a nemesek meg a főnemesek bálokat rendeznek, puncsolnak egymással pénzért/ támogatásért/ jobb házasságért és éjszakákat táncolnak végig. Az elit kényelmes életet él, nem dolgozik (nem is dolgozhat), párbajozni tanul, fut a nők után és élik az aranyéletüket. Közben meg utazgatnak, kereskednek az ŰRBEN. Felfoghatatlan párosítás, de nagyon jól működött.

Nekem nagyon bejött!

Calderon megvett magának a stílusával, a szövegeivel és a modorával. Nagyon összetett, érdekes személyiség. A sógorával (Frank) való kapcsolata kifejezetten szórakoztató, de nehéz eldönteni, hogy csak köszörülik egymáson a nyelvüket, miközben segítenek a másiknak vagy komolyan nem kedvelik egymást, de összetartanak, hiszen családtagok Calderon (ex)felesége révén?! A harmadik szereplő, aki megfogott egy aprócska, japán lány: Taina, aki kadét a cirkálón, ahová Calderon kapitánynak szegődik. Tainának megvan a maga keresztje, ugyanis nem szabadna dolgoznia, hanem vissza kéne mennie a családjához, hogy férjhez adják. Csavaros, érdekes mellékszál az eredeti mellé. Jól esett a fel-felbukkanó szertartásosság az űrkorszakban.

Jók voltak a bálok, a félreértések, a Játék, a legénység (talán nem is olyan) csendes ellenállása Calderon bájának. Tetszett Calderon háttér sztorija, mert nem csak egy makacs kapitány és a feleségét elveszítő öngyilkos-jelölt. Bevallom, furdalja az oldalamat, hogy hogyan folytatódhat a Játék Tainával és a többiekkel. 

Stílusra olyan Vavyan Fable-s volt, ami a tőlem telhető legnagyobb dicséret, azt hiszem. Persze tartom, hogy egyedi volt és tipikusan olyan „Azonnal ide nekem a folytatást!” –féle könyv.

Az én kedvenceim: Calderon. Frank. Taina. (A Játék! ^.^)

Értékelés: 5*

*kedvenc lett
Ajánlás: Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy nem szereti az űrhajós sci-fiket! Komolyan, ez be fog jönni! 

Kedvcsináló idézetek:
– (…) Az előírások szerint kötelező szólnia a szexuális zaklatásról is.
– Igen? Kérem, ne tegyék!
– Kapitány! – hördült föl Hegamon, de Calderon ugyanazzal a lendülettel folytatta:
– Ha önöket zaklatják, véletlenül se hozzám forduljanak, hanem újdonsült személyzeti tisztünkhöz. Ha Tives a molesztáló, természetesen szívesen látom a minél részletesebb beszámolóval önöket. Ha van, hozhatnak felvételt is.
– De kapitány! – csattant most már Hegamon és Anerra doktornő egyszerre.

– A kódot! Vagy meghal a nő! – szegezte Adler a japán lányra a fegyvert. Mindig fiatal nőt kell célponttá tenni. Persze lehettek volna a kadétok is, de ez a nő veszélyesen gyors volt. Őt jobb megölni, a többieket majd megkapják a fiúk, ha kiérnek a perifériákra.
– Hah, látja, Tives? Jobb lett volna, ha kedves velem! – Gonosz vigyor ömlött el a kapitány arcán, majd lekezelőn Adlerre nézett. – Tudja, uram, jobban mutat az életrajzomban, ha megmentem őket, de némi veszteség azért belefér.

– Mégis mi történt?
– Röviden? Apa a múlt héten megnyerte a Geosz filozófiai díjat, és kapott egy rakás pénzt. Erre három álarcos el akart rabolni a Pszichiátriai Intézet elől, csakhogy a kertben pont a téveszméseket levegőztették.
– Mázlista vagy.
– Mázlista? Gen, miután elkergették a támadókat, ki akarták nyitni a fejemet egy rozsdás szöggel! Szerintük az álarcosok egy mikrochipet ültettek bele, amin keresztül őket figyelték, és azért akartak elvinni, hogy kivegyék belőlem!
– Nekem mindig is gyanús voltál – vigyorgott Calderon.

♘♘♘♘♘
Képgyűjtemény a Pinteresten: Calderon by On Sai.
♘♘♘♘♘ 

3 megjegyzés:

  1. Én is pont így voltam ezzel a könyvvel... korábban még egy Star Warst sem láttam (azóta a 7-et igen), és egyszerűen imádtam Calderont, a humorát és a könyvet. Örülök, hogy neked is tetszett, a posztod pedig eszembe juttatta, hogy kéne már folytassam a 2. résszel. :D

    VálaszTörlés
  2. Tényleg még nincs befejezve? Ez nagyszerű hír :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát tervezi a 3. részt, ennyi biztos. Innen szedtem az infót: http://onsairegenyek.blogspot.com/p/calderon-avagy-felsegarulashoz-bricsesz.html :D
      "onsai2015. július 26. 17:16
      Haha, elképzeltem az éhesen keringő családtagokat, akik lesik még hány oldal lehet hátra... :D
      Igen, a későbbiekben lesz 3. rész is."

      Ha ő írja, akkor tuti így van. ^.^

      Törlés