2018. szeptember 27., csütörtök



Szeptemberi megjelenések, amiket jó lenne valamikor elolvasni




Kiadó szerint:
(magyar) Animus, Bookline Könyvek, Főnix Könyvműhely, Fumax, Helikon, Jaffa, Kolibri, Libri, Maxim, Menő Könyvek, Metropolis Media, Twister Media

(angol) Algonquin Young Readers, Angry Robot, Balzer + Bray, Dark Owl Fantasy, Delacorte Books, Disney-Hyperion, Houghton Mifflin Harcourt, Imprint, Michael O'Mara Books, Oftomes Publishing, Sky Pony Press, SparkPress, Thomas Nelson, Walker Books


Heyho!
Kicsit korán érkezik a havi megjelenésekkel foglalkozó bejegyzésem, de holnap és holnapután újabb könyvértékelésekre lehet számítani, ezért változott a szokásos menetrend. (Nagyon úgy néz ki, hogy a BTK posztoktól függően csúszkálni fog ez a rovat, szóval érdemes erre lesegetni hónap vége előtt pár nappal, ha érdekel, hogy miken akadt meg a szemem az adott hónapban! ;))

FIGYELEM!
A poszt nem az összes havi megjelenést tartalmazza, hanem ezek azok a könyvek, amik megtetszettek a friss megjelenések közül.

vvvvv
Magyar megjelenések
Animus

Egy különleges kiállítás krónikája
Fülszöveg: ~
2017-ben J.K. Rowling, a Bloomsbury kiadó és a British Library egy fantasztikus kiállítással ünnepelte a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének huszadik évfordulóját. A tárlat a British Library több száz éves kincseinek segítségével kalauzolta el látogatóit a könyvsorozat varázsvilágába. E kötet révén mi is részesei lehetünk a csodának!
A téma szakértőinek közreműködésével végigkövethetjük a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott tantárgyak köré csoportosított kiállítást, és megismerhetjük mindazokat a népi hagyományokat, hiedelmeket és tényeket, amelyekre Harry Potter világa épül.
Lessen bele a tekercsekbe, tudja meg, honnan ered az unikornisok legendája, mire használták a mandragórát a valóságban, létezik-e a bezoárkő, vagy hogy melyik a legősibb jóslási technika. A megannyi varázskönyv, kézzel festett kódex és mágikus tárgy mellett megcsodálhatja J.K. Rowling eddig publikálatlan rajzait és kéziratait is, melyek révén bepillantást nyerhet a regények megalkotásának folyamatába is.

Illusztrált kiadás (2018)
Fülszöveg: ~
Fedezd fel a varázsvilág csodálatos lényeit a híres magizoológus, Göthe Salmander immár legendássá vált könyve segítségével! Most pazar illusztrációkkal.
Ízelítő a tartalomból: akromantula, baziliszkusz, csippelke, doxi, egyszarvú, főnix, golymók, hippogriff, jeti, kentaur, lámpás klampóc, mantikór, nundu, orrontó furkász, parókás pörgencs, randalór, sellő, szfinx, tohonya turka, vérfarkas, zanzárd

SZERINTEM
Az igazi Potterheadek esze elmegy, amint meglátják ezt a két megjelenést, így az enyém is... Nagybetűsen: KELL mindkettő. Csak drágállom... Majd átlapozom egy könyvesboltban, hogy tényleg kell-e / megéri-e az árát... :’D

Bookline Könyvek

Fülszöveg: ~
35 GYAKORLAT ÁLMAINK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ
Mindannyian keressük a boldogság és az elégedettség titkát. Japánban ehhez a titokhoz az ikigai jelenti a kulcsot. Az ikigai az a szenvedéllyel végzett elfoglaltság, amely értelmet ad a mindennapjainknak és az életünknek.
Az ikigai a boldogság záloga.

SZERINTEM
Ez egyszerűen azért érdekel, mert szeretem az ilyen témájú könyvecskéket meg a japánokat, és jó lenne tudni, mi a boldogság japán titka... Érdekel a téma.

Főnix Könyvműhely

Fülszöveg: ~
Előfordul, hogy a világ unalmasnak, ridegnek és ellenségesnek tűnik, kiváltképpen egy kamasz szemében. Így van ezzel Ben, az amerikai fiú is, akinek szülei válását követően egy idegen országban kell beilleszkednie, noha semmi kedve nem volt elhagyni otthonát. Nem tetszik neki Budapest, új osztálytársai sem túl barátságosak vele. Így hát legszívesebben begubózna saját kis világába, imádott, a középkorról szóló filmjei társaságában, ahol elképzelheti, hogy egy másik valóságban ő is lehetne lovag…
Aztán történik valami, és Ben kívánsága valóra válik – csak nem pontosan úgy, ahogyan ő gondolná. Egyik pillanatról a másikra egy ismeretlen helyen találja magát, újdonsült osztálytársával, a beszédes, minden lében kanál Mayával egyetemben. Fogalmuk sincs, hogyan és miért kerültek ide, mi ez a meglepetésekkel teli, varázslatos vidék, vagy épp milyen szerepe van az események alakulásában egy furcsa ecsetnek, amelyre Ben még különös utazásuk előtt bukkant rá. Annyi azonban bizonyos: muszáj a rejtélyek nyomába eredniük, ha haza akarnak jutni, és olyan kalandok várnak rájuk, melyekre még legmerészebb álmaikban sem gondoltak volna.

SZERINTEM
Oké, oké, a borító tetszett meg, de a fülszöveg se kutya... Tulajdonképpen okés lennék a könyvvel, ha nem olvasnám folyton félre az író nevét...

Fumax

Fülszöveg: ~
Minden érmének két oldala van. Thor történetét már jól ismerjük – itt az idő, hogy meghallgassuk Lokit is! Odin legbecstelenebb fia saját szemszögéből írja újra az asgardi mítoszt ebben a forradalmian újszerű kötetben. Új oldaláról ismerhetjük meg Loki csillapíthatatlan hatalomvágyát, Sif iránti, zavaros érzelmeit, Balderrel szembeni gyűlöletét, valamint bátyja, Thor, és érzéketlen apja, Odin szeretetére irányuló, mélyen gyökerező és sértettséggel keveredő vágyódását.
Rob Rodi formabontó fantasy történetét Esad Ribic lélegzetelállító festményei teszik még emlékezetesebbé.
Tartalmazza a teljes Loki 1-4 minisorozatot.

SZERINTEM
Kíváncsivá tett, mert imádom a képregényeket is, Lokit is. Hmmm... Mondjuk már meg is szereztem recibe, de aggódom, mert ez a Loki jócskán fogatlan és cseppet sem Tom Hiddleston. :’))

Helikon

Fülszöveg: ~
Viktor Pelevin legújabb regényével a nem túl távoli jövőbe tekint: az iPhuck10 groteszk víziójában a darabokra szakadt néhai Egyesült Államokat már hatalmas fal választja el Mexikótól, Oroszország felett válogatott génekből kitenyésztett klón-cár uralkodik, a volt szovjet tagországok alkotta EU pedig jó pénzért bérbe adja légterét egymást rakétázó szomszédai számára. A XXI. század második felére nemcsak a politikai, de a nemi élet is radikálisan megváltozott; globális járványok következtében a szexualitás – különféle high-tech segédeszközök közvetítésével – immáron a virtuális terekben zajlik, bármiféle tabuk nélkül; Hitler németjuhásza pedig Angela Merkel alakjában is reinkarnálódhat egy erotikus iFilmben. Ebben a szürreális világban végzi munkáját a regény főhőse, Porfirij Petrovics rendőrségi-irodalmi algoritmus, aki a XXI. század elején alkotott rejtélyes (és értékes) műalkotások nyomába ered. Kalandjait ezzel párhuzamosan detektívregény formájában rögzíti – ám mint azt hamarosan megtapasztalja, a szépírói tevékenység még egy számítógépes program esetében is könnyen „életveszélyes” vállalkozássá fajulhat…

SZERINTEM
A „nem tudom, hogy miről szól, de tök vicces a címe” kategóriánk mai nyertese.

Jaffa

Avagy a svéd kávézás szertartása
Fülszöveg: ~
Ha egyszerű örömökre vágyik az ember, egy csésze kávé egy falatnyi finomsággal felülmúlhatatlan. A svédek különösen szeretik megédesíteni a gyakran hideg és sötét skandináv hétköznapokat, így naponta többször is hódolnak a kávézás szertartásának, amelyet művészi tökélyre fejlesztettek. Ez a ceremónia a fika, azaz a kávészünet. Lassítani és lazítani néhány percig egy csésze kávé mellett elengedhetetlen része a svéd kultúrának. S talán egyik kulcsa az önmagukkal és az élettel való elégedettségüknek, mert egy barát társaságában elkortyolgatott csésze kávé maga a boldogság.
Ha többet akarsz tudni erről a sok évszázados hagyományról, és szeretnél te is megélni ilyen felhőtlen pillanatokat, olvasd el ezt a megszívlelendő tanácsokkal és ínycsiklandó receptekkel teli kis könyvet!

SZERINTEM
...bár szoros volt a mezőn, ha ezt a könyvcímet is nézzük! :’D

Kolibri

Fülszöveg: ~
Szerinted ki az igazán bátor? Például az, aki bár fél, meg meri tenni azt, amitől tart.
Amikor egy szikla szélén állsz, vagy egy sötét szobába lépsz, esetleg nagy közönség előtt kell szerepelned – teljesen természetes, hogy félsz. De a félelem, bármilyen furcsán is hangzik, fontos és hasznos érzés. Sőt, a segítségedre lehet, ha megtanulod kezelni!
Holli rettenetesen izgul az iskolai fellépése miatt. Ekkor szegődik mellé egy apró és barátságos házirém, Mumus, akitől a kislány megtanulja, hogyan állíthatja a félelmet a saját oldalára. Kalandjaik során kiderül, hogy néha bizony még a felnőttek is félnek, ám ebben nincs semmi szégyellni való.
Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól híres, immár kétgyermekes riporter, saját rajzaival illusztrált könyvében egyszerű gyakorlatok és egy könnyen megjegyezhető bátorságinduló segít erőt meríteni a gyerekeknek a nehéz helyzetekben, hogy bátran és magabiztosan nézhessenek szembe a kihívásokkal.
Csak az ne olvassa el, aki sohasem félt!

SZERINTEM
Ezt meg azért, mert cukinak tűnik! ^.^

Libri

Fülszöveg: ~
Bizarr öngyilkossági hullám rázza meg Svédországot: egyre több fiatal vet véget az életének borzalmas és merőben szokatlan körülmények között szerte az országban. A tragikus eseteket egyetlen momentum köti össze, mégpedig az, hogy haláluk előtt régi magnókazettákról egy Hunger nevű zenész drámai muzsikáját hallgatják.
Ugyanebben az időben valaki meggyilkolja a főváros egyik legbefolyásosabb üzletemberét, és amikor Jens Hurtig főfelügyelő összefüggésbe hozza ezeket az eseteket az elhunyttal, körvonalazódni kezd egy ijesztő méreteket öltő gyilkos járvány.

Fülszöveg: ~ Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
SZÜRREÁLIS ÉS SÖTÉT MESE FELNŐTTEKNEK
Patrick DeWitt a „véresen vicces westernregény”, a Testvérlövészek után ezúttal groteszk kópéregénnyel lepi meg olvasóit, miközben egyszerre idézi meg a Grimm-mesék világát, Wes Andersont és a Monthy Python abszurd humorát, valamint a klasszikus pikareszkregények szellemes bölcsességét.
A nyakigláb és nagyotmondó siheder, Lucien Minor rettenetesen unja eseménytelen, léha életét aprócska falujában. Amikor váratlanul állásajánlatot kap egy távoli, rejtélyes falu kastélyából, nekivág hát az ismeretlennek. A fiúra az alfőudvarmesteri pozíció vár. E különös hangzású titulusnál csak maga a baljós látványt nyújtó kastély különösebb. A minden kalandra elszánt suhanc azonban, legyen szó akár rejtélyes éjszakai látogatóról, a kastély közelében örökösen lövöldöző katonákról, tolvajokról vagy agyafúrt hentesről, semmi elől nem hátrál meg. De vajon akkor is helyt áll-e, amikor egy váratlan és mindent felkavaró fordulat áll be a csaknem üres kastély életében?

SZERINTEM
Az Üvegtestek borítója nagyon para, ezért majd valami e-verziót fogok szerintem belőle olvasni, de érdekesnek tűnik a fülszöveg alapján. És ugyanez áll a második Libris könyvre, csak annak a címe is és a borítója is bejön.

Maxim

Fülszöveg: ~
A tizenhét éves Holly Chase nem egy tipikus jó kislány, sőt önző és gátlástalan. Csak az lebeg a szeme előtt, hogy híres legyen. Még arra is képes volt, hogy édesanyja halálakor lőjön egy szelfit a sír mellett új napszemüvegében, és kiposztolja Instagramra. Nincs tekintettel senkire, a barátait már rég elmarta maga mellől. Aztán történt valami, ami mindent megváltoztatott… Karácsony napján Holly az éjszaka közepén hangos zajra ébredt. Három szellem jött el hozzá, hogy megmutassák neki, milyen önző, elkényeztetett teremtés lett belőle. Megpróbálták rábeszélni, hogy változtasson életmódján. De Holly nem hallgatott rájuk. Aztán meghalt. Holly ezzel átkerült a szellemvilágba, ahol a múlt karácsonyainak szellemeként az a feladata, hogy minden évben megmentsen egy eltévelyedett lelket. Holly szó szerint halálosan unja a dolgot, mindaddig, amíg egy dögös, 17 éves srác lesz a kiszemeltje, aki a lányt régi önmagára emlékezteti. És bár tény, hogy meg akarja menteni végzetétől, tilos lenne közel kerülni a fiúhoz, pláne belekeveredni egy zavaros románcba vele. De hát hogyan is lehetne ellenállni a kísértésnek?

> Anna Banks: Szövetség (Nemezis 2.)
Fülszöveg: ~
A serubeli Sepora hercegnő és Theoria királya, Tarik között nagy nehézségek árán béke köttetett, mióta összefogtak a tomboló járvány, a csendes pestis ellen. Mivel egymás iránti érzelmeiket a politika és a hatalom kusza hálója szövi be, saját megbízható forrásaik segítségével kell megpróbálniuk közös nevezőre jutni. Azonban amikor árulók tesznek keresztbe a terveiknek, akiknek ráadásul nagy hatalmú szövetségeseik vannak, mindkét királyság jövője veszélybe kerül. Vajon sikerül időben megbizonyosodniuk arról, kiben is bízhatnak igazán – beleértve egymást is –, hogy megmentsék a királyságaikat, a szerelmüket, sőt az életüket?

SZERINTEM
A Holly Chase-történet engemet eléggé emlékeztet A karácsonyi énekre, ezért kíváncsivá tett. A Szövetség kivételesen egy folytatás, de borzasztóan érdekel, mert nagyon imádtam a Nemezis című regényt (majd hónap elején érkezik az értékelésem* róla). *(Plusz mindkét friss megjelenés ajánlójáról lehet szó októberben.)

Menő Könyvek

Fülszöveg: ~
Evie egyetlen dolgot akar: normálisnak lenni. Elkezdte az új gimit, ahol senki nem úgy ismeri, mint „a lány, aki becsavarodott”. Bulizni jár és barátokat szerez. Már csak egy tételt kell kipipálnia a listáján, és úgy tűnik, az első randival ez is összejön. De a kapcsolatok bonyolultak – főleg a fiúkkal. Bármelyik lányt képesek az őrületbe kergetni. És ha Evie nem tudja elmondani az igazságot új barátainak, Ambernek és Lottie-nak magáról, hogy birkózzon meg a szerelemmel?
Ha szereted a vicces, szókimondó girl power-könyveket, ez a neked való sorozat!

SZERINTEM
Hát nem a borító miatt került fel a várólistámra, az egyszer biztos. Igazából akkor akadt meg a szemem a könyvön, amikor megláttam az eredeti kiadást, mert arra már korábban felfigyeltem. A magyar kiadás elég furának tűnik, de majd meglátjuk...

Metropolis Media

Fülszöveg: ~ Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
1588-ban kisiklott a történelem. I. Erzsébetet meggyilkolták, az armada sikerrel járt, és Angliát II. Fülöp spanyol király birodalmához csatolták. A megerősödött katolikus egyház egyesített csapatai egész Európát a római pápák uralma alá hajtották. A birodalom technikai fejlődése lelassult, a nyelvi és társadalmi gátak sokkal tovább fönnmaradtak, egészen a 20. századig. Az elektromosság nem terjedt el, a legtöbb munkát még mindig gőzgépek végzik. A rendet továbbra is középkori várak vigyázzák dörgő ágyúikkal.
Az inkvizíció brutális bosszúhadjáratai ellenére azonban a népek körében ott él a régi istenek eretnek imádata, és az évszázad közepére ismét fújni kezdenek a közelgő forradalom szelei…

SZERINTEM
Azért érdekel, mert megtetszett a steampunk stílus. Ennyire egyszerű.

Twister Media

Fülszöveg: ~
Üdvözlünk a Jók és Rosszak Iskolájában! A legnagyobb hősök és galádok jártak ide, mielőtt kimerészkedtek a Végtelen Erdőbe, hogy megtalálják saját meséjüket… és most beléptek soraikba.
Használjátok ezt a Miheztartási kézikönyvet kalauzként iskolai éveitek alatt. Benne van minden, amit tudnotok kell: mit kell hozni, mit kell viselni, és legfőképpen az, hogy miként kerülhetitek el a Tortúratréning termet. Ezeken a lapokon a tananyagról olvashattok, megismerhetitek tanáraitokat, és bepillantást nyerhettek az elsőévesek hagyományaiba: a Mesetlon, a Ki mit tud? Cirkusz és a Hóbál szabályaiba. Ha tanácsra van szükségetek, nem kell példaképeket keresnetek: legnevesebb volt diákjaink segítenek…

SZERINTEM
Szeretem a Jók és Rosszak Iskolája sorozatot, ezért...

Külföldi megjelenések

Paranormális Fantasy/Urban fantasy YA

Romantikus YA

Misztikus Mágikus realizmus Paranormális Thriller Fantasy YA

Fantasy YA

Történelmi Horror Átdolgozás/Retelling YA

Gyermek- és ifjúsági irodalom

Fantasy Átdolgozás/Retelling YA

Fantasy Retelling/Átdolgozás Gyermek- és ifjúsági irodalom

Fantasy Romantikus YA

Romantikus Átdolgozás/Retelling YA

Sci-fi

YA

Romantikus Paranormális Fantasy YA

Mágia Fantasy/Urban fantasy Romantikus

Mitológia Fantasy Gyermek- és ifjúsági irodalom

vvvvv
Köszönöm a figyelmet! Jó olvasást!
A borítók a könyvek borítói. Az Érdekel és Megjelenik táblán gyűjtöm őket.
vvvvv
 

1 megjegyzés:

  1. Gőzkorszak és a Pelevin könyv klassznak tűnik, mind fülszöveg, mind borító akapján.
    Ó, az unikornisos könyv *-*
    (mondjuk csak 128 oldal, és gondolom drága lesz).
    HP könyvek is iszonyatosan felmentek, marad a könyvtár, és a türelem ://

    VálaszTörlés