2019. november 22., péntek



Cath Crowley: Szavak kékben | BTK ajánló



– Hogy érzed magad? – kérdezi Lola.
– Mintha élve megnyúztak volna, tetőtől talpig.
– Oké, örülök, hogy nem reagálod túl – mondja erre.
– Most mennem kell, mert kezdünk. Ne rúgj be. – A mellkasomra bök az ujjával. – Tudod, hogy feltétel nélkül szeretlek, de ha iszol, elviselhetetlenül hülye vagy.



Fülszöveg:
Rachel néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett.
Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt.
Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet.
Díjnyertes könyvek-sorozatunkban olyan köteteket jelentetünk meg, melyek rangos ifjúsági irodalmi elismerésben részesültek.
Indie Book Awards for Young Adult fiction 2017
A Winner of the Prime Minister’ Literary Awards for Young Adult Fiction 2017

Könyv információk:

Eredeti mű: Words in Deep Blue
Eredeti megjelenés éve: 2016
Menő Könyvek, Budapest, 2019
272 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634037378 ·
Fordította: Molnár-Hartinger Emese
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
A történetről…

Rachel visszaköltözik Gracetownba a nagynénjéhez, miután az öccse a tengerbe veszett. Mivel Rose nagynéni lakásában éppen nincsenek bent a válaszfalak, nem tud elbújni a beszélgetés elől, ezért a nyakába kapja régi lakhelyét, és szép lassan összefut a „régiekkel”. Találkozik régi barátnőjével, Lolával, aki egy Hiroko nevű lánnyal megalapította a Hollows nevű együttest, és akik elhívják a koncertjükre. Sajnos a koncerten felbukkan a régi legjobb fiúbarát is, akibe anno szerelmes volt, és aki válaszra sem méltatta Rachel neki hagyott szerelmes levelét. Henry családja egy könyvesboltot vezet, ahova épp kell két új munkaerő, és az egyik Rachel lesz, akit a nagynéni beszervez. Így már muszáj felvennie a kapcsolatot a régről ismert családdal.

Szerintem…

Nagyon kíváncsivá tett a könyv fülszövege, és nagyon méltatták GoodReadsen is, így érdekelni kezdett a történet. Szerintem egyébként egy igazi könyvmoly ki ne hagyja a könyvesboltban játszódó és/vagy könyvekről (is) szóló történeteket! Ahogy vártam, ebben a regényben is rengeteget foglalkoztak az irodalommal. Nem elég, hogy egy Howling Books nevű könyvesboltban játszódik a történet nagy része, az írónő kitalálta, hogy ebben a boltban van egy Üzenetek Könyvtára nevű részleg, ahol el nem vihető könyvek vannak, amibe szabadon jegyzetelhetnek az olvasók, és amelyekbe rendszeresen leveleket rejtenek el egymásnak az emberek. Annyira jó ötlet egy könyvbolti könyvön keresztül titokban levelezni!


Vannak fejezetek, amikben régebben íródott levelezéseket olvashatunk – az én kedvencem a Büszkeség és balítélet meg a zombik című könyvbéli levelezés volt, ami Henry húga, George és egy titkos rajongó, Pütheasz között folyt. Egy ponton már elkezdtem sejteni, hogy ki lehet a titokzatos nevű fiú, de így is az egyik legkiemelkedőbb mellékszál volt a regényben.

Tartottam attól, hogy a két főszereplő, Rachel és Henry mire megy egymással, miután annyi ideig nem beszéltek, de kifejezetten tetszett, hogy komótos lassúsággal találnak vissza egymáshoz, és nem instant alakul ki köztük a régi barátság.


„– A  szavak nem gyógyítanak ki a  rákból, nem hoznak vissza embereket a halálból. Ahogy a regények sem. Nincs gyakorlati hasznuk, ezt mondtam. Nagyon jó volt hallgatni, ahogy felolvastad nekem a verset, de a világ attól még ugyanolyan maradt.”


A szereplőkről…

A regényt Henry és Rachel (E/1) szemszögéből ismerjük meg, de míg Henry részéről rengeteg ideig csak az excsaja utáni picsogás meg a könyvesbolt felett lebegő Damoklész kardja miatti merengés érkezett felém, jobban szerettem Rachel szomorkás, picit elmélkedősebb fejezeteit. Nagyon szerettem a mellékszereplőket, például a könyvesbolt törzsvendégét, Fredericket, aki egy bizonyos könyv egy bizonyos kiadását keresi folyamatosan, és nagyon szimpatikus volt a bolt másik új dolgozója, Martin is, aki jócskán belezúgott Henry zárkózott, elutasító húgába. IMÁDTAM, amikor megpróbált vele levelezni!
(nem saját montázs)

Alapvetően az egész történet szomorú, de benne van az, hogy minden jobbra fordulhat. Egyedül talán az nem tetszett, hogy Rachel munkája az, hogy örökítse meg az összes jegyzetet, üzenetet és levelet, ami az Üzenetek Könyvtárában íródott. Szerintem lehetetlenség dokumentálni egy könyv összes széljegyzetét, minden kép mellé írt apró gondolatot… (Oké, talán az is zavart picit, hogy nem jöttem rá, miért Szavak kékben a könyv címe... :D)

Összességében

Élet, halál, barátság, család, veszteségek, szerelem és a könyvek – röviden és tömören csak ennyiről szólt ez a történet. Szívszorító hangvételű, de olvasmányos regény, ami nem csupán a jelenről szólt, hanem múltbéli levelezésekről is. Nagyon bejött nekem az Üzenetek Könyvtárának az ötlete (bár majdnem megszakadt a szívem az egyik levelezés miatt), annyira szuper lenne, ha ez trenddé válna itthon! De nem csak a rengeteg levelezés tetszett, hanem a sokféle mellékszereplő is. Mindenkinek megvolt a maga története, nagyon éltek a karakterek.

Szeretem a könyvesboltokban játszódó, könyvekről szóló sztorikat. Nem egy tökéletes történet, de nekem mégis az volt. (Még akkor is, ha Henryt nagyon sok időbe telt megkedvelnem az Amy-mániája miatt.)

Kedvenc részek: Pütheasz és George levelezése, Martin próbálkozása George-nál.

Értékelés: 5

Külföldi borítók:



Kedvcsináló idézetek:
– Ha az életünk, a jövőnk már előre meg van írva – töpreng Henry –, akkor vajon ki a szerző? Mert ha a jövő már készen áll, akkor azt valakinek meg kellett terveznie, és hétmilliárd ember mellett ez lehetetlenség. Már csak logisztikai szempontból is.
– Szerinted akkor véletlenszerűen történik minden?
– Meg vagyok győződve róla.
– Ne aggódj! Szerintem fogalma sincs arról, hogy mi is az a zombi.
– Cal elmagyarázta neki, úgyhogy most már a Haláli hullák hajnala a kedvenc filmje, holtversenyben a Casablancával.
– Bezzeg mi nem is tévézhettünk gyerekkoromban. Most meg Simon Pegg-filmeket néz, és olyanokat mond, hogy az unokahúgomnak szexelnie kellene.
– Mit mondtál erre?
– Hogy a zombik nem szexelnek.
- (…) A könyvek különlegesek, Rachel. A könyvek fontosak. A szavak fontosak – mondom. – Igazából a szavak nagyon is számítanak. Nem értelmetlenek, mint ahogy sugalltad. Ha értelmetlenek volnának, akkor nem tudnának forradalmat kirobbantani, és nem változtatnák meg a  történelmet. Ha nem lennének többek szavaknál, akkor nem írnánk, és nem hallgatnánk dalokat. Akkor nem könyörögnénk a mesékért gyerekként. Ha csupán szavak volnának, akkor nem lennének történetek az írás feltalálása előtti korokból. Nem is tanultunk volna meg írni nélkülük. Ha pusztán csak szavak volnának, akkor az emberek nem esnének szerelembe miattuk, nem éreznék pocsékul magukat miattuk, nem éreznének fájdalmat miattuk, és nyernének enyhülést belőlük.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek innen vannak:
Words in Deep Blue borítók a GoodReadsen.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡

A Menő Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Cath Crowley Szavak kékben című könyve. A szívmelengető ifjúsági regényről a blogturné tagjai is elmondják véleményüket egy kilenc állomásos turné keretében. Ha szeretnétek Ti is megismerni Rachel és Henry történetét, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.



Nyereményjáték:

A történetben az egyik legfontosabb helyszín Henry-ék könyvesboltja, ezért a mostani nyereményjátékban is erre összpontosítunk. Minden állomáson idézetet fogtok találni egy olyan könyvből, amiben szintén fontos szerepet kap egy könyvesbolt. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvről van szó, és beírjátok a Rafflecopter dobozba a könyv szerzőjének nevét és a címét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

“A szomorúság olyan, mint egy útvesztő. Az ember tesz egy-két butaságot útközben, de végül mindig megtalálja a kiutat.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése