2022. május 20., péntek



Shunmyo Masuno: Nyugalom | Blogturné Klub könyvajánló

  ALCÍM: 48 lecke a kiegyensúlyozott élethez

 

 

Minden pillanat önmagában létezik, nem kapcsolódik ahhoz, ami előtte volt, sem ahhoz, amelyik utána jön. Az élet és a halál egyaránt a maga teljességével bír. Az élet nem arról szól, hogy a halál felé menetelünk, a halál pedig nem arról, hogy ez az életünk vége.

 




Félsz?

Tartasz valamitől?

Szorongsz?

Shunmyo Masuno könyvéből kiderül, hogy aggodalmaid többsége egyszerűen nem igazolódik be.

Gondolj bele: hányszor fordul elő, hogy a mindennapjaidat megmérgezi egy rossz sejtelem, de amitől féltél, végül nem következik be!

Az életedet jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheted pusztán azzal, hogy megszabadulsz felesleges félelmeidtől.

• Ne hasonlítsd magadat másokhoz – a nyugtalanságod oroszlánrésze máris elillan;

• Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, a lehető legegyszerűbb életet éld;

• Ne keresgélj, ne rohanj, ne hagyd, hogy megszállottságok legyenek úrrá rajtad;

• Értelmezd pozitívan a dolgokat – egyedül rajtad múlik a döntés, hogy boldog vagy, vagy boldogtalan;

• Ne áraszd el magadat túl sok információval;

• Szállj ki a versengésből – a zen így kerüli a stresszt;

• Aggódás helyett inkább cselekedj – ezáltal kétségtelenül jobbra fordulnak a dolgok.

Ez a könyv eszköz, amelynek 48 leckéje és csaknem 30 zen szólásmondása segít abban, hogy elfogadd magadat, és örömödet leld a korábbinál nyugodtabb, higgadtabb, pozitívabb énedben.


Könyv információk:

Eredeti mű: Don't Worry

Eredeti megjelenés éve: 2022

XXI. Század, Budapest, 2022

208 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635682140 · Fordította: Laik Eszter

VEDD MEG!

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

 

Kifejezetten szeretem a békésebb, boldogabb életmód felé terelgető életfilozófiával és/vagy önsegítéssel kapcsolatos kiadványokat, ahogy azt már észrevehettétek a blogon. A NYUGALOM is ilyen, magvas gondolatokkal és zen kóanokkal terelgeti az olvasóját a békés élet felé.

 


A kiadvány 5 részre van osztva, amelyek mind más megközelítésből igyekeznek a változás útját megmutatni nekünk. Az ELSŐ RÉSZBEN a szorongás, az aggodalom féken tartásáról, elengedésének a fontosságáról tanulhatunk. 8 gyakorlaton keresztül vesszük át, hogy miért kell a jelenre fókuszálnunk, elfogadnunk önmagunk és felismernünk a korlátainkat, ugyanakkor feszegetni is azokat. A MÁSODIK RÉSZBEN a jelenben elérhető célokra fókuszálunk, illetve békét csempészünk a mindennapjainkba azáltal, hogy hagyunk magunknak némi időt reggelente és az estét pihentető módon töltjük.

 


 

Ha valaki a múltnál, az arról árulkodik, nincs elég önbizalma a jelenben. Így lopakodik be szívünkbe és értelmünkbe a szorongás, az aggodalom, a félelem.

Úgy is mondhatnám, ezzel a szokással aláássuk a mostani énünket.

Elismétlem, hogy bevésődjön az elmédbe:

Csak az számít, hogyan élsz az itt és mostban.

 

 

A HARMADIK RÉSZ a másokkal való viszonyunkat, viselkedésünket veszi górcső alá. Ahhoz, hogy önmagunkat jobbá tegyük meg kell tanulnunk, hogy ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz, legyünk velük türelmesebbek, adjuk meg nekik az esélyt önmaguknak lenni.

 


A NEGYEDIK RÉSZben folytatódik a másokkal való kapcsolataink kivesézése. Számomra nagyon érdekes volt ez a szekció, mert én alapból hiszek abban, hogy mindenkit akkor sodor az utamba az élet, amikor szükséges, és az író is ezt vallja. Persze továbbmegy, és a kártékony kapcsolatok elengedésére szólít fel. Felhívja a figyelmet a jó kapcsolatok kialakításának a szükségességére, de kitérünk arra is, hogy muszáj magunkban lennünk, lélegeznünk, élveznünk a szabad, zöld tereket. Az ÖTÖDIK RÉSZ kicsit füveskönyv feelingű volt nekem, mert egy-egy szóhoz rendelte hozzá a zen bölcsességeket, azok kapcsán mesélt anekdotákat. (Például nagyon tetszett a Halállal, Pénzzel, Öregedéssel foglalkozó rész.)

 


Ha csupán az írásos beltartalmát kellene értékelnek, akkor azt mondaná, hogy érthetően megfogalmazott, bölcsességekkel teli könyv, amit szívesen olvastam annak ellenére, hogy nem tudott túl sok újat mondani nekem. Elég jártam vagyok már a hasonló témákban, inkább Shunmyo Masuno anekdotáit, kóanjait értékeltem olvasás közben. De a könyv nem csak szövegből áll, hanem tele van elképesztően szép és hangulatos illusztrációval is! Amikor a kezembe vettem a könyvet, már szíven ütött, hogy a valaha volt legkedvencebbik képem szerepel a borítón, de az egész kiadvány csodásan van illusztrálva, jól esik csak úgy bele-belelapozni. Örülök, hogy az író második magyarul megjelent könyve is ilyen jó minőségű fordítással és kinézettel rendelkezik.

 


Összességében

 

Shunmyo Masuno előző könyve, a ZEN - Az egyszerű élet művészete sokkal jobban tetszett, közelebb éreztem magamhoz, a terveimhez és a problémáimhoz. A Nyugalom inkább abban erősített meg, hogy jó úton haladok, ügyesen építem magam, mert elég sok jótanácsot magamtól is csináltam…

Értékes, szépen lefordított, gyönyörűen illusztrált kiadvány telis-tele hasznos és bölcs gondolatokkal!

 

Ajánlom.

 

Kinek ajánlom?

 

Azoknak mindenképpen, akik nyitottak a buddhizmus, a keleti hitvilág felé, de azt gondolom, hogy mindenkinek a hasznára válhat, aki néha besokkal a rohanó jelentől. Stresszes, túlhajszolt, békére vágyóknak javallott!

 

Elgondolkodtató idézetek:

De tedd csak fel a kérdést a tükörbe nézve: mi értelme összehasonlítgatni magad másokkal?

(…)

Nincs összehasonlítás. Ha ilyesmivel kísérletezünk, valami lényegtelennel foglalatoskodunk, ez pedig szorongást, aggodalmat, félelmet szül.

Arra áldozd az időd este, ami örömöt okoz, ettől elönt majd a nyugalom, és megkönnyebbülsz. Az efféle rituálé éppolyan zen gyakorlás, mint az esti zazen. Azt veszed majd észre, hogy jobban alszol, frissen ébredsz, és készen állsz az új napra.

„Kelj korán minden nap, ugyanabban az időben.”

A korai keléssel időt teremtesz magadnak. Van, aki az utolsó pillanatig alszik, aztán kapkodva lefőz egy kávét, legurítja, a csészét bedobja a mosogatóba, és már rohan is a buszmegállóba. Ismerős?

Ha így kezdődik a napod, könnyű elképzelni a folytatást…

A „beteg”, azaz bjoki szót leíró japán karakterek (病気) azt jelentik, hogy a szellemünk bánatos. Így aztán amikor betegek vagyunk, a szellemünk gyengélkedik, s ez hatással van fizikai állapotunkra is.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Pinterest tábla: NyugalomShunmyo Masuno

Don't Worry a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


A 21. Század Kiadónak hála nemrég csodás kiadásban jelent meg Shunmyo Masuno NYUGALOM című könyve! A kerttervezőként is dolgozó japán szerzetes második magyarul megjelent könyvében segít olvasóinak megszabadulni felesleges félelmeitől, szükségtelen szorongásaitól. Tartsatok bloggereinkkel az elfogadáshoz vezető úton, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Japán csodálatos ország telis-tele olyan helyekkel, amik örömöt és pihenést hoznak a szívünkbe, akkor is, ha csak képen nézzük őket. Minden állomáson találtok egy ilyen helyet (épületet, tavat, hegyet, etc.), és szeretnénk, ha kitalálnátok a várost vagy a prefektúrát, ahol található! Helyes válaszaitokat a rafflecopterbe várjuk!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

a Rafflecopter giveaway

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése