2016. január 21., csütörtök



Claudia Gabel és Cheryl Klam: Káprázat



        Totál üres a tudatom.
        Tök békés érzés!
     Patrick virtuális univerzuma – a bolygókkal, holddal és csillagokkal – maga a tökély. Világító sárgák, zöldek és vörösek kerülnek egymás mellé, akár egy sötétkék alapozású olajfestményen. Amerre nézek, izzó fénypontokat látok; olyanok, akár a soha földre nem hulló konfetti. Fura módon hangja is van ennek a semminek – ráadásul a nyelvem hegyén érzem, édes és puha, akár az olvadó karamella.


Fülszöveg:
A Káprázat hamarosan megváltoztatja a világot, amelyben eddig éltél. A kötet egy futurista sorozat lenyűgöző első darabja, amely egy tökéletes virtuális világ ellenállhatatlan vonzásáról szól. A nem is olyan távoli jövőben az ipar, a tömegtermelés és a gyárak sivárrá, szennyezetté teszik a lakóövezeteket. Minden szürke és mocskos. Detroit lakói szinte robotként élik mindennapjaikat. Egy technikai újdonságnak köszönhetően azonban felcsillan a remény, hogy bárki maga mögött hagyja a nyomasztó valóságot. Egy program segítségével beléphet a Káprázat világába, ahol a gyönyörű tájak, új élmények, nyugalom és boldogság várja. Csupán virtuális szemüveget és csuklópántot kell öltenie, hogy hátrahagyhasson mindent, és megtapasztalhassa pár órára a tökéletességet. Mikor azonban vádak érik a programot, hogy függővé tesz és veszélyes, Regan a védelmére kel. Mivel a programot édesapja tervezte, a lány úgy érzi, tartozik apja emlékének azzal, hogy nem hagyja bemocskolni fő művét. De miután a Káprázat magába szippantja, olyan igazságokra jön rá, amelyek választásra kényszerítik szerelem és lojalitás között… Ez az izgalmakkal, titokzatossággal, románccal és új technológiával fűszerezett thriller nem csupán a disztopikus sci-fik rajongóit ejti majd rabul.


Könyv információk:

Eredeti mű: Elusion
Eredeti megjelenés éve: 2014              

Maxim, 2014
352 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632615080 ·
Fordította: Béresi Csilla

A sorozat részei:

2. Etherworld (angol)               

(nem tudom, hogy lezárt-e)

  (Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért álltam neki?

Karácsonyi ajándékba kaptam, de már nagyon régóta kíváncsi voltam rá! Szeretem a szép borítókat, az érdekes címeket és a virtuális valósággal foglalkozó könyveket.

Szerintem:
Monadnock-hegy
Jaj, annyira vártam, hogy kapok valami hasonló finomságot, mint a Ready Player One! Persze az utánozhatatlan, de azért reménykedem minden virtuális valóságról szóló könyvnél, hátha…

Relatíve kevés VV (virtuális valóság) volt a könyvben, nem Kalandoztak annyit, amennyire számítottam és elég érdekes a könyvbéli virtuális életbe való belépés és bennmaradás is. Viszont szerettem, hogy a VV téma (és a vele való bonyodalmak) mellé bejött egy kutatós-nyomozós történeti szál. Izgalmas, gördülékeny volt, de nem tartott fogva, holott alig vártam, hogy meg tudjam, ki a hunyó!

Sajnos a főszereplő leányzó „De apuci csinálta” meg „Tudni akarom! … Kösz, hogy elmondtad, de tuti nem igaz!” hisztijeitől néha idegbajos voltam. Annyira védőburokban nevelt annak ellenére, hogy elméletileg fel kellett volna nőnie az anyja… khm... problémái miatt. "Nagyon kislány" - így írnám le őt.

Pozitívumok
  • A regény mellett szól, hogy ismét egy kicsavart jövőt kaptam, amiben semmit nem old meg a virtuális valóság. A könyvbéli fiatalok jelenje rémes – savas eső, oxigénmaszkot kell viselniük a levegő mérgei ellen és majdnem mindenkit beszippantott a virtuális valóság.
  • Tetszett, hogy mennyire szívenütő és jól szemléltetett a valóságbeli kommunikáció megváltozása a virtuális valóság felbukkanása után.
  • Szerintem jópofa ötlet a mindenhova használandó UNI-kártya. (Persze van bennem egy paranoid félsz, hogy nem kéne minden adatomat, pénzemet, stb. egy kártyával elérhetővé tenni, de mivel folyton otthon hagyok valamit… Logikus.)
  • Bírtam a fiúkat, mert mind Josh, mind Patrick elhivatott volt valami (vagy valaki) iránt.
  • Bírtam az ép, egészséges természet újravarázsolását a virtuális világban, amit Regan apja álmodott meg, de kedveltem a sokkal piacképesebb, Kalandokra bontott, lumináló világot is, amivé a marketingesek és Patrick tette a Káprázatot!
  • Gyönyörű borító! Érdekes cím!

Negatívumok
  • Nem szeretem a szerelmi háromszögeket, bár ebben nem is annyira szerelmi, mint bizalmi háromszög volt. Arra féltékenykedtek, hogy éppen kinek hisz (az egyébként elég gyakran ide vagy oda forduló) a főszereplő, Regan.
  • E/1 – ami akkor gond, ha nem tudok azonosulni a főszereplővel, a gondolataival és/vagy a tetteivel. Nekem most nem sikerült, mert folyton ide-oda rohangál. Maga sem tudja, hogy kiben bízhatna: az új barátban, Joshban vagy a gyermekkori jó barátban, Patrickben.
  • Simán: nem átütő élmény, nem varázsolt el és nem volt meg az a nagy EZAZ! -élmény.
  • Függővég… 

Helyszín: Detroit
Könyves vonatkozás: Henry David Thoreau: Walden

Értékelés: 4

Ajánlás
  •  Mindenkinek, akik szeretik a virtuális valóságos sztorikat.
  • Lightos disztópiának rajongóknak.
  • Két srác között őrlődős történetet kedvelőknek.
Idézetek:
    Valaki a való világban épp most pötyögi be a világunkat megrengető számokat. Valaki, aki ártani akar nekünk.
    Aki a pusztulásunkra pályázik.

Nekem nincs testvérem, Patrick tölti be ezt a szerepet. Josht hallgatva arra gondolok, mennyire fontosak a családi kötelékek. Akkor is, ha csorba esik rajtuk, vagy valaki távozik az élők sorából… egy ilyen kapocs örökre szól!
❀❀❀❀❀
Képgyűjtemény a Pinteresten: Káprázat.
Több kiadás a GoodReadsen: Elusion #1
❀❀❀❀❀

2 megjegyzés:

  1. Hogy kinek ajánlod, az nem a Tövisek hercegére vonatkozik?
    Egyébként érdekes ötletűnek tűnik ez a könyv, de a főszereplő tényleg elég idegesítőnek tűnik a leírásod alapján.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, rosszat illesztettem be. :') Köszi, hogy szóltál!

      A könyv érdekes, de én nem bírom, ha nem elég eltökéltek a főszereplők. (Lara Crofton nevelkedtem. :))

      Törlés