2018. szeptember 29., szombat



Tricia Levenseller: Daughter ​of the Pirate King - A kalózkirály lánya (A kalózkirály lánya 1.) | BTK értékelés




Ősszel a Könyvmolyképző kalózvizekre evez - nem is akárhogy! Rögtön a kalózkirály badass lányához csatlakozhatunk egy küldetésen. Nem semmi izgalmak, vízi csaták, árulások és természetesen titkok, no meg kalóztérkép színesitik az oldalakat - amikből Te is ízelítőt kaphatsz, ha a Blogturné Klubbal tartasz extra hosszú, 14 állomásos turnénkon!
Ha ügyesen vitorlázol, a könyv 3 példányának egyike is a Tiéd lehet.




– Egy dolgot tisztázzunk, Alosa! A foglyom vagy. Bár úgy tűnik, magadra szedtél egy s mást a kalózkirály lányaként, ez nem változtat a tényen, hogy te leszel az egyedüli nő az orgyilkosokkal, tolvajokkal és egyéb tisztességtelen kalózokkal teli hajón. Ráadásul régóta nem kötöttünk ki. Tudod, mit jelent ez?


Fülszöveg:
v
Bőven lesz még idő, hogy jó alaposan elagyabugyáljam, miután megszereztem, amiért jöttem.
A tizenhét éves Alosa kapitány titkos küldetésre indul, hogy megszerezze a legendás kincshez vezető ősi térképet. Szándékosan elfogatja magát az ellenséggel, ugyanis át akarja kutatni a hajójukat. Alosa könnyedén kifogna a könyörtelen kalózlegénységen, ha nem állna az útjába a fiú, aki elfogta – a meglepően agyafúrtnak bizonyuló és aljas mód jóképű elsőtiszt, Riden. Persze nincs mitől tartani, ugyanis Alosának van néhány trükk a tarsolyában, és egyetlen magányos kalózhajó nem állhat a kalózkirály lányának útjába.
Tricia Levenseller első regénye, A kalózkirály lánya, bővelkedik akcióban, kalandban, romantikában, sőt, még némi varázslat is keveredik a nyílt tengeren játszódó, magával ragadó történetbe.

Könyv információk:

Eredeti mű: Daughter ​of the Pirate King
Eredeti megjelenés éve: 2018
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
288 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634574972 ·
Fordította: Szabó Krisztina
A duológia:

1,1. Riden's Chapter

(befejezett)

Elit start: 2018.10.02 / Várható megjelenés: 2018.11.02
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

Kalandos, véres, itt-ott kiszámítható, másutt picit túl erotikus, de összességében letehetetlen történet egy belevaló főhősnővel, aki bolonddá tesz egy hajónyi ellenséges férfikalózt. Hát lehet az ilyen sztorit nem szeretni? Én személy szerint éjszakába nyúlóan olvastam Alosa történetét, és akárcsak nemrég A kegyetlen herceg befejezése után, ez után is kaptam egy kisebb sokkot, hogy sehol a folytatás...

Mivel eddig csupán érintőlegesen olvastam kalózos regényeket, így nem számítok nagy szaktudornak ebben a témakörben, de a kalózos filmeket iszonyatosan imádom már a Hook (1991) című film óta... Szeretem a kalózok szövegét, a babonásságukat, de a rum körüli hercehurcát, a titkos térképeket, amik jól eldugott kincsekhez vezetnek, és a szabadságukat is. A kalózok szerintem vagányok és irigylésre méltóan szabadok, és ezt abszolút visszaadta nekem ez a YA-regény!

Alosa
A főbb karakterekről…

Főszerelőnk, Alosa, aki tényleg a kalózkirály lánya, de akit elfog a korábbi kalózfejedelem két fia: Draxen, aki az Éjvándor kapitánya és az öccse, Riden, aki a hajó első tisztje. Aki ismeri a blogot tudhatja, hogy bírom a kemény, nagyszájú és tökös női főszereplőket, így Alosa is felugrott a kedvenceim közé már az első néhány fejezet (vagy oldal?) után. Alosa egy elég erőteljes, egyszerre férfiasan vakmerő és nőiesen furmányos figura, akit jól kiképzett az apja... Néha sajnáltam őt, de alapvetően nem tartom sajnálatra méltónak – meg a stílusát tekintve ki is vágná a nyelvem, ha közölném vele, hogy sajnálom a gyermekkora miatt... -, míg Rident szívem szerint megöleltem volna, amikor elmesélte, milyen volt a viszonya az apjával. (Nyilván Draxen viszonya sem volt felhőtlen az apjával, de őt még így is belerugdostam volna a cápákkal teli tengerbe.)

Kivehető a szavaimból, hogy nagyon megkedveltem az első tisztet és rühellem az Éjvándor kapitányát. Hiába testvérek, nagyon éles különbség van köztük, hiszen míg Riden egy intelligens, gyorsan kapcsoló és talán nem túl kalózosan rendszerető alak, addig Draxen egy lobbanékony, erőszakos ember, vagyis olyan, amilyennek egy kalóznak lennie kell.


– Mind hallottatok már Koponyatörő Jeskorról – folytatja a kapitány. – A fia vagyok, Draxen. És higgyétek el, én még apámon is túlteszek.
Képtelen vagyok visszafogni magam, felnevetek. Tényleg azt hiszi, hogy hírnevet szerezhet azzal, hogy elmondja másoknak, mennyire félelmetes?


Riden
A történet átlagosan kezdődik, ugyanis az Éjvándor hajó kalózai lecsapnak Alosa hajójára, mert azt a tippet kapták, hogy azon a hajón lesz álruhában a kalózkirály lánya, és az apja nyilván rengeteget aranyat ad majd a foglyul ejtett lányáért cserébe. Az elfogás hamar vérfürdőbe csap át, és csak Riden közbelépésnek köszönhető, hogy Alosa és Draxen nem ölik halomra egymás legénységét alkudozás közben... A rabul ejtés végén Alosa az összes holmijával (könyvével, ruháival) felszerelkezve vonul az Éjvándor cellájába, Draxen pedig futni hagyja a lány kalózait. Persze a kalózkirály lányára bepöccent fiatal kapitány ott alázza meg ezek után Alosát, ahol tudja, és talán annyi jót tesz vele, hogy rábízza a lány kihallgatását az öccsére, aki a többiekhez képest eszes és helyes.

Egyedül amiatt nem lett nálam ez a történet 5 csillagos, mert néha kegyetlenül vontatottak lettek a beszélgetéseik és alig vártam, hogy történjen végre valami izgalmas. Akár egy szökési kísérlet, akár egy csábítási kísérlet, akár egy kínzás. Amikor megjelentek a lány cellájának a kissé ütődött őrei, akkor mindig jobb kedvre derültem, mert a hibbant, enyves kezű, iszákos kalózok üde színfoltjai voltak ennek a YA-regénynek!  

Összességében

A kalózkirály, Byrronic Kalligan
Érdekes történet, mert sikerült berántania annyira, hogy alig bírtam félretenni némi alvás vagy munka erejéig. Azt mondanám, hogy olvasmányos, és tele van fura, ám szerethető figurákkal, de nálam abszolúte mindent vitt a két főszereplő! A kedvenc részem egyértelműen az Etikett: Hogyan neveljünk igazi hölgyet? című kötetes volt, na, ott már fogtam a fejem Alosa és Riden párosán, de az összes szócsatájukat / beszélgetésüket imádtam!
A szirénes dolgok és a lány kalózokkal teli hajó izgalmasnak tűnnek elsőre, ám míg ez a része borzalmasan érdekel a folytatásnak, addig a kalózkirály karakterétől nagyon tartok. Alosa apukájától levert a víz, és félek, hogy a második részben nagyobb szerepet fog kapni... Kíváncsian várom, hova tartunk!

Értékelés: 4,5


Folytatnám?
Abszolúte! Most azonnal ide nekem a folytatást! 
(...még akkor is, ha a második rész egyben a befejező is.) :’D


Ajánlom, ha...
─ ...szereted a kalózos és/vagy szirénes történeteket, a tengeren kalandozó sztorikat, a kissé vérszomjas és jócskán fifikás karaktereket, a humoros történeteket-

Kedvcsináló idézetek:
v
A könyveken sem időzik el hosszasan.
Egészen addig, amíg el nem ér az Etikett: Hogyan neveljünk igazi hölgyet? című kötetig. Nem fájt, amikor tönkre kellett tennem, nevetséges az egész, amiről szól. Sajnos Riden is hasonlóképpen vélekedik.
– Hát ez meg…? – kérdezi.
– Könyvnek hívják – felelem okostojásként.
– Azt várod, hogy elhiggyem, ilyesmit olvasol? Hiszen kalóz vagy!
– De egyben hölgy is!
– Azt kétlem.
v
– Sokkal okosabb vagy, mint amilyennek mutatod magad. Csak eljátszod a babonás bolondot, hogy a legénység ne sejtsen semmit?
– Nem, dehogy. Nálam babonásabb nincs kerek e világon.
– És a bolondság?
– Azt lehet, hogy néha kicsit túljátszom.
Könnyedén felnevetek. Ilyen embert szívesen látnék a hajómon, már ha hajlandó lenne megfogadni, hogy sosem lop a legénység többi tagjától.
v
– Nem akartalak megbántani, Alosa. Szerencsés vagy. Jobb, ha legalább egy kicsit szeretnek, mintha egyáltalán nem.
Tudom, hogy Riden most saját magáról beszél. Mégis dühös vagyok. Úgy érzem, helyre kell őt tennem.
– Bármit tett is az apám, szeretetből tette. Erőssé váltam. Így képes vagyok a túlélésre. Nem számít, hogyan jutottam el idáig. Harcos vagyok. Méghozzá a legjobb.

vvvvv
A képek a Pinterest táblámról származnak: A kalózkirály lánya / Daughter ​of the Pirate King
A könyv kiadásai a GoodReads-en: Daughter of the Pirate King
vvvvv
  

Nyereményjáték:

Kalózos könyvvel turnézunk, kalózos játékkal érkezünk! Mi más is lehetne a feladat, mint megtalálni a kincset?
De azért van még, ami fontos: útközben van néhány olyan hely a térképen, amit érinteni kell.
És hogy hogyan?
Minden állomáson, egy szóra linkelve elrejtettünk egy térképdarabot. Természetesen a térkép a kulcs a kincshez, de mint mondtuk, nem csak az X helyét keressük, hanem azt is, melyik állomásokon találtátok meg a helyeket, amiket érinteni kell útközben.
Kincsvadászatra fel!
Ha ügyesen vadásztok, a könyv 3 példányának egyike lehet a Tiétek!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


ÁLLOMÁSOK:

09.30 - EXTRA állomás - Sorok között blog
10.01 - Értékelés - Dreamworld
10.02 - Értékelés - Kelly & Lupi olvas
10.03 - Értékelés - Nem félünk a könyvektől
10.04 - EXTRA állomás - Interjú az írónővel - Deszy könyvajánlója


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése