2019. november 7., csütörtök



Robert Beatty: Szerafina ​és a Fekete Köpeny (Szerafina 1.) | BTK ajánló




– Vanderbilték jófajta emberek, Szerafina – intette a papája. – De nem a mi fajtánkból. Inkább maradj észrevétlen, amikor felbukkannak. Ne hagyd, hogy bárki alaposan szemügyre vegyen! És soha ne kösd mások orrára, hogy hívnak és ki vagy. Hallod?



Fülszöveg:
v
„Sose tedd be a lábadat az erdőbe, mert ott sok veszély leselkedik rád, árny és csillogás is; rabul ejtik a lelkedet!”
Szerafinának még sohasem volt oka dacolni apja utasításával, hogy ne merészkedjen a Biltmore-birtok határain kívülre. Rengeteg felfedeznivaló akad a Vanderbilt házaspár hatalmas és pompás házában, csak gondosan ügyelnie kell, hogy senki se láthassa meg. Az odafenn lakó gazdagok mit sem sejtenek Szerafina létezéséről; apjával együtt mindig is az alagsorban éltek. A kislány megtanult éjszaka settenkedni a sötét folyosókon, rejtőzködni és lopakodni az udvarház titkos ajtóin és folyosóin keresztül.
Ám amikor egymás után tűnnek el a gyerekek a birtokról, csakis Szerafina ismeri a rejtély nyitját. Egy titokzatos, fekete köpenyes alak járja éjszakánként Biltmore folyosóit. Saját hajmeresztő megmenekülése után Szerafina mindent kockára tesz, amikor szövetségre lép Braeden Vanderbilttel, Biltmore tulajdonosainak ifjú unokaöccsével. Braedennek és Szerafinának kell tehát fényt deríteniük a Fekete Köpenyes Férfi valódi kilétére, mielőtt az összes gyermeknek menthetetlenül nyoma vész.
A kutatás során Szerafinát éppen abba az erdőbe vezeti az útja, amitől mindig is óvakodnia kellett – és ahol egy régen elfeledett mágia nyomaira bukkan. A gyermekek megmentéséhez Szerafinának nem csupán legsötétebb ellenségével kell szembenéznie, hanem saját származásának különös rejtélyeivel is.

Könyv információk:

Eredeti mű: Serafina and the Black Cloak
Eredeti megjelenés éve: 2015
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
280 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634572534 ·
Fordította: Robin Edina
Sorozat:

2. Serafina and the Twisted Staff
3. Serafina and the Splintered Heart
4. Serafina and the Seven Stars
(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

Szerafina az alagsorban él az apukájával, aki a Biltmore-ház dinamó szerelője és karbantartója. Mivel titkolnia kell, hogy ott élnek, csak titokban lesi a fentieket és a szolgálóikat, de senkivel nem barátkozhat össze. Apukája az édesanyjáról sem ejt soha egy szót se, ezért csak az idegen női arcok tanulmányozása marad a lánynak, és csak reméli, hogy egyszer ráismer valakiben az édesanyjára… Elég szomorúan hangzik, ugye? Pedig nem egy szomorú történet, hiszen egy este Szerafina látja, amint egy ijesztő fekete köpenyes férfi magába olvaszt egy szőke kislányt!
Mivel az apukája nem hisz neki, egymaga lát neki a nyomozásnak, és véletlenül összetalálkozik, majd -barátkozik a birtokon élő árva rokonnal, Braedennel, aki jobban szeret a lovai, és a dobermannja (Gidean) társaságában tevékenykedni.

Szerintem…

Nehéz megtalálni a történet célközönségét, mert a fiatalok között szövődő barátság miatt könnyen arra gondolhatnánk, hogy két magányos szív egymásra találásról szól ez a regény, de némely jelenet annyira horrorisztikusan van ábrázolva, hogy elvetném a limonádéhoz hasonlítgatást. Úgy gondolom, hogy a történet azoknak szól, akik szeretik a rémisztő, de nem kifejezetten horror ifjúsági regényeket, amilyeneket Darren Shan vagy Neil Gaiman szokott írni.

Én kimondottan élveztem, habár elég szárazon indult az egész. Nagyvonalakban megismertük Szerafinát és az apukáját, miközben megtudtuk, hogy a lánynak 4-4 ujja van mindenhol, borostyánszínűek a szemei, és megdöbbentően ügyesen kapja el a patkányokat! Míg engem az érdekelt, hogy mi a szösz van Szerafinával, addig őt az izgatta, hogy miért nem lakhatnak a többi szolgálóval, miért nem mutatkozhat mások előtt és vajon miért nem mesél a papája az anyukájáról?! Komolyan fogtam a fejem a kislány butaságán néha, de ahogy mind jobban megismertem, és rájöttem, hogy igazából egy csupa szív, érdeklődő, szeretethiányos könyvmoly… Megkedveltem a helyzethez nem illő durcázása és a kissé zavaró hisztijei ellenére is.


„Szerafina hosszú haja nem egyszínű volt, mint a normális embereké, hanem az arany és a világosbarna különféle árnyalataiban játszott. Arcát sajátosan éles vonások jellemezték. Hatalmas, komoly szeme borostyánszínben tündökölt. Éjszaka is éppolyan tisztán látott, mint fényes nappal.”


De azt kell, hogy mondjam, nem Szerafina volt a kedvenc karakterem ebben a történetben, hanem a tragikus módon árvává vált fiatal fiú, Braeden Biltmore, aki a birtok tulajdonosának az unokaöccse. Nagyon szerettem, hogy a fiú bár pompában él, mégis szívesebben tölti az idejét a lovaival és a fényűző partik legkülönlegesebb falatjait is megosztja a kutyájával, Gideannal. Szomorú, hogy ennyi ember közt ennyire magányosnak tűnik, holott mégsem az, hiszen tudja, hogy kik között érzi jól magát…


Szerafina és Braeden mindegyik közös része szórakoztatott, alig vártam, hogy összekeveredjenek valahol titokban. Az egyik legjobb és legérdekesebb fordulata a mesének a hegyimacsos téma volt. Abszolút nem sejtettem, hogy ide fogunk kilyukadni, kellemes meglepetés ért! (Épp emiatt kész voltam, amikor olvasás után pár nappal leesett, hogy az állatbarát Braeden miért is éppen Szerafinával barátkozott össze, amikor egyébként annyi gyereket rendeztek köré a rokonai, hogy kedvére barátkozhasson velük.)

Összességében

Szórakoztató, bár néhol elég ijesztőre sikeredett történetecske ez. Néhol logikátlannak éreztem, de összességében élveztem olvasni, főleg a végén lévő fordulatok és a megható részek miatt. Könnyed, 1-2 délutános olvasmány, aminek végülis egyetlen központi szála van – a fekete köpenyes férfi utáni nyomozás -, ami viszont úgy van megírva, hogy én bizony elsőre rossz emberre gondoltam...
Érdekes volt, de nem gondolnám, hogy érdekel a folytatás.

Értékelés: 4

Ajánlom, ha…

> …kedveled a kicsit ijesztőbb hangvételű ifjúsági regényeket! Például: Darren Shan (Darren Shan regényes története, Démonvilág, Város-trilógia, Larten Crepsley regényes története, Zom-B), R. L. Stine (Libabőr-sorozat) vagy Neil Gaiman (Óceán az út végén, Coraline, A temető könyve) történeteit.
> …valami borzongató olvasmányt keresel Halloweenre!

Külföldi borítók:


Kedvcsináló idézetek:
v
Ilyen zárkózottnak képzelem Braedent,
csak fiatalabbnak...
Elgondolkozott, vajon most már nevezheti-e Braedent a barátjának, vagy csak áltatja magát. Istenigazából azt sem tudta, mi az a barát, azon kívül, amit a könyvekben olvasott. Ha az ember szemtől szemben találkozik valakivel, aki nem pisszegi le és nem harapja meg, az vajon azt jelenti, hogy barátok?
v
Braeden nagynénje és nagybátyja a féktelen mulatozás világában élt, ám úgy tűnt, a fiú több örömet lel a lovaglásban, vagy egy sebesült héja szárnyának meggyógyításában, mint abban, hogy lányokkal táncoljon a csillogó bálokon.

v v v v v
A képek a Pinterest táblámról származnak: Szerafina by Robert Beatty
v v v v v


A Könyvmolyképző kiadó legújabb ifjúsági regények főszereplője egy Szerafina nevű kislány, aki a Biltmore ház alagsorában rejtőzködve él, és akinek a lelkére kötötte az édesapja, hogy ne hagyja el a birtokot. Ám amikor gyerekek kezdenek eltünedezni a házból, akkor Szerafina Braeden Vanderbilttel, a birtok tulajdonos unokaöccsével a rejtély nyomába ered. Tartsatok velünk a könyv blogturnéján, és borzongjatok együtt bloggereinkkel. Ne feledjétek, hogy három szerencsés olvasó meg is nyerheti a Szerafina és a Fekete Köpeny című ifjúsági regényt!




Nyereményjáték:

Gidean, a dobermann egyszer-kétszer kihúzza a csávából Szerafinát, de nem csupán ebben a regényben van négylábú megmentő! A bejegyzések végén található leírásokból rá kell jönnötök, hogy kinek a hűséges társát keressük az adott állomáson. A rafflecopterbe a regények címét kell beírnotok, nem az állatét! (Könyvsorozatnál mindegy melyik rész címét írjátok be.)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


“Egy irdatlan méretű, de jóságos bernáthegyi vagyok, aki szívesen ered nyulak nyomába a nyári mezőn.”




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése