2018. szeptember 7., péntek



Julie Buxbaum: Három dolgot mondj




Ha Venn-diagramon ábrázolnánk az életemet, azt látnánk, hogy az elképzelt és a valós személyiségem még soha, egyetlenegyszer sem fedte egymást. Viszont e-mailben és SMS-ben rendelkezésemre áll az a néhány pluszpillanat, ami ahhoz szükséges, hogy saját magam jobb, szerkesztett változata lehessek. Olyankor én kerülök a csodálatos metszéspontba.


Fülszöveg:
Jessie-vel csak a baj van, ő legalábbis így érzi a Los Angeles-i magániskolában töltött első héten. Már épp azon gondolkodik, hogy visszasomfordál Chicagóba, amikor e-mailje érkezik egy Valaki/Senki (VS) nevű sráctól, aki felajánlja, hogy segít neki eligazodni a Wood Valley Gimi dzsungelében. Ez valami vicc? Megbízhat VS-ben, elfogadhatja tőle a segítséget, amelyre óriási szüksége van?
Alig két éve, hogy meghalt az édesanyja, és miután az apja váratlanul feleségül vett egy interneten megismert nőt, Jessie kénytelen az ország másik felébe költözni, és mostohaszörnyével meg annak beképzelt fiával élni.
Jessie végső kétségbeesésében úgy dönt, VS-re bízza magát. A srác hamarosan a lány mentőkötelévé és szövetségesévé válik, és Jessie szeretné személyesen is megismerni. De mi van, ha egy rejtélynek jobban áll a megoldatlanság?

Könyv információk:

Eredeti mű: Tell Me Three Things
Eredeti megjelenés éve: 2016
GABO, Budapest, 2017
360 oldal · puhatáblás
ISBN: 9789634064374 · Fordította: Szabó Luca
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?
Talán mert már az elejétől kezdve vonzott ez a cím, ez a borító. Talán mert hatalmas volt a könyv hype-ja, én pedig nem tudok ilyenkor ellenállni annak, hogy a szkepticizmusomat elő ne véve neki ne ugorjak. Aztán eltelt majd egy év, mire megemésztettem, és nekiálltam értékelni. Pfff... Őszintén szólva még ma is megveszek a könyvért, elgondolkodtam azon is, hogy beszerzem a regényt és újraolvasom a bejegyzés előtt. (Végül nem tettem meg, de egyszerűen KELL a polcomra ez a könyv! Annyira jó!)

Szerintem…

Aranyos történet, aminek a középpontjában a gyászfeldolgozás és a talpraállás van. Főszereplőnk Jessie A. Holmes (16), aki elvesztette az édesanyját, szeretne helyszíni tudósító lenni, és akit az apja egy új nő miatt átköltöztetett Chicagóból Los Angelesbe. Új suli, új élet, új családtagok, de Jessie ragaszkodik a régiekhez is. A legjobb barátnőjével, Scarlettel e-mailben tartják a kapcsolatot – még a tárgyban is külön levelezést folytatnak, amit imádtam -, így elég gyakran nézegeti az e-mail fiókját, aztán egy nap érdekes e-mail várja; ráírt egy önmagát Valaki Senkinek nevező figura, aki kinevezi magát a lány Wood Valley Gimi-beli spirituális vezetőjének! 
Már elég sokszor elmeséltem, hogy mennyire szeretem azokat a történeteket, amikor ténylegesen nem tudjuk, hogy ki a titokzatos második főszereplő (Simon és a homo sapiens lobbi, Kedves Ellenségem!, satöbbi), hanem a tényleges főszereplő körül lévő emberkék között megbújva a regény végén kiderül róla, hogy Hoppácska, hiszen mindvégig Ő volt AZ!  

Ez is ilyen regény, ráadásul az írónő stílusa és humora egészen olvasmányossá, élvezetessé tette ezt a történetet.  Egy ponton hangosan felröhögtem a sztorin, ugyanis Jessie közli az addigra már legjobb barátjaként számon tartott VS-el, hogy „tök hülye”, aki erre közli, hogy: ja, ja. még jó, hogy idejében észrevetted. Egyébként szerintem zseniális és elvetemült figura ez a titokzatos pasi. Egy levelében megmondja, hogy kivel kéne barátkoznia a lánynak, és Jessie tényleg kicsit jobban érzi magát az új suliban emiatt! És belemegy abba is, hogy játsszák a „Három dolgot mondj”-játékot, ezáltal amikor fel szeretnék dobni a másikat, akkor elmesélnek neki 3 véletlenszerű tényt önmagukról. (Innen a könyv címe is.)


Ha valaki szexi, az azt jelenti, hogy tetszik a pasinak.
Ha valaki gyönyörű, az meg azt, hogy elégedett a külsejével.


Kifejezetten élveztem, hogy nagy szerepet kapnak a regényben a könyvek, hiszen mind Jessie, mind az iskolai tanulópartnere (Mark) nagy könyvmolyok. A regény egy pontján még egy haláli elnevezésű - Könyvedre vigyázz! - könyvesbolt is felbukkan, ahova a főszereplőnk a szíve szerint beköltözne. Szeretem az olvasás mániás, nagyszájú, kicsit szomorkás, de erős női karaktereket, így elmondhatom, hogy Jessie szerepel van a TOP10 kedvenc könyves hősnőm listán. 
  
A könyv egyik nagy talánya, hogy ki kehet VS? Igen, ezen rugóztam végig, mert több srác keringett a lány körül. Ott volt a helyes gitáros, akinek az édesanyjáé a könyvesbolt. Aztán volt egy kissé mogorva könyvmoly, aki a feltűnése pillanatában Batman-es pólóban feszített! Persze nagyon bírtam Theo-t is, aki Jessie mostohatestvére, és egy kigyúrt, egészségmániás, rocker gyerek. (Vannak itt érdekes karakterek, kérem szépen. :D) 

Just4Fun érdekesség: a történetet az inspirálta, hogy az írónő egyszer kapott egy névtelen e-mailt. Én ilyenkor frászt kapok, Julie Buxbaum meg írt ebből egy felkapott romantikus YA-regényt. Wow!

Összességében

Igazából alig várom, hogy szerezzek a könyvből egy saját példányt, amit újraolvashatok. Képtelen voltam vigyorgás nélkül olvasni Jessie levelezéseit és beszélgetéseit! Vidámmá tett, jó hangulatú történetnek tartom még akkor is, ha a végén már annyira sok volt a feszültség, hogy kicsit elegem volt, és alig bírtam ki, hogy ne lapozzak a végére! (Kibírtam, hős vagyok!)

Bájos, titokzatos, hangulatos történet egy szuper, jócskán könyvmoly főszereplővel. Bár túlhypeolták, mégis tetszett. Oké, nem egy elejétől a végéig happy end sztori, de szeretem az ehhez hasonló, pozitív kicsengésű lezárásokat. A mellékszereplőket is csíptem – leszámítva a *sípszó* khm... gonosz csajokat -, miattuk egyáltalán nem tűnik rossz helynek Jessi új lakóhelye, pedig kicsit sikerült engemet is kétségbe ejtenie a könyv elején az ellenérzéseivel...

Értékelés: 5*
*Kedvenc! Ajánlom!

Olvasnék-e még az írónőtől?
Abszolút! Szerencsére nemrég megkaptam ajándékba az írónő új, magyarul megjelent könyvét - Hogy folytassam?  -, szóval semmi nem áll az utamba. =^.^=

Borítók innen-onnan (extra)

Mivel még mindig imádom a különféle kiadások borítóit nézegetni a GoodReadsen, így a kedvenc könyvemnél nem hagyhattam ki ezt a részt. A felső sorban (Delacorte Press / Editora Arqueiro / Storia Books) azok vannak, amik tetszenek, az alsó sorban (Bastei Lübbe / ACT / De Fontein) pedig az első kettő nem jön be – túl szimplának tartom őket -, de a harmadik nem rossz. A legjobban az eredeti borító tetszik (ld.: felső első) és a magyar (ld. fent a fülszöveg mellett). 

Kinek ajánlom a regényt?
« Mindenkinek kötelező, aki szerette A Nap is csillag vagy a Minden, minden című regényeket!

Kedvcsináló idézetek:
VS: én mindenben jobb kezes vagyok. MINDENBEN.
Én: Ez most valami burkolt célzás akart lenni?
VS: ha csak „akart lenni”, akkor nem sikerült.
Én: #bukottburkoltcélzás
Tudod, hogy az én szívem miért dobog? A Nutelláért.
Bárcsak a beszélgetésekhez is lenne jelzőlámpa! Akkor egyértelműen jelezné valami, mikor kell megállni, mikor lehet továbbmenni, és mikor kell vigyázni.
VS: (2) nyolcadikban és kilencedikben vegetáriánus voltam, de aztán befejeztem, merthogy: szalonna.
– Egyébként már nagyon kíváncsi vagyok az Átokföldje-dolgozatra, amit Ethannel írtok. Ti vagytok a két legokosabb tanítványom. Szép reményekkel tekintek a munkátok elébe.
Dickens következik a tananyagban, szóval ez egy irodalmi szóvicc volt. Nem csoda, hogy Mrs. Pollackot kicsinálták a többiek a gimiben.
– Szeretnénk üvöltő szeleket felkorbácsolni vele – felelem.

♡♡♡♡♡
A képek a következő Pinterest táblámról származnak:
A könyv kiadásai a GoodReads-en: Tell Me Three Things
♡♡♡♡♡



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése