2019. november 25., hétfő



Brian Clegg: Einstein (Info+Grafika) | BTK ajánló




IKONOGRÁFIA
Amikor már néhány ábra alapján is felismerünk egy tudóst, egyúttal arra is rájövünk, hogy a kutató és elméletei milyen mélyen beépültek a kultúránkba és a köztudatba.


Fülszöveg:
A legnagyobbak élete infografikákban
Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy Albert Einstein (1879-1955) zseniális fizikus volt, aki kidolgozta az általános relativitás elméletét, és megalkotta a világ leghíresebb egyenletét (E=mc2). De azt már jóval kevesebben tudják, hogy három különböző állampolgársággal rendelkezett, megjósolta a fekete lyukak létezését, megmagyarázta az ősrobbanást, szeretett hegedülni, és nem volt hajlandó zoknit viselni.

Az Infografika- Einstein segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Albert Einstein munkásságát és a tudós mögött rejlő embert.

Könyv információk:
Eredeti mű: Biographic Kahlo
Eredeti megjelenés éve: 2018
Bookline Könyvek, Budapest, 2019
96 oldal · keménytáblás · 
ISBN: 9789634336594

Illusztráció: Matt Carr és Robin Shields
Fordító: dr. Molnár Csaba
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
A könyvről...

Keménytáblás, vastag lapú, érdekes idézetekkel teli, szemet gyönyörködtető és cselesen okosító kiadvány. A könyv Albert Einstein (1879-1955) Nobel-díjas fizikus élettörténetét meséli el tele érdekesebbnél érdekesebb információkkal és apró érdekességekkel.


A főbb fejezetek: élete, világa, munkássága és öröksége. Az első részben - Élete - megtudjuk, hogy 1879. márciusában született Németország déli részén. Édesapja ágytollkereskedő volt (és zsidó, bár nem gyakorolták a vallásukat). Boldogságban nevelkedett húgával, Majával együtt, és 1985-ben kezdett el hegedülni, bár a hangszerbe igazán akkor szeretett bele, amikor megismerkedett Mozart műveivel. Einstein a gondolatkísérleteiről volt híres - ugyanis ez volt az ő különleges "munkamódszere" -, de ezt a módszert a svájci iskolában tanulta, ahol Pestalozzi forradalmasította. Az is kiderül, hogy első feleségétől három gyermeke született, majd a válásuk után elvette Elsa Einsteint, aki egyszerre az első- és a másodunokatestvére... És persze ez a rész foglalkozik azzal is, hogy jutott be a szabadalmi hivatalból, ahol jó ideig dolgozott, a tudósok világába. A Világa c. részben a klasszikus és a modern fizika mibenlétét, a 20. század tudományos felfedezéseit ismerjük meg, de szóba kerülnek a különböző tudósok vallással kapcsolatos állásfoglalásai, és Einstein és Born levelezései is. 


Számomra Einstein munkássága volt a legizgalmasabb (bár nagyon érdekesnek tartom azt is, hogy ki lett a második felesége), mert csak nagyvonalakban hallottam róla. Mármint nyilván ismerem a nyelvöltögetős, szívszorító vagy humoros aranyköpéseiről ismert őszes, bozontos figurát, ahogy azt is tudom, hogy Einstein neve egybefonódott az E=mc2 képlettel. Megdöbbentőnek találom, hogy több mint 300 leközölt tanulmánya volt, és hogy képes volt azért elhelyezkedni segédvizsgálóként egy szabadalmi hivatalban, mert annyira faék egyszerűségűnek ítélte a munkát, hogy mellette simán tudott gondolkodni és tanulmányokat írni!  

Itt már éreztem, hogy semmi vagyok hozzá képest, ugyanis a molekulák életével és a kvantumelmélet alapjait magyarázó részekkel meggyűlt a bajom. A speciális relativitáselmélet működését pedig távolról sem fogtam fel szerintem, pedig tényleg gyöny9rűen van lerajzolva, és minden jelölve van, ami fontos a megértéshez.



Az öröksége szekcióban bemutatja a könyv Einstein díjait, és a hozzá hasonló zsenik családfáját. Szerencsére a tipografikus Einstein is elmaradhatatlan (nagyon szerettem a Fridás tipografikát is). A kvantumelmélet az itt összefoglalt gyakorlati bázisával került egy picit közelebb hozzám, ahogy a GPS-ek működését is tök jól esett végre megérteni. 


3
Miután az Egyesült Államokba vándorolt, Einstein szert tett egy 15 láb (84,5 méter) hosszú hajóra, amelynek a Tinef nevet adta (amely jiddisül haszontalant jelent). Minthogy nem volt valami tehetséges tengerész, és úszni sem tudott, ezért sokszor kellett megmenteni a hajókirándulásairól.

5 dolog, amit nem tudott Albert Einsteinről (részlet)

Összességében

Albert Einstein egy elképesztő figura, és nagyon sok új információt tudtam meg róla (mert nem voltam annyira jártas az életében, mint Frida Kahloéban). Hátborzongató volt az atombomba kronológiájáról olvasni, de nagyon jól esett például a Niels Bohrral való barátságáról ennyit megtudni. Szerintem illene legalább ennyire megismerni a világunk nagyjait!
A kedvenceim az 5 dolog, amit nem tudott Albert Einsteinről és az 5 dolog, amit nem tudott Einstein munkásságáról című részek voltak. Nagyon szeretek ezekhez hasonló érdekfeszítő apróságokat megtudni emberekről.

Kedvcsináló idézetek:
Soha nem élt még egy olyan tudós, aki képes lett volna olyannyira megragadni az emberek képzeletét, mint Albert Einstein. Ha csak meglátjuk ősz hajának bozontját, máris feltűnik előttünk a kivételes humorral megáldott nagy gondolkodó képe. És Einstein helye a tudományos hírességek csarnokában teljesen indokolt. Kevesen vannak, akik azt állíthatják magukról, hogy hozzá hasonlóan hozzájárultak a világról alkotott tudásunk alapjaihoz. A modern fizika két pilléren nyugszik: a relativitáselméleten és a kvantummechanikán - Einstein pedig jócskán kivette a részét mindkettőből.
(Bevezetés)
„Gonosz szörnyeteggé léptettek elő Németországban, és minden pénzt elvettek tőlem. De megnyugtat a tudat, hogy ez utóbbi úgyis elfogyott volna a közeljövőben.”
1933: Einstein levele Bornnak (A Born-levelek)
A két fekete lyuk összeolvadásakor mért legmagasabb energiaszint 200 nap tömegének felelt meg másodpercenként, amely 50-szer akkora, mint a megfigyelhető világmindenség összes csillagának leadott energiája.
(Gravitációs hullámok)

✽✽✽✽✽
A képek a Pinterest táblámról származnak: Anitiger's Photos
✽✽✽✽✽

A Bookline Könyvek gondozásában érdekes és szemkápráztató sorozat indult útjára, melynek címe Info+Grafika. Az egyik első megjelent kötetben a tudományos életet alapvetően meghatározó híres fizikus, Albert Einstein nyomába eredhetünk, hogy a hozzá kapcsolódó legérdekesebb és fontosabb információkat látványos módon ismerhessük meg. A Brian Clegg által összeállított kötet gazdagon illusztrált, és a legtöbb ismeretet infografikák felhasználásával adja át az olvasóknak. Tartsatok hét bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!



Nyereményjáték:

Einstein mellett akadtak szép számmal a történelem folyamán olyan gondolkodók, akik nagy hatással voltak a tudomány fejlődésére. Aktuális játékunkban híres fizikusok nevét rejtettük el a bejegyzésekben, a ti feladatotok pedig, hogy a helyes sorrendbe állítva a betűket beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

ÁLLOMÁSOK:
11.21: Utószó
11.23: Never let me go
11.25: Hagyjatok! Olvasok!
11.27: Könyv és más
11:29: Readinspo
12.01: Csak olvass!
12.03: Spirit Bliss Sárga könyves út


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése