2016. január 12., kedd



Andri Snaer Magnason: LoveStar




    LoveStarnak gyűjtőszenvedélye is volt: fiatal korában akitől csak tudott, írásmintákat gyűjtött, még külföldiektől is. De gyűjtötte minden földi állatfaj bokacsontját, minden halfaj hallóköveit és mindenféle madár szárnyát, úgyhogy az irodája zsúfolásig telt ezekkel a relikviákkal. (…)
    LoveStar túlzásba vitte a gyűjtőszenvedélyét. Az egész világot gyűjtötte. Soha nem vallotta be magának sem, azt mondta, a világ akar eljutni hozzá.



Fülszöveg:
A LoveStar sziporkázóan eredeti, szellemes, groteszk és abszurd elemeket sem nélkülöző szatíra a nem túlságosan távoli jövőről, amelyben a marketing és a technológia törvényei uralkodnak. A LoveStar nevű izlandi székhelyű megacég és azonos nevű alapítója merész tudományos kutatásaival és még merészebb ötleteivel nemcsak az emberek közötti kommunikációt forradalmasítja, hanem az emberi létezés olyan alapvető elemeit is, mint a szerelem és a halál. A cég Izland északi részén létesült gigantikus szabadidőparkjába emberek ezrei zarándokolnak a világ minden részéből, miután „kikalkulálták” őket – hiszen a szerelem, az igazi megtalálása többé nem a véletlen műve, hanem egy szigorúan tudományos és tévedhetetlen módszer eredménye, mely nem csupán a párválasztás korábbi, nevetségesen alacsony hatásfokkal működő formáit küszöböli ki, hanem elhozza az emberiség számára a régóta vágyott harmóniát és békét. Ami a halált illeti, a temetés immár ósdi és kegyetlen aktusnak minősül – a holtakat inkább rakétákkal lövik ki az égbe, ahonnan a légkörbe visszahullva fényes csillagokként ragyognak fel. Amikor Indriði és Sigríður megtudja, hogy várakozásuk ellenére nem egymásnak kalkulálták ki őket, elhatározzák, hogy a maguk részéről nem rendelik alá magukat az értelem és a tudomány szabályainak. De sikerrel járhatnak-e egy olyan világban, amelyben a forradalmasított tömegkommunikációnak köszönhetően bármelyik ember potenciális ügynök? A rendkívül szórakoztató regény – mely valahol az 1984, a Monty Python’s Flying Circus, a Galaxis útikalauz stopposoknak és Sparks-regények közötti mezsgyén egyensúlyoz – egyik legfontosabb tanulsága talán az, hogy az emberi természethez az őrület ötletekre és az elvakultságra való hajlam mellett olyan értékek is hozzátartoznak, mint a szeretni tudás és az élni akarás.


     Olvasott kiadás:
            Eredeti mű: LoveStar
            Eredeti megjelenés éve: 2002
            Gondolat, Budapest, 2012
            270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636934019 · Fordította: Papolczy Péter

(Az értékeléshez olvass tovább!     )
Miért olvastam el?


Kevésbé ismert nemzetek sci-fi irodalmát vizsgáló kihíváshoz olvasott IZLANDI sci-fi. A címe miatt már régóta szemeztem vele, mert egy filmre emlékeztetett - Szerelemóra (2009) ~ "TiMER" (Snitt, Port, IMDb)

Szerintem
Jó humorú, (ön)irónikus és érdekes volt, de egy igazán rettenetes és ijesztő jövőképet festett le. Nekem bejött, mert imádom a futurisztikus életet (főleg a testbe implantált kütyüket) meg a túlmodernizálódás elgondolkodtató témáját. Meddig mehetünk? Hol van az a pont, amin túl már az emberiség túl messzire megy? Melyik technológia jelenti a végünket? Fincsi mű volt, nagyon rá tud ijeszteni azokra, akik vevők az ilyesmire. Egyedül a lezárása nem győzött meg – a nyomába se ért az alapötlet zsenialitásának.

A szereplők szimpatikusak voltak, bár mindenkinek megvolt a maga tragédiája ebben a néha ijesztő, néha keserű bizarr karikatúrában. A történet pont olyan, aminek imádnám - és ezerszer újranézném - a filmverzióját, ha jól csinálják meg.

Kedvenc részek: 


- Mézbe borult Chicago, 
- a drót nélküli ember leírása, 
- a visszacsévélés története, 
- a Megbánás, 
- a rikkancsok és reklámkelepcék részei. 
- A legjobb talán az "igazi" Miki Egér házikedvenc volt.
Sokkolóak, brutálisak, haláliak.

Értékelés: 4

Főszálak

Adott 1 db szerelmespár (Indriđi és Sigriđur), akiket nem egy program választott egymásnak – vagyis nincs hivatalos papírjuk arról, hogy lelki társak -, de odáig vannak egymásért. Őket el akarja választani egymástól a modern világ, igyekeznek kitartani egymás mellett, de nehéz, hiszen minden ellenük van.



Adott 1 db LoveStar nevű illető, akinek az életcélja az, hogy megszülje az Ötleteit, hivatásos „ÖtletGazda”,  és egy modernkori Midász király, ugyanis amit kigondol és megvalósít, az óriási siker lesz. Nagyon gazdag és elhivatott pacák, aki nem mellesleg képes MINDENT félretenni az életében, ha egy ÖTLET megfogan az agyában… Durván kényszerbeteg.
Felbukkan egy igazi titkos ügynök is, aki azon mereng, hogy vajon minden-e a pénz és mit tehet, aki eladta a szeretteit is, csak hogy a legjobb legyen.
Mindezek mellett fejlődik a vállalat, fejlődik a világ és sokasodnak a problémák.

Sarki csér (Sterna paradisaea)
Borító:

Egyszerre áll nagyon távol a történettől és nagyon közel hozzá, hiszen a sarki csérekkel kezdődött minden. A történet teljes egészéhez nem is tudom, milyen borító illene igazán. Talán egy futurisztikus, csillaghullásos, fiatal páros és öregemberes? Áhh, a sarki cséres megfelel – így nem „tucat”-borító.

Random finomságok a könyvből!
(enyhe spoiler!)

LoveDeath, iSTAR és inLOVE

A LoveStar vállalat részei és egyúttal mind a könyv világának részei is, ugyanis LoveStar fejében megfogantak az alapjai és pár év alatt kivitelezte őket. A LoveDeath cég egy modern temetkezési formát vezet be – a halottakat kilövik az űrbe, hogy aztán hullócsillagként visszahulljanak a Földre és elégjenek a légkörben. 

Az iSTAR a modern marketingosztály, a hangulatosztály. Ők BÁRMIT eladhatóvá varázsolnak. 
Az inLOVE a világot kutatja, a legtöbb ember hullámait begyűjtik, hogy aztán azok segítségével megtalálhassák az emberek a MÁSIK felüket, az Igazijukat!

MEGBÁNÁS – program

Pénzért / kreditért lekérdezheti az ember, hogy Mi TÖRTÉNT VOLNA, HA… ha reggel a másik utcán megy, ha állást vált vagy bármi… A program kiszámolja és kiértékeli az adott személy döntéseit és némi bűvészkedés után megerősíti abban, hogy jó döntést hozott. A válaszai általában világvégét, halált és hasonlókat jósolnak, de ezek azok a válaszok, amik megnyugtatják az embert és megerősítik abban, hogy jól döntöttek.

Rikkancs, reklámkelepce és titkos ügynök

A rikkancsok tulajdonképpen élő hirdetőtáblák. Néha az ember arcába kiabálnak, hogy „Jó az új melled!” vagy „Jól döntöttél, hogy az XY márkájú ruhát vetted meg, mert istenien áll rajtad!” – néha célzott reklám, ami felhívja rád mások figyelmét, néha pedig általában dicsér valamit.
A reklámkelepcék BORZASZTÓAK! Őszintén sokkolt a dolog, ugyanis míg a rikkancsoknak a beszédközpontját fizetik meg a cégek, hogy kölcsönvegyék, addig a rikkancsokkal akár össze is pisiltethetik magukat, hogy pelenkát reklámozzanak!
A titkos ügynökök a párjukat és a baráti társaságukat használják ki. Béna filmekre küldik őket, béna cuccokat reklámoznak nekik és mindenféle marketingkérdésben begyűjtik a véleményüket. A titkos ügynöknek nem szabad lebuknia, ugyanis azután kapja a pénzt (általában x %-ot), hogy a barátai elmennek-e az adott filmre / vendéglőbe / boltba vagy sem.

Kedvcsináló idézetek:
– Kifejlesztettünk egy módszert, amellyel kikalkulálható, mely két ember illik össze.
Az újságírók kétkedően néztek, és szemmel láthatóan készültek megszorongatni LoveStart. De ekkor kettőjük, egy kétszer elvált morózus nő az oslói Aftenpostentől és egy férfi a magyar Népszavától feltette pontosan ugyanazt a kérdést pontosan ugyanabban a pillanatban. Mindketten elharapták a mondatot.
– Mondja csak – mondták szinkronban.
– De hiszen ugyanazt kérdeztük – mondták egyszerre, és egyszerre el is hallgattak, miközben minden szem rájuk szegeződött. A tekintetük találkozott, a szívük kihagyott, teljes némaságban lépdeltek egymás felé, majd kéz a kézben távoztak.

Egy a LoveDeath-ről készített dokumentumfilmben LoveStar így nyilatkozott: – A LoveDeath megvalósulása egyetlen napig töltött el megelégedettséggel. Reggel hatkor kezdődött, amikor II. Erzsébetet kilőtték, és másnap hajnali háromkor ért véget, amikor a királynő lehullott a Windsori kastély fölött.

A szerelem a legfizikálisabb dolog a világon. Semmi más nem fejt ki ekkora hatást az agyra, szívre és tüdőre. A szerelemnek mérhető hatása van a vérnyomásra, a vérkeringésre, az idegimpulzusokra, a vértestecskékre és a bőrszínre. A szerelemmegvonás súlyosabb a vitaminhiánynál, és komolyabb következményekkel jár a testre nézve, mint a skorbut. A szerelem kihat az immunrendszerre, az anyagcserére, az emésztésre, a gyomorsavra, az étvágyra, a mentálhigiéniára, az életkedvre, a sejtosztódásra, az enzimekre és a hormontermelésre. A szerelem testünk szinte minden idegsejtjét és az orvostudomány minden területét érinti – de ki kutatta a szerelmet? Orvosok? Atomfizikusok? Biokémikusok? Nem, hanem KÖLTŐK és FILOZÓFUSOK! 5000 éven át töprengtek rajta, és nem jutottak eredményre. Nem csoda, hogy most csalódottak.
„Szerelemről és egyéb démonokról" – részlet egy LoveStarral készített interjúból

☯☯☯☯☯
Képgyűjteményem a Pinteresten: Andri Snær Magnason
LoveStar borítók a GoodReadsen.
☯☯☯☯☯

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése