2022. május 29., vasárnap



Jane Austen: A ​mansfieldi kastély | Blogturné Klub könyv - és sorozatajánló

  

 

– Kimerített ez a sok udvariaskodás – mondta Edmund. – Egész este szakadatlanul beszéltem, pedig nem volt semmi mondanivalóm. De veled, Fanny, békére lelhetek. Te nem akarod, hogy beszéljek hozzád. Élvezzük ki a csend fényűzését.

 




Íme egy újabb éles eszű Austen-hősnő, akit nem felejtünk el egykönnyen.

 

Jane Austen lenyűgöző regényei szerelemről, csalódásról, becsületről, álnokságról, s természetesen reményről és boldogságról mesélnek, miközben gyakran ironikus képet festenek a világról, amelyben a hölgyek legfőbb foglalatossága a férjvadászat. Thomas Bertram bárónak, a mansfieldi kastély dölyfös urának, két fia és két lánya van; önző, nemtörődöm feleségének pedig két nővére - az egyik túltesz rajta önzésben, rosszindulatban, a másik, Mrs. Price viszont szerény körülmények között neveli kilenc gyermekét.

Bertramék magukhoz veszik Mrs. Price egyik kislányát, a kedves, szerény Fannyt, akit sohasem kezelnek egyenrangúként. Fanny Price tízéves, amikor Mansfield Park befogadja, tizennyolc, amikor az olvasó búcsúzik tőle. E nyolc év története kel életre a regény lapjain, attól a naptól kezdve, amikor a félénk és zárkózott kislány az új otthonába érkezik. Fanny nénjeinek zaklatása ellenére is megállja helyét, és hamarosan nélkülözhetetlen tagja lesz a mansfieldi háznak. Jó modorát, feddhetetlen erkölcsét akkor is megőrzi, amikor a kastély urának távollétében Mansfieldet hangos dáridók, zűrzavaros amatőr színielőadások zaja veri fel.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Mansfield Park

Eredeti megjelenés éve: 1814

 

Menő Könyvek, Budapest, 2022

568 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635841318 ·

Fordította: Simonyi Ágnes

JANE AUSTEN könyvei:

 

Büszkeség ​és balítélet

Meggyőző ​érvek

Értelem ​és érzelem

A ​klastrom titka

A mansfieldi kastély

Emma

Lady ​Susan

Szerelem ​és barátság

Catharine és más korai művek

VÁSÁRLÁSI LINK / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Nagyon régóta szeretném elolvasni Jane Austen összes magyarul is megjelent írását, és A mansfieldi kastély bizony évek óta várja a sorát a várólistámon... A hosszúsága miatt nem vágtam bele eddig, és szintén a terjedelme volt az, ami miatt ennyit csúszott az értékelésem! De képtelen voltam ellenállni ennek az új, gyönyörű kiadásnak, ami nemrég jelent meg a Menő Könyveknél!

 

 

Hogy miről szól a sztori? Hosszú, vontatott történet, amiben a gazdag Bertram család magához veszi Lady Bertram sokgyermekes lánytestvérének a legidősebb lányát. A fiatal Fanny Price szinte összetöri a bánatával az olvasó szívét, amikor képtelen fékezni a sírását a kastélyba kerülésekor.

Alig vártam, hogy felbukkanjon valami halovány remény arra nézve, hogy nem csupa fennkölt, önmagukat magasabb polcra helyező népek élnek Mansfieldben, és szegény Fannynak lesz valakije, akit szerethet. Hamar felbukkan unokatestvére, Edmund, aki nemsokára a legőszintébb jóbarátja és az idő múltával a titkos szerelmévé is válik. Kifejezetten szerettem Fanny és Edmund párosát, ahogy azokat a részeket is, amikor Edmund igyekszik megóvni a lányt kotnyeles, mindenbe belekotyogó nagynénjük, Mrs. Norris szidalmaitól.

 


Oké, valószínűleg nem vagyok ezzel egyedül, de Mrs. Norris neve mostantól vörös posztó a szemembem! Bármit szólt vagy gondolt az a nő, máris elszorult a haragtól a torkom, holott valóban nem egy izgalmaktól túlfűtött regényről van szó! Érdemes továbbá azt is megemlítenem, hogy volt szerencsém/szerencsétlenségem megnézni két filmfeldolgozását, és azt kell, hogy mondjam a könyvé volt a legkielégítőbb! (Igen, főleg Mrs. Norris miatt.)

  

 

Az önzést, tudja, mindig meg kell bocsátani, mert gyógyíthatatlan betegség.

 

  

A történet nyugalmasan csordogál előre, akárcsak egy lomha patak, az idő alig múlik... Nagy bánatomra vajmi kevés párbeszéd van a könyvben, többnyire elbeszélő részek tömkelegét olvashatjuk hosszú oldalakon át. Szót se róla, de Jane Austen csodásan szerethető karaktereket képes alkotni, ugyanakkor korához mérve elég szűk eszköztár állt rendelkezésére a cselekmény megbonyolítására. Szerintem körülbelül fel is sorakoztatott mindent: van itt nőszöktetés, csalfaság, házi színjátszás, komor úr, kotnyeles és idegesítő idősebb nő, félrekacsintgató, félrenevelt úrikisasszony, lelkésznek készülő fiú, léha örökös, sőt, botrány is akad!

Szóba kerül a jól házasodás szükségessége, illetve a szegények és a gazdagok életmódja közti különbségek is. Egyébként izgalmas volt, hogy Fanny egy ponton, sok évnyi kastélyban élés után visszatér a szüleihez, akik cseppet sem azok a finomkodó, körülményes népek, akik addig körülvették őt.

 


Összességében

 

Ha nem szerettem volna meg Edmundot, és a Bertram családhoz kerülő „szegény rokont”, Fannyt, akit a fiú egyből felkarol, akkor nem tudnám jó szívvel ajánlani Jane Austen egyik klasszikusát. A történet miattuk szép, a barátságuk és az érzelmeik miatt élvezetes. A legjobban az bántott bennük, hogy rendkívül vérszegények voltak, és hajlamosak voltak beletörődni mindenbe, ami körülöttük történt... Bár a Crawford testvérpár amolyan gonosz csábítókként bukkannak fel a regényben, mégis kedveltem őket, mert színt vittek a mansfieldiek életébe.

Érdekes történet volt arról, hogy milyen messze eshet az alma a fájától, és hogy mennyi ideig tarthat rájönni, hogy amire igazán vágyunk, az rég ott volt az orrunk előtt.

 

Értékelés: 3,5

 

FILMADAPTÁCIÓK:

Mansfield Park (1999)

 


Frances O'Connor Fanny Price alakítása, a közönséghez való kiszólásai, a finom humora nekem nagyon tetszett, ugyanakkor – bár imádom a színészt - Jonny Lee Miller Edmund Bertramja nem tetszett. (A 2009-es Emma minisorozatban JLM tökéletesen hozza Mr. Knightley-t, de Edmundnak nem való…) Őt leszámítva igazából nagyon szimpatikus és jót alakító színészekkel volt tele a film, de sajnos nem lett kedvenc…

 

Adaptáció: 5/3 «««

 

Jobban hasonlított a könyvhöz, de inkább a vérunalmas semmi izgalmas nem történik napokig – vonalhoz, ami elég kiábrándító volt. Alig vártam, hogy a Crawford tesók megkavarják az állóvizet! De mivel próbáltak bele némi izgalmat vinni az ijesztő ültetvényes dolgokkal, azok eléggé levontak nálam a sztori élvezetéből. Ijesztő, groteszk, cseppet sem austeni képek kerültek a filmbe… Ámbár még így is magasan verte a 2007-es adaptációt. (6/10 Snitten)

 

Mansfield Park (2007)

 


Vonakodtam megnézni, ugyanis hatalmas Doctor Who-fanatikusként nekem Billie Piper, mint színész egyszerűen nem illik más filmbe, nem látok túl a sorozatbéli karakterén… De ő sem. Az ő által alakított Fanny elég önfejű, sőt, türelmetlen, és néha bizony visszaszólt Mrs. Norrisnak, akárha tényleg csak az időben utazott volna vissza egy DW rész erejéig. (Persze csíptem, vagány Fanny Price volt, túl vagány a filmhez.)

Blake Ritson, mint Edmund Bertram kifejezetten tetszett, ugyanis jellemre tökéletesen hozta a könyvből a bánatos szemű hősszerelmest, de kinézetre engem a Gotham sorozatból megismert Pingvinre emlékeztett. (Szidom, pedig nagyon szerettem Edmundot is, Pingvint is! Csak olyan depis emós fejük van, no.) Hayley Atwell  Mary Crawfordja kifejezetten tetszett, csíptem a karakterét, és Henryt, a testvérét alakító Joseph Beattie is tökéletes* választás volt a szerepre. *(Kinézetileg, ugyanis, míg Hayley Atwell alakítása is kifejezetten élvezetes volt, addig Joseph Beattie részeit végigszenvedtem.)

 

Adaptáció: 5/2 ««

 

Fanny makacssága, vagánysága és a történetbeli változtatások miatt ez nem egy jó adaptáció, de a könyvhöz képest izgalmas és szórakoztató volt. Nem világmegváltó, nincsenek benne szép táncok vagy jó zenék, de egyszer megnézhető. (5/10 Snitten)

 

Néhány kedvenc külföldi borítóm:

  










Kedvcsináló idézetek:

– […] ha nekem lenne felújítandó otthonom, én nem bíznám magam holmi tervezőre. Inkább legyen kevésbé szép, de az én ízlésem szerint való, és apránként valósítanám meg a felújítást. A magam baklövéseit jobban el tudnám viselni, mint az övéit.

 

– Az az igazság, hogy eddig túlságosan közvetlen módon érdeklődtünk; odaküldtünk egy cselédet, vagy személyesen mentünk oda: ez a módszer hetven mérföldnyire Londontól nem válik be; de ma reggel a megfelelő úton-módon jutott tudomásunkra a hír. Valami gazda meglátta, ő szólt a molnárnak, a molnár szólt a mészárosnak, a mészáros veje pedig üzenetet hagyott a boltban.

 

Ezen a téren Sir Thomast csakugyan nagy csalódás fenyegette. Sem a Mr. Rushworth iránti jóindulata, sem Mr. Rushworthnek iránta való tisztelete nem gátolhatta meg, hogy hamarosan észrevegye az igazság egy részét – mármint azt, hogy Mr. Rushworth gyenge képességű fiatalember, aki minden téren nagyon tudatlan, akinek többnyire nincs határozott véleménye, s akinek minderről láthatólag fogalma sincs.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. Jane Austen stories (Könyv & Film)

 Mansfield Park a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 

A Menő Könyvek nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Jane Austen életművének egyik újabb darabját. A már megjelent kötetek mellett az írónő egy újabb klasszikusát tarthatjuk a kezünkben lenyűgöző változatban. Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri A mansfieldi kastély legújabb kiadását!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Jane Austen könyvei óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Generációk nőttek fel regényein, rengeteg kiadást megélt már mindegyik írása. A mostani játékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy felismeritek-e a női főszereplő alapján, hogy Jane Austen melyik írására gondoltunk. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik regényben bukkan fel az adott női karakter.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

E  m  m  a   W  o  o  d  h  o  u  s  e

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

05.14.: Csak olvass!

05.16.: Readinspo

05.22.: Spirit Bliss Sárga könyves út

05.25.: Dreamworld

05.29.: Hagyjatok! Olvasok!

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése