2016. február 13., szombat



Carrie Ryan: Kezek és Fogak Erdeje (Kezek és Fogak Erdeje 1.)



     Vajon létezett-e valaha ennél kegyetlenebb világ, amely arra kényszeríti az embert, hogy azt ölje meg, akit a legjobban szeret?     


Fülszöveg:

Mary világát egyszerű igazságok irányítják:
A Nővérek mindent tudnak.
Az Őrzők szolgálnak és védenek.
Az Elátkozottak soha nem adják fel.

És mindig figyelned kell a falut körbevevő kerítésre. A kerítésre, mely megvéd a Kezek és fogak erdejétől.
De ezek a törvények lassan értelmüket vesztik. Mary olyasmiket tud meg a Nővérekről és az Őrzőkről, melyekkel jobb lett volna soha nem szembesülnie. Amikor pedig a kerítés átszakad, és egész világán úrrá lesz a káosz, az Elátkozottakkal is közelebbi kapcsolatba kerül.
Választania kell a faluja és saját jövője között, a szerelme és a fiú között, aki gyermekkora óta szereti. Szembesülnie kell a Kezek és fogak erdejének valódi természetével.
Megtalálhatja-e jövőjét egy olyan világban, melyet a halál vesz körül?

Könyv információk:

 Eredeti mű: The Forest of Hands and Teeth   
 Eredeti megjelenés éve: 2009

  Athenaeum, Budapest, 2010
  300 oldal · puhatáblás ·
  ISBN: 9789632930800 ·
  Fordította: Kaskof Sára                   

A sorozat részei:

   2. The Dead-Tossed Waves
   3. The Dark and Hollow Places
   + egy rakat short story

(elkaszálták magyarul)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

SZERETEM a zombis könyveket! Ez volt az én fő okom, és már nagyon régóta szemeztem a sztorival. Aztán egy emagos akciónál nem bírtam ott hagyni 560 Ft-ért. :D

A történetről röviden

Adott egy Mary nevű leányzó, aki előtt két út áll: Isten útja - vagyis az, hogy beálljon a falut irányító Nővérek közé, vagy kikéri egy fiatal fiú (a kezét) és az Édenhavi ünnepségek során összeköti vele az életét. Egy drótkerítés választja el a falujukat az Elátkozottaktól (itt így nevezik a zombikat), a Nővérek dirigálnak, az Őrzők védik a falut és erősítik a kerítést – a normális, átlagos falulakók dolga annyi lenne, hogy ne menjenek a kerítéshez és ne marassák meg magukat a zombikkal, illetve választott párjukkal (szerelemmel vagy anélkül) sok-sok babócát hozni a világra.

A történet arról szól, hogy Mary beleszeret valakibe, akit nem neki szánnak és jó ideig vergődünk ezen a szálon, aztán jönnek az Elátkozottak és feldobják a dolgokat. Nehéz spoiler nélkül írni a történetről…


Szerintem Mary nagyon kamaszos kamasz főszereplő

Nagyon sajnáltam szegényt Maryt, bár a világ végén, amikor ellepik az életünket a zombik – én nem a szerelmet tartom a legfontosabbnak. Nagy valószínűséggel beálltam volna a Nővérek közé és vége is lenne a történetemnek… 
Mary kíváncsiskodik, de rosszul játssza meg a dolgokat és nagyon sok választól elesik. Kifejezetten irritált egy idő után, hogy egy kicsi megjátszás sincs benne. Aztán halad a történet és egyre izgalmasabb a regény cselekménye – én meg szép lassan rádöbbenek, hogy Maryvel egy csapatban maradni pech. Hatalmas, nagybetűs, „nagyon megszívtad”–féle PECH.
A semmittevése nagyon idegesített, de egyszerűen a létezése is egy idő után. Annyira logikátlan, átgondolatlan – mindent kivárt, nem tervezett előre és nem örült a meglévő dolgoknak, csak rítt, ha már volt miért… Konkrétan lekapartam az arcom egynémely gondolatmenetétől és ezen nem segített az óceán szó sorozatos felbukkanása… 30-ig számoltam, aztán feladtam. Szó régen idegesített ennyire… (Oh, Cortez!)

De bírtam, hogy utólag belátta, hogy idióta volt és tudja, hogy mit szúrt el.  Ez is több mint a semmi és előre vetíti a jellemfejlődés lehetőségét a jövőre nézve – ami elszomorít, ugyanis itthon elkaszálták a szériát. Lehet, hogy Mary egy okos, kemény főszereplővé lényegül, de nem fogom megtudni.

Összességében

A világfelépítés és ez a lehetséges jövőkép nagyon jó volt. Okosan volt felépítve és kitalálva az egész fandom. Tetszett a falu titokzatos jelene és múltja, kifejezetten érdekelnének a dolgok mögött álló Miért?-ek. Jók voltak a római számok, a faházak, az Ünnepek a faluban, a folyosók. Bírtam, hogy nem bánt óvatosan a regény szereplőivel - mindenki elveszít valamit vagy valakit, mindenki meghozza a maga áldozatait.
Azt nagyon sajnáltam, hogy kitalált egy érdekes világot és a történet középpontjában egy szerelmi sokszög állt (kifejezetten idegesítő, illogikus emberkékkel a főszerepben). 

A főszereplő meg teljesen eltér azoktól az erős, okos, megfontolt főhősnőktől, akiknek a történeteit szeretem. Súlyosbító tényezőként pedig E/1-ben kéne azonosulni a döntéseivel és a butácska, nem túl fontos gondolataival. Mary a nyomába sem ért azoknak, akiknek disztópiában élve nem szerelem, hanem a túlélés – és mások megmentése - forog a fejükben.

Értékelés: 3,5

Ajánlás:  

Zombis és világvégés regények kedvelőinek.
Neked való, ha…
Zombie by belldandy105
- szerinted a világ végén a szerelem a legfontosabb,
- tetszett a Red Hill (akkor valószínűleg ez is fog),
- bele mersz vágni elkaszált sorozatokba is (nem különösebben függővéges, de folytatható).

Kedvcsináló idézetek:
– Nem a túlélés a lényeg. Mindennek a szerelemről kellene szólnia. Ha egyszer megismered a szerelmet te is… A szerelem az, amiért érdemes élni. Ha minden áldott nap része az életednek. A szerelemmel ébredsz, és belékapaszkodsz a viharban vagy egy lidércnyomás után. A szerelemben találsz menedéket a halál elől, ami körülvesz, kitölti mindenedet.

Mert az nem lehet, hogy a világ csak ennyi és kész. Nem lehet, hogy csak mi legyünk és senki más. Az életnek többről kell szólnia, mint amit ez a falu jelent az önkényes szabályaival.

Elgondolkodom, hogy lám, miközben minden figyelmünket leköti az Erdő felől ránk leselkedő veszedelem, megfeledkezünk róla, hogy az élet amúgy is épp elég veszélyt tartogat. Belegondolok, hogy milyen nagyon kiszolgáltatottak is vagyunk mi itt – mint aranyhalak a törékeny üvegedényben, melyet minden oldalról sötétség vesz körül.

★★★★★
A képek a Pinterest tábláimról származnak:
Egyéb The Forest of Hands and Teeth kiadások a GoodReadsen.
★★★★★

2 megjegyzés:

  1. Hasonló véleménnyel voltam én is maryről, de a könyvet imádtam. miért nem folytatják...:( Én úgy olvasnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól még olvasnám én is, hogy nem lett kedvenc. Sajnálom, hogy nem jön a folytatása. :(
      (A kiadásakor még nem mentek a zombis sztorik, gondolom nem volt rá kereslet.)

      Törlés