2022. november 25., péntek



Tamzin Merchant: A ​Térképészek (A Kalaposok 2.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

- És ne feledkezz meg Sam leckéjéről – tette hozzá Ariadné néni. – A legfontosabb varázslatot tanítod neki.

- Az írás és az olvasás varázslat? – kérdezte Sam, a pirítóst rágva.

- Nagyon is! Az olvasás olyan, mint a tűzgyújtás: megvilágítja az utadat az életben.

 




Amióta Kordélia felfedezte a titkos térképet apja távcsövének rejtett zugában, esténként London utcáit járja, hogy kiderítse, vajon melyik városrészt ábrázolja. Biztos benne, hogy az apja nem tűnt el, amikor a hajója odaveszett, és tudja, hogy a térkép elvezeti hozzá, csak rá kell jönnie a titkára.

Arra persze nem számított, hogy a nyomokat követve rábukkan a Térképészek titkos társaságára, és hogy kiderül, a varázslat nem csupán a Mesterek tudománya, hanem mindenhol ott rejlik, csak meg kell tanulni észrevenni…

Ám Kordélia nyomozása korántsem veszélytelen! A Mestereknek össze kell fogniuk – nemcsak azért, hogy a legifjabb Kalapos megtalálja az apját, hanem hogy megmentsék az ősi varázserőt, mielőtt végleg kiveszne a világból!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Mapmakers

Eredeti megjelenés éve: 2022

Manó Könyvek, Budapest, 2022

512 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635841899 ·

Fordította: Todero Anna · Illusztrálta: Paola Escobar

Részek:

 

1. A Kalaposok

2. A Térképészek

 

(befejezett?)

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

A Kalaposok volt számomra a tavalyi év legjobb ifjúsági kalandregénye, így elképzelhető, hogy mennyire vártam, hogy folytatódjon Kordélia kutatása az édesapja után, akinek egy hajótörés során nyoma veszett. Amennyire szerettem az első részt, olyan örömmel vetettem bele magam A Térképészek történetébe, és nem is csalódtam a folytatásban, ami épp annyira pörgős és mozgalmas, mint az előző rész volt! Ugyanaz a hangulat, ugyanaz a színvonal, de újabb kalandok felé vettük az irányt, ahol titkos társaságokba, ijesztő gonoszságokba és mind nagyobb talányokba gabalyodik főszereplőnk, Kalapos Kordélia.

 


Még mindig képes volt elvarázsolni ez az alternatív London, ahol a különféle mesterségek Mesterei láthatatlanná tévő kalpagot, gyorssá varázsoló cipellőt, hangtalanná tevő köpenyt vagy akár érdekesebbé tevő kesztyűt képesek készíteni a vásárlóiknak. Nagyon örültem, hogy a gonosz Lord Aszat kapcsán végre találkoztunk az Órás családdal is, akik egyből jó szívvel fogadták a feléjük térülő Kalapos lányt és Csizmadia fiút. Akárcsak az első regényben, Kordéliáék még mindig azon ügyködnek, hogy a Mesterek családjai újra összebarátkozzanak, de újabb és újabb csalódások érik most is. Az előző részben felfedezett közös épületük is kihasználatlan, továbbra is a házaik rejtekében vagy a boltjuk menedékében dolgoznak a családok.

 

 

– A varázserő azoké, akik előállítják! – jelentette ki. – Ha valaki olyan varázserővel bír, amivel jobbá tudja tenni a világot, akkor neki kellene eldöntenie, mire használja, nem annak az embernek, akinek a legcsillogóbb fejfedő van a fején!

 

 

Szerettem, hogy Kori végre teljes értékű Kalaposként dolgozhat a családi bizniszben, bár elég vicces volt, hogy az édesapjától ráhagyott térkép miatt szinte minden éjszaka London utcáin bóklászik, és napközben meg majd összeesik a fáradtságtól. Szerencsére a vevők szeretik, az én kedvencem a kissé lökött és elég beképzelt, de jó szándékú színész volt, aki odáig volt Kori kalapjaiért. Jó ez a történet – az egyes háttérkarakterek is képesek egészen feldobni a sztorit a felbukkanásukkal! 

A történetet Paola Escobar rajzai egészítik ki, amelyek ismét kisebb-nagyobb műremekek, amelyek tökéletesen illenek a történethez. Tetszett, hogy többnyire nem csak úgy random illusztrációkat kaptunk, hanem igyekeztek a kulcsfontosságú mozzanatokat megörökíteni. Gondolok itt a titkos, földbe vezető lépcsőre, a fiatalok szökésére vagy a felségáruló kivégzésére, de szerettem a fejezetek elején lévő apró képeket is.

 


Összességében

 

Szórakoztató, kalandos történet, aminek a főszereplője rengeteget változott előnyére az első rész óta. Makacs volt ugyan eddig is, de most már bátran kiáll másokért akárkivel szemben – legyen az egy gonosztevő vagy maga a király -, és mégis megveszekedett álmodozó, aki sosem adja fel a reményt! Bátran vállalja, hogy szeretné összehozni a Mesterek családjait egy közös cél érdekében, és az utolsó pillanatig védi a testvérévé fogadott Samet, illetve bármit megtenne a legjobb barátjáért, Pupákért, aki az egyik ellenséges család leszármazottja. A történet talán még izgalmasabb, mint az első részé, hiszen nem csak hogy nem szabadulunk meg Lord Aszattól, de a nyakunkba kapunk még egy hatalmas adag titkot és rejtvényt is. 

A történet számomra lezártnak tűnik*, így nem tudom, várható-e folytatása, de akárhogy is menjen tovább (a többi család megismerésével vagy Kordélia főszereplésével), én mindenképpen vevő leszek rá! *(Ha valóban ennyi volt, akkor tökéletes befejezést kapott!)

 

Értékelés: 5

 

Kedvcsináló idézetek:

Elhűlve állapította meg, hogy akire ráült, az nem más, mint Szellő Adél, az a nő, akivel a Sargasso Csokoládézóban találkozott. Adél arca elég nyugodtnak tűnt, főleg ahhoz képest, hogy épp az imént döntötték le a lábáról.

- Szíveskedjék elengedni, Kalapos kisasszony – kérte. – És megköszönném, ha más ülőhelyet választana. A házban rengeteg széket talál.

- Mit keres maga itt? – kérdezte Kordélia, miközben talpra kecmergett.

- Különös kérdés, tekintve, hogy maga tört be a házamba – felelte Adél, és felállt.

- A béketárgyalásra jöttünk – jelentette be Tiktak.

- De úgy látom, egy kicsit másképp alakult a helyzet – jegyezte meg Órás Szöcske, a lépcsőn állva, amint végignézett a hortyogó Kesztyűkészítőkön.

Sam elvigyorodott.

- Kicsit elkéstetek!

- Igazság szerint az Órások mindig pontosak – közölte vele Szöcske udvariasan. – Csak van, aki úgy gondolja, késünk, mások meg azt hiszik, előbb jöttünk. Nagypapa szerint az idő relatív.

- Ettől majd erőre kapsz! – tett le a szakácsnő Jack elé egy tál rikító zöld csalánlevest.

A fiú elbizonytalanodva nézte az ételt, amely mintha kissé fenyegetően nézett volna vissza rá.

- Nem igazán értem, miért etet olyan ételekkel, mintha legalábbis a Jóreménység fokára készülnék – súgta oda Kordéliának, amikor a szakácsnő visszament a tűzhelyhez. – A nővérem csak Wandsworthben lakik, nem a világ végén.

 

☆☆☆

Nem saját képek. Pinterest tábla: Illusztrált mesék

The Mapmakers a GoodReads-en.

☆☆☆ 


Nagy örömünkre a Manó Könyvek kiadónál nemrég megjelent a tavalyi év nagy sikerének, A Kalaposoknak a folytatása! Tamzin Merchant fiataloknak szóló fantasyja Londonban játszódik, ahol a Kalapos család legifjabb tagja, Kordélia esténként az utcákat járja, hogy titokzatos módon eltűnt édesapja nyomára bukkanjon. Helyette a Térképészek titkos társaságára bukkan.

Tartsatok bloggereinkkel, kalandozzunk együtt Kordéliával, és ne felejtsetek el velünk játszani, ugyanis a turnénk végén egy szerencsés olvasónk meg fogja nyerni A Térképészek című könyvet!

  


 

Nyereményjáték:

 

Történetünk Londonban játszódik, ezért úgy gondoltuk, hogy minden állomáson elrejtünk nektek egy-egy random szó alá egy londoni látványosságot. A feladatotok nem csupán megtalálni a képet, de ki is kell találnotok, hogy mi szerepel rajta és beírni a megfejtést a megfelelő helyre.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

19 - Spirit Bliss Sárga könyves út

25 - Hagyjatok! Olvasok!

30 - Könyv és más

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése