2021. augusztus 22., vasárnap



Agatha Christie: Szentivánéji ​krimik | Blogturné Klub ajánló

  

 

– Ha egy ügy zavaros, az számomra jó jel. Ha egy eset világos, mint a nap – eh bien, az gyanús! Mert azt valaki olyanra csinálja!

Japp szinte sajnálkozva csóválta meg a fejét.

– Ízlések és pofonok… Az azért nem rossz, ha az ember előrefelé nézve látja, hogy hová megy!

– Én nem nézek – mormolta Poirot. – Én behunyom a szememet… és gondolkozom!

 



Nyár… melegszik az idő, és szárba szökken a gonoszság is. Agatha Christie nyomozói ördögi kihívásokkal néznek szembe szerte a világban: Cornwallban, a francia Riviérán, a delphoi templom tövében vagy vidéki úriházakban. Sőt még James Bond is feltűnik ezeken a lapokon… bár ő egy másik James Bond.

Elő a nyugággyal, és élvezzük a csavaros történeteket, a tévútra vezető nyomokat! Ahogy a Biblia írja, Isten felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra. A jókat ebben a kötetben is Miss Marple, Hercule Poirot, Parker Pyne, Mr. Harley Quin, valamint Tommy és Tuppence képviseli.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Midsummer Mysteries

Eredeti megjelenés éve: 2021

Helikon, Budapest, 2021

320 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634797203 ·

Fordította: Kállai Tibor, Etédi Péter,

Gy. Horváth László, Sipos Katalin,

Prekop Gabriella, Katona Tamás,

Kada Júlia

Agatha Christie a blogon:

 

Szentivánéji krimik

Adventi krimik

Tíz kicsi néger

Gyilkosság az Orient expresszen

Az Ackroyd-gyilkosság

Gyilkosság Mezopotámiában

Nyílt kártyákkal

Poirot karácsonya

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A kiadványról…

 

Akárcsak az Adventi krimik kiadvány, ez is egy szépséges védőborítóval és az alatta lapuló szépséges mintájú keménytáblával édesgeti magához az olvasókat! Külön örültem annak, hogy ebben is található egy beépített könyvjelző, ami rendkívül hasznos mutatvány, ugyanis mostanság folyton elhagyom a könyvjelzőimet. Hurcibálás tűrő, masszív kiadvány, ami nem csak kívül, de belül is mutatós, ugyanis a fejezetek elején 1-2 centis, fekete-fehér illusztráció szerepel. (Például: nagyító, kalap és bajusz, női kalapka, Tommy és Tuppence profilja.)

 

 

– (…) Az ember mindig ugyanazt keresi: a szerelmest, aki tökéletes, az örök szerelmet… Harlekin zenéje az, amit folyton hallunk. És ezt a vágyódást semelyik szerelmes nem tudja kielégíteni, mert mindegyik halandó.

 

 

Szerintem…

 

A könyv elején egy Nyár a Pireneusokban című történet szerepel (részlet Agatha Christie Életem című könyvéből), ami az írónő visszaemlékezéseibe enged bepillantást az olvasónak, de ezt leszámítva a krimi koronázatlan királynőjének történeteit olvashatjuk! 12 novellát válogattak be ebbe a nyári kötetbe, amelyek legtöbbje izgalmasabbnál izgalmasabb helyeken játszódik! Ellátogatunk a festői Rathole-ba, egy kis cornwalli halászfaluba és a görögországi Delphoiba, nyaralunk egy divatos fürdőhelyen Kimpton-on-Sea-ben, és elugrunk Melton Heath környékére is. Szerencsére nem csupán a helyszíne változatosak, hanem a cselekmény is! Az egyik sztoriban egy orosz nagyhercegnőnek kell beugró hasonmás, a másikban egy férfi szőrén-szálán eltűnik, de találkozunk drágakövekkel, kitervelt és sebtében megvalósított gyilkosságokkal, betörésekkel, átverésekkel és sok-sok szórakoztató nyomozással.

 


Poirot az örök kedvencem, akit az egyik történetben hiteltelennek, a másikban bolondnak gondolnak, de ő mégis megoldja az eseteket a saját módszerei szerint! Visszatér a titokzatos Mr. Parker Pyne és a misztikus Mr Quin, akiknek egyszerre érdekesek és picit misztikusak a történeteik, de felbukkan a Tommy és Tuppence páros is, akikről még nem döntöttem el, hogy szeretem-e a történeteiket. (Anyukám odáig van értük, nekem kicsit furák…) Érdekes módon azokat a novellákat is kedveltem, ahol nem egy híres nyomozó vitte a prímet, hanem egyszeri emberek, mint (#nemaza) James Bond vagy Jane Cleveland.

 


Összességében

 

Nagyon jó válogatás, még jobban tetszettek a benne szereplő történetek, mint az Adventi krimik közé válogatottak! A nyomozógárda sokféle: Parker Pyne, Miss Marple, Hercule Poirot, Mr. Harley Quin, valamint Tommy és Tuppence, de akadnak olyan novellák is, amelyekben hétköznapi emberek oldják meg a saját gondjaikat.   

A legjobban A HIHETETLEN BETÖRÉS című Poirot történet, A DELPHOI ORÁKULUM REJTÉLYE Parker Pyne sztori, A MAHARADZSA SMARAGDJA James Bond novella tetszett, illetve nagyon élveztem olvasni a MR DAVENHEIM ELTŰNÉSE című Poirot krimit is! Fordulatosak, ötletesek és néha rendkívül szórakoztatóak. Persze a kiemelteken túl is bőven akadnak csavaros sztorik ebben a novelláskötetben, az összeset jól esett olvasni. Vagyis… Az olasz gróf esete nem tetszett, nem éreztem elég kalandosnak a többihez képest.

 

Értékelés: 5


 

Kiknek ajánlom?

Azoknak mindenképpen, akik még semmit nem olvastak Agatha Christietől, de szeretnék elkezdeni! Jobbnál-jobb történetek, amelyek által egyrészt megismerkedhetnek az írónő stílusával, másrészt a nyomozóival! Egyébként szerintem minden krimi rajongónak tökéletes olvasmány.



Kedvcsináló idézetek:

– Komolyan mondom, monsieur Poirot, nem tudok eligazodni magán.

– Nem vagyok olyan szélhámos, amilyennek hisz.

– Én egy szóval sem mondtam…

– De gondolta! Mindegy, nem veszem rossz néven. Néha kénytelen vagyok szerepet játszani.

Lord Mayfield tanácstalanul és némi bizalmatlansággal nézett rá. Nem értette Hercule Poirot-t. Szerette volna semmibe venni, de valami azt súgta neki, hogy ez a nevetséges kis ember nem olyan jelentéktelen, amilyennek látszik.

Az a fajta huncutság csillogott a tekintetében, amelyet már régről ismertem. Mindig azt jelezte, hogy Hercule Poirot nagyon elégedett önmagával.

Poirot fölállt és meghajolt. – Asszonyom – mondta –, őszintén csodálom önt.

Mrs. Vanderlyn mintha kissé meghökkent volna. – Ez igazán kedves öntől, monsieur Poirot, de miért?

– Olyan tökéletes a páncélja, ön olyan hihetetlenül magabiztos.

– Nem is tudom, ezt bóknak tekintsem-e? – nevetett Mrs. Vanderlyn kissé zavartan.

– Talán inkább figyelmeztetésnek – mondta Poirot –, hogy ne vegye félvállról az életet.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Könyvek - Agatha Christie Pinterest tábla

Midsummer Mysteries a GoodReadsen

☆☆☆ 


Nincs is jobb, mint Agatha Christie novellákkal hangolódni a nyaralásra! A Helikon Kiadó gondozásában megjelent Szentivánéji krimik történeteiben a krimi királynőjének összes híres szereplője felbukkan, hogy nyári hangulatba hozzák az olvasót. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

 

 

Nyereményjáték:

 

Játékunkban ezúttal Agatha Christie műveit keressük! Az Szentivánéji krimik oldalain számos híres szereplő bukkan fel az írónő egyéb regényeiből. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

„(…) az asszonyok az igazi szenvedélyt képesek ízekre szedni, amiből aztán semmi hasznuk sincsen, de egy romantikus kalandot be lehet tenni a szekrénybe levendula közé, és elő lehet szedni nézegetni hosszú éveken keresztül.

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése