2022. május 4., szerda



Emma Lord: Tweet ​Cute - A tweetcsata | Blogturné Klub könyvajánló és borítómustra

  

 

Akkora sor állt az utcán, hogy még Belly mama is látta a lakásunk ablakából. Meg is kérdezte, mire vár ez a sok ember, a megváltásra? 

– Dehogy, a sajtos grillszendvicsedre – világosítottam föl. 

Végigmért, keresztbe tette a lábát a méretes fotelben, melyben a napjai javát töltötte, és egyik szemöldökét felvonva közölte: 

– Kizárt, hacsak nem cserélted ki a titkos összetevőt kokainra.

 



Mitől ​olvad meg a szíved?

Hadd mutassam be Peppert, az úszócsapat kapitányát, krónikus maximalistát, aki mindenben a tökéletesre tör! Bár a családja épp széthullóban, kiterjedt gyorsétteremláncuk erőteljes növekedésnek indult, főként Peppernek köszönhetően. Csak komoly zsonglőrködés árán tud helytállni a hétköznapokban, miközben titokban ő felel a Big League Burger óriási Twitter-fiókjáért is.

És akkor színre lép Jack, az osztály bohóca, aki folyton borsot tör Pepper orra alá. Jack – ha épp nem a szemérmetlenül népszerű ikerbátyja árnyékából próbál kilépni – a család szendvicsbárjában szorgoskodik. A bizniszt, amit a jövőben neki szánnak, nem neki találták ki. Ám amikor a Big League Burger lenyúlja a nagymamája ikonikus grillszendvicsének receptjét, beleveti magát, hogy tweetről tweetre elégtételt vegyen.

Szerelembe és grillszendvicsbe minden belefér – legalábbis míg Pepper és Jack szóváltása őrült csatározássá nem fajul a Twitteren. És miközben a nyilvánosság előtt egymást aprítják csípős mémekkel és retweetcsatákkal, nem sejtik, hogy egy anonim chatalkalmazás segítségével, a magánéletben is keresztezik egymást az útjaik.

Ahogy mélyül a kapcsolatuk és fokozódik online a helyzet, úgy lesz egyre személyesebb a harc, míg végül a szemben álló felek kénytelenek elismerni, hogy ezen a váratlan módon, helyen és időben rájuk talált a szerelem.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Tweet Cute

Eredeti megjelenés éve: 2020

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

392 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635970391 ·

Fordította: Chovanecz-Molnár Éva

MOLY

GOODREADS

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Nagyon szeretem a romantikus YA-regényeket, különösen azokat, amikben a főszereplők nem csak a valóságban, de anonim módon online is kapcsolatba kerülnek egymással. No, ebben nem csak az iskolában futnak egymásba fiataljaink, de a családi cégek mögötti Twitter fiókokat is ők kezelik, sőt egy állatnevekkel teli chatalkalmazásban is beszélgetni kezdenek. 

 


Szerintem…

 

Szimpatikus főszereplők, szórakoztató történet, online sárdobálás, rémesen finom sütemények, sajtos grillszendvicsek, céges rivalizálás, kalóz appfejlesztés, névtelen levelezés - mi kell még? Engem végtelenül szórakoztatott Pepper és Jack többfrontos összegabalyodása, de odáig voltam az apró humoros nüanszokért és a kidolgozott side karakterekért is. 

 

Pepper és Jack nem igazán barátkoznak az iskolában, ugyanis míg Pepper egy igazi eminens, addig Jack az osztály bohóca, ami tulajdonképpen érthető, hiszen az ikertestvére, Ethan a tipikus jó fiú... aki a sportolók kapitánya és a diáktanács elnöke, és akit mindenki szeret. A népszerű srác. Jack imád a családi burgezőben dolgozni, kezeli a twitter fiókjukat és appokat készítget hobbiból. Pepper szintén a családi burgező twitter fiókját kezeli, de az ő hobbija a sütögetés, vagyis bizarr sütemények kreálása. Míg Jack műugró, addig Pepper úszó, és nem meglepő módon dűlőre kéne jutniuk a pályahasználat kapcsán... Nekem speciel nagyon tetszett, hogy valami értelmesebb dolog hozza őket közelebb egymáshoz a valóságban, de nem bántam, hogy nem mennek át egyből bartyizósba. Csíptem, ahogy Jack mindenféle vicces becenéven szólítja Peppert, aki ettől cseppet sem volt boldog.

 


A twitteren egymásnak esik a lassan nemzetközivé váló Big League Burger (BLB) és egy aprócska helyi burgerező fiókja, a GrillCsajt, miután a cégóriás lenyúlja a Nagyi Kedvenc Sajtosszendvicsét! A már-már vérre menő csata mögött egy nagyon harcias anyuka áll, aki körülbelül kötelezi a lányát arra, hogy vegye fel a virtuális kesztyűt, illetve egy tizenéves fiú meg az ikertestvére, akiknek a szülei nem örülnek, hogy a social media felkapja a burgerezőik harcát. Számomra ez a szál volt a leggyengébb, de csak mert totál fel voltam háborodva azon, hogy Pepper édesanyja hogyan viselkedik... (ENYHE SPOILER: Éppen csak nem közölte kerek-perec, hogy az alkalmazottja, akinek a dolga az lenne, hogy kezelje a BLB fiókjait képtelen elvégezni a feladait és megfelelő riposztokat írni. Elég pipa vagyok a témára, hiszen utálom, ha azért tartunk meg valakit a munkahelyünkön, mert kell arra a pozícióra is valaki, de a feladatait végezze el más.)

 

 

A rémregény címe: Hogyan bénázzuk el a színvallást a lány előtt, akit kedvelünk, arról, hogy titokban chateltünk vele egy olyan platformon, amit magunk kreáltunk, majd hogyan győzzük meg őt, hogy ez nem is akkora sumákság, mint amilyennek hangzik, írta Jack Campbell.

 

 

Mindeközben a Stone Hall elitgimnázium egy tanulója létrehozott egy chat appot, ahova csak sulis e-mailcímmel lehet regisztrálni, és ahol senkinek az igazi neve nem ismert, mert regisztrációkor mindenki állatnevet kap. A Nusee app csak akkor fedi fel valaki nevét, amikor két diák privátban elkezd beszélgetni... és egy random időpontot követően a chat kiadja az igazi nevüket. Ezen a felületen kezd el barátkozni egymással Kékmadár és Farkas, akik alig tudnak valamit a másikról azon kívül, hogy mindketten idén ballagnak. Ráadásul már jó ideje beszélgetnek, így az app bármikor felfedheti őket egymásnak...

Szerettem ezt a szálat, mert szerintem van valami nagyon romantikus abban, ha álnév alatt - akár arc nélkül - ismerkedünk meg másokkal, mert így aztán tényleg van esélyünk arra, hogy az igazi valónkat szereti meg. (Legyen szó barátságról vagy többről.) 



Összességében

 

Könnyed, vidám sztori, annyira cuki az egész, hogy szinte végig mosolyogva olvastam! Nagyon jó időben kapott el ez a regény, szépen ki is húzott az olvasási válságnak ugyan nem nevezhető, de anélkül is rossz passzomból a sok szerethető figurájával, őrült sütijeivel, nevetséges tinibakijaival...  

A szülők dolgait, az anonimitást és a szendvicsek miatt kialakult feszültséget leszámítva nem igazán volt benne igazi bonyodalom, ami jól esett a lelkemnek. Tetszett az író olvasmányos stílusa és jól esett ez a romkom-feelingű regény is (amit tuti, hogy újra fogok még olvasni), ezért remélem, hogy jelenik még meg könyve magyarul.  

 

Értékelés: 5

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik a cuki, romantikus történeteket, amelyekben a főszereplők anonim módon barátkoznak össze online, ugyanakkor a valóságban ellenszenvet táplálnak egymás iránt.   

 

Külföldi borítók:

 

 


 

Kedvcsináló idézetek:

Fura, hogy az embernek fogalma sincs, meddig jutott, míg egyszer csak rá nem jön, hogy nem találja a visszautat.

Jack töri meg a csendet.

– Tegyük kínossá?

Megkönnyebbülten felnevetek.

– Ó, hát persze!

– Remek, remek. Ebben ez esetben, hogy elejét vegyük a pletykáknak, amik rólunk terjednének, mindenkinek azt mondom majd, hogy tetves vagy.

– Ebben az esetben én mindenkinek azt mondom majd, hogy Hello Kitty-s pizsamában alszol.

Jack félmosolya egyre szélesebbre húzódik.

– Én meg majd azt mondom, hogy fokhagymát rágcsálsz minden étkezés után.

Érzem, ahogy felbugyog bennem a kacagás.

– Én meg majd azt, hogy a medence vizét iszod. Ja, várjunk! Olyat tényleg csináltál.

Jack csak a fejét ingatja.

– Erről soha nem fogsz leakadni, igaz, Peppero...

Oldalba bök, pont, mikor Annie, a könyvesboltos kidugja a fejét, majd olyan hangosan, hogy a fél utca hallja, megkérdezi:

– Jack Campbell, neked randid van?

Megállok, mint aki gyökeret vert, és reménykedem, hogy ott helyben agyoncsap egy kósza villám.

– Hadd találjam ki! – mondja Pepper szemrebbenés nélkül. – Minden csajt a szendvicsezőbe hozol.

Annie kíméletlenül elvigyorodik.

– Sonkaszeletekkel teszi nekik a szépet.

– Hé! – tiltakozom, mikor végre megjön a hangom. – Kikérem magamnak! Én tök nyilvánvalóan sajtpárti vagyok.

 (További idézetek…)

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Tweet Cute by Emma Lord

TWEET CUTE a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Mi történik, ha két fiatal tweet csatába kezd a családi burgezőik nevében? Ráadásul tegyük fel, hogy ez a két fiatal éppen csak kezd összebarátkozni egymással a való életben? Az eminens Pepper és az osztály bohóca, Jack kapcsolatát követhetjük nyomon a legújabb Vörös Pöttyös történetben. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit szóltak a vérre menő szópárbajokhoz, de ne felejtsetek el játszani se!

A turné végén megnyerhetitek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

 

 

Nyereményjáték:

 

Szeretjük a levelezős szerelmes történeteket, mint amilyen a Tweet Cute is, így a mostani feladat is ezzel lesz kapcsolatos. Az egyes idézetek alapján találjátok ki, hogy mely regényből származik!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

“AHall80: Hallottam egy viccet, amiről te jutottál eszembe.

RubyMars: Mi volt az?

AHall80: Melyik állatnak a legjobb a kedve?

RubyMars: Máris könnybe lábadt a szemem.

AHall80: A juhé.

RubyMars: Olyan kincs vagy, amire életem végéig vigyázni fogok.”

a Rafflecopter giveaway

 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése