2021. augusztus 12., csütörtök



Tamzin Merchant: A ​Kalaposok (1.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

– A csillagok segítenek, hogy ne tévesszünk utat, kicsikém – mondta egyszer Proszperó Kordéliának, ugyanezen a kéményen ülve. – Ők vezérelnek minket ebben a világban. Mindig ott vannak fölöttünk, de csak sötétben látjuk őket. Úgyhogy, ha eltévedsz, meg kell várnod, amíg sötét lesz, olyan sötét, hogy az orrodig sem látsz. Ha akkor felnézel a csillagokra, tudni fogod, merre kell menned.

 




Kordélia a legifjabb Kalapos. Családjának tagjai nemzedékek óta varázserejű fejfedők készítésével foglalkoznak. Akárcsak a Csizmadiák vagy a Kesztyűkészítők, ők is a Királyi Öltözék Mestereinek leszármazottai, akik munkájuk során mágikus összetevőket használnak és az alkímiában is járatosak. Jelmondatuk non nocere, azaz: ne árts! Amikor Kordélia meghallja, hogy apja, Proszperó kapitány a hajójával együtt a tengerbe veszett, nem akar hinni a fülének, és elhatározza, hogy felkutatja őt, akárhol is legyen. Nyomozása során olyan titokra derül fény, amire álmában sem gondolt volna. Úgy tűnik, hogy valaki a Mesterek közül arra használja a varázserejét, hogy háborút szítson… Kordélia talán kiderítheti, ki az, és miért vetemedett ilyen gaztettre.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Hatmakers

Eredeti megjelenés éve: 2021

Manó Könyvek, Budapest, 2021

488 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634037699 ·

Fordította: Todero Anna ·

Illusztrálta: Paola Escobar


SOROZAT:

1. rész: A Kalaposok

2. rész: A Térképészek

WEBSHOP

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el...?

 

Magával ragadott a borító és a titokzatos, kalandosnak tűnő cím, de végül a fülszöveg miatt döntöttem Kordélia kalandjainak az elolvasása mellett! 


 

Szerintem...

 

A történet nagy izgalmas világban játszódik, egy régi Londonban, ahol épp annyi varázslat maradt a világban, amennyiben néhány Mester kezelni tud. Kezelés alatt azt értem, hogy a Királyi Öltözék Mesterei képesek hangulatot, bátorságot, bármit befolyásoló ruhákat és kiegészítőket alkotni! Főszereplőnk, Kordélia a Kalaposok legfiatalabbja, és a nevükből sejthető, hogy a családja kalapkészítéssel foglalkozik.

Korinak van egy titkos legjobb barátja, Pupák, aki az ellenségeskedő Csizmadia családból származik, de a két gyerek a közös nevelőnőjük segítségével néha tud találkozni. Elsőre fura volt, hogy ennyire széthúznak a Mester családok, de aztán kiderült, hogy miért nem áll egymással szóba immár 30 éve a Kalapos, a Csizmadia, az Órás, a Kesztyűkészítő. és a Köpenykészítő család! Némileg kiszámítható vált Persze ezután számomra elég nyilvánvalóvá vált, hogy kik lesznek a kaland negatív hősei, de a többi szál annyira elsodort és magába szippantott a sztori, hogy nem zavart.

 

 

A természetben mindenhol ott van a varázslat. Varázslat lakozik a szélben, a folyókban, a napfényben. Benne van a virágokban, a fákban, a sziklákban és minden teremtményben, születésétől kezdve.

 

 

Habár vannak röpke mellékszálak, végül egy nagy egésszé áll össze ez a szépen elmesélt és csodásan fordított történet, aminek Paola Escobar fejezet eleji képei és egész oldalas illusztrációi csodás ékei. Mindenestül tetszett, olvasmányos és szórakoztató volt, és épp annyira kalandos, hogy hajnalban is képes voltam korábban kelni, hogy egy órával több időt töltsek az angolok és a franciák közötti békéért küzdő fiatalokkal! Szerettem a humoros karaktereket, a flúgosabbnál flúgosabb helyzetkomikumokat és történéseket.


 

Összességében

 

Ez tipikusan egy olyan mesés fantasy, amiben minden varázslat. Varázslat az, ahogy a különféle Mesterek varázserejű alapanyagokból csodás ruhadarabokat alkotnak. Varázslat az, ahogy két ellenséges család fiataljai összebarátkoznak a titokzatos nevelőnőjüknek hála, és rajtuk múlik egy háború kirobbanása. Varázslat az, ahogy elsimulnak a konfliktusok vagy felhorgadnak az indulatok amiatt, mert valaki felvesz egy kalapot vagy egy cipőt! Annyira magával ragadott ez a történet, hogy nem is volt időm a kiszámíthatóságán vagy a hibáin rágódni (ha voltak persze… nekem fel se tűntek…).

Kalapos Kordélia egy igazi kis amazon, aki körömszakadtáig ragaszkodik az elképzeléseihez, amivel ugyan néha elég nagy zűrt okoz másoknak, de többnyire – hála a jó megérzéseinek – jól sülnek el a dolgok! Nagyon tetszett a Tamzin Merchant által megteremtett alternatív világ, sikerült valami bájosan újat alkotnia.

 

Értékelés: 5

 

Érdekesség az íróról…

 

A 34 éves, brit Tamzin Merchant fő munkáját tekintve színésznő, akit ismerhetünk a 2005-ös Büszkeség és balítélet című filmből, ahol is Georgiana Darcyt alakította, de ő volt Howard Katalin a Tudorok című sorozatban, Anne Hale a Salem című sorozatban. Legújabb sorozatában a tündéres, nyomozós, fantasy- és krimisorozatban, a Carnival Row-ban pedig Imogen Spurnrose-t alakítja. Talán nem véletlen, hogy alternatív történelmi, gyerekeknek szóló fantasyja is abban a korban játszódik, amiben ő is legtöbb idejét töltötte a kamera túloldalán.

 



Kedvcsináló idézetek:

– Amit valaha a varázslat korának hívtak, azt ma sötét kornak nevezik az olyan emberek, akik azt hiszik, mindent jobban tudnak – folytatta. – A mai kort pedig, amikor egyre több gép van körülöttünk, és egyre több gyereknek kell gyárakban robotolnia, úgy hívják: a felvilágosodás kora.

– Miért hívják így?

– Szerintem ezzel akarják meggyőzni magukat, hogy most jobb világban élünk – vélekedett Proszperó.

Kordélia a homlokát ráncolta.

– De ez nem jobb világ – ellenkezett. – Nem lehet az, ha az emberek megfeledkeznek a varázslatról.

- A Korona nevében parancsolom, fejezzék be a lázadást! – kiáltotta el magát az egyik őr.

- Csak, ha kiengednek minket! – felelte Sam, és hozzávágott egy jókora kenyérdarabot.

- Soha! – jelentette ki az őr, ám a következő pillanatban egy holló csapott le a sapkájára, mert jól megsült kenyérhéjnak hitte.

De mindennél jobb, ha az ember olyan valakivel csavaroghat, aki ugyanolyan magas, mint ő. Mert ha a másik ugyanolyan magas, mint te, akkor valószínűleg hasonlóan látjátok a világot.

 

★ ★ ★ ★ ★

A képek illusztrációk, nem sajátok! Illusztrált mesék Pinterest tábla.
The Hatmakers a GoodReadsen.

★ ★ ★ ★ ★ 


A Manó Könyvek kiadónál jelent meg Tamzin Merchant fiataloknak szóló fantasyja! Főszereplőnk a Királyi Öltözék Mestereinek leszármazottja, a Kalapos család legifjabb tagja, aki fiatal kora ellenére nyomozni kezd titokzatos módon eltűnt édesapja, Proszperó kapitány után. Tartsatok bloggereinkkel, ismerkedjetek meg Kordélia történetével, és ne felejtsetek el velünk játszani, ugyanis a turnénk végén egy szerencsés olvasónk meg fogja nyerni A Kalaposok című könyvet!


 

Nyereményjáték:

 

Kordélia családja varázslatos erejű kalapokat készít, de ugyebár már más történetekben is találkozhattunk varázserejű ruhadarabokkal? Mostani feladatotok az, hogy kitaláljátok, melyik könyvben vagy könyvsorozatban található az állomásokon bemutatott ruha! A könyvek/-sorozatok címét írjátok be a megfelelő helyre.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

A keresett tárgy a Halál Ereklyéinek egyike, a szimbólumban háromszöggel jelölték. A legenda szerint három testvér egyike kapta ezt a ruhadarabot magától a Haláltól!

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése