2020. október 2., péntek



Frank Schwieger: Odin ​és bandája (Viking mitológia újratöltve) | Blogturné Klub ajánló

  

 

- Ki tudna jobban királyfit nevelni, mint én, az istenek királya? Nézd csak meg Thort, eléggé jól sikerült!

- Na, igen, de őt sem az eszéért szeretjük. És nem is túl megfontolt vagy előrelátó. (…) Én jobban szeretem Baldurt. Tisztességes, értelmes és nyugis srác, ráadásul mindig jó tanácsokat ad.

- Baldur töketlen! – vágta rá odin. – Túl nyámnyila, utálja az erőszakot, inkább szóban meccseli le a dolgokat, és mindig jó a kedve. Ki látott már ilyet? Valahogy kilóg a családból.

 




Ütős történetek a legrafkósabb és legtökkelütöttebb viking ászokról!

Szereted Thor, a szuperhős, Erik, a viking vagy épp Hablaty és Fogatlan történeteit? Itt az idő, hogy megismerj még több viking mítoszt, istent és hőst! Tudod-e, hogyan lopták el Thor, a tökfejű mennydörgésisten legendás kalapácsát? És ki lehet Hel, a depis szörnylány? Vajon miért van sárkány a viking hajók elején? Ha szívesen villognál egyedülálló mitikus tudásoddal, ez a könyv neked szól!

 

A viking mitológia legvadabb mondái vadiúj csomagolásban. Mítoszok első kézből – Odin, az ász nagyfőnök isteni parancsára!


Könyv információk:

 

Eredeti mű:

Ich, Odin, und die wilden Wikinger

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kolibri, Budapest, 2020

196 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634376552 ·

Fordította: Veress Kata ·

Illusztrálta: Ramona Wultschner

Mitológiás kiadványok:

 

Odin és bandája

Caesar és bandája

Zeusz és bandája

VEDD MEG!

MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Egyrészt azért, mert mindig is szerettem a különféle népek mitológiáiról tanulni, másrészt pedig: LOKI! A Marvel-filmek miatt teljesen rágyógyultam az asgardiakra.

 

Szerintem...

 

Kétféle érzés kergeti bennem egymást a könyv olvasása után. Egyrészt nagyon szerettem ennek a könyvnek a létét, a felépítését, az általa bemutatott isteneket, óriásokat, törpöket, hősöket, illetve az ő történeteiket… ugyanakkor úgy érzem, hogy a iszonyatosan túl lett tolva a szleng a szövegben, amitől abszolút lebutult minden. Már a legelső történetben Odin „asszonypajtiként” hivatkozik Friggre, aki lássuk be, hogy csak a legfőbb istennő… Önmagára pedig „góréként”! Persze Odin története egyébként nagyon érdekes, hiszen a saját teremtéstörténetüket regéli el, ami minden mitológiának az egyik legizgalmasabb része szerintem. [Amúgy roppant bizarr történet, még nem is hallottam róla!] Pár sztorival később Thor történeténél akadtam ki, amikor Odinra „faterként” hivatkozik, de előkerül a „nem szabad tökölnünk” és az „alkoholista barom” szövegek is, amiknél igencsak elkerekedett a szemem. Ahogy akkor is, amikor az egyik történetben Loki poénból összeköti a „fütyülőjét” egy kecske szakállával és kötélhúzó versenyt tartanak, hogy megnevettessenek egy óriásasszonyt.  [Tisztában vagyok azzal, hogy 10-14 éves korban olvasnak/hallanak már cifrábbakat is a skacok, de azért leírva látni ezeket egy könyvben, az nagyon más. Nem csípem az ilyesmit.] A hős challenge és a szupermen szövegeknél, már csak a fejemet ráztam…


 

DE! A történeteket nagyon szerettem (többnyire). Akadtak olyanok, amiket már ismertem (pl. Tyr karjának és Odin szemének az elvesztéséről már olvastam korábban), de elég sok új sztorival is találkoztam. Megható Freyja, a szerelemistennő története, aki megpróbálja megvigasztalni a Valhalla egyik lakóját, aki félti a fiát, hogy ő is elmegy portyázni, mint az apja, és odaveszik… Tyr történeténél a könnyeimmel küzdöttem, mert fájt, hogy mennyire gonoszul elbántak Odinék Loki fiával, Fenrirrel, a farkassal…

Imádtam Thora és Ragnar történetét, amik összefüggtek egymással. Thora kapott egy apró sárkánygyík bébit az édesapjától, aki megnőve elzárta Thorát a közös otthonukba, és ezáltal a hercegnő csak várta-várhatta azt a harcost, aki képes kiszabadítani őt a sárkány(gyík) karmaiból. Ismerős sztori? Naná, hogy az! De egészen meglepett, hogy létezik skandináv verziója is. Ragnar, a dán herceg pedig iszogatás közben meghallja, hogy egy svéd hercegnőt eltorlaszolt egy nagyra nőtt hüllő, és máris fellobban benne a kalandvágy, ezért sárkányhajóra száll a bajtársaival. Ha azt hiszitek, tudjátok, mi lesz: tévedtek! Nagyon jópofa, mosolyra fakasztó sztori.

 

 

- Lefektetlek az ágyra a pajzsok közé, te pedig mély álomba szenderülsz. A férjed az lesz, aki át tud kelni a lángokon és a pajzsokon is, és a csókjával felébreszt.

- Aha – csettintettem elismerően. – Jó kis challenge! Ez csakis igazi hősöknek sikerülhet – (…)

 

 

Ahogy már említettem, tetszett a könyv felépítése. Kapunk egy egyoldalas, teljes alakos képet az aktuális elbeszélőről, majd a következő oldalpáron megtudjuk, hogy hol a kedvenc helye, mire büszke és mit szégyell. Plusz az oldal alján találunk egy Tudtad? részt, ahol mindig valami témába vágó érdekesség foglal helyet. (Pl. a pénteket Friggről nevezték el németül (Freitag) és a skandináv nyelveken (Fredag).)

 


Az illusztrációk Ramona Wultschner munkái, és már a borító láttán tudtam, hogy imádni fogom a belső illusztrációkat is! Bájos, fiatalos, szerethető minden: a karakterek, a mini képek az oldalak tetején és a bemutatkozó részeknél, illetve a könyv végi rajzolt „fogalomtár”.


 

Összességében

 

Szerettem is olvasni meg nem is, de nem bántam meg az együtt töltött napokat, mert a skandináv mitológia a szívem csücske! Gyönyörűséges a könyv illusztrációja, izgalmasak és sokszínűek a viking mitológiából kiválogatott történetek – együtt pedig isteni is élmény is lehetett volna, ha picit jobb a fordítás*. A legjobban azokat a történeteket kedveltem a könyv vége felé, ahol az egyik hős története folytatódott egy másik mesélővel!

Sajnálom, hogy a túltolt fiatalos nyelvezet meg a sok szleng elrontotta az olvasási élményt számomra, de sajnos belefut az ember ilyesmibe, ha nem ő a célközönség. Ezzel tisztában vagyok, így jártam. Valószínűleg a célcsoport kifejezetten a tankönyvitől eltérő nyelvezete miatt fogja zabálni.

*Persze lehet, hogy az eredeti is ennyire „sok”. Ahhoz nem volt szerencsém.

 

Értékelés: 3

 

Hasonló kiadások:

 

Bár én csak a viking mitológiával foglalkozó kiadványra kaptam fel a fejem, az író készített két további könyvet hasonló témában: Caesar és bandája (Római történetek újratöltve) és Zeusz és bandája (Görög mitológia újratöltve). Ahogy sejthető, az egyik a római mitológiával, míg a másik a görög mitológiával foglalkozik. Mivel gyerekként én imádtam a mitológiáról olvasni – főleg a görögről -, bármelyik Frank Schwieger könyvet merem ajánlani a szlenges szövegezést bevállaló szülőknek és a gyerkőceiknek. (Az én időmben elég sok extra ötöst hozott töriből a görög-római isten ismeretem.)



 

Idézetek a könyvből:

- Vidrát? – kérdezett vissza apám, és leengedte a kést.

Nekem is elállt a lélegzetem.

- Igen – válaszolta Odin vidáman. – Loki fogott egy követ, célzott, és fejen találta. Azonnal szörnyethalt. Haenir kivette a szájából a lazacot, én meg lenyúztam a vidra bundáját. Nézd csak!

Odin gyönyörű prémet húzott elő, mire apám teljesen elsápadt, megfogta a prémet, és elcsukló hangon azt mondta:

- Ez a fiam, Ótur. Hogy tehettétek?

Fáfnir és én is rendesen kiakadtunk. Az ászok kinyírták az öcsénket.

Na, és akkor... Loki fogta és letolta a nadrágját. Ott állt előttünk pucér fenékkel. Néhány istennő szégyellősen elfordult, mások kíváncsian figyelték, mi lengedezik a lába között. Szóhoz se jutottam. De hogy nevetni nem volt kedvem, az biztos.

De Loki nem hagyta ám ennyiben a történetet, megfogta a kötél másik végét, és odakötötte a himbilimbijére. Majd kiesett a szemem a helyéről. Eléggé fájhatott neki! Még a vigyora is kényszeredett lett. Aztán rám nézett, és csettintett a nyelvével, mire a kecske húzni kezdte. Az a pár istennő, aki még oda mert nézni, felsikított, és néhány isten is a szája elé kapta a kezét megrökönyödésében.

 

         

A képek a könyvből származnak / Pinterest tábla: Illusztrált mesék

Ich, Odin, und die wilden Wikinger  a GoodReads-en.

         


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Frank Schwieger mitológia újratöltve sorozatának legújabb kötete, az Odin és a bandája. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere útra kel, hogy Niflheimtől Midgardon át, túl a Világ szélén, egészen Asgardig felkutassa a legmenőbb viking sztorikat, és nem kisebb hírességeket mutasson be, mint Loki, a csínytevés istene, vagy maga Odin, minden istenek atyja.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a viking mitológiát, ezért minden állomáson egy-egy idevonatkozó kérdéssel találkozhattok. Nincs más dolgotok, mint a helyes megoldást beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, és reménykedni, hogy az istenek nektek kedveznek.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 

 

Mai kérdés:

A viking mitológiában kinek a napja kedd?

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

BLOGTURNÉ KLUB

09/18 Olvasónapló
09/20 Readinspo
09/22 Flora the Sweaterist
09/23 Dreamworld
09/24 Könyv és más
09/26 Book Tag
09/28 Veronika's Reader Feeder
09/30 Spirit Bliss Sárga könyves út
10/02 Hagyjatok! Olvasok!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése