2019. november 21., csütörtök



Alexandra Christo: To ​Kill a Kingdom - Egy birodalom végzete | BTK ajánló




Tulajdonképpen gyilkos vagyok, de szeretek úgy gondolni erre,
hogy ez a jobb tulajdonságaim közé tartozik.



Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Annyi szívet gyűjtöttem be eddig, ahány éves vagyok.
Vagyis a hálószobámban összesen tizenhét rejtőzik valahol a homok alatt. Olykor-olykor leások, csak hogy lássam, mind megvannak-e még. Lenn a mélyben, vérben ázva. Megszámlálom őket, és megnyugszom, hogy nem lopták el egyiket sem éjszaka. Azon se lepődnék meg, ha így történne. A szíveknek hatalma van, a magamfajták pedig egy dologra vágynak még az óceánnál is jobban: hatalomra.
A HERCEG SZÍVE LENNE AZ IGAZI TRÓFEA!
Lira hercegnő egy királyi családból származó szirén, azok közt is a legveszélyesebb. A víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik a gyűjteményéből – ám azt elhibázza. Anyja, a Tenger Királynője büntetésből átváltoztatja, mégpedig egy olyan lénnyé, amitől a legjobb undorodik: emberré. Elveszi tőle a bűvös szirénének képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre.
Hiába ő a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse, Elian herceg csak az óceánon érzi magát igazán otthon. A szirénvadászat pedig a hivatása. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?
Kirobbanóan sikeres nemzetközi bestseller, ami Sarah J. Maas és Marissa Meyer sorozataihoz hasonlóan vagány, izgalmas és szemtelen módon dolgoz fel egy klasszikus mesét.

Könyv információk:

Eredeti mű: To Kill a Kingdom
Eredeti megjelenés éve: 2018
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
424 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634576525 ·
Fordította: Nagy Boldizsár
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Bár sosem voltam A kis hableány rajongója (lehet, hogy nem is láttam még…), de amint megláttam ezt a borítót a külföldi megjelenésekor, azonnal beleszerettem! Szerencsére egész hamar megvásárolta a Könyvmolyképző a jogait.

A történetről…

(credit)
Le kell szögeznünk, hogy ez bizony nem egy könnyed, habos történet egy cuki kalózhercegről és egy nyeretlen hableányról, akik egy átoknak köszönhetően szeretnek egymásba. Ebben a történetben a herceg igazából kalózként szeret élni választott családjával – vagyis a legénységével -, és rengeteg szirént mészárolt már le! A másik főszereplőnk nem egy butus, csecsebecséket gyűjtögető hableány, hanem egy igazi, szívtelen szirén, aki magának a Tenger Úrnőjének az egyetlen lánya és örököse. Minden évben egy újabb herceget mészárol le a születésnapjára, és a szívüket a Diavólosz tengeren fekvő Kétó királyságbeli ágya alá ássa el. Gyönyörű páros, ugye?

Szóval adott két egymásra specializálódott sorozatgyilkos, akik épp egymásra vadásznak, amikor a Tenger Úrnője elveszi a lányától az uszonyait és delejező énekhangját, és hagyja az óceánban lebegni. Elian Midasz, a midaszi trón „aranyhercege” és a Szaád legénysége természetesen megmenti Lirát, bár elég bizalmatlan a szirének tiltott nyelvét is beszélő lánnyal szemben.

Szerintem…

Nekem nagyon tetszett az ötlet, hogy két ősellenséget egy hajóba helyezünk, és mindenféle országokba bekukucskálva egy titokzatos ereklye nyomába indulunk. Érdekes volt, hogy a hableányok mennyivel kisebb rangúak, mint a szirének, ahogy az is, hogy mennyire mást képzelnek az emberekről. Lira emberek közé lépése egy nagyon izgalmas fordulat lett azáltal, hogy meg kellett barátkoznia az emberek normáival, érzéseivel és meg kellett értenie a cselekedeteiket. Vicces volt, hogy tulajdonképpen csupán a rossz marketing miatt gyilkolják egymást a szirének meg az emberek, és az, aki az egészről tehet az éppen Lira anyja!


A történet nagy része kalandozás a tengeren meg egy-egy újabb ország megismerése, mindez megfűszerezve rengeteg szóbeli csatával és évődéssel. Én nagyon szeretem, amikor a főszereplők csak a történetek végén gondolnak a másikra potenciális társként, addig viszont csak beszólogatnak egymásnak, vitatkoznak, csipkelődnek vagy acsarkodnak egymással! Ezt különösen élvezhetővé tette, hogy mind Elian, mind Lira szemszögéből (E/1-ben) van leírva a történet.


„– A midaszi herceg a szirének gyilkosa – gondolkodom hangosan. – Ha elhozom a szívét a királynőnek a tizennyolcadik születésnapom alkalmából, akkor visszanyerhetem a kegyét.
– Ez a szív hercegnőhöz méltó.
– Méltó a királynő megbocsátására.”


A Szaád legénysége számomra eléggé a háttérbe húzódott, alig egy maroknyi ember kapott saját történetet vagy szöveget, de őket eléggé kedveltem. Van néhány olyan rossz a regényben, amikor majomkodnak és verbálisan okoskodnak vagy elmélkednek, de mindet imádtam! Persze a szirének közül se sokakat ismerünk meg, ezért kiegyensúlyozott volt a dolog. (Mondjuk nem is nagyon akartam jobban megismerni a víz alatt élőket, mert a hideg futkározott tőlük a hátamon. Nagyon para, hogy milyen borzongatóak. Az író így írja le a sziréneket: „azt éljenzik, aki a legkegyetlenebb”.)


Az egyetlen problémám talán az volt, hogy Lira a büntetése előtt még szirénként megtámadta a herceget, aki mégsem jött rá, hogy a hercegek mészárosa - akire csak Hercegek Átkaként hivatkoznak az emberek - épp úgy néz ki, mint az idegen, akit kihalásznak a tenger közepén a vízből? Akinek a nyakában egy kagyló lóg? Aki beszéli a szirének nyelvét? Nem szeretek a kákán is csomót keresni, de annyira kedveltem ezt az okos, sok nyelven beszélő, iszonyatosan jó diplomáciai érzékkel rendelkező 19 éves fiút, hogy bosszantott, hogy nem rakta össze a puzzle darabkákat!

Összességében

(Monsters)
Új kedvencet avattam, és ki merem jelenteni, hogy ennek a könyvnek a lezárása lett az idei év legjobbja nálam!
Fordulatos, újszerű, nekem személy szerint tetszett az egész történet. Minden karakter, a világfelépítés részletessége és az író mesélésének a stílusa is, ráadásul tele volt körömlerágósan izgalmas helyzetekkel.
Nagyon érdekes újragondolása volt A kis hableánynak, már-már elérte nálam, hogy végre megnézzem. Bejött, hogy ennyire kegyetlenre vette a figurát! Szerettem, hogy nem nyálas, nem önsajnáltatós egyik főszereplő sem, és nem a szerelem miatt marcangolják magukat, hanem jóval fontosabb dolgok miatt. Tetszett Elian és Lira elköteleződése a világuk mellett, és az, ahogy a céljaikért küzdenek: meginognak, összekapják magukat, tovább küzdenek.

Értékelés: 5*

*Kedvenc lett!

Kedvcsináló idézetek:
A szirének helye a tengerben van, nekem pedig nem kellene amiatt aggódnom, hogy folyton különválasszam a két énemet, a herceget és a vadászt. Utálom, hogy nem vagyok elég bátor ahhoz, hogy felhagyjak a színleléssel, pedig ideje lenne elmondani a szüleimnek az igazat. Azt, hogy sosem akarok király lenni, és hogy akárhányszor hazajövök, csalónak érzem magam. Minden szavamra és tettemre ügyelek, nehogy olyat mondjak vagy tegyek, ami elárulhat. Mert mindig viselkednem kell. A két énem azonban most elválaszthatatlanul összefonódott, mégpedig a Hercegek Átka miatt.
(Arzzz)
Így folytatjuk, kardok feszülnek egymásnak, zihálva kapkodjuk a levegőt. A távolban közben felbukkan a nap, de az is lehet, hogy a hold. Minden elmosódik körülöttünk, és mikor Lira ismét leszorítja kardom az övével, hagyom, hogy minden eltűnjön. A küldetésem, a királyságom. A világ. Tudom, hogy léteznek valahol, de nem most, mert ebben a pillanatban csak ez van. Én, a hajóm és a lány, akinek szemében ott látom az óceánt.
Az anyámhoz hasonló királynők, akik arra nevelték gyermekeiket, hogy szívtelen harcosnak kell lenniük.
Eliannak egész mást tanított a családja. Azt, hogy ha veszélybe kerül egy idegen lány, mentse meg, és küzdjön meg helyette a zsarnok kalózokkal. A lovagiasságával, amivel ugratni szoktam, valójában már kétszer is megmentette az életem. Vajon ezt jelenti embernek lenni? Megmenteni másokat és kockára tenni a saját életed?
⎈ ⎈ ⎈ ⎈ ⎈
A képek innen vannak:
To Kill a Kingdom borítók a GoodReadsen.
⎈ ⎈ ⎈ ⎈ ⎈

A Könyvmolyképző kiadónál hamarosan megjelenik Alexandra Christo debütáló regénye, ami külföldön bestseller. A történet főszereplője Lira egy királyi családból származó szirén, akit azzal büntetnek, hogy emberré varázsolják, és elveszti szirén képességeit. Lirát egy herceg menti meg, akinek a  szirénvadászat a hivatása. Kövessétek blogturnénkat, hogy megtudjátok, mit szólnak bloggereink ehhez a nem mindennapi pároshoz! A turné végén három szerencsés olvasónk a kiadó jóvoltából megnyerheti a To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete című YA fantasyt!



Nyereményjáték:

Történetünk főszereplője, Lira hercegnő gyűjteménye egészen különleges, ugyanis szirénünk hercegi szíveket gyűjt, ezért mi is minden bejegyzésünkben elrejtünk néhány szívet! A feladatotok annyi, hogy megtaláljátok őket, és beírjátok a rafflecopterbe, hogy az adott napi bejegyzésben mennyit találtatok. Vadászatra fel!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

ÁLLOMÁSOK:

10/24 - Sorok között
10/28 - Readinspo
10/30 - Dreamworld (extra)
11/01 - Fanni's Library
11/03 - Dreamworld
11/05 - Ambivalentina
11/07 - Csak olvass!


11/09 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
11/11 - Könyv és más
11/15 - Utószó
11/21 - Flora the Sweaterist (extra)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése