2022. november 11., péntek



Ben Miller: Amikor ​megmentettem a karácsonyt | Blogturné Klub mesekönyvajánló

  

 

- Hát csak mert… tegnap még megvolt.

- Dehogy volt – felelte a hóember. – Hiszen ezer évvel később vagyunk, a jövőben.

Torvil bólintott. Ha pár nappal ezelőtt valaki odamegy hozzá az utcán, és azt mondja neki, hogy nemsokára egy hatalmas hóember ezer évvel repíti előre a jövőben, azt mondta volna az illetőnek, sürgősen keresse fel az orvosát.

 




Jackson mindent tud a karácsonyról: hogy Karácsony apó szánját repülő rénszarvasok húzzák, hogy a titkos műhelyben az Északi-sarkon manók készítik az ajándékokat, és hogy valamilyen csoda folytán Karácsony apó egyetlen éjszaka képes házhoz vinni az ajándékot a Földön élő összes gyereknek. Csak egyet nem tud: hogyan lett a Karácsony apóból Karácsony apó?

Szenteste aztán a fiú személyesen is találkozik Karácsony apóval, aki elmeséli neki hihetetlen élettörténetét.

Elkezdődik a káprázatos mese egy varázslatos, hófödte tájon, ahol Torvil, a zsugori, boldogtalan manó él, aki nem érti, mi a jó a karácsonyban. Jackson talán egészen más történetre számított, de ahogy Karácsony apó is mondja, az igazán jó mesék mindig meglepőek…

Ben Miller színész és komikus Charles Dickens klasszikusát írja újra, amelyhez Daniela Jaglenka Terazzini készített csodálatos illusztrációkat. A könyv végére senkinek nem marad kétsége afelől, hogy Karácsony apó igenis létezik!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Night I Met Father Christmas

Eredeti megjelenés éve: 2018

Móra, 2022

296 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789636031336

Fordította: Magyari Andrea

WEBÁRUHÁZ

OLVASS BELE!

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Számomra A karácsonyi ének egy non plus ultra karácsonyi sztori (ha nem számítjuk az Igazából szerelem / Love Actually című csodát, akkor a legjobb is), ezért az évek során már elolvastam két nyelven és számtalan feldolgozásban elcsíptem… Hangulatos, humoros, ijesztő és szívmelengető történet.

Amikor megláttam, hogy Ben Miller újraírja, akkor egyszerre féltem attól, hogy mi lesz a sztoriból, és vágytam rá, hogy mielőbb utánajárjak! Nem meglepő módon az alapmotívumok ugyanazok: adott egy zsugori valaki, akit három figura elkísér a múlt, a jelenbe, majd a jövőbe, hogy meglássa az élete során elkövetett hibáit, és okuljon azokból. A zsugori alak ezúttal egy MANÓ, a három „szellem” pedig egy beszélő rénszarvas, egy szintén beszélő karácsonyfa és egy beszélő, ám hatalmas hóember.

 


Szerintem…

 

Nagyon boldog vagyok, hogy végül elolvastam ezt A karácsonyi ének feldolgozást, ugyanis ez tipikusan olyan mese, amit sajnáltam volna kihagyni. Sőt, igazából nagyon szívesen megnézném animációs meseként is, mert nagyon aranyos volt, és tele volt szórakoztató részekkel annak ellenére, hogy egyébként ugye inkább az erkölcsi mondanivalón kellett volna lennie a hangsúlynak. Számomra legalábbis elvitte a humor a sztorit, nagyon jó poénok voltak benne.

Persze hű az eredetihez: a zsugori szembesül a múltjában történt eseményekkel, rápillant a jelenre és okul a lehetséges jövőből. De közben kiszínesedik a történet, szórakoztatnak az apró humormorzsák és még megemlíteném azt is, hogy kifejezetten tetszett, ahogy Karácsony apó, Rudolf és Jackson is beleszövődik a sztoriba! Tetszett, hogy Ben Miller összekombinálta a két történetet, és ezáltal Karácsony apó az eddigi legérdekesebb eredettörténetet kapta, amit valaha olvastam.

 

 

Az emberek jönnek-mennek az életben, de a pénz örök. Csak arra kell vigyázni, hogy ne költsünk belőle.

 

 

Ami nem tetszett? Nos, nekem Daniela Jaglenka Terazzini rajzai néha elég ijesztőek voltak, máskor pedig átlagosak. Általában az illusztrációk azok, amik miatt még inkább beleszerelmesedem egy-egy meseregénybe, de ezúttal nem így történt. A fejezetcímek feletti egyszerű, kétféle kisképeket szerettem, amelyek azt jelölték, hogy Karácsony apó és Jackson jelenében visszük-e ki az ajándékokat, vagy Karácsony apó meséjét hallgatjuk arról, hogyan vált a későbbi jóságos, ajándékokat osztogató önmagává.

 


Összességében

 

Helyes újramesélése az egyik nagy karácsonyi kedvencemnek, amit szépen összefűztek Karácsony apó (Mikulás) történetével. Nagyon szerettem olvasni, egyszerre humoros és szívet melengető sztori, bár azért akadtak benne olyan apróságok, amik engem felnőttfejjel zavartak: ilyen volt a szájbarágása annak, hogy szóról szóra úgy hangzik el a történet, ahogy Jacksonnak Karácsony apó elmesélte. Kár volt ezt minden átkötő fejezet végéhez hozzáírni szerintem.

De még ezzel együtt is jó élmény volt, amit nyugodt szívvel ajánlok bárkinek, aki máris elkezdene decemberre alapozni, és nem tudja, hogy mivel kezdje. EZZEL! Csakis ezzel!

 

Értékelés: 4,5

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik A karácsonyi éneket és/vagy valami édes, karácsonyi mesére vágynak. 


Idézetek:

- Ja, tudom már – folytatta a rénszarvas. – Gondolom, azon csodálkozol, hogy beszélek. Mindig elfelejtem, pedig az emberek újra és újra elmondják: „Nahát, csodás, hogy tudsz beszél!” Mire azt mondom: „De hát beszélni mindenki tud! Az önmagában nem nagy kunszt. A csodálatos az, hogy képes vagyok a párbeszédre.”

- És neked ugyan mi közöd hozzá? – kérte számon Torvil.

- Hogy nekem? – háborodott fel a fa. – Na várj csak, mindjárt végiggondolom. Talán mert a három látogatódból én vagyok a másssodik. És mert segíteni akarok, amiért olyan nyomorússságosss az életed. De hát persze mi közöm hozzá? Hisz csak egy beszélő karácsonyfa vagyok.

- Ne haragudj! – visszakozott Torvil. – De szerintem valakivel összekeversz. Az én életem egyáltalán nem nyomorúságos. Én vagyok a leggazdagabb manó a városban.

- Szóval mit mondjak Gerdának? – ismételte a szarvas.

Torvil ekkor már levegőt venni sem tudott. Arra gondolt, hogy pillanatok lehetnek hátra az életéből.

- Tudod, mit? Leszállok rólad, hátha úgy jobb lesz – javasolta Rudolf, és felállt. Torvil ekkor jött rá, hogy nem azért nem kapott levegőt, mert egy hatalmas hóbucka tornyosult felette, hanem mert ráült egy tekintélyes súlyú rénszarvas.

 

❄ ❄ ❄ ❄ ❄

Pinterest tábla: Illusztrált mesék

GoodReads: The Night I Met Father Christmas

❄ ❄ ❄ ❄ ❄ 


Ha valaki, hát Jackson mindent tud a Karácsonyról! Vagyis majdnem mindent, hiszen azt nem tudja hogyan is lett a Karácsony apóból Karácsony apó? Amikor találkozik vele, meg is kérdezi, és meglepetésünkre Karácsony apó meg is osztja a történetét a kisfiúval! Tartsatok bloggereinkkel, és a turné végén megnyerhetitek a Móra kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

  


 

Nyereményjáték:

 

Hamarosan itt a december, ezért bloggereink úgy döntöttek, hogy belevágnak ebbe az édes karácsonyi meseregénybe! Természetesen akadnak más kedvenceik is, és nektek az lesz a dolgotok, hogy a fülszövegrészletek alapján kitaláljátok, melyik állomáson melyik édes karácsonyi meseregény részlete rejtőzik! A könyvek címét írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

“Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?”

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

9 - Könyv és más

11 - Hagyjatok! Olvasok!

13 - Zakkant olvas

15 - Csak olvass!

17 - Sorok között

19 - Utószó

21 - Dreamworld

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése