2021. október 15., péntek



Val Emmich · Steven Levenson · Benj Pasek · Justin Paul: Kedves ​Evan Hansen | Blogturné Klub ajánló

 

 

– Szegény szülei. El sem tudom képzelni.

Én igen. Láttam is őket. A bánat a szemükben túlmutatott azon, amit el tudtam képzelni. Végtelennek tűnt. Az anyja teljesen megtört. Most valószínűleg magukban üldögélnek, és mindhárman ugyanazokra a kérdésekre keressük a válaszokat. A legelcseszettebb az egészben, hogy vannak kérdések, amelyek örökre megválaszolatlanok maradnak.

 




Kedves Evan Hansen! A mai nap csodálatos lesz, mert… Egy levél, amit soha senkinek nem lett volna szabad elolvasnia… Ez a levél egy, a fiukat gyászoló család közelébe sodorja a végzős Evan Hansent, esélyt adva arra, amire mindig is vágyott: tartozni valahová. Csupán meg kell tartania magának egy hazugságot: hogy a híresen balhés Connor Murphy titkon a legjobb barátja volt.

Evant hirtelen már nem kezelik láthatatlanként. Connor szülei, akik befogadták őt gyönyörű otthonukba a város túlsó végén, a saját fiukként szeretik, és kétségbeesetten próbálnak minél többet megtudni tőle a rejtélyes Connorról. Evan egyre inkább a család életének részévé válik. A fiú tudja, hogy nincs rendjén, amit tesz, de ha közben másoknak segít vele, annyira rossz sem lehet…

Többé már nem függve a bénító szorongástól, az új Evannek célja van. Önbizalommal tele, népszerű srácként minden napja csodálatos. Egészen addig, amíg már fenyegető veszélyt jelent a lelepleződés, és Evan szembekerül a legnagyobb akadállyal: saját magával.

Egy egyszerű hazugság bonyolult igazságokhoz vezet ebben a nagyszívű drámában, gyászról, hitelességről és a hovatartozás nehézségeiről.

Egyszerre mesél egy megkapó történetet és vesz rá, hogy átérezd az értékeidet. Hagyd, hogy elrabolja a szíved!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Dear Evan Hansen

Eredeti megjelenés éve: 2018

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

320 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634577942 ·

Fordította: Lankovits Bernadett

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miről szól a regény…?

 

Érdekes módon ez a történet egy hazugságról szól. Egy barátok nélküli, mentálisan instabil, gyógyszereket szedő fiúról, Mark Evan Hansenről, és arról, hogy keveredik bele egy elképesztően nagy félreértésbe azáltal, hogy az önmagának írt terápiás levelét megtalálják egy öngyilkos fiúnál, Connornál. Annál a Connornál, aki szintén egy magának való, bár agresszívabb srác, és aki nem sokkal a halála előtt aláírja Evan begipszelt karját, mert miért ne...

 


Szerintem…

 

Ez a sztori lehetett volna felháborító, lapos vagy szimplán unalmas, de érdekes mód egyik se lett, pedig először eléggé meghökkentem, hogy egy sima félreértésről szól, egy hazugságról, ami óriásivá növi ki magát... Egyszer véletlenül belefutottam a Dear Evan Hansen musical Waving Through a Window című számába, és instant bőgésbe torkollott a békés zenehallgatás, így eléggé rákattantam anélkül, hogy körvonalazódott volna bennem, hogy egy öngyilkos tini fiúról és a halála körüli hajcihőről szól a történet, és nem arról, hogy milyen láthatatlanként élni. Evan meghökkentő módon annak köszönhetően válik népszerűvé (vagy legalábbis ismerik el a létezését), hogy ő volt az öngyilkos srác (titkos) legjobb barátja! Nos, eléggé szíven ütött ez a fordulat. Evan egyik pillanatról a másikra vált számomra egy sajnálatra méltó, beteg srácból hazuggá, az igazságot elhallgatóvá és a helyzetet kihasználóvá, de annyira aranyos figura, hogy mégsem bírtam megutálni...

 

various artist / credits on Pin table

A regény nem csupán Evan szemszögében játszódik, ami eléggé meglepő, hanem Connor is kap pár fejezetet benne. Így ismerkedünk meg a szerelmével, a történetével, így követjük őt a halála után. Rendkívül érdekes volt, hogy követi Evant, és figyeli az eseményeket. Lobbanékony, de imádni valóan sérült figura, szerettem volna, ha valahogy kiderül, hogy mégsem halott, és összebarátkoznak Evannal vagy legalább visszatalál a szeretteihez! Connor és Evan mellett még nagyobb szerepet kap Connor testvérének, Zoe, aki Evanon keresztül többet megtudni zárkózott bátyjáról, akárcsak a szüleik. Tetszett Zoe mellékszála a zenével, az open mic fellépésékkel.

 

 

De mi van velem? Kit érdekelt, hogy én jól vagyok-e?        

Miért kell, hogy nehéz legyen a szívem?

Miért kell, hogy darabokra törjek?

Miért kell, hogy darabjaimra hulljak érted?

 

 

Bár nem lettem a történet nagy rajongója, mégis nagyon megszerettem a regény fontosabb karaktereit. Mind Evan, mind Connor által nagyon reális rálátást kapunk a társadalmi magány problémájára, a szorongásra, a kiközösítettségre. Szíven ütöttek az ezzel kapcsolatos gondolataik, a próbálkozásaik arra, hogy észrevegyék őket. Nagyon tetszett a program végkimenetele és a regény lezárása is.

 


Összességében

 

Nos, mive képes vagyok bőgni a Dear Evan Hansen soundtrackjein, és tűkön ülve várom, mikor jön ki a filmadaptációja, ezért nehezen mondhatnám azt, hogy nem szeretem Evan történetét. Persze. Szerettem, pedig nem egészen tudom felfogni, hogy lehet ilyen hatalmas hazugságokba keverednie egy átlagos, csendes, magának való srácnak. 

Érdekes, megható és rendkívül szívhez szóló, bár depresszív sztori. Vannak benne nagyon rossz döntések, ütős gondolatok, izgalmas fordulatok, fájdalmas veszteségek és rengeteg szeretet. Valószínűleg jobban imádom a sztori fandomját, mint magát a könyvverziót, de jól esett elolvasni és picit a fiúkkal lenni ebben az életnek nevezett fekete pocsolyában...

 

Értékelés: 4,5

 

Azoknak ajánlom, akik ismerik és szeretik a Dear Evan Hansen című musicalt, tervezik megnézni a filmapadtációt, vagy érdeklődnek a középiskolai láthatatlanokról szóló történetek után!    

 

EXTRÁK: Kedvcsinálóidézeteim + külföldi borítók

 

Kedvcsináló idézetek:

Ami engem illet, háború dúl odabent, dühödt csata, aminek nem látni a végét. De rendben van. Minden egyes szívszaggató percét kiérdemeltem.

Megpróbálom elhessegetni a gondolatot.

– Miért lettél ennyire megszállott? Nem is ismerted Connort.

– Mert ez fontos.

– Fontos, mert társak voltatok kémián, vagy mert további fakultatív anyagot ad a felvételidhez?

Alana arcára kiül a legyőzöttség.

– Fontos. – Remeg. – Tudom, milyen észrevétlennek lenni. Amikor egyedül vagy és láthatatlan. Amikor nem tűnne fel senkinek, ha köddé válnál. Fogadok, te is tudod, hogy milyen érzés ez.

Azt hittem, már kifogytam a könnyekből. A csillagok kezdenek elmosódni. Örvénylő pocsolyává változnak. 

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Kedves ​Evan Hansen

Dear Evan Hansen a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A Kedves Evan Hansen amerikai musical, mely az egész világban nagy sikernek örvend. A 71.Tony díjátadón kilenc jelölésből hat díjat kapott meg. A Könyvmolyképző Kiadónak hála hamarosan nálunk is elérhetővé válik a musical regény adaptációja, amit Val Emmich írt együttműködve az eredeti írókkal. A Dear Evan Hansen egy mélyen személyes és aktuális musical az életről, és ahogyan azt éljük. Egy levél, amit nem kellett volna megnézni, egy hazugság, amit nem kellett volna mondani, egy élet, amiről soha nem álmodott. Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát.

  


Nyereményjáték:

 

Rengeteg olyan musicalt ismerhetünk, amelyek a színpadon és a filmvásznon is nagy sikert arattak (függetlenül attól, hogy melyik készült előbb). A mostani játékunk is ezekhez a produkciókhoz kapcsolódnak. Minden állomáson találtok egy képet egy olyan musicalből, amelyet film változatban is megtekinthetnek a rajongók. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a címe a műnek.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

10.03.: Csak olvass! (értékelés)

10.05.: Sorok között (értékelés)

10.07.: Csak olvass! (musical + dalok)

10.09.: Deszy könyvajánlója (értékelés)

10.11.: Hagyjatok! Olvasok! (borítómustra)

10.13.: Hagyjatok! Olvasok! (idézetek)

10.15.: Hagyjatok! Olvasok! (értékelés)

 


 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése