2022. november 23., szerda



Anna Ruhe: Valami van a levegőben (Az illatok bűvös patikája 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

De volt közöttük gyógyító, múltbéli, időutazó, veszélyes, mesebeli, sőt fájdalmas  illat is.

A fájdalmas illatnál, nem tehettem róla, elnevettem magam.

- A fájdalmas minden bizonnyal az öreg néniknek arra az elképesztően erős és émelyítő parfümjére utal, amelyiket megérezve az ember mindig megpróbálja visszatartani a lélegzetét, amíg már majdnem megfullad. - A fejemet csóválva nevettem. - Szóval ez az a titok, amelyről a városban olyan régóta suttognak? A boszorkánymester és a félelmetes alkimista klub valójában nem más, mint egy parfüméria?

 




Elsőként a levegőt betöltő különös illatok tűnnek fel Lucie-nak, amikor belép a családja új otthonául szolgáló ősrégi villába. A kíváncsi lány azonban hiába járja keresztül-kasul a házat, nem leli az illatok forrását, a padló alatt talált kulcs pedig egyetlen zárba sem illik. Vajon valahol egy titkos szoba rejtőzhet? Lucie öccsével, Benivel, és a szomszéd fiúval, Mátéval közösen indul el megfejteni a rejtélyt, és amikor végre rálelnek a ház illatokat árasztó, elrejtett részére, alig hisznek a szemüknek. A plafonig érő polcokon apró üvegcsék sorakoznak, ameddig csak a szem ellát, és mindegyikben pezseg vagy csillámlik valami. Csakhogy az üvegcsék nemcsak kellemes meglepetéseket, hanem veszélyeket is rejtenek – és az egyiküket soha, de soha nem lenne szabad kinyitni…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Ein Geheimnis liegt in der Luft

Eredeti megjelenés éve: 2018


Alexandra, Pécs, 2022

264 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635823154 ·

Fordította: Szabó Zsuzsanna

Sorozat részei:

1. Valami ​van a levegőben
2. Das Rätsel der schwarzen Blume
3. Das falsche Spiel der Meisterin
4. Das Turnier der tausend Talente
5. Die Stadt der verlorenen Zeit
6. Das Vermächtnis der Villa Evie 

(befejezett)

 


WEBSHOP / MOLY / GOODREADS


(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Láttátok a borítót? Hát engem az ragadott magával. Tipikusan az a gyönyörűség, amit a könyvesboltban is először leveszek a polcról. Azt hiszem, nem is kell mást mondanom.

 


Szerintem…

 

Az ilyen szépséges borítóknál mindig félek egy kicsit, hogy a külcsín sokkalta jobb, mint a belbecs. De tartok attól is, hogy vajon a fülszöveg izgalmasabb, mint a történet. Szerencsére ez egy relatíve izgalmas, élvezhető middle grade regény, ami olvastatta magát és szórakoztatott a maga könnyedén kitalálható talányaival és titkaival. Nyilván cseppet idősebb vagyok, mint a korosztály vagy mint a történet főszereplői, így számomra kézenfekvő volt pár dolog, ami után Luzie és a fiúk elnyomozgattak pár fejezetet, de szerettem olvasni. 

Onnantól vált izgalmassá a történet, amikor rátalálnak az Éva-villa és az üvegház közös rejtekhelyére, a jól elrejtett parfümös üvegcsékkel teli helyiségre. Érdekes volt, ahogy utána járnak annak, hogy mi módon tudják kicselezni az első pillantásra unszimpatikus, komor kertészt vagy hogy milyen rejtélyes maga a villa. Azt hiszem, hogy felnőtt fejjel is imádnék rejtekajtók, elforgatható falikarok vagy forgó szobák/falak után nyomozni egy nagy házban! És éppen emiatt abszolút megértettem a szomszéd fiú, Mats érdeklődését, lelkesedését a Benno és a nővére új lakhelye iránt!

 


 

- Igazmondó illat. Mit gondoltok, ez olyasmi, mint az igazságszérum? Vagyis mindenkinek, aki ezt megszagolja, igazat kell mondania, akár akarja, akár nem?

Egy futó pillanatra megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha befújnám ezzel a parfümmel Matsot. Vajon elárulná, amit eddig elhallgatott előlem? Mondana valamit, ami megmagyarázná a villánk iránti szokatlanul élénk érdeklődését, vagy mesélne az állítólagos összeesküvés-elméletekről, amelyekről Leon beszélt?

 

 

Elég érezhető, hogy ez a regény egy sorozat felvezető része, így egyelőre az Éva-villa körbejárása, a különféle parfümök/illatok lehetséges előnyeire és buktatóira, illetve az illatpatikusok történetének a kiderülésére volt a hangsúly fektetve, és nem a kalandokra. Természetesen izgalmas volt például a Daan de Bruijn-szál is, ahogy az emlékezetüket elvesztő felnőttek talánya is (bár ez utóbbi inkább szívszorító volt számomra, mint izgalmas). 

 


Összességében

 

Nem bánom, hogy elolvastam, mert nagyon izgalmas kalandok felvezető regénye ez a történet, de sajnos tipikus első sorozatrész, amiben megismerjük a főszereplőket, az illatpatikusok történelmét és körbejárjuk a helyszínt, ahol a sztori játszódni fog. Ugyanakkor elég tessék-lássék volt nekem a bonyodalom, bár csíptem azt, ahogy a különféle üvegcsékben található csoda hatású illatokat felvezette az író! Érdekes volt a villa felett tomboló vihar, ahogy a megkavarodott emberekre (és macskára) kifejtett hatás is.

Szerintem fogom folytatni, mert kíváncsi vagyok a fiatalokra, megszerettem őket!

 

Értékelés: 4

 

Kinek ajánlom a regényt?

Mindenkinek, aki szereti a fantasy beütésű, nyomozgatós, titkok után szimatolós ifjúsági / middle grade regényeket.   

 


Kedvcsináló idézetek:

Valami nagyon nem stimmelt.

A nappaliban papi fennhangon énekelte az egyik kedvenc slágerét. Mami elindult a hang irányába.

- Mi ez a borzalmas ricsaj? - kérdezte, felháborodva megállt a nappali ajtajában, és papira bámult, aki fülhallgatóval a fején hangosan óbégatott.

- Elnézést, uram! - kiabálta mami. - Maga mégis mit művel itt?

- Ez papi - rángatta meg mami ruhájának ujját az öcsém. - Mindig így énekel.

- Hogy ez a ti papátok? - nézett ránk teljesen megrökönyödve. - Már egy ideje azon töprengek, ki ez a jóképű fickó a nappalimban, de ha azt mondjátok, ő a papátok, annak legalább van némi értelme.

- Christian Alvensteinnek hívják, ő a mi papánk és a TE férjed - mondtam szándékosan nagyon lassan.

- Hol van mami? - kérdeztem.

- Hát időutazáson, mégis mit gondoltál, hol? - Papi rám mosolygott, majd szemével mami dolgozószobája felé intett. Papi így nevezte azokat az időszakokat, amikor mami teljesen belemélyedt valamelyik kedvenc projektjébe, és annyira el volt foglalva a gondolataival, hogy csak fél füllel hallott minket.

 

☆☆☆

Die Duftapotheke / Az illatok bűvös patikája Pinterest tábla

Duftapotheke #1 a GoodReads-en

☆☆☆ 


Az ősrégi villába költöző testvérek rálelnek a ház elrejtett részében egy olyan szobára, ahol a polcon különféle, titokzatos, apró üvegcséktől roskadoznak. Vajon mi történik, ha Luzie, az öccse, Benno és az új szomszédjuk, Mats kinyitják a csábítóan illatozó üvegcséket?

Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, olvassátok el az ajánlóinkat, és játsszatok velünk, ugyanis a turné végén az Alexandra kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri Az illatok bűvös patikája első részét!

  


 

Nyereményjáték:

 

Az Alexandra kiadó gondozásában találkozhatunk még fiataloknak szóló fantasy történetekkel, ezért úgy gondoltuk, hogy minden állomáson elrejtjük egy-egy, a mostanihoz hasonló regényt. Keressétek meg a kiemelt betűket és rakjátok ki belőlük a könyvek címét!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése