2022. november 29., kedd



Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

A zhaaganaash és az anishinaabe nagyanyám nem is különbözhettek volna jobban. Egyikőjük a felszínt látta a világból, míg a másik olyan összefüggéseket és tanításokat, amelyek az ismert világunknál mélyebbre hatolnak. Egész életemben ide-oda rángattak, mintha kötélhúzó verseny lenne.

(…)

Megtanultam, hogy van, amikor azt várják tőlem, hogy Fontaine legyek, és van, amikor nyugodtan lehetek Tűzőrző.

 




Faji ​előítéletek, egy sokkoló gyilkosság utáni nyomozás és lenyűgöző betekintés az amerikai őslakosok kultúrájába – A Tűzőrző lánya 2021 legnagyobb young adult sikere az Egyesült Államokban, amelyből Barack Obama és Michelle Obama készít sorozatadaptációt a Netflix számára.

 

A kettős származású, botrányos kapcsolatból született Daunis Fontaine mind szülővárosában, mind a közeli indián rezervátumban idegennek érzi magát, és a két rokonság kereszttüzében állva úgy tűnik, lehetetlen önmagára találnia. A tizennyolc éves, frissen érettségizett lány orvosi karrierről álmodik, ám egy családi tragédia miatt nincs esélye a továbbtanulásra.

Szürke hétköznapjaiban az egyetlen izgalmat egy új fiú érkezése jelenti. A fivére jégkorongcsapatában játszó, elbűvölő Jamie megváltoztatja Daunis életét – ám nem minden változás örömteli…

Mindeközben rejtélyes halálesetek kavarják fel az indián közösség életét, és amikor Daunis szemtanúja lesz egy sokkoló gyilkosságnak, hirtelen egy veszedelmes bűnügyi nyomozás kellős-közepébe kerül. Hogy megvédje közösségét, Daunisnak el kell fogadnia örökségét, még ha ez minden korábbinál nagyobb veszélybe is sodorja őt.

 

Az indián származású Angeline Boulley első regénye sodró, szövevényes bűnügyi történet a törzsi ünnepek dobpergése, a színes, kavargó öltözékek, a lélekemelő, néha álomszerű, máskor extázisig fokozódó szertartások varázslatos világában. Az indián őslakosság mai napig tartó hátrányos megkülönböztetését és soha be nem hegedő régi sebeiket művészien és kérlelhetetlen őszinteséggel ábrázoló regényt méltán választották a Goodreads olvasói 2021 legjobb young adult regényének.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Firekeeper's Daughter

Eredeti megjelenés éve: 2021

Cartaphilus, Budapest, 2022

512 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789632668185 · Fordította: Fodor Flóra

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Nos… A borítója és a címe fogott meg, ahogy mostanában majd mindegyik olvasmányomnál, de ez egy nagyon szerencsés találkozás volt, mert számomra ez egy eléggé komfortzónán kívüli regény, és talán nem olvastam volna el csak a fülszövege alapján.

 

 

Nehéz elmagyarázni, milyen érzés, hogy hiába kötődöm itt mindenkihez és mindenhez, mégis úgy érzem, soha senki nem lát engem a magam valójában.

 

 

Szerintem…

 

Bár riasztóan hatott rám a történet hosszúsága, illetve a téma is, hiszen nem igazán vagyok jártam az amerikai indiánok világában, ugyanakkor kellemes csalódást okozott nekem a 18 éves Daunis Fontaine története! A legjobban az esett, hogy a kettős származása miatt bepillanthattam  az ojibwék életébe. Daunis egy indiánnak túl fehér lány, ugyanakkor a gazdag, fehér családja számára kínos az, hogy az apukája, Tűzőrző Levi, az ismert hokijátékos ojibwe volt.

 


A lány az édesanyjával él Sault Sainte Marie-ben, akivel együtt ápolják Marinagyit, aki a fia halála után agyvérzést kapott, ugyanakkor a lánynak a Cukor-szigeten kiterjedt indián rokonsága van, akikkel szintén napi szinten tartja a kapcsolatot. Sőt, a lánynál csupán 3 hónappal fiatalabb, más nőtől származó öccsével, Levivel kifejezetten jó viszonyt ápolnak, akárcsak a menő Teddie-vel, a férjével, Arttal és a lányaikkal, Perryvel meg Pauline-nal. Igazából Tűzőrző Teddie az igazi női példakép a történetben és Daunis életében… az édesanyja kedves, de nem igazán lehet rá úgy számítani.

 

Daunis egy rendkívül szimpatikus, jószívű karakter, akire lehet számítani, akiben meg lehet bízni és aki maradéktalanul őszinte. Humoros, kedves és családcentrikus, akinek a lelkén mégis rajta hagyta a bélyeget az, hogy nem tartozhat a cukor-szigeteki törzshöz, mert az apja nem szerepel az anyakönyvi kivonatán.

A történet eleje arról szól, hogy Daunis igyekszik helytállni mindkét világbeli családja mellett, vigyázni a legjobb barátnőjére, akit próbál visszaszerezni a narkós exe és elkezdeni a főiskolát. Ráadásul, ha ez nem lenne elég, megakad a szeme a testvére jégkorong csapatának az egyik új tagján, Jamien. A jó kapcsolata Levivel és a többi sráccal rásegít arra, hogy mind közelebb és közelebb kerüljön a fiúhoz, de a távoli barátnő ténye szerencsére visszatartja a lányt attól, hogy rámozduljon.

 


Aztán egy nap váratlanul rájön, hogy két beépített ügynök érkezett Sault Sainte Marie-ba, hogy kiderítsék, kik a felelősek az innen származó, de más államokban is fel-felbukkanó kristály met elburjánzása miatt. És itt indultak be számomra igazán az események, innentől vált letehetetlenné számomra az eddig csak tanulságos, megrázó, szép történet.

 


Összességében

 

Ninde gidayan – A szívem a tiéd! Így közlik egymással a történetben az ojibwék, hogy szeretik a másikat, de ezen túl is számtalan megható pillanata volt a történetnek, és rengeteg kisebb-nagyobb tanulsága. Gyönyörű, megkapó olvasmány, amit emésztgetni kell, de olyan utazás volt, amit kár lett volna kihagynom. Értékes, csodás könyv kívül is, belül is - örülök, hogy ennyi mindent megtudhattam az ojibwékről!

Természetesen akadtak benne megrázó, váratlan részek, amikor levegőt is elfelejtettem venni és előre kellett lapoznom, hogy vajon nem csak álmodik-e vagy hallucinálja az eseményt. (Legalábbis én többször kívántam, hogy bárcsak így lenne…) Mozgalmas regény tele leírásokkal, lassan épülő szerelemmel, mélyenszántó gondolatokkal – és bizony bűnügyekkel, drogokkal, erőszakkal, illetve gyilkosságokkal!

 

Értékelés: 5

 

Azoknak ajánlom, akik szeretnének egy igazán jó, amerikai őslakosokról szóló, kortárs regényben. Ha érdekelnek a régi históriáik, a hitük és akár a nyelvük is, akkor neked mindenképpen jó szívvel ajánlom ezt az misztikus, nyomozós YA-regényt. (Nem véletlen, hogy 2021-ben a GoodReads olvasói szerint ez volt a legjobb young adult regény!)

 

Kedvcsináló idézetek:

Anya nem tűnik megkönnyebbültnek, inkább csalódottnak. – De én is itt vagyok neked. Igazán... elmondhatod nekem a problémáidat, nem kell titkolóznod. – Mély, nyugtató lélegzetet vesz. – Ha valaha is bajba kerülsz… én mindig segítek neked.

- Ha kirabolnék egy bankot, hajlandó volnál az autót vezetni? – kérdem halvány mosollyal.

Bólint.

- Arra is vigyáznék, hogy be legyél kötve.

Nénémnek békés élete van Arttal és a gyerekekkel. Régebben mindenféle bajkeverőkkel randizott. Rosszfiúkkal, ahogy ő hívta őket. Art megtanította neki, hogy a szerelemnek nem kell hullámvasútnak lennie; lehet erdei séta is. Elmondta nekem, hogy van egy kifejezés a mi gyönyörű nyelvünkön arra, amikor az ember már nem egyedül játja az útját, hanem ketten együtt vannak a földi úton: ez a wiijiindiwin.

A kedvesség olyasmi, ami apróságnak tűnik, Daunis, de mint amikor kavicsot dobunk a tóba, úgy gyűrűznek tovább a hullámok, és nem is gondolnánk, milyen messzire érnek.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem mind saját kép. Pinterest tábla: A Tűzőrző lánya by Angeline Boulley

Firekeeper's Daughter a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Amerikában a november az őslakos indiánok kulturális örökségének hónapja. Ennek tiszteletére még novemberben megszerveztük az indián származású szerző, Angeline Boulley debütáló regényének turnéját. A Tűzőrző lánya egy talpraesett, ravasz, ojibwe törzsbeli leányzóról, Daunisról szól, akinek a városában szörnyű tragédiák történnek. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk a könyvről!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

A Tűzőrző lányában fontos szerepet játszanak az ojibwe törzs kultúrájának részét képező gyógynövények. Ezért játékunk a magyar népi gyógyászatról szól. Feladatotok, hogy írjatok egy példát a Rafi dobozba, mire használhatók az állomásokon említett gyógynövények.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

körömvirág

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

11.24. Readinspo

11.25. Spirit Bliss Sárga könyves út

11.27. Könyv és más

11.29. Hagyjatok! Olvasok!

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése