2022. november 20., vasárnap



Colleen Mullaney: Gin Austen - 50 koktélrecept Jane Austen regényeihez | Blogturné Klub receptkönyvajánló

  

 

„Véleményem szerint, Mr. Elliot, a jó társaság okos, tájékozott emberek társaságát jelenti, akiknek sok mondanivalójuk van; én ezt nevezem jó társaságnak.”

~ Anne Elliot, Meggyőző érvek

 




Általánosan elismert igazság, hogy annak a személynek, aki eme jó könyvet a kezében tartja, szüksége lesz egy italra.

 

Jane Austen hat örökérvényű regényében megragadta a tizenkilencedik századi Anglia szeszélyeit és gyöngéit, ez a könyv pedig az írónő műveiben bemutatott piknikeket, ebédeket, vacsoravendégségeket és fényes bálokat ünnepli. Tudd meg, mit ihatott ő és a szereplői, és hogy milyen eszközökre, poharakra, hozzávalókra, technikákra van mindenképp szükséged! Emeljük Hot Barton Rummal vagy Elinorange Blossom koktéllal teli poharunkat az Értelem és érzelemre! Koccintsunk egy Salt & Pemberley koktéllal, Fizzy Miss Lizzie-vel vagy Cousin Collinsszal a Büszkeség és balítéletre! A sokatmondó idézetek Austen regényeiből és leveleiből, a gyönyörű fotók, a korhű dizájn és a whistnél jóval szórakoztatóbb játékok gyűjteménye minden igazi Austen-rajongó számára nélkülözhetetlenné teszi ezt a részegítő könyvecskét!

 

Könyv információk:

Eredeti mű: Gin Austen

Eredeti megjelenés éve: 2019

General Press, Budapest, 2022

144 oldal · keménytáblás

ISBN: 9789634526612

Fordította: Vallasek Júlia

Jane Austen regények a blogon:

 

Büszkeség és balítélet / Értelem és érzelem / Meggyőző érvek / A klastrom titka / A mansfieldi kastély

(Büszkeség és balítélet meg a zombik)

WEBSHOP

MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A könyvről…

 

Masszív, keménytáblás példány, de nem nagy alapú, hanem az a nagyságú, amit könnyen magad elé tudsz rakni a konyhában anélkül, hogy levernél mindent. Az illusztrációk, a díszítések csodásak, ráadásul nem csupán a koktélokról akadnak benne képek, de például Jane Austen családjának az otthonáról, illetve magáról az írónőről is.

 


A könyvben Christopher Bain koktélokról készült fényképeit láthatjuk. Én személy szerint csak azt sajnáltam, hogy nem mindegyik koktélhoz tartozott fotó, ugyanis szeretem látni, hogy kéne kinéznie az elkészült ételeknek vagy italoknak, ha receptkönyvből dolgozom. (Természetesen az esetek nagy százalékában a végeredményem nem esik egybe a képeken látottakkal, de ez van.)

 

Tetszett, hogy a kötetben Jane Austen Cassandra Austenhez írt levélrészleteit is olvashatjuk, aztán bemutatnak pár György kori italt, végül a könyv kitér a koktélkészítés fontosabb eszközeire, a koktélospoharak típusaira és a leggyakoribb hozzávalókra. Megtanít néhány gyakran használt szirup otthoni elkészítésére (én például egy sima cukorsziruppal készültem a koktélomhoz), és bemutatja a leggyakoribb mixelési módszereket.

Az alapokat követően az írónő regényei alapján külön fejezetekbe vannak sorolva az italreceptek, melyeket egy röpke regényajánló előz meg, amiben összefoglalják az adott iromány sztoriját. Az ÉRTELEM ÉS ÉRZELEM könyvhöz tartozó receptek nem igazán voltak szimpatikus a hozzávalóik miatt, ugyanis akadt olyan recept, amihez tejszín, tej, vaj, ananászlé kellett. Bár még az ananászlébe is belementem volna, ha kapok Barenjager mézlikőrt a STEELE SHOOTER nevű finomsághoz. (Irtó finomnak tűnik!)

 


A MANSFIELDI KASTÉLY fejezetében puncsok, rumos-likőrös italok vannak a főszerepben. A legszimpatikusabb koktélhoz több dolgot nem kaptam, ez volt az ANTIGUA LOVE TRIANGLE, amihez fehér rum, Amontillado, maracujanektér, hibiszkupszirup és hibiszkuszvirág kell. EMMA regényéhez lime-os, citromos, mentás ízek passzoltak rummal, ginnel, bodzalikőrrel. Nekem a STRAWBERRY FIELDS tetszett a legjobban, amiben bodzalikőr, eper, lime-menta szirup, citromlé és rozé habzóbor van. 

A KLASTROM TITKA fejezet mandarinvodkás, gines, Camparis, gyömbérsörös, stout sörös, vodkás, de még levendulamézes koktélokban bővelkedik. Az én kedvencem egy igazi csokoládé álom volt: DEATH BY CHOCOLATE, amihez csokoládéízesítésű vodkát, csokoládélikőrt, kávészemet és hűtött eszpresszót kell összeshakelni! Sajnos se ilyen vodkát, se ilyen likőrt nem kaptam, pedig körbejártam a fél várost!

A MEGGYŐZŐ ÉRVEK finomságait ginnel, tormával, édes vermuttal, almaciderrel, Cointreau-val, Earl Grey sziruppal, őszibaracksnapsszal kell elképzelni. Ebből a fejezetből nekem nem tetszett semmi, de IMÁDTAM az ezt követő ivósjátékokat! Fantasztikus ötlet lenne összeülni bár JA-rajongóval és inni, ha elhangzik valamelyik filmben a házasság vagy a felolvasott regényrészletben a modor szó!

 


Kipróbált recept: COUSIN COLLINS

 

Természetesen a BÜSZKESÉG ÉS BALÍTÉLET című fejezetből választottam magamnak koktélt! Egyrészt mert ez a kedvenc történetem mind könyvben és a feldolgozásaiban, másrészt mert ebben találtam egy olyan gin receptet, amin mindenképpen ki szerettem volna próbálni.

 


A koktél neve: COUSIN COLLINS.

Hozzávalók: 45 ml gin, 30 ml limoncello, ½ teáskanál cukorszirup, 30 ml citromlé, szódavíz, pár jégkocka, illetve néhány citromkarika a díszítéshez.

Elkészítési javaslat: Kimérni, összeshakelni, meginni és fejre állni. Elképesztően finom ital, nekem nagy kedvencem lett, pedig még életemben nem ittam gines koktélt ez előtt. Egészen megtetszett, nem úgy, mint a névadója, Mr. Collins.

  

Összességében: Ajánlom a könyvet? Igen.

 

Kinek ajánlom ezt a receptkönyvet?

◦ A gin, limoncello, fehér rum és más alkoholos finomságok rajongóinak, továbbá mindenkinek, aki szeretne Jane Austen ihletésű koktélokat kóstolni.

◦ Azoknak, akik imádják Jane Austen regényeit, minisorozatait vagy filmjeit, ugyanis JA karaktereihez kapcsolódó koktélok, történetek és idézetek szerepelnek a könyvben.

 


♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Saját képek. Pinterest tábla: KOKTÉL / COCKTAIL receptek

Gin Austen a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


A General Press kiadó egy csodás koktélos könyvvel kedveskedett a Jane Austen-rajongóknak, így teljes mértékig átélhetjük az írónő világát, miközben finomabbnál finomabb koktélokat szürcsölgetünk. Tartsatok velünk, és fedezzétek fel eme színes italok izgalmas világát, hiszen a kiadó felajánlásából egy példányt is nyerhettek a kötetből.

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Híres koktélok hozzávalóiból adtuk meg pár alapanyagot, a ti dolgotok az, hogy kitaláljátok melyik receptre gondoltunk!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

vodka

tequila

cola

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

11.14. Szaffi polca

11.16. Csak olvass!

11.18. Könyv és más

11.20. Hagyjatok! Olvasok!

11.22. Olvasónapló

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése