2021. augusztus 20., péntek



Rojik Tamás: Árulás (Szárazság 2.) | Blogturné Klub ajánló

   

 

(…) a rendszerüzenetek között megjelentek a napi hírek. Korábban nem foglalkozott velük, a hírekkel törődjenek a felnőttek, gondolta, de amióta találkozott a belügyminiszterrel és a tudósokkal, na meg a peremen tett látogatás után sokkal tisztábban látott az ország valódi működésével kapcsolatban, és kritikus szemmel figyelte, milyen információkat osztanak meg a nyilvánossággal. Minden alkalommal próbálta kitalálni, mi lehet a valódi hír, milyen elhallgatott igazságok rejlenek egy-egy frappánsan megfogalmazott mondat mögött.

 




Budapest, valamikor a 2050-es években… Minden lépésedet figyelik. Senkivel nem tudsz őszintén, négyszemközt beszélni. A hírekben nem bízhatsz. Körülnézel, és mintha senki nem látná rajtad kívül, hogy mekkora a baj. Bár a világ rendje látszólag helyreállt, a Szárazságból megismert Dani és Anikó mégsem találja a helyét. Túl sokat láttak és túl sokat tudnak ahhoz, hogy a rendszer megfeledkezzen róluk. A tanév kezdetén pedig újra nagyot fordul velük a világ. A kormány bevezeti a kötelező honvédelmi képzést a Környezetvédelmi Gimnáziumban. Szerencséjükre Áron, az új osztálytárs pont a katonai iskolából érkezett hozzájuk. Aztán a dolgok elkezdenek rosszra fordulni… a peremről érkező hírek egyre aggasztóbbak, a periférián élő emberek megelégelték az eddigi sorsukat és változást követelnek. Vajon kiben bízhat Dani és Anikó? Kinek a pártjára álljanak? Kibírja a szerelmük az újabb próbatételt?

 


 

Könyv információk:

 

Eredeti megjelenés éve: 2021

 

Tilos az Á Könyvek, 2021

336 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634107873

Sorozat:

 

1. Szárazság

2. Árulás

 

(befejezett?)

 

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Budapest a 2050-es években... A Szárazság című első rész szerelmespárja, Anikó és Dani visszatérnek az ország hőseiként a Környezetvédelmi Intézet iskolájába, de a kis kalandjuk emléke velük maradt. Kritikusabb szemmel figyelik a híreket, a körülöttük lévő felnőtteket, de összességében unalmasan telnek a mindennapjaik azt leszámítva, hogy néha felbukkannak a hírekben, ugyanis az is vezető hír, hogy mit művelnek a hősök... Persze az igazi változást a katona iskolából érkező Áron hozza, aki hamar barátkozni kezd velük. Az új fiú szülei utazó diplomaták, akik sosincsenek otthon, ugyanakkor a magányos srác hihetetlen fényűzésben él az átlagemberekhez képest: igazi ételt is eszik (nem csupán szeleteket), és igazi medencéje meg edzőterme van otthon! Nem meglepő módon az újabban edzeni kezdő Anikó örül annak, hogy délutánonként úszni tanulhat, míg a cseppet sem szószátyár Dani számára néha kínzás a 'barátkozás'... Aztán Áron kitalálja, hogy összedobhatnák az általuk szerzett információkat - azt, amit ő tud a szüleitől és azt, amit a fiatalok tudtak meg, és készíthetnének egy idegen bolygón játszódó képregényt, amiben rengeteg jelenre utalás lenne... 

Eközben Zoli unja a rendőrségi magas pozícióját, és a maga szakállára elkezd a peremterületen bújkáló lázadó vezetők után nyomozni. 

  

 

A falra három teliholdat festettek, amik szabályos háromszöget alkottak. Az egyik kissé vörös volt, a másik lilás, a harmadik pedig ezüst. A holdak köré sárga, villogó hatású feliratokat írtak: Szabad munkát! Szabad költözést! Szabad oktatást!

 

  



Szerintem…

 

Rengeteg olyan új dolog volt benne, ami egyszerre tetszett és kavart fel. A virtuális strand, ahol a párok romantikázhatnak kettecskén az ország két részéből, de ahol simán lefigyelik őket. A hajnyíró drón, ami letapogatva a fejed lenyírja a hajad olyan rövidre, amilyenre szeretnéd, hogy a lassan elvíztelenedő bolygót legalább a hajmosástó kíméld meg. Az arcra simuló maszk, amitől egészen más emberré válsz. A második rész legnagyobb fordulata számomra az volt, hogy egy környezetvédelemmel foglalkozó iskolát és az ott tanulókat milyen kis idő alatt lehet átformálni egy katonai programnak hála... Abszolút együttéreztem a tanárokkal, akik számára kínos volt az osztály a szakasz (!) óra előtti ordítva tisztelgése! Persze ettől a lassú átalakulástól vált az egész cselekmény izgalmassá: szerettem arról olvasni, hogy kezd el Anikó kitörni az eddigi életéből, miként formálja át a gondolatait és a fontossági sorrendjét a rendszeres testmozgás. Irtó bátor az író szerintem, mert kevesen mertek volna ennyire reális kapcsolati változást írni Anikónak és Daninak! (Ezt főleg a regény végére értem, amit nem fogok elspoilerezni. Csak annyit mondok, hogy tetszett!)

 

Dani most elsikkadt számomra, ugyanakkor Zoli részeit izgalmasabbnak éreztem. Nagyon bátor dolog tőle, hogy úgy indul el az ellenállók fészkébe Kecskemétre, hogy előtte nem fedezi be magát a munkahelyén! Ugyanakkor fura volt számomra, hogy kényelmesen eléldegélhetne - az átlagéhoz nagyobb fényűzésben -, ő pedig visszavágyik korábbi beépített életébe és a Peremre... (Nagyon konformista és kényelempárti vagyok úgy tűnik...) 

  


Összességében

 

A Szárazság annyira magasra tette nálam a lécet, hogy nehéz lett volna a folytatásnak megugornia, és nem is sikerült neki. A világfelépítés még mindig borzongatóan jó, a csökkenő vízmennyiség hatására érzett feszültség is végig érződött, az egész politikai helyzet és a médiában folyamatos ontott hazugságok miatt szinte agyonnyomott ez az olvasmány is, de a főszereplők ezúttal nem működtek. Anikón érződött a fejlődés, de Dani valahogy elszürkült számomra, ahogy a kettejük közt korábban meglévő kémia is elfoszlott. Zoli kutakodása az ellenállók után és Áron megjelenése nagyon bejött, ahogy Anikó önképzése és mind határozottabbá válása is. Míg az első rész inkább kalandos és elgondolkodtató volt, addig ebben a könyvben a lázadás és az egy helyben toporgás volt a főszerepben. Fiatal főszereplőink egyedül tehetetlenek, de aztán kiderül, hogy csak némi ösztönzés és ráhatás kell nekik ahhoz, hogy jelképpé váljanak a lázadók szemében.

Persze az olyan apróságok, mint a régimódi édességhasználat leírása és az ehhez hasonló, fejezetek előtti dőlt betűs szösszenetek voltak az abszolút kedvenceim, amik mindig rádöbbentettek, hogy mennyire más Daniék világa, mint az enyém. Néha kellett ezek az emlékeztetők, mert például a kijárási tilalmas résznél azért beállt némi gyomorgörcs nálam, mert eszembe jutott az elmúlt évünk...

 

Értékelés: 4

 

Kinek ajánlom a regényt? Kinek nem?

 

Cli-fi rajongóknak, vagyis azoknak, akik szeretik a klímaváltozással kapcsolatos, olvasmányos történeteket. Továbbá mindenkinek, aki nem hiszi el, hogy igenis foglalkozni kell a Földdel – hátha ez a regény felnyitja a szemüket.



Kedvcsináló idézetek:

- Látni szeretném a Tiszát – mondta a lány.

- Én is – gúnyolódott Zoli. – Évet óta alig csordogál a medrében valami, mostanra szinte teljesen kiszáradt. Át lehet menni az egyik oldalról a másikra anélkül, hogy vizes lennél.

- Nem volt mindig ilyen – vágott a szavába Kata. – Gyerekkoromban a Duna vad, hömpölygő folyónak tűnt, ami elnyel, ha csak belenézel, míg a Tisza szelíd volt, lemehettél egészen a partjára, mégsem érezted veszélyben magad.

A szeletek előtt a felnőttek édességgel tömték a gyerekeiket. A cukorból nyert energiától a fiatalok elvesztették az eszüket, a szüleik pedig ahelyett, hogy magukba néztek volna, és kevesebb édességet adtak volna nekik, szidni kezdték őket a viselkedésükért.

A cukor tönkreteszi a fogakat, kóros elhízást okoz, számos betegség kiváltója.

Az édesség ajándékozása ennek ellenére még néhány évtizeddel ezelőtt is a szeretet kimutatásának eszköze volt.


(Az édesség című szócikk a 365 elrettentő tény a közelmúlt történelméből című, kisiskolásoknak szóló ismeretterjesztő könyvből)

 

☆☆☆
Szárazság by Rojik Tamás Pinterest tábla

☆☆☆ 


Rojik Tamás Szárazság című YA cli-fijének folytatásában visszatérünk Danihoz és Anikóhoz, akikkel ismét fordul egyet a világ! Vajon mit hoz számukra a jövő? Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak erről a Magyarországon játszódó disztópiáról, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek a Tilos az Á könyvek kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

  


Nyereményjáték:

 

Mivel a regény fontos részét képezi a klímakatasztrófa, úgy gondoltuk, hogy a játékunk is ezzel kapcsolatos lesz. A ti dolgotok annyi, hogy rájöjjetek, milyen cli-fik címét rejtik feladványaink, és a kitalált könyvcímeket írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

ezamkereb ászagor

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése