2021. május 9., vasárnap



Chris Carter: A ​nevem: Halál (Robert Hunter 7.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

Alison teste megrázkódott a rettegéstől.

– Ne! Kérem, ne! Ne!

A férfi nem szólalt meg, engedte, hogy a félelem szinte megálljon a levegőben.

– Mit tudsz te a fájdalomról? – kérdezte végül, Alisonra nézve.

A nő a férfi kezében tartott tárgyra meredt, és képtelen volt megszólalni.

– Mert én... mindent.

 




Hét nappal az elrablása után egy huszonkét éves nő holttestét találják meg a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér melletti elhagyatott területen. Az áldozat a kinyújtott végtagjaival egy ötágú csillagot formáz. Vajon rituális gyilkosság történt? 


A boncolás során kiderül, hogy a nőt a halála előtt kegyetlenül megkínozták. Ezenkívül azonban a gyilkos egy meglepetést is szánt a rendőrség számára… 


Alighogy Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség különleges egységének a vezetője megkapja az esetet, egy újabb holttest kerül elő. Hunter tudja, hogy nincs sok ideje, mielőtt a szörny lecsap a következő áldozatára. Egy igazi ragadozót üldöz ugyanis, akinek a múltja sötét titkot rejt, és aki nem tudja leküzdeni a brutalitás és a gyilkolás iránti vágyát.

 

 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: I Am Death

Eredeti megjelenés éve: 2015

 

General Press, Budapest, 2021

310 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634524717 ·

Fordította: Szabó István

Robert Hunter sorozat:

 

0,5. A nyomozó

1. A keresztes gyilkos

2. Kivégzés

3. Vadász

4. A halál szobrásza

5. Halállista

6. Egy gonosz elme

7. A nevem: halál

8. A hívás

9. A holtak csarnoka

10. A gonosz nyomában

11. Written in Blood

(nem befejezett)

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Történetünk in medias res kezdődik a Los Angeles-i bébiszitter, Nicole elrablásával, akit nem sokkal később iszonyatosan megkínozva és fura testhelyzetben találnak meg. Az ügyet a legjobbakra, Robert Hunterre és Carlos Garciára bízzák, ami a lehető legjobb döntés, ugyanis hamarosan belekeveredik az ügybe még a polgármester is, amikor kap egy levelet meg egy képet a gyilkostól... A második gyilkosság szintén brutális, de semmi közös nincs a két ügy között, csak a gyilkos aláírása: A nevem: Halál!

A regény egyszer Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség rablási és gyilkossági osztályának nyomozójának a szemszögében játszódik, míg a második a 11 éves, de nyolcadikos csodagyerek, Ricky Temple történetét meséli el a nyomozással párhuzamosan. A kisfiút elrabolja egy kegyetlen sorozatgyilkos, de nem csupán fajtalankodik vele, éhezteti és kínozza őt, hanem megnézeti vele az általa felvett lányok meggyilkolását is… (Mindkét nézőpont E/3.)

 

 

A rendőrfőnök a hüvelyk- és mutatóujjával párszor végigsimította a bajuszát.

– Tehát röviden összefoglalva – fordult a két nyomozó felé –, önök azt állítják, hogy az emberünk nagyon óvatos, türelmes, találékony, ügyes szervező és valószínűleg kimagaslóan intelligens.

– Uram, tudni akarta, ki ez az ember – mondta Hunter, és előbb Blake kapitányra, majd a rendőrfőnökre nézett. – Nos, ez a gyilkos a tökéletes ragadozó.

 

 

Szerintem…

 

Ez egy rendkívül felkavaró történet! Egyszerre brutális és irtó kegyetlen, ugyanakkor meglepően fordulatos és izgalmas olvasmány! Félreértés ne essék, nem azért tetszett, mert a fegyelmezettnek tűnő sorozatgyilkosunk különféle módokon kínozza, majd gyilkolja meg az áldozatait, hanem mert olyan érzés volt ezt a regényt olvasni, mintha egy Gyilkos elmék részt néztem volna meg. Totál odáig vagyok a sorozatért, ráadásul Robert Hunter nagyon emlékeztett a kedvencemre, Dr. Spencer Reidre. A regény abban is hasonlít a tévésorozatra, hogy habár egy nagy egész része minden rész, mégis mindegyiket nézheted a többitől függetlenül, mert van eleje, közepe és vége az egyes sztoriknak. Habár ez a könyv a Robert Hunter sorozat 7. része, mégsem éreztem zavarónak, hogy nem az elején csatlakoztam be… Mindent megtudunk mind Hunter, mind Garcia nyomozóról, és csak nagyon kevés visszautalás van benne a korábbi részekre.

 


A legmegrázóbb talán az, hogy minden egyes áldozatot igazán megismerünk. Találkozunk a légiutas-kísérővel, aki korábban nővérként dolgozott, de összetört a szíve egy kislány halála miatt. Aztán végigkövetjük a Jehova Tanúi közösségből elszökő kislányt, aki már képtelen elviselni a bántalmazást, de Los Angelesbe érve se talál egyből segítségre. Megszeretjük őket, aztán végigolvassuk, hogy kegyetlenkedik velük az az őrült, aki előtte jó ideig megfigyelte őket, és aki kihívó üzenetekkel bombázza az ügyben illetékeseket. (Hogy a sokkoló elkövetési módokat ne is említsem… Gyenge gyomrúaknak épp annyira nem ajánlott, mint a Gyilkos elmék sorozat!)

 


Összességében

 

Ritmusos, jó stílusban megírt regény, ami irtóra olvastatja magát! Ugyanazt a nyugtalanságot éreztem olvasás közben, mint a Gyilkos elmék nézésekor: hogy ilyen pszichopaták is léteznek ezen a bolygón, és csak a mi jószerencsénken múlik, hogy épp nem minket pécéztek ki…

Letehetetlen olvasmány volt (munka közben is elő-előkaptam), mert tele van izgalmas karakterekkel, (számomra) váratlan fordulatokkal és ütős az egész nyomozás, mégis sokszor elszorult a szívem a szimpatikus szereplők szenvedése miatt. Tetszett, hogy van mondanivalója, és hogy az egyik side story a végén kap egy szép lezárást is (Marlon), talán eddig ez a legtökéletesebb nyomozós krimi, amit olvastam.

 

Értékelés: 5

 

Folytatnám? NANÁ! Kellemes csalódás volt ez a komfortzóna-elhagyás részemről, tuti olvasok még az írótól!

 

Kinek ajánlom a regényt? Kinek nem?

Mindenkinek, aki szereti a Gyilkos Elméket, a főszereplő csodafiúkat, a thrillereket vagy szimplán kedveli a brutális sorozatgyilkosságokat megoldó rendőrös/FBI-os sztorikat! De nem ajánlom azoknak, akik nem szeretik a kegyetlenkedést, a kínzást vagy a véresebb történeteket!

 

BORÍTÓMUSTRA:


 




Kedvcsináló idézetek:

– Akkor miért csinálja? – szólalt meg végül dr. Hove.

Hunter a fejét csóválta.

– Nem tudhatom biztosan, hogy mi hajtja, de szerintem ez nem egy elborult fickó. Nem áll vesztésre a saját kényszereivel vívott harcban. Sőt, éppen ellenkezőleg, nagyon is ellenőrzés alatt tart mindent. Nem azért rabol el, erőszakol és kínoz, végül öl meg valakit, hogy így elégítse ki a vágyait.

Hunter a holttestre nézett, mielőtt folytatta.

– Azért teszi, mert így akarja. Meg akarja mutatni nekünk, hogy bármilyen gyilkossá tud válni, akármikor átváltozik az egyik típus-ból a másikba. Mert nem a kényszer hajtja. A saját, tudatos döntése az, hogy gyilkoljon.

– Tudod, mi ez, Féreg? – kérdezte a férfi a gépre mutatva.

A fiú megrázta a fejét.

– Egy elektromos csiszoló, egészen fantasztikus kis masina. Nagyon erős.

Féreg döbbenten nézett a férfira, és érezte, hogy hideg borzongás fut végig a testén.

A Szörny rámosolygott.

– Úgy van, Féreg, kitaláltad! Lecsiszolom a csaj arcát, csak figyelj! – mutatott a képernyőre.

A fiú nem moccant. Meg sem tudott moccanni.

– Ahogy már mondtam, a tettesnek hatalmas egója van – tette hozzá Hunter –, és játszadozni akar, ezért meg akar győződni arról, hogy a megfelelő ellenféllel áll szemben. A levélben azt írta, hogy mi vagyunk a jók között is a legjobbak, mert ő nem érdemel gyengébb ellenfelet. És a polgármester bevonása garantálja számára, hogy megkapja, amit akar.

– Akkor tényleg szerencséje van – mondta a kapitány, és vissza-sétált az íróasztala mögé. – Mert maguk a legjobb embereim.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Chris Carter könyvei Pinterest tábla

I Am Death a GoodReads-en.

☆☆☆

 


Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség különleges egységének vezetője újabb vérfagyasztó esetet igyekszik megoldani. Ha kíváncsiak vagytok Chris Carter legújabb magyarul megjelent könyvére, akkor tartsatok velünk, merüljetek el a thrillerek-krimik világában és ha nektek kedvez a szerencse, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát.

 

 

Nyereményjáték:

 

A nevem: Halál című könyv már a hetedik része a Robert Hunter sorozatnak, így arra gondoltunk, hogy a mostani játékunkhoz az előző részeket hívjuk segítségül.  Mindegyik állomáson megtaláljátok egy korábbi kötet címét összekeverve. Nincs más dolgokat, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes címet. 

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

e g m e s o n l g o e z y

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

05.05.: Könyv és más

05.07.: Csak olvass!

05.09: Hagyjatok! Olvasok!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése