2019. november 18., hétfő



Róbert Katalin: Keresd ​az igazit! (Lélekfény 1.) | BTK ajánló




A látomásokat mindig a tanács értelmezte. Két egyforma madár – két egyforma kéz, ami nemcsak magát, de még a közösséget is elsorvasztja. Magára haragítja az égieket, bajt hoz a falura, városra is. Tiltott lett az egykezes kötés.



Fülszöveg:
v
Az utunkat tilalmak szegélyezik.
Egy távoli sziget elzártan élő népét különleges ajándékkal áldották meg az égiek: a tírek a Napésholdtól kapott társjegynek köszönhetően mindenki számára megtalálhatják az igazit. Milo mindig társra vágyott, de nem kaphatjaa meg.
Rá más sors vár. . Amikor a mesterét szörnyű vádakkal perbe fogják, elindul kideríteni az igazságot. Olyan titkokat fedez fel, melyek az egész nép életét megrengethetik. Deniel álruhában érkezett a tírek szigetére, titkos küldetést teljesít, és válaszokat akar, de ehhez találnia kell egy olvasót. Amint megpillantja Milót, az élete egy csapásra megváltozik. Vajon Milo az, aki megadhatja neki a válaszokat? Elina mindig tudta, hogy a tökéletes társa csak Kellán lehet, noha társjegyük alapján tilos házasodniuk. Aztán az olvasók döntése nyomán mindkettőjüknek el kell hagynia az otthonát, hogy valaki mással éljék le az életüket.
De Elina nem képes kitépni a szívéből Kellánt. Miért vonzódik annyira a fiúhoz, ha ez a vágy bűnös? Lehet, hogy ezúttal az olvasók tévedtek?
Hogyan ismerhető fel a lelki társunk?
Tiltott vágy, titok és izgalom egy ragyogóan eredeti fantasy regényben. Ismerj meg a világot, ahol léteznek valódi kötödések, ahol a szerelem nem kérdés, hanem bizonyosság!
Harcolj a szerelemért!

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2019
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577317

Lélekfény sorozat:

2. (…)
 (nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
A történetről…

Több szálon futó történet, aminek a középpontjában egy tanonc évei végén járó olvasó áll, Milo. Az olvasókat a tírek szigetén nagyon szeretik, mert belőlük válnak a mesterek, akik képesek lélekfénnyel meggyógyítani, megáldani és segíteni az embereket. Az olvasók karján életjegy bukkan fel, míg a többiekén társjegy, amit az olvasók rögzítenek, és azok alapján választják ki a mesterek az emberek legtökéletesebb társát. Míg Milo egy társra vágyik, addig Kellán és Elina hiába szeretik egymást, nem lehetnek együtt, hiszen ugyanazon a kezükön jelent meg a társjegy, és az egykezes kötések tilosak.

Szerintem…

Elég szájbarágósan indult a történet, de még így is elég nehezen rázódtam bele a tírek különös világába, ahol az emberek nem maguknak választanak párt, hanem a kezükön lévő társjegy alapján kőrisbarna csuhaszerűséget öltött emberek döntenek arról, hogy kivel fogják leélni az életüket. Milo már a mestervizsgája előtt áll, amikor úgy hozza az élet, hogy egy szigeten túlról érkezett idegen, Deniel megment egy víznek menő fiatal lányt, aki boldogtalan a neki választott társ mellett, és a lány lélekfénnyel való életben tartásához Milo segítségét kéri. Így találkozik Milo Deniellel, a doburral, és Elinával, akinek egy olvasó rossz társat választott. Így kezdődik hármójuk kalandozása a szigeten. 
  
   
Őszintén szólva én valami olyasmit vártam a fülszöveg alapján, mint a Lélektársak-sorozat, de ahogy belelendültem a történetbe rá kellett jönnöm, hogy jóval több annál! Az írónő egy egész kultuszt (vagy mitológiát – ahogy tetszik) álmodott meg a Napéshold vallás köré. Napéshold szószólói nyomán alakultak ki a szabályok, amik kötik az olvasókat és a társjeggyel élő tíreket, a szabályok megszegésével sanyarúságot hoznak a családjuk, a városukra. „Megharagszanak az égiek az egykezes kötésekért, a Földasszony elzárja a méhét, a Vízúr elpusztítja a hajókat, a Szélúr faggyal sújt.”  Elképesztő, nem? Tetszik, hogy ennyire ki van találva ez az egész, és mégis számtalan csavart rejt mind a történet, mind az olvasók és a mesterek világa.


„Még ne… nem bírta volna ki Kellán nélkül. Nehezen hitte, hogy más mellett boldogabb lehetne, még ha tudta is, hogy az égiek akarata el fogja választani tőle. A társjegyek nem hazudnak, őket soha egyetlen olvasó sem választaná egymás mellé.”


A fő karakterek közül a kedvencem a férfiakhoz vonzódó Milo volt, akinek bár fa mintájú életjegyek jelentek meg a karján, mégis egy hozzárendelt társra vágyik. Fiatalabb korában az egyik tanonccal, Árminnal „barátkozott”, ám ezt idősebb korukban már nem tolerálták a mesterek… könyvbéli jelenünkben viszont a kellemetlenkedő dobur, Deniel kavarja fel az érzelmeit a fiúnak. Milo próbál helyesen cselekedni, igyekszik igazságos lenni egy igazságtalan világban és akkor is segít másokon, ha már járni se bír. Szerettem, mert nagyon szimpatikus jelenség. Egyébként Denielt is eléggé megkedveltem annak ellenére, hogy elég konok és önfejű figura… de aztán megjelenik a ragadós jókedvével, és mindent megbocsátok neki. (Nem csak én! ;))


Elina és Kellán története viszont nagyon vegyes érzelmeket váltott ki belőlem, mert bár belátom, hogy egymásnak vannak teremtve, és drukkolok nekik, mégis a guta ütögetett a személyiségüktől... Sajnálom, de alig volt számomra szimpatikus megmozdulásuk – főleg Kellánnak -, és nagyon zavart, hogy csak szerencsétlenkednek, illetve minden megszólalásukkal vagy tettükkel még nagyobb zűrbe keverik a kedvenceimet.

Elina, és a szerencserókája, Ganna

Maradtak még nyitott kérdések és lezáratlan szálak, ezért eléggé bánom, hogy sorozatról van szó. Az ideális az lenne, ha a napokban jönne is a folytatása – Álom, álom, édes álom! -, mert habár csak ma fejeztem be a történetet, máris hiányzik Milo…

Összességében

A nehézkés kezdést egy nagyon belevaló és egyedi sztori követte, ráadásul több szimpatikus karaktert és izgalmas mellékszálat is kaptam. Nem állítom, hogy könnyen raktam össze, hogy mi van a társjegyes kötésekkel meg az olvasókkal, de amikor minden a helyére került, és belendült a sztori, onnantól végem volt. Csak úgy pörögtek az oldalszámok!
Lendületes, izgalmas történet, én nagyon szerettem olvasni.

Értékelés: 4

Folytatnám? 

Mostazonnal! Szívem szerint ellopnám az írónő jegyzeteit, hogy mi lesz Miloval és Deniellel! (Oké, nyilván az összes kedvencem sorsára kíváncsi vagyok, de a leginkább az izgat, hogy mi jár Milo fejében Deniel kapcsán.)


Kedvcsináló idézetek:
v
– Talán a szerelem nem is különbözik annyira a kötődéstől – mondta végül halkan. – Tudod, milyen a szerelem? Nem tudod kiverni a fejedből a másikat. Az érintése, a társasága, néha még a gondolata is megremegtet. Vágyódsz. És mellette boldog vagy. Milyen a kötődés, Milo?
Milo szája kiszáradt. Nem tudja. És amit tud róla, amit az anyja elbeszéléseiből ismer, amennyit lát a társpárok viselkedése alapján, az csakugyan nem különbözik annyira Deniel leírásától. De persze ez csak látszat. A szerelmet nem az égiektől kapták. Múlandó.
– Voltál már szerelmes? – kérdezte halkan. Deniel hallgatott, és Milo úgy érezte, ezzel meg is felelt a kérdésre. Ha volt is, már elmúlt. – Lásd, ez a különbség. A szerelem jön és elmúlik, mint a kórság, amiből kigyógyulhatsz. A kötés örök.
v
(…) az olvasók nem kötődnek, gyermekem. De ez nem jelenti azt, hogy néha nem fáj a szívük valakiért.
– Milóé nem fáj. Ostoba voltam, amikor azt hittem, szerethet.
v
– Senki sem fogja elfogadni, hogy társak legyünk.
– Miért nem? – Deniel közelebb jött, letelepedett Elina mellé. Mintha meg se érezte volna a tűz melegét, nem tűrte fel az inge ujját. Elina tekintetét magukra csalták a narancsos fénnyel táncoló lángok.
– Ha befogadnának, bajt hoznának a fejükre. Áldatlan lenne az egész város, áldatlanok a jószüleink, áldatlanok lennénk mi magunk, ha együtt kívánnának maradni. Megharagszanak az égiek az egykezes kötésekért, a Földasszony elzárja a méhét, a Vízúr elpusztítja a hajókat, a Szélúr faggyal sújt. Elfordul a Napéshold a társpártól és a gyermekeiktől is.

v v v v v
A képek a Pinterest táblámról származnak:
v v v v v

Már megjelent Róbert Katalin álomszép új regénye, amiben a lelkitársak a fő téma. Kövesd végig a blogturnét, ismert meg a szuper könyvet, és ha szerencsés vagy, egy példányt meg is nyerhetsz a kötetből.



Nyereményjáték:

A Keresd az igazit! borítóját Ambrús Renáta tervezte, aki már több magyar szerző borítóját is megálmodta az elmúlt évek során.

A mostani játékban olyan könyvekből találsz fülszövegrészletet, aminek a borítója Ambrús Renáta nevéhez köthető. Jöjj rá melyik az a könyv, és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


„Midori egy csapat külföldi cserediákkal együtt kipróbálja a japán középiskolások mindennapjait. Szert tesz két új barátra: a szívtipró Tristanra, és a lázadó Reire, akik ki nem állhatják egymást.
Mennyi titok szövi át a rituális szabályokat követő, fegyelmezett japánok életét?”
ÁLLOMÁSLISTA:

11.16. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
11.18. - Hagyjatok! Olvasok! értékelés
11.20. - Dreamworld extra állomás
11.22. - Dreamworld értékelés



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése