2021. október 27., szerda



Sara Raasch: These ​Rebel Waves - Lázadó hullámok (Folyami kalózok 1.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

– A parancskövetés nem az erősségem.

– Pedig olyan ügyesen titkolod.

Lu beszéd közben egy kanállal összekavarta a világosmenta-keveréket, és Vex szájához emelte.

– Rengeteg dolgot titkolok, Devereux.

Vex lenyelte a masszát, és felvonta a szemöldökét.

– Ez kihívásnak tűnik!

 




Egy lázadó. Egy kalóz. Egy herceg.

Harcba kell szállniuk az országukért, a családjukért, saját magukért – különben olyan háborúval néznek szembe, ami elpusztíthatja a világot.

Adeluna katona. Öt évvel ezelőtt segített felszabadítani Szent Loray mágiával teli szigetét Argrid országának zsarnoki uralma alól. Csakhogy nem volt könnyű visszailleszkednie a háború után. Amikor egy argridi küldött eltűnik Szent Loray új tanácsának béketárgyalásai során, az ország véres igazságszolgáltatást követel. Lu úgy sejti, veszedelmes erők munkálkodnak a háttérben.

Devereux kalóz. A Szent Lorayen portyázó folyami kalózok egyikeként abból él, hogy a sziget mágikus növényeit árulja a feketepiacon. Miközben Argrid a kalózokat gyanúsítja küldöttük elrablásával, Vex célponttá válik. Gyakorlott hajósként beleegyezik, hogy segít Lunak előkeríteni az eltűnt argridit. De amire rábukkannak, sokkal veszedelmesebb lehet bármilyen háborúnál.

Benat eretnek. Ben, Argrid koronahercege titokban Szent Loray tiltott mágiájának megszállottja. Amikor apja, a király megbízza őt a meghökkentő feladattal, hogy oszlassa el Argrid mágia iránti félelmét, Ben kénytelen feltenni magának a kérdést, vajon megváltoztathatja-e egy herceg egy egész ország hitét, vagy valójában a saját máglyáját építi.

Lu, Vex és Ben vajon meddig hajlandó elmenni a béke érdekében? Az is kiderül, hogy miféle fából faragták őket…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: These Rebel Waves

Eredeti megjelenés éve: 2018

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

448 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633990766

Fordította: Szabó Krisztina

Duológia:

 

1. Lázadó hullámok

2. These Divided Shores

 

 (befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Mióta pár éve A kalózkirály lányát elolvastam, azóta vadászom az újabb, jobb, izgalmasabb kalózos YA fantasy regényeket. Így találkoztam a Seafire ​– Lángoló tengerrel és az Egy birodalom végzetével is, és most is ezért figyeltem fel a Lázadó hullámokra! Valamiért bejönnek nekem a kalózos regények... :')

 

Szerintem…

 

Igazából eléggé ingadoztam a 3,5 és a 4 csillag között, ugyanis nagyon szeretem a jó felütésű történeteket, amik azonnal behúznak a történetbe, de ez sajnos nem ilyen. Elég zavaros kezdést kapunk, ahol csak úgy dobálóznak a nevekkel, a rangokkal, és rengeteg információt próbálnak a fejünkbe tolni alig pár oldal alatt. Nyilván az se segít, hogy a történet nevei különlegesebbek, például az egyik főszereplőnket Benat Elazar Asentzio Gallegonak hívják, akinek az apja a Kegyes Isten doktrínáit harsogó örök egyház eminenciása, illetve egy Argrid nevű ország királya és vezetője, a neve pedig Asentzio Elazar Vega Gallego. (Mindezt pár bekezdésben tudjuk meg, csak pislogtam, hogy mi van?) 

Egyébként kifejezetten szeretem a szokványostól eltérő nevű karaktereket, így Benat neve mellett tetszett a másik két főszereplőjé is: Devereux Bellé (Vex) és Adeluna Andreué (Lu). A történet Argridban és Szent Loray területén játszódik, előbbiben Benat egy kiábrándult inkvizítor és egy mágiát elítélő ország leendő királya, aki közben viszonyt folytat az egyik defensorával (őrével), ami csak a rangbéli különbségük miatt elítélendő arrafelé. Szent Loray viszont egy növényi mágiától duzzadó argridi gyarmat, ahol egyszerre követjük nyomon a nagyszájú kalóz, Vex történetét, aki igyekszik önállóan működni, holott négy kalózszindikátus területén él, illetve Lu történetét, aki már fiatal kora óta katona egy olyan háborúban, aminek a szülei voltak a lázadóvezérei.

 


Egyszerre aggódunk Benat miatt, aki mind jobban elveszti a hitét, és próbál édesapja törekvéseinek az útjába állni. Eközben Lu barátja, Annalisa remegőlázban haldoklik, majd a halála után a kisöccse, Teo (6) Lu nyakán ragad és mindketten belekeverednek egy elég nagy összeesküvésbe, aminek köszönhetően a szindikátusok és az argridiak által is üldözött Vex hajóján kötnek ki. Nem egy egyszerű sztori, de mikor az olvasó fejében végre összeállnak a dolgok, onnantól fogva lehetetlenné válik! Vex és Lu párbeszédeinél néha hangosan felnevettem, Teo beszólásaitól folyamatosan vigyorogtam, Benat miatt pedig szinte folyton rágtam a körmöm! 

 

 

– Beszélgessünk vagy inkább szökjünk meg? – kérdezte Lu. – Lassan ott tartok, hogy már nem érdekel, melyik.

Vex intett, hogy menjen tovább.

– Jól van, princesa. Egyetlen szót sem szólok.

– Kétlem.

– Látod? Máris hogy kiismertük egymást!

 

 

A sztori még izgalmasabbá vált, amikor találkoztunk Vex picit lökött kalózaival - Eddával és Nayelivel -, és amikor Luval meg Teoval a fedélzeten elindulnak a Tuncay szindikátus területe felé, hogy megtaláljanak valakit, aki lehet, hogy el se tűnt! Nekem sokkal jobban tetszett ennek a csapatnak a története, mindig élveztem, amikor vagy Vex, vagy Lu szemszögéből halad előre a cselekmény. Az ő részeik is megrázóak néha, de Benatéit eléggé untam...  Elég sokat agyal, magában rágódik a dolgokon, és valahogy nem éreztem elhivatottnak vagy elkötelezettnek semmi* iránt. (Mondanám, hogy *senki iránt, de elég cukik voltak Jakes defensorral!) 

Ha egy görbén kéne ábrázolni, hogy milyen izgalmas / érdekes volt a regény olvasni, akkor az első 1/3-ánál semmi emelkedést nem mutatna a görbe, viszont a regény végére abbahagyhatatlanul, éjszakába nyúlóan olvasósan izgalmassá vált. A befejezéséről pedig ne is beszéljünk... Hol a folytatás?

 


Összességében

 

Nagyon lassan induló, túl sok információt átadni akaró sztori, de a vége tekintetében azt mondanám, hogy megéri átrágni magunkat a név és adat dzsungelen. A regény közepére már a körmöm rágtam a főbb karaktereket féltve egyik-másik veszélyesnek tűnő helyzetben, a lezáráshoz közeli fordulatokon pedig még olvasás után is képtelen vagyok túltenni magam. Tipikusan olyan sztori, ami nehezen indul be ugyan, de utána megőrjíti az olvasót a tudat, hogy nincs a kezében a folytatás! 

A legédesebb Teo volt, de Lu és Vex közös beszélgetéseit szerette, a legjobban a regényben. Csak úgy pattogtak köztük a szikrák minden ellenére, de mégis folyamatosan ment köztük a beszólogatás.

 

Értékelés: 4

 

Érdekel a duológia második része? .Igen, mindenképpen szeretném elolvasni, mert elég érdekesen ért véget az eső rész. (Finoman szólva.)

 

Kinek ajánlom a regényt? A kalózos kalandregények rajongói szerintem szeretni fogják, ahogy az összetettebb young adult regények rajongói is.

 

Kedvcsináló idézetek:

– Nincs itt semmiféle hercegnő – jelentette ki a lány, amint összeszedte magát. – Politikus vagyok.

Vex felvont szemöldökkel nézett rá, behajlított ujja a kenőcshöz közeledett.

– Míg ön természeténél fogva hazudozik, kalóz – hajolt közelebb –, én természetemnél fogva játszom az igazsággal. Nem mondtam, hogy az üvegben gyógykenőcs van.

Vex a fejét rázta. Mi? Hiszen azt mondta…

Devereux Bell háttal állt ugyan a teremnek, de lerítt róla, hogy tudja, mekkora hatalommal bír, testsúlyát kényelmesen az egyik lábára helyezte. Magas és vékony volt, de izmos is, úgy öltözött, ahogyan azt egy kalóztól elvárja az ember: kopott nadrág, térdig érő csizma, ingujját könyékig feltűrte. Minden egyes ruhadarabja különböző árnyalatú fekete volt, tele varrásokkal és koszfoltokkal. A legtöbb férfitól eltérően ő nem kötötte hátra a haját, fekete tincsei a válláig értek.

– Minden rendben? – kérdezte Jakes felzárkózva, ahogy Ben megindult felfelé a pallón. Majd, amikor rádöbbent, hogy mások is hallják, hozzátette: – Hercegem? – Aztán kicsit hangosabban megismételte: – Minden rendben, hercegem?

Ben rámosolygott.

– Szép mentés, Rayen defensor. De jól vagyok.

– A jól ebben az esetben azt jelenti, hogy egyszerre részeg és másnapos? – suttogta Jakes.

– Ó, defensor, elalélok, teljesen elbűvölsz!

Jakes szeme tágra nyílt.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Folyami kalózok / Stream Raiders Pinterest tábla

Stream Raiders #1 a GoodReads-en.

☆☆☆


A Könyvmolyképző jóvoltából hamarosan megjelenik Sara Raasch legújabb sorozatának a kezdő kötete, amiben egy herceg, egy katona és egy kalóz szövetkezik, hogy megakadályozzák a mindent elpusztítónak ígérkező háborút. Tartsatok bloggereinkkel ezen a blogturnén, és ne feledjétek, hogy egy lelkes olvasónk a turné végén meg is nyeri a Lázadó hullámokat!

  


Nyereményjáték:

 

A Lázadó hullámokat Szabó Krisztina fordította, aki több más könyvet is fordított már a Könyvmolyképző kiadónak. A feladatotok az, hogy kitaláljátok azoknak a regényeknek a címét, amelyikből az egyes állomásokon idéztünk.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

”– Nem bízik bennem, Alfred! – folytatta derűsen. – Pedig ön tanított meg vezetni!

– És arra tanítottam, hogy úgy vezessen, mint akit megszállt az ördög?

– Mint akit egy tehetséges ördög szállt meg! – javította ki Bruce.”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

10 - Readinspo

12 - Ambivalentina (extra)

18 - Ambivalentina

21 - Sorok között

24 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)

27 - Hagyjatok! Olvasok!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése