2021. augusztus 29., vasárnap



Katherine Arden: Apró terek (Apró terek 1.) | Blogturné Klub ajánló

   

 

Akárhová mész ebben a gyönyörű, rettenetes világban, vár rád egy kísértetmese.

 




Hátborzongató, ​rabul ejtő kísértettörténet.


A tizenegy éves Ollie egy tragikus veszteség után csak a könyvekben talál vigaszt. Így amikor a folyónál egy őrült nővel találkozik, aki egy könyvet akar a vízbe dobni, Ollie ellopja a könyvet, és elmenekül. A kötettel borzongató történetet ismer meg egy lányról és két fivérről, akik szerelmesek voltak belé – és egy „mosolygó férfival” kötött furcsa alkuról. A baljós kísértet valóra váltja az ember legkedvesebb vágyát, azonban a legmagasabb árat kéri érte.

A történet magával ragadja Ollie-t, egészen a másnapi osztálykirándulásig a Párás Völgy tanyára, a rémisztő történetű helyi gazdaságba. Ott a könyve szereplőinek sírjába botlik. Lehet, hogy a „mosolygó férfi” története igaz? Ollie-nak nincs túl sok ideje a válaszon gondolkodni. A hazafelé vezető úton lerobban az iskolabusz, a különös buszsofőr pedig dermesztő tanácsot ad a rábízott gyerekeknek: „Jobb, ha elindultok. Ha leszáll az este, értetek is eljönnek.” A sötét valóban gyorsan ereszkedik rájuk, amikor Ollie karórája riasztó visszaszámlálásba kezd, és ezt írja ki: FUSS.

Csak Ollie és két osztálytársa engedelmeskedik a buszvezető figyelmeztetésének. Ahogy a trió elindul az erdőbe, a körülötte álló madárijesztők mintha figyelnék őket… Ollie-nak pedig felrémlik a furcsa nő különös tanácsa: „Kerüld a tágas tereket. Maradj az apróknál!” És ezzel egy jólesően borzongató, hajmeresztő kaland kezdődik el.

 

 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Small spaces

Eredeti megjelenés éve: 2018

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

192 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634571063 ·

Fordította: Roehnelt Zsuzsanna Lilla

Tetralógia:

 

1. Apró terek

2. Dead Voices

3. Dark Waters

4. [Egyelőre cím nélkül]

 

(befejezett (lesz))

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Olivia Adler - vagy ahogy mindenki szólítja: Ollie - egy hatodikos kislány, aki egy éve elvesztette az anyukáját, és vele együtt az érdeklődését minden iránt, amit korábban szeretett... Leszámítva a könyveket, ugyanis az olvasásba menekült a bánata elől. Így aztán érthető, hogy miért háborodik fel, majd lop el egy régi, fekete könyvet egy idegen nőtől, aki azt épp bele akarja vetni a folyóba a kislány titkos búvóhelye közelében. Ollie nemsokára belekezd a mind misztikusabbá váló történetbe, amiben egy Beth nevű kislány az első találkozásukkor beleszeret egy Jonathan nevű fiúba, akihez felnőttként hozzá is megy Jon fivére, Caleb nagy bánatára. A testvérek összevesznek, és Caleb eltűnik, és Jonathan megpróbálja visszahozni egy mosolygó férfival kötött alkuval... Mindeközben a valóság is egyre ijesztőbbé válik, ugyanis a hatodikos osztály a Párás Völgy tanyára kirándul az iskolabuszokkal, ami telis-tele van madárijesztőkkel! De mi van, ha a madárijesztők nem csupán madárijesztők?

 

 

Ollie karórájában beépített iránytű és magasságmérő is volt. Korábban az anyjáé volt. Ollie rápillantott, de csak reflexből. Ollie anyukája ezt viselte az utolsó napon, és már nem működött. Az óra vadul változó magasságokat és teljesen pontatlan időt mutatott, az iránytű nem észak felé mutatott. Ezúttal ott, ahol az időt kellett volna mutatnia, egy visszaszámlálás kezdődött el (45:02), alatta pedig a digitális karakterek azt írták szürke, szintén villódzó betűkkel, hogy FUSS.

 

 


Szerintem…

 

Ahhoz képest, hogy ez egy fiataloknak szóló ifjúsági horror, mégis sokszor kaptam magam azon, hogy lélegzetvisszafojtva falom az oldalakat. Olvasmányos, jól megírt kísértettörténet, ami csodásan szerepelteti azokat a dolgokat, amiktől kiskorunktól fogva retteghetünk: a kukorica mezőt, az ijesztő madárijesztőket, a szellemeket, az erdőben való üldözést és bújkálást, a menekülést valami rémisztő, misztikus dolog elől, és persze a sötétet, az éjszakát. Borzongató sztori, ami egyszerre játszódik a jelenben, ugyanakkor egy réges-régi történetet is elmesél az olvasónak. Szerettem a Websterek történetét olvasni; rövid, de ütős volt.

 

11 éves főszereplőnk, Ollie egy rendkívül vagány és bátor gyerek, aki sok mindenben jeleskedik - célbadobásban, matematikában, sakkban -, de rendkívül pokróc természete van. Eléggé kedveltem, ahogy a Coco nevű új lányt is, akit már a regény elején megment a zaklatóitól, és a jéghokis Briant, akinek mintha tetszene mufurc főszereplőnk. Izgalmas trió, imádtam, hogy mennyire különböző egyéniségek és mennyire máshogy reagálnak az egyes eseményekre! Sajnos a karakterfelépítésük nem volt túl összetett, de ez a könyv többi karakteréről se mondható el. 

Ami igazán elsodort, az a történet volt! Okosan felépített, csavaros és logikai bakiktól mentes kísértettörténet, amit bizony egy felnőtt is kocogó fogakkal és lélegzetvisszafojtva tud csak végigolvasni. Nem véres, de kellően ijesztő, amit az apróságok (pl.: az Ollie-pop becézés, Coco csetlése-botlása, Brian könyves utalásai vagy Ollie apukája) tesznek szerethetővé, lágyítanak meg. Nem mondom, hogy itt-ott nem volt kiszámítható a cselekmény, de még mindig azt vallom, hogy nincs új a nap alatt, ugyanakkor mégis elérte az író, hogy a reggeli napsütésben fejezzem be, hogy mire jutottak főszereplőink a "Rossz Narniában".

 


Összességében

 

Kísérteties hangulatú, kortól függetlenül élvezetes történet volt, nekem nagyon bejött! Ahogy haladt előre a történet, úgy vált egyre titokzatosabbá és misztikusabbá a cselekmény, ráadásul irtó ötletes volt felfűzni a rejtélyes eltűnéseket egy urban legendre! (Magyarul talán városi legendának nevezzük, de nem jut jobb szó eszembe.) Kiemelném, hogy odáig voltam Ollie apukájának a flúgjaiért és azért, hogy menő felemás zoknikat köt a lányákat, és a kislány normálistól eltérően műküdő óráját is nagyon imádtam. A csavaros cselekmény mellett az ilyen apróságok tették többé, mint egy átlag szellemsztori.

Remélem, hogy hamarosan olvashatom a második részt!

 

Értékelés: 5

 

Folytatnám? Igen, nagyon kíváncsi vagyok Olliék további kalandjaira. Persze ennek ellenére örültem, hogy ez a történet egy kerek, lezárt történetet beszélt el.

 

Kinek ajánlom a regényt? Kinek nem?

 

Mindenkinek, aki szereti az ijesztő paranormális, fiataloknak szóló történeteket. Kortól és nemtől függetlenül izgalmas és borzongató élmény! 

 

Kedvcsináló idézetek:

Amikor felszáll a köd, és a mosolygó férfi éjszaka útnak indul, kerüld a tágas tereket. Maradj az apróknál!

Együtt elég nagy lyukat készítettek, hogy Coco kidughassa a fejét.

– Egy faág! Így… – Megragadott valami láthatatlan dolgot, és rugdalózva kikecmergett. – Semmi baj – Coco hangja tompán csendült a fejük fölül. – Csak mászni kell. Óvatosan!

– Hogy lehet, hogy a földön állva ő a legügyetlenebb ember, és mégis úgy mászik, mint egy mókus? – motyogta Ollie.

Brian elvigyorodott.

– Te az idő nagy részében meglehetősen morcos vagy, de ha a dolgok rosszra fordulnak, te vagy a legbátrabb. Az emberek meg tudják lepni egymást, Ollie-pop. 

A léptek susogása elhalkult. Csend állt be.

Egy másodperc elteltével Coco, Ollie és Brian egymásra nézett.

– Mi – kérdezte Coco – a fene volt ez?

Brian kuncogni kezdett. Aztán nevetni.

– Mi – csattant fel Ollie még mindig zihálva az ijedtségtől –, olyan vicces?

Alice csodaországban – mondta Brian. – Emlékszel? „Honnan tudod, hogy őrült vagyok?” kérdezte Alice.

– Biztosan az vagy – fejezte be Ollie lassan az idézetet –, különben nem jöttél volna ide.

Brian a kezébe temette az arcát.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Small Spaces / Apró terek Pinterest tábla

Small Spaces #1 a GoodReads-en.

☆☆☆ 


Katherine Arden ifjúsági regénye tökéletes hangolódást nyújthat a halloweeni időszakhoz, ugyanis történetében egy borzongató, ködös vidékre kalandozunk, ahol minden furcsa madárijesztőkkel van tele. Nappal is futkosni fog tőle a hátadon a hideg, és ne akard megvárni, mi történik, amikor leszáll az éj!

 

 

Nyereményjáték:

 

Mivel a regényben nagy szerepet kapnak a madárijesztők, ezért ebben a játékban olyan regényeket keresünk, melyekben szintén említésre kerülnek a termőföldek őrzői. A feladatotok csupán annyi, hogy próbáljátok kitalálni, melyik könyvre gondolhattunk az egyes állomásokon az átírt fülszövegek alapján, és írjátok meg nekünk a Rafflecopter megfelelő sorába (író+cím).

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

“Télen a madárijesztők is magányosak. Olyan mesét keresünk, melyben hősünknek szerencsére vastag kabátja van, barátai pedig a mezei pockok, tücskök, lepkék, madarak, de télen őket sem látja.”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

08.23. - Booktastic Boglinc

08.25. - Könyv és más

08.27. - Utószó

08.29. - Hagyjatok! Olvasok!

08.31. - Booktastic Boglinc (extra)

09.02. - Spirit Bliss

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése