2019. november 14., csütörtök



Gáspár Bea: Bea ​konyhája | BTK ajánló




"Fiús lány lévén a konyhaművészet egészen kamaszkoromig nem igazán érdekelt. Édesanyám mellett sokat  álltam ugyan a tűzhely mellett, de különösebben nem ragadott magával a főzés hangulata. Még fiatalasszony koromban sem jött meg a szenvedély, a főzés szükséges rosszként, nyűgös kötelezettségként szerepelt az életemben."


Fülszöveg:
Gáspár Beát nem kell bemutatni, hiszen sokan ismerik. Ő a Győzike-show felvágott nyelvű Bea asszonya, a Konyhafőnök VIP győztese, majd a Konyhafőnök zsűritagja, fantasztikus borvacsorák szervezője, lebonyolítója. Ebből a szakácskönyvből azonban egy másik Gáspár Bea portréja rajzolódik ki: a receptekhez írt apró történeteken keresztül beleshetünk a kulisszák mögé, ahol egyszerre vibráló egyéniség, aggódó anya és gondos feleség.
A könyv receptjei a Gáspár család kipróbált ételei, melyeket a szerző gyűjtött össze vendéglők szakácsaitól, barátoktól, a Konyhafőnök séfjétől, nénéktől az utcában, rokonoktól, barátoktól, a cigány vajda feleségétől, szóval mindenhonnan, ahol valami érdekeset látott, hallott. A könyvben található ételleírások négy nagy fejezetbe illeszkednek, a szerző életútját követve a gyerekkorától napjainkig. A tejbegríztől a New Yorkban kóstolt cheesecake-ig, a bodaktól a konfitált kacsacombig számtalan étel bizonyítja, hogy Bea konyhájában remekül összeférnek a hallott, tanult receptek a saját megszokott fogásaival, miközben egy pillanatra sem tagadja meg a hagyományait. Így lesznek a könyv nyomán készített ételek izgalmasak, sokszínűek és különlegesek.
A pompás fogások tökéletes elkészítéséhez nem elég azonban a receptúra pontos követése, a titok máshol van. Bea szavaival: ha valamit szeretettel készítünk, az sokkal finomabb!

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2019
Boook, Budapest, 2015
156 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9786155417542
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A könyvről…

Igényes kivitelezésű, jól felépített receptkönyv, amiben akadnak könnyebb és bonyolultabb, olcsóbb és drágább fogások is. Vannak benne torták, levesek, krémek, krémesek, tésztaételek... Nagyon vegyes tartalommal rendelkezik, ami nekem nagyon bejön, mert eléggé sokféle a család ízlése. Tetszettek az egyes fejezetekhez fűzött kommentárjai, mert érdekes volt megtudni, hogy idősebb koráig nem igazán érdekelte a konyhaművészet, később pedig megnyerte a Konyhafőnök VIP-t! Nagyon izgalmas, hogy kötelezettségből hogy lett hobbi számára a főzés, és a hobbiból hogyan lett ez a szakácskönyv.

A könyv felépítéséről pár szó. Az előszót egy "Gyerekkori ízek" című fejezet követi, amiben megtanulhatunk bodagok/bodakot sütni ("cigánykenyér"), de krémes tejbegrízt, mézes krémest is. Sőt Bea asszony még az édesanyja töltött dagadó receptjét is beleiktatta ebbe a részbe. "A tipikus cigánylány" részben felbukkan pár igazi klasszikus is, például a Lacipecsenye, a túrós ropogós, a tyúkos káposzta, a marhahúsgombócos bolognai spagetti. Utána "Az érett háziasszony" már ízekkel kísérletező, fennköltebb fogasásokat is mutat, úgymint a téli borlevest gesztenyés aszalt szilvával vagy a céklakrémes rizottót (amiket nem merek kipróbálni).  Ugyanakkor a zöldfűszeres csirkeroládot nagyon is szeretném kipróbálni, de éppen nem volt hozzá friss hozzávalóm. Az utolsó nagy fejezet a "Családi kedvencek", amiben több számomra is ismerős fogás került. Ilyenek például az Újházi tyúkhúsleves, a carbonara spagetti, a hideg túrógombóc és a csülkös bableves. 


"Mivel a cigányoknak igazi hazájuk nincs, így saját gasztronómiájuk sem alakult ki. Ahol élnek, annak az országnak az ételeit variálják át a saját ízviláguk szerint. Sokan, akik már ettek a főztömből, megkérdezik, hogy Bea, ez olyan finom, mi az a fűszer, amitől ilyen jó romás az étel? Hogy mi? Hát az, hogy szívből, szeretettel főzök. Ez az én fűszerem!"


A kipróbált receptek…

Túrós ropogós (A tipikus cigánylány)

Hozzávalók: tehéntúró, finomliszt, só, vaj, tojás; tetejére: köménymag, sajt vagy szezámmag


Két változtatást eszközöltem a leírásban, ugyanis anyukám ragaszkodik ahhoz, hogy tésztát nem robotgéppel kell összedolgozni, hanem kézzel, ezért ahogy a képeken is látszik két kézzel estem neki az alapanyagok összekutyulásának. A másik változtatás az, hogy nálunk a vaj nem dívik valamiért - mi a növényi alapú margarin hívei vagyunk, szóval vaj helyett margarinnal készült a túrós ropogós. 
Még sosem készítettem ilyet, de nagyon könnyű és gyorsan elkészíthető finomság. Összesen 3 tepsinyi túrós ropogós jött ki a receptből, de amíg a második sült, addig a családdal meg is ettük a kisült adagot. Nagyon tudom ajánlani sikerre vágyó kezdőknek! ;)


Tejszínes-burgonyás kelkáposzta-főzelék sült kolbásszal (Gyerekkori ízek)

Hozzávalók: burgonya, vöröshagyma, fokhagyma, tejszín, kelkáposzta, köménymag, őrölt kömény, babérlevél, só és bors; a feltéthez pedig napraforgó olaj és debreceni vagy virsli


Így utólag belegondolva ez a recept legalább annyira könnyű, mint egy kiadósabb rántotta. Még sosem készítettem, de annyira jól sikerült, hogy a nagymamám, aki egyébként elég kényes ízlésű, nem mondta meg, hogy nem az édesanyám készítette el. Nálunk mondjuk csak a kelkáposzta belső (nem élénk zöld) leveleit szokás felhasználni, és mindig rakunk bele egy pici pirospaprikát is, de ettől eltekintve tartottam magam az alaprecepthez. Isteni lett!

Amit még szeretnék mindenképpen kipróbálni...

Meleg vaníliás túrógombóc, mézeskalács, gesztenyés tiramisu csokiöntettel (érdekesség: anyum szerint ezt a legdrágább recept a könyvben), zöldfűszeres csirkerolád, fűszeres kolbászkrém (már meg is vettem a füstölt kolbászt, csak még nem volt időm),  KÓKUSZOS HABOS TEKERCS (alig várom, hogy megkóstolhassam), lacipecsenye, hortobágyi palacsinta (anyum kedvence), zöldfűszeres lecsókrém, grízes-lekváros tészta, lángos.

Szerintem... 

Tele van finomságokkal ez a receptkönyv, és mind a hagyományosabb ízek kedvelői, mind a különlegesebb ízekre vágyakozók megtalálhatják benne a számításukat. Összességében jó kis szakácskönyv lett ez!

Érdekesség: Borvacsorák Gáspár Beával
„HOGYAN ÉPÜL FEL?
Borvacsora Gáspár Beával. Szívesen eltöltenétek velem néhány órát, egy barátságos környezetben? Ha igen, akkor találkozzunk a következő Borvacsorámon. Légy részese te is a Gasztronómiai élménynek.
Amivel várom a kedves vendégeket, ismerősöket, barátokat: késő délutáni zenés lakoma, ami a vidéki lakodalmak emlékét elevenítik fel. Frissen, helyben készült ételek, magával ragadó házias ízek, fantasztikus borok. Kötetlen beszélgetések, kapcsolatépítés, szórakozás mindez egy helyen.”

☆☆☆☆☆
A képek a sajátjaim. A Pinterest táblámról származnak:
☆☆☆☆☆

A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Gáspár Bea első receptkönyve, Bea konyhája címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenhárom bloggere fakanalat ragad, hogy kipróbálja a Konyhafőnök VIP győztesének legkülönfélébb receptjeit, a mindenki által ismert és rajongásig szeretett tejbegríztől kezdve a marharostélyoson át, a narancsos sütőtökkrémlevesig, miközben megkóstoljuk a Gáspár család kedvenceit, és kitérőt teszünk a roma ételkülönlegességekhez is.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Bea receptkönyvét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.



Nyereményjáték:

Mostani játékunk során sütni fogunk, hogy mit és miből, azt nektek kell megfejtenetek.
Minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, milyen alapanyagra gondoltunk (pl.: zsír, olívaolaj, stb.), majd a helyes megfejtést beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ám a játék itt még nem ér véget! Az állítások előtt ugyanis láthattok egy betűt. Gyűjtsétek őket össze és rakjátok helyes sorrendbe, hogy megkapjátok az elkészítendő finomság nevét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!



E) A sült tészták térfogatnövelésére szolgáló anyag. Gyakorlatilag a szódabikarbóna, a szalalkáli és a foszforsav savanyú sójának meghatározott arányú keveréke.
ÁLLOMÁSOK:



11/13 Csak olvass!
11/14 Hagyjatok! Olvasok!
11/15 Könyv és más
11/16 CBooks
11/17 A Szofisztikált Macska
11/18 Sorok között 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése