2020. október 24., szombat



Morgan Matson: Save the date - A nagy nagy nap | Blogturné Klub ajánló

 

 

– Ez a család mindig érdekes – vigyorgott J. J. – De korántsem tökéletes.

 




Charlie Grant nővére a hétvégén megy férjhez családi otthonukban, és a lány alig várja – évek óta először mint a négy idősebb testvére egy tető alatt lesz. Charlie kétségbeesestten reméli, hogy eltölthetnek még egy tökéletes, utolsó hétvégét együtt, mielőtt még a ház új tulajhoz kerülne. A hely újra viccektől, játékoktől és nevetéstől visszhangzik majd. Neki pedig épp döntenie kell, hogy melyik fősülira jelentkezzen, plusz újra találkozhat régi szerelmével, Jesse Fosterrel, szóval alig várja a hétvégét, annyi izgalom lesz. Arra akar koncentrálni, hogy minden tökéletes legyen.

Hogy mi itt a gond? Egy van csak igazából: egyre jobban úgy tűnik, hogy az egész hétvége totál katasztrófa lesz.

Képbe kerül egy kutya, aki nem akarja abbahagyni a vonyítást, a ház riasztórendszerét nem lehet leállítani, és sok a bosszúság. Pár rokon nem beszél egymással, kedvenc bátyja hazahoz magával egy szörnyű lányt, és eltűnik egy szmoking. És akkor még nem is beszéltünk a szomszédról, aki mintha szabotálni akarná az egész eseményt, és egy hatalmas vihar is közeleg. A banda csak feldolgozásokat játszik. A vendégek mind megőrültek.

Charlie többet tud meg a családjáról három nevetségesen kaotikus nap alatt, mint valaha is gondolta volna, pedig azt hitte, teljesen ismeri őket.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Save The Date

Eredeti megjelenés éve: 2018

Maxim, Szeged, 2020

448 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634991489 ·

Fordította: Bozai Ágota

VEDD MEG!

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

Morgan Matson könyvei

Kiadói: Dream Válogatás

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?


Már régóta tervezek valamit olvasni az írótól, mert a külföldi könyves blogokon gyakran találkozom a regényeit méltató írásokkal. (Felbátorodtam, ugyanis épp így voltam Kasie West könyveivel is, és a nemrég olvasott Szerelem karnyújtásnyira egy nagyon kellemes meglepetés volt!)

 

Szerintem…

 

Könnyed kikapcsolódásnak ígérkező történet, és nem is okoz csalódást, ám nem csupán egy olyan esküvőnek válunk a részeseivé, ahol majdnem minden gallyra megy, ami gallyra mehet, de egy nem mindennapi család életébe is betekintést nyerünk. A Grant családnak komoly problémái vannak, amikre fokozatosan döbbenünk rá főszereplőnk, Charlie (igazi nevén: Charlotte (17)) által, aki maga is csak most kezdi felfedezni, hogy a szerettei is csak emberek. Emiatt - és a lány főiskolai dilemmája miatt - ez egyszerre fejlődésregény és egy szórakoztató esküvő története.

 


A cselekmény fordulatos és mindvégig izgalmas, ugyanis alig lehet kitalálni, hogy vajon mi történik legközelebb. Kimegy a villany? Feljelent a zakkant szomszéd? Hol a zenekar? Zaklatni kezd az újságkihordó? Mi történik az esküvőre választott ruhákkal, a tortával, a meghívottakkal vagy az amúgy feketebárányként viselkedő testvérrel? Mit keresnek itt a rendőrök? Persze az egész lavina azzal kezdődik, hogy a felfogadott esküvőszervező eltűnik, és egy teljesen új cég próbálja felvenni a Grant család őrült ritmusát, akik előtt le a kalappal, hiszen nem golyóztak be a könyv végére.

 

 

Linnie bólintott, de úgy, hogy láttam rajta, nem ért egyet velem. Kinyújtotta a kezét, megfogta egy hajtincsemet, kisimította és megszólalt:

– Nem szólhat mindig minden rólunk, Charlie – mondta kissé tétován, mintha óvatosan válogatná minden szavát. – A családon kívül is kell lenniük embereknek, akikre számíthatsz, akik számíthatnak rád.

 

 

A történet egyik legérdekesebb eleme Grant anyuka képregénye, amit már 20 éve rajzol, és aminek a címe Grant Central Station. A képregény a Grant családról (és az ismerőseikről) szól, ahogy múlik az idő a valóságban, úgy idősödnek a történet tökéletessé változtatott karakterei is, de néha bizony annyira más a képregény és a valóság, hogy a testvérek egymást emlékeztetik a ténylegesen megtörtént dolgokra. A tervek szerint Linnie esküvőjének másnapján jelenik meg a képregény utolsó része, és aznap reggel az egész család élőben jelentkezik be egy híres reggeli műsorban, a Good Morning Americaban! Egyébként a könyvben találunk is néhány GCS képregénycsíkot, ami nekem nagyon bejött, szuper ötlet!

 


Az egész sztori K.A.T.A.S.Z.T.R.O.F.ÁL.I.S.A.N. jó, totál úgy éreztem magam olvasás közben, mint egy igazi katasztrófaturista! Elég sokat vigyorogtam-nevetgéltem az egyre sokasodó bolondon, félrement dolgon, kiderülő akadályon, miközben végig azon drukkoltam, hogy sikerüljön Linnienek és Rodneynak összeházasodniuk, ugyanis egyébként irtó édes párt alkotnak, akik igazán megérdemelnének egy TÖKÉLETES ESKÜVŐT! (Igen, és én ennek tudatában azért is sokszor szurkoltam, hogy menjen még valami gallyra. ShameShameShame…)

Szeretem, ha egy történet sok mellékszálat is kap, és azt is, ha a legtöbb karakternek megvan a maga története. Itt szinte mindenki maga megkapja a maga 5 perc hírnevét az újságkihordótól az unszimpatikus szomszédon át az esküvői zenekarig. Nyilván a Grant-família áll a regény középpontjában, és az ő részeik a legérdekesebbek, de nekem tetszett az elveszett újságok titka és a Juharszirup-rejtély is.

 

Összességében…

 

Jó stílusú, szimpatikus mondanivalójú sztori.  Őszintén szólva valami perverz izgalommal olvastam az egyre jobban bonyolódó dolgokat, míg Linnie és Rodney esküvője mind inkább tűnt egy elbaltázott családi balhénak! Tetszett, ahogy egyre több apróságot tudtam meg a Grant családról és a körülöttük élőkről, illetve az egymással és másokkal való kapcsolataikról. Szövevényes, sokrétű, érdekes minden, a szereplők sokdimenziósok, és az egészet átlengi valami káosz-feeling, amitől letehetetlenné vált számomra.

Biztos, hogy fogok még olvasni az írótól!

 

Értékelés: 4,5

 
 

Külföldi borítóvariációk: 

 

  

 

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti azokat a regényeket, amelyekben az esküvő és az esküvőre való készülődés nagy szerepet játszik, illetve azoknak, akik szeretik a humoros hangvételű YA-regényeket.

 

Kedvcsináló idézetek:

Jesse bólintott, és átható tekintettel nézett.

– Elintézzük a Mike-ügyet – mondta, azzal megfogta a kezemet, amitől az egész testemen borzongás futott végig. – És aztán…

Vártam, hogy befejezze a mondatot, de a következő pillanatban rájöttem, mire céloz. Egy pillanatra újságszalagcím villant tudatomba: A szende szűz nagyon lassú felfogásúnak bizonyult.

– Biztos? – kérdezte a motorház másik oldaláról, miközben a sporttáskát kiemelte. – Tényleg jól elvoltam odabent.

– Biztos. Nem hagyhatjuk, hogy az esküvőszervező asszisztense szétfagyjon az esküvő előtti napon.

– De akkor én lehetnék a „valami kék” – mondta. Nevettem.

– Lehet, hogy Corrine után elment a kedve a nőktől – jegyezte meg J. J. – Engem egyáltalán nem lepne meg.

– Mike meleg lenne? – kérdezte Brooke a szemöldökét összevonva. – Egy pillanat… Ki az a Corrine?

– Jesse kifejezetten hetero – jelentettem ki, és kicsit későn kapcsoltam, hogy talán túl határozottan mondtam. – Úgy értem, valószínűleg az. Nem tudom. Lehet, hogy mégsem az. Ki tudja? A szexualitás az… ööö… inkább egy spektrum.

Még egy kortyot ittam, de amikor felnéztem, észrevettem, hogy Linnie úgy bámul rám, mint aki többet vett észre, mint amit mutatni akartam volna.


♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Morgan Matson könyvei Pinterest tábla

SAVE THE DATE a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Hamarosan megjelenik Morgan Matson legújabb regénye, aminek a középpontjában egy hétvégi esküvő áll. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, hogyan próbálja meg túlélni főszereplőnk, Charlie Grant ezt a kisebb-nagyobb katasztrófáktól sújtott három napot!

Olvassátok el az ajánlóinkat, és játsszatok velünk minden állomáson, ugyanis a turné végén a Maxim kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri A nagy nagy nap című YA-regényt!

  

 

Nyereményjáték:

 

Mivel Save the Date A nagy nagy nap már a harmadik magyarul megjelenő regénye az írónőnek, úgy gondoltuk, hogy teszteljük, mennyire ismeritek őt. Minden állomáson találtok egy állítást, amiről el kell döntenetek, hogy IGAZ VAGY HAMIS, majd beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

IGAZ VAGY HAMIS?

Morgan Matson 1979-ben született New Yorkban.

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

21 - Sorok között

24 - Hagyjatok! Olvasok!

27 - Deszy könyvajánlója

30 - Olvasónapló

 



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése