2016. január 9., szombat



Jenny Downham: Amíg élek (könyv és film)



– Mit akarsz tőlem, Tessa?
– Az éjszakákat.
– Úgy értem, mit akarsz tőlem igazából?
Tudtam, hogy meg fogja érteni.
– Azt akarom, hogy mellettem légy a sötétben. Hogy átölelj. Hogy továbbra is szeress. Hogy siess a segítségemre, amikor félek. Hogy gyere el velem a szakadék szélére, és nézd meg, mi van ott.


Fülszöveg:
Előbb-utóbb mindenki meghal – mindannyian tudjuk.
A tizenhat éves Tessa, akinek csupán hónapjai vannak hátra, talán mindenki másnál is jobban tudja.
De van egy listája: felsorolta azt a tíz dolgot, amit még meg akar tenni, mielőtt meghal. Az első helyen a szex áll. Lehetőleg még ma.
De nem mindig könnyű elérni, amit az ember akar, és amit akar, nem mindig esik egybe azzal, amire szüksége van. És néha a legváratlanabb dolgok lesznek a legfontosabbak.
Felemelő, életigenlő és boldog – ez a rendkívüli regény azzal ünnepli az életet, hogy szembenéz azzal, milyen valójában a halál.


              Olvasott kiadás:
                  Eredeti mű: Before I Die
                  Eredeti megjelenés éve: 2007
                  Ciceró, Budapest, 2012
                  332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635397846 · Fordította: Rudolf Anna  

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el? Kihívás miatt és ajánlották is páran.

Szerintem
Milyen könyv az, amiben adott 3 főbb női szereplő és 3 főbb férfi szereplő és az egyik csoportot ki nem állhatom, míg a másikért odáig vagyok, akármit tesznek? Ilyen ez a könyv… ugyanis a nők akármit cselekedtek, gondoltak eleinte, az a szememben rossz volt… Unszimpatikusak, elkényeztetettek, gyengék és kiállhatatlanok voltak, míg a férfiak az első pillanattól az utolsóig szórakoztattak és érdekesek voltak.

Mindenkinek megvolt a maga problémája, a maga élete és tervei, de a nők ezekhez végtelenül önző módon viszonyultak és senki más jelene, jövője nem érdekelte őket. Sajnos a főszereplő is nőnemű volt, szóval abszolút nem tudtam élvezni a regényt. Milyen főszereplő az, akit akkor kezdek sajnálni / elfogadni, amikor már „nem bír rosszat tenni”? – A regény akkor vált elfogadhatóvá, amikor a férfiak több szerepet kaptak benne. Mindamellett megértem Tessát, megértem Zoeyt és az anyukát is. Ki tudja, mennyire lennék önző az ő helyzetükben… és tetszett, hogy a végére mindenki megtalálja a helyét.

Humor

Megmondjam, mikor sikerült szórakoztatnia a könyvnek? Amikor Tessa egyik orvosát Dr. James Wilsonnak hívták! Persze ez egy nagyon szűk réteget nevetett meg, akik tudják, hogy a Dr. House-ban így hívják az onkológust.

Összességében

Nem volt egy rosszul kitalált történet, mert elég sok jó témát érintett, de nálam mégsem talált be. Nálam valahogy nem volt egyensúly a szerelem megtalálása és a kezdeti törvényszegések között, ráadásul a főbb szereplőket se nagyon sikerült megkedvelnem. (A végét azért végigbőgtem, ahogy az összes hasonló témájú könyvnél szoktam.)
Nálam se a könyv, se a film nem lett átütő siker, pedig ez a listázgatás még jó is lehetett volna, jó ötlet volt.

Kedvenc részek: Apa és a „Te Szörnyeteg!”.
Kedvenc szereplő: Az apa.
Borzalmas szereplők: Az anya. Tessa. Zoey.

Értékelés: 3

Bővebben (enyhe spoiler!)
Elég sok kérdést feszeget, de szerintem nem jól oldja fel őket. Szabad-e egy haldoklónak bármit megtennie, csak mert nincs neki sok hátra? Ki kell-e szolgálnunk minden szeszélyét? Hagynunk kell-e, hogy azt tegyen, amit akar?


Ha ezekre a kérdésekre nem a válaszunk, akkor mi vagyunk a bolti biztonsági őr, aki elkapja Tessát. Tök megértettem, hogy nem nyűgözi le a csaj kanülje és nem menti fel a szemében a törvényszegés alól a lányt. Persze értem az apukát, akinek meg az a „dolga”, hogy a lánya mellé álljon a dolgokban.

Az apuka egy fantasztikus karakter, ő az abszolút kedvencem a könyvben!

Most jó (2013)
Now is Good

Nem volt rossz, sőt! - sokkal élvezetesebb volt, mint a regény, de néhány kulcsfontosságú dolog azért kimaradt belőle. Hanyag munka… de a jó casting és a finom apróságok miatt jó lett a végeredmény.

Az APA zseniális volt a filmben is, nagyon jó volt a kiválasztott színész! Egyszerűen odáig voltam érte filmen is.
Imádtam a srácot is. Döbbenet, hogy sikerült egy olyan színészt találni, aki alapvetően átlagos kinézető, de ha mosolyog, akkor igazán megnyerővé, jóképűvé válik! (Mint a könyvben!)

A női színészek is jók lettek. Szerintem kifejezetten jókat válogattak be  az egyes szerepekre, mert kedvelhetőbbé tették az amúgy ellenszenves emberkéket.

Adaptáció: 5/4 ☆☆☆☆ 
OFF
Az eredetit nem tudom, de a magyarban van egy matematikai hiba. Tessa 17 éves, elméletileg 4 éve diagnosztizálták, de 10 évesen vették ki a suliból. Nem vagyok valami jó matekból, de ez még nekem se jött ki! ;)

Kedvcsináló idézetek:
– Vannak dolgok, amiket jogodban áll megtenni – kezdi. – Vannak szabályok, amiket kicsit megcsavarhatunk a kedvedért, de vannak olyan dolgok is, amiket bármennyire akarsz is, nem kaphatsz meg.

*
– Apa kérdezi, hogy kérsz-e szedret.
– Nem.
– Mit mondjak neki?
– Mondd meg neki, hogy egy elefántbébit kérek.

*
Kifújom a füstöt a levegőbe. Ahányszor csak beszívom, hallom, hogyan recseg a tüdőm. Talán TBC-s vagyok. Remélem. Az összes nagy költőnek TBC-je volt, a művészi érzékenység jele. A rák egyszerűen csak megalázó.
♫♫♫
Képgyűjtemény a Pinteresten: Könyv & Film - Amíg élek / Most jó.
Különböző "Before I Die" kiadások borítói a GoodReads-en!
♫♫♫

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése