2018. szeptember 21., péntek



Híres női kalózok | Blogturné Extra (A kalózkirály lánya)



A mai bejegyzésről:
Időről-időre szerepelni fog a blogon egy érdekességekkel foglalkozó, ami tulajdonképpen valamelyik turnéztatott könyvünk extra állomása lesz. Most a hamarosan megjelenő kalózos YA-regényhez kerestem néhány híres és/vagy hírhedt női kalózt, ugyanis történetünk főszereplője, Alosa egy igazán kemény kalózkapitány! (Értékelés hamarosan! ;))


Ősszel a Könyvmolyképző kalózvizekre evez - nem is akárhogy! Rögtön a kalózkirály badass lányához csatlakozhatunk egy küldetésen. Nem semmi izgalmak, vízi csaták, árulások és természetesen titkok, no meg kalóztérkép színesitik az oldalakat - amikből Te is ízelítőt kaphatsz, ha a Blogturné Klubbal tartasz extra hosszú, 14 állomásos turnénkon!
Ha ügyesen vitorlázol, a könyv 3 példányának egyike is a Tiéd lehet.

Fülszöveg:
Bőven lesz még idő, hogy jó alaposan elagyabugyáljam, miután megszereztem, amiért jöttem.
A tizenhét éves Alosa kapitány titkos küldetésre indul, hogy megszerezze a legendás kincshez vezető ősi térképet. Szándékosan elfogatja magát az ellenséggel, ugyanis át akarja kutatni a hajójukat. Alosa könnyedén kifogna a könyörtelen kalózlegénységen, ha nem állna az útjába a fiú, aki elfogta – a meglepően agyafúrtnak bizonyuló és aljas mód jóképű elsőtiszt, Riden. Persze nincs mitől tartani, ugyanis Alosának van néhány trükk a tarsolyában, és egyetlen magányos kalózhajó nem állhat a kalózkirály lányának útjába. 


Oldalszám: 288 / ISBN: 9789634574972 / Fordító: Szabó Krisztina
Eredeti cím: Daughter of the Pirate King
Elit start: 2018.10.02 / Várható megjelenés: 2018.11.02

  --- Olvassatok tovább az extrához! ---

vvvvv
Grace O’Malley

Az ír folklór egyik legendás alakja, aki bizonyítottan élt a 16. században, és az apja nyomdokain járva a halászokat „adóztatta meg”. 
Az O'Malley klán az egyik legerősebb tengerész és kereskedő dinasztia volt Mayo megye DNY-i részén. Területük védelmére számos várat építettek a környéken. Apja halála után Grace örökölte a vagyont 200 tengerésszel együtt, és igazi bátor kalandorként irányította a flottát, sőt gyakorlott kardforgatóként a harcokban is részt vett.
Grace rendkívül művelt és makacs nőszemély hírében állt – például egy alkalommal, amikor az angol hatóságok elfogták két fiát, Grace Erzsébet királynővel is tárgyalt az elengedésük ügyében! Szól a fáma be nem tartott megegyezésről, de arról is, hogy a királynőt lenyűgözte a kalózkirálynő bátorsága, korát meghazudtoló műveltsége és tudása (4-5 nyelven is beszélt folyékonyan - köztük latinul is), de az biztos, hogy a fiúkat is szabadon engedték, ...és a nő ellen is ejtették a vádakat. Ugyanis őt is elkapták egyszer-kétszer az angol hatósságok!

Mary Read és Anne Bonny

A legendás Calico Jack szolgálatába álltak, mindketten férfinak adták ki magukat a kalózhajón. Mary Read az elhunyt féltestvére nevét felvéve, önmagát Mark Readnek kiadva több férfimunkát kipróbált. Kezdetben katonaként, majd egy kereskedelmi hajón tengerészként kereste kenyerét és a kalandokat, de egy kalóztámadás során megtetszett neki a kalózok életmódja, és beállt közéjük. Jó néhány év eltelt, míg utat talált a hírhedt kalóz, Calico Jack hajójára, ahol összebarátkozott Anne Bonnyval, aki előtt felfedte női mivoltát. Egyébként arról is szól a fáma, hogy a két nő egymással is, de a kalózkapitánnyal is viszont folytatott! (A szóbeszéd úgy tartja Anne-nek megtetszett Read, és először el akarta csábítani, így Mary-nek fel kellett tárnia titkát, hogy valójában ő is nő, aki férfinak álcázza magát.)

Anne Bonny egy gazdag ír ügyvéd törvénytelen leányaként született, aki férfiruhában töltötte a fiatalkorát, mert az apja így akarta elfedni a nemét és kétes származását, később pedig jegyzőként munkát adott neki. Anne 1718-ban feleségül ment egy amerikai tengerészhez, így gyakran fordult meg a kalózoktól hemzsegő Bahama-szigetek mentén. Pár hónappal később elhagyta férjét, és a Karib-térségben tevékenykedő, legendás „Calico Jack Rackam kalóz szolgálatába állt, aki teljességgel elbűvölte őt. A nő elég indulatos teremtés hírében áll, például egyszer félholtra vert egy férfit, aki meg akarta erőszakolni, illetve nő létére úgy vedelte a rumot, átkozódott és káromkodott, úgy bánt a pisztollyal és a karddal, hogy fel sem tűnt senkinek, hogy nő.

Calico hajóit a kalózvadászok a nyílt tengeren fogták el , és a rajtaütés után Jamaicában kötél általi halálra ítélték Calico Jack hajójának a kalózait; Anne Bonny és Mary Read úgy kerülték el az akasztást, hogy felfedték magukat és bevallották, hogy gyermeket várnak.

Csen Ji-Sao (más néven: Ching Shih)

A nő egy kínai bordélyban kezdte pályafutását, majd 1801-ben feleségül ment a korabeli Kína egyik leghatalmasabb kalózához, a Vörös Zászlós Flotta fejéhez, Csenhez (Cheung Po Tsai). A neve egyébként nem maradt fent, mindenhol „Csen Ji-Sao”-ként említik, de ez csupán annyit tesz, hogy „Csen felesége”. A házaspárt még a kalózok között is túl félelmetesnek tartották, de nem csupán a hírnevük, a hatalmuk is félelmetes lehetett, hiszen hatalmuk csúcsán közel száz hajó és több mint ötvenezer ember felett rendelkeztek! Férje halála után a nő hozzáment az egyik hadnagyához, Csan Paóhoz (más néven: Zheng Yi), aki a korábbi szeretője és fogadott fia is volt, így flottájuk ereje megmaradt, sőt tovább nőtt. A kalózkirálynő 17,000 kalóznak parancsolt, és 1800 hajóból állt a flottája.


Ching Shih zseniális stratéga, de kegyetlen kalózkapitány volt, hiszen szinte mindenért lefejeztette az embereit (parancsnak való ellenszegülését, a közös zsákmányból lopásért, egy nő megerőszakolásáért, hajó engedély nélküli elhagyásáért, etc.). A kalózkirálynő 35 évesen nyugdíjba ment, miután alkut kötött a kantoni kormányzóval, és feloszlatta a flottáit, akik amnesztiát kaptak. Nemesi címet, 20 hajós magánsereget, és nyugdíjat kapott az államtól, amit annak előtte rendszeresen fosztogatott.

Anne Dieu-le-Veut

Francia kalóznő, akit bűnözőként deportáltak Tortugára, ahol hozzáment a kalóz, Pierre Length-hez, akit egy küzdelem során később megöltek. A nő együtt marad a kislányával, majd nem sokra rá hozzáment Joseph Cherel-hez. Ez a férfi sem húzta sokáig az asszony mellett, ám utána is maradt egy gyermek, egy fiú. Még abban az évben hozzáment a híres dán kalózhoz, Laurens de Graaf-hoz, aki azután kérte meg a kezét, miután a nő megfenyegette, hogy lelövi, amiért inzultálni merte! (Persze ennek a történetnek is van egy másik verziója, miszerint a nő párbajra hívta a férfit, amiért megölte korábbi férjét. Amikor Laurens de Graaf előhúzta a kardját, a nő felhúzta a pisztolyát, ám ekkor a férfi visszalépett a párbajtól, miszerint nem harcol nő ellen, de Anne bátorsága annyira megtetszett neki, ezért megkérte a kezét. A nő igent mondott neki, és tőle is született két gyermeke.)
Akkortájt sem számított szerencsésnek nő a hajón, ám kalózunk a szerencsehozójának, a kabalájának tartotta Anne-t. Persze egymás oldalán harcoltak, és együtt irányították a hajón szolgáló kalózokat is.


Nyereményjáték:

Kalózos könyvvel turnézunk, kalózos játékkal érkezünk! Mi más is lehetne a feladat, mint megtalálni a kincset? De azért van még, ami fontos: útközben van néhány olyan hely a térképen, amit érinteni kell.

És hogy hogyan?
Minden állomáson, egy szóra linkelve elrejtettünk egy térképdarabot. Természetesen a térkép a kulcs a kincshez, de mint mondtuk, nem csak az X helyét keressük, hanem azt is, melyik állomásokon találtátok meg a helyeket, amiket érinteni kell útközben. 
Kincsvadászatra fel!

Ha ügyesen vadásztok, a könyv 3 példányának egyike lehet a Tiétek!

Figyelem! Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


ÁLLOMÁSLISTA:

09.21 - Értékelés - Deszy könyvajánlója
09.22 - EXTRA állomás - Hagyjatok! Olvasok!
09.23 - Értékelés - Sorok között blog
09.24 - EXTRA állomás - Kelly & Lupi olvas
09.25 - Értékelés - Könyvvilág
09.26 - Értékelés - Ambivalentina
09.27 - EXTRA állomás - Deszy könyvajánlója
09.28 - Értékelés - CBooks
09.29 - Értékelés - Hagyjatok! Olvasok!
09.30 - EXTRA állomás - Sorok között blog
10.01 - Értékelés - Dreamworld
10.02 - Értékelés - Kelly & Lupi olvas
10.03 - Értékelés - Nem félünk a könyvektől
10.04 - EXTRA állomás - Interjú az írónővel - Deszy könyvajánlója


vvvvv
Remélem jól szórakoztatok, látogassatok el a többiekhez is! Köszönöm a figyelmet!
vvvvv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése