2016. február 11., csütörtök



On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál (Calderon 2.)



Calderon tényleg csak egy algapálinkát ivott, egyetlenegyet, de az annyira silány minőségű volt, hogy kétséges egyáltalán, látott-e algát, nemhogy abból készült volna.
Az utána következő órák ködbe vesztek. Homályosan emlékezett rá, mintha egy vécétől elnézést kért volna, mert leokádta, de biztosította róla, hogy nagyon szép a szeme, és milyen jól áll rajta az a fitos kis ülőke.


Fülszöveg:
Calderon kapitány élete pokol: a sajtó árulónak hiszi, a nemesi körök megvetik, ráadásul még az űrhajón is próbára teszi türelmét a nőkből álló legénység. Calderon el akar jutni a hadgyakorlatra, nehogy merényletet kövessenek el a császár ellen, de áldásos tevékenységének hála a Ferrero Ház a bukás szélén táncol.
Ami a legbosszantóbb, Taina körül is felbukkan egy jóképű, szőke szamuráj.
Calderon kénytelen cselekedni, bár nem épp úgy, ahogy mások várják…
Taina élete is kemény. A nagyapja férjjelölteket válogat, ám a lány megsejti, hogy a szamurájokat nem a keze érdekli, hanem egy érthetetlen politikai játszma.
Kicsoda ő? Miért irtották ki a család Tivesgei-ágát?
Barátja vagy gyilkosa a szamuráj, aki a nyomában jár?
Taina csak két dolgot szeretne: nyugalmat és Calderont.
A fiatal főnemes és a makacs japán lány összefog a Birodalom megmentéséért. Azonban most Sexert báró az ellenség, aki mindenkinél ügyesebben űzi a Játékot.
Vajon sikerül megvédeni a császárt a merénylőktől? És önmagukat a császártól?
De legfőképpen, ki kerül ki győztesen abból a harcból, ahol a szerelmi ötszög tagjai rajtuk kívül egy nemes hölgy, egy szamuráj és egy élő kard?

Könyv információk:

  Eredeti megjelenés éve: 2013
  Könyvmolyképző, Szeged, 2013
  508 oldal · keménytáblás ·
  ISBN: 9789633734650                 
A sorozat részei:
  
 (még nem befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért vágtam bele?

Nagyon elkapott a történet és a világ, amiben (amikor?) játszódik. Alig bírtam kivárni a folytatást. Mondanám, hogy azért olvastam el gyorsan könyv, de hazudnék…

Calderon - 2016 nagy felfedezettje számomra!

Autumn moon by JungShan
Oké, be kell vallanom, hogy engemet ez a rész már a legelején a Yaoi szamurájoknál megvett magának! Izgalmasabb volt, mint az első rész, de szerencsére a színvonal nem változott. Az előző résznek a főbb szereplői mellé még több érdekes fazon csatlakozott és néhány már felületesen megismert személyhez is közelebb kerültem. (Pl. Oregonhoz! Iszonyat haláli a pacák! WOW!) Nehéz elfogultság nélkül szavakba öntenem az élményt, de egyszerűen imádtam olvasni. Nagyon megcsavarta az írónő a sztorit; minden apróság, amin átsiklottam – fontos volt és a végén gyönyörűen egybesimultak a különféle történeti szálak. Egyszerre volt összetett, gördülékeny és olvasmányos.

A történetről röviden

Történetünk elején Calderon egy női tisztekkel zsúfolt hajóra távozik, igazi „anya-hajóra” – ugyanis a vezérlőből úgy kell kitiltania a rohangáló gyerkőcöket, hogy dolgozni tudjon! Kíváncsi voltam, meddig bírja, és mikor szakad el a cérnája szegénynek… Jókat nevettem a szenvedésein, de a könyv egyéb történésein is – alig bírtam kivárni az olvasásra szánható perceket.

Tetszett Taina térnyerése a regényben, bár kétkedve álltam eleinte az általa behozott politikai szálhoz és az űrkorszakban is tisztelt japán tradíciókhoz. Taina nem csupán az intergalaktikus politikát dobta fel, hanem behozott egy dögös szamurájt is a képbe, Agurit! A dögös, csendes, titokzatos szamuráj nagyon megdobja a sztorit a jelenlétével (és nem csak arra gondolok, hogy szúrja Calderon szemét a nő körül keringő másik férfi).

Napszörf,
ahogy én képzelem
Szintén bejött, hogy Calderonon és Tainán kívül még Oregon is több részt kapott és ő hozta a régi harcostársait, a háborús veteránokat, akik hatalmas figurák voltak! Nem is tudom, hogy a kemény katonanők szókimondása vagy Kiskrumpli enyhe paranoiája fogott meg jobban. Oregon mellett még a Ferrero család mind gyakoribb feltűnése volt a második rész nagy előnye az elsővel szemben! Calderon apja fantasztikus volt, akárcsak Matteo – nem semmi, hogy ezek a pofátlan gazemberek mit nem engednek meg maguknak és mit nem képesek megúszni!

Az én kedvenceim: 
         Calderon. Taina. Oregon. A kard! 
         Matteo és Eterno. (Meg úgy általában a Ferrero-k.)

Keserű szájíz: 
         Frank miatt maradt bennem némi szomorúság. 
                           (Sorry, no spoiler.)

Értékelés: 5
  
Folytatható?

Nekem igazából kerek így a történet, ez akár sorozatzáró kötet is lehetne, de remélem nem az. Szívem szerint követelném a harmadik részt „mostazonnal”-jeligére, de nem vagyok ilyen modortalan… (Remélem.) Szerencsére folytatható, mert maradtak lezáratlan szálak, bonyolíthatóak még a mindenféle (családi, politikai, múltbéli) dolgok és vannak itt még kirobbantható botrányok.


Kedvcsináló idézetek:
     – Tainasa-kun csak egy leány – felelte kelletlenül Mamamoto nagyapa a családi becézést használva. – Hálás vagyok a flottának, hogy megmentették, és nem kell félbeszakítani a házassági előkészületeket. Hamarosan férjhez megy, és teljesíti a legfőbb kötelességét, gyermekeket szül, ezzel is gazdagítva a családot.
     Anyád, gondolta Taina összeszorított szájjal, és emlékeztette magát, hogy ő most szélben susogó nád. Még négy napig legalább.

Matteo gróf is odasompolygott, most éppen ciklámenrózsaszín ruhában és „cukirózsaszín" körmökkel. Nehéz volt elhinni, hogy a férfi hetero, Oregon szemét vonzotta a tömzsi fehér kéz ezernyi gyűrűvel és a színes körmökkel.
– A körmömet nézi? Ez most nem hordoz semmiféle üzenetet. Terra tábornokkal volt megbeszélésem. Tudja homofób a drága, így aztán a kedvéért mindig kiteszek magamért.

A kard veszélyt jelzett, de Calderon nem védekezett.
– Tudod, én megértem – mondta Frank, és gyomorszájon vágta. Az ökle brutálisan csattant Calderon hasán. – Én kurvára megértem. – Újra ütött. – Mert jó pszichológus vagyok. – Ütött. – És megértő.
Calderon köhögve előregörnyedt. Nem védekezett, remélte, a sógor így hamarabb lenyugszik, de Frank még ötször behúzott neki, azt magyarázva, hogy milyen empatikus.

♘♘♘♘♘
Képgyűjtemény a Pinteresten: Calderon by On Sai.
♘♘♘♘♘

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése